Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

sâmbătă, 17 decembrie 2022

Pentru o sănătate mai bună, elimină întâi zahărul, lactatele și glutenul.


Urmatoarea postare: -Vremea in ploiesti

Ultima postare :        Malaiul – aliment cu beneficii uitate

Produse fara zahar -Dulciuri fara zahar(188)
                                  -Dulciuri fara zahar pentru copii(170)  
                                  -Dulciuri bio-naturale(127)



Produse fara gluten -Produse fara gluten(420)
                                  -Gustari fara gluten(232)




 Așa cum ți-am precizat în legitatea de trecută, nu există nici măcar o zi în ultimii 8 ani în care, noi personal, să nu ne fi documentat sau să fi experimentat ceva legat de sănătate. Concluzia este că alimentația de astăzi este în general nocivă, nu sănătoasă!

Populația, în ansamblul ei, este din ce în ce mai bolnavă iar printre primele cele mai importante acțiuni pe care ar fi bine să le întreprindă fiecare persoană sunt eliminarea zahărului, a glutenului și a lactatelor din alimentație!

Da, și la zahăr și la gluten și la lactate vei 

renunța greu deoarece creează dependență 

prin mecanisme similare opioidelor,

 însă beneficiile vor fi majore:

  • zahărul – stimulează aceeași receptori ca și cocaina (ai văzut într-o legitate anterioară)
  • lactatele – prin metabolizare se produce cazeomorfină (un derivat morfinic)
  • glutenul – prin metabolizare se produce gluteomorfină (tot un derivat morfinic)

În plus sunt multe alte efecte nocive pe care acestea le au pentru sănătate, o să le enumerăm doar pe cele mai importante:

  • zahărul – acidifiază organismul, stimulează multiplicarea celulelor canceroase și suprasolicită pancreasul
  • lactatele – creează mucus, întârzie vindecarea răcelilor și afectează buna funcționare a mucoasei colonului
  • glutenul – irită și permeabilizează mucoasa colonului dar dereglează și imunitatea putând genera boli autoimune

Există tot mai mulți adepți ai alimentației vegetarieni și vegane, însă a elimina carnea fără să elimini cele 3 de mai sus nu te va aduce mult mai aproape de sănătate!

 Video : https://youtu.be/avmDl3L4b-A

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

                        minuneanaturii.ro/

joi, 15 decembrie 2022

Malaiul – aliment cu beneficii uitate





Stii ca mamaliga este un aliment traditional consumat din cele mai vechi timpuri!

Poate cunosti si unele din beneficiile malaiului in alimentatie dar varianta clasica de mamaliga nu iti starneste interesul? In ce retete mai folosesti faina de malai astfel incat sa beneficiezi de minunatele ei proprietati?

O reteta inventata la nevoie, de femeile de la tara, dar care s-a dovedit a fi foarte sanatoasa si satioasa, este turta de malai. Pe vremea razboiului, bunicii o mancau goala, mai apoi au pastrat reteta de baza dar au imbunatatit-o in functie de gust.

Pe vremea razboiului, femeile erau nevoite sa isi puna capul la contributie, iar din putin au invatat sa faca mult.

Mai intai insa, cateva informatii despre beneficiile malaiului pentru sanatate.

Ce contine malaiul, compozitie:

Porumbul, din care se face mamaliga contine numeroase vitamine si minerale: vitamina Avitamina B, C si E, potasiu, magneziu.

Din punct de vedere nutritional, porumbul contine:

  • 10% proteine
  • 67% carbohidrati sub forma de fructoza, glucoza si amidon
  • 7% fibre
  • 5% grasimi din care 85% acizi grasi nesaturati, din care 20% omega 3 (omega 3 sunt tot grasimi nesaturate)
  • nu contine gluten!

Beneficiile malaiului, faina de porumb:

Macinat, sub forma de faina de malai, porumbul reprezenta in trecut, principala sursa de „paine” a taranilor romani din cele mai vechi timpuri. Unde mai socotim si faptul ca nu contine gluten!

Boabele de porumb contin substante cu efecte detoxifiante, dar care ajuta si ficatul la eliminarea toxinelor si la mentinerea acestuia sanatos in fata cirozei, insuficientei hepatice sau a altor boli de ficat.

Terciul de malai poate reduce cu 20% riscul de afectiuni ale celulei hepatice.

Mamaliga creste secretia si evacuarea bilei.

Porumbul are proprietati moderate astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat in primul rand ca aliment si apoi ca planta medicinala.


Atentie la derivatele rafinate de porumb!

Porumbul este o materie prima foarte versatila pentru industria alimentara obtinandu-se o gramada de produsi secundari: amidon, fructoza, sirop de fructoza, furaje, etc

Astfel porumbul este cultivat pe scara larga si a fost unul dintre primele alimente modificate genetic. Astfel o mare parte din porumbul cultivat astazi esta modificat genetic cu repercusiuni inca nestiute asupra sanatatii noastre pe termen lung.

Va recomandam sa utilizati doar variante ecologice (BIO) de

 porumb si malai deoarece acestea sigur nu sunt

 obtinute din culturi modificate genetic.


Hai sa-ti facem pofta cu 2 retete simple si delicioase cu faina de malai:

1. Mamaliga cu caju si salata de morcovi cu 

usturoi

Malaiul – aliment stramosesc cu beneficii uitate

Mămăliga (din mălai BIO nemodificat genetic) 

se prepara in mod clasic si apoi se adauga
+ caju macinat, se amesteca impreuna cu mamaliga
+ seminte de canepa, se presara deasupra

Salata de morcovi cu usturoi

– morcov ras, ulei de in presat la rece, usturoi, zeama de lămâie, sarea Baciului și pătrunjel frunze din belșugul)
– mixate 30 de secunde in blender

2. Malai dulce sau sarat, o reteta ca-n Banat!

Malaiul – aliment stramosesc cu beneficii uitate

Avand in vedere toate proprietatile porumbului si beneficiile consumului acestei cereale integrale, Minunea Naturii iti pune la dispozitie o reteta veche, traditionala in zona Banatului de munte.

Daca doresti sa te apropii si mai mult de alimentatia stramosilor daci, inlocuieste faina de porumb cu faina de mei.

Ingrediente pentru turta de malai sarata 

Pentru aceasta reteta ai nevoie de:


Pentru turta de malai dulce se pastreaza ingredientele de baza, se adauga doua linguri de miere sau sirop de agave, un praf de scortisoara, putina vanilie, iar legumele se inlocuiesc cu fructe de sezon.


Malaiul – aliment stramosesc cu beneficii uitate

Se face un aluat din faina de malai, faina de grau, apa, legumele/fructe taiate feliute subtiri, condimentele si uleiul. Compozitia rezultata va avea aspectul unui blat de tort mai subtire.

Se unge o tava (preferabil una cu gaura la mijloc) se toarna aluatul si se coace la 180 grade pana se rumeneste . Timpul de coacere difera in functie de granulatia malaiului, dar se poate aproxima un timp de 30 de minute. Cand turta e gata incepe sa se desprinda de peretii tavii.

Inainte de a opri cuptorul, incearca turta cu o scobitoare. Serveste turta calda, cu branza tofu si iaurt vegetal sau ca atare.

Aceasta reteta se poate face si fara legume/fructe pastrandu-se doar ingredientele de baza.

 Daca doriti componentele din articol click pe produsele evidentiate cu verde, sau click aici 

Pofta buna!

Daca doriti : Pizza cu blat din faina integrala, low gluten

miercuri, 14 decembrie 2022

Pizza cu blat din faina integrala, low gluten

 




Azi îți propunem o rețetă de pizza din făină integrală, cu mult mai puțin gluten, fara drojdie, ușor de preparat, delicioasa și sănătoasă, vegetariană sau vegană, fără lactoză.

Gustul de pizza cu blat din faina integrala este foarte aromat iar blatul este subțire și crocant. 

Dar și mai important, faina integrala este bogata in fibre, in minerale și vitamine.

Pizza propusă de noi este ușor de digerat și foarte nutritiva fiind adorata de cei mici.

Ingredientele toppingului care se pune pe pizza poți să le alegi un funcție de preferințe, astfel poți opta pentru o pizza vegetariana, vegană sau una care conține și carne.

Pizza este un preparat le care îl adoră toate familia însă variantele din comert sau cele propuse de pizzerii sunt dezechilibrate nutrițional și conțin foarte mult gluten. De aceea, pentru copii dar și pentru cei mari va propunem o varianta sănătoasă dar și foarte gustoasă.

Chiar daca nu te știi cu o intoleranță la gluten, tot este bine sa consumi cat mai puțin gluten deoarece acesta are efect proinflamator ai poate dezechilbra sănătatea colonului.

Pizza fara gluten

Nu am ales o varianta de pizza 100% fara gluten pentru că mixurile de faina fara gluten sunt foarte bogate in amidon și în afara faptului că nu au gluten, tot dezechilibrate nutrițional sunt.

La secțiunea ingrediente o să-ți spun exact ce opțiuni ai dacă îți dorești să prepari o pizza 100% fără gluten.

Reteta blat integral pizza – ingrediente:

Ingrediente topping pizza sănătoasă

  • Sos de roșii (cat mai gros, cu un conținut cat mai mic de apă)
  • Ardei, ceapa roșie
  • Ciuperci
  • Masline bio
  • Oregano
  • Mozzarella sau mozzarella vegană (Pentru vegani dar și pentru cei cu intoleranță la lactoză)
  • Ton, ton vegan sau șuncă (pizza din imagine este fără carne sau pește dar dacă se dorește neapărat se poate adăuga) – combinația de carne cu făină, chiar și ea integrală nu este una optimă putând fi indigestă
  • Etc. – ingredientele folosite pot fi variate in funcție de preferințe

Mod de preparare pizza integrală, low gluten

Modul de preparare este unul foarte simplu, nu necesită experiență, doar puțină îndemânare. Respectă întocmai pașii de mai jos și nu vei da gres:

  • Se amesteca făinurile
  • Separat se amestecă apa, uleiul și sarea cat se poate de bine
  • Se adaugă peste făinuri și se amestecă
  • Se frământa pana se omogenizează
  • Aluatul trebuie să aibă o consistență medie, foarte puțin lipicios
  • Se lasa sa stea 10min

 

  • Se mai frământă puțin
  • Se împarte în 2 pentru tavi dreptunghiulare de cuptor sau in 3 pentru tavi rotunde de pizza
  • Se întinde cât se poate cu sucitorul

 

  • Se unge tava cu ulei de măsline extra virgin sau cu ulei de cocos
  • Se pune aluatul în tavă și se mai întinde cu degetele astfel încât tot fundul tăvii sa fie acoperot

 

  • Se pune sos de roșii și se întinde pe tot blatul
  • Se adaugă restul ingredientelor
  • La final se presară mozzarella

 

  • Se încinge cuptorul la 210 grade C, caldura doar de jos și ventilație
  • Se pune pizza in cuptor cât mai jos
  • Se lasă timp de 13-15 minute până când mozzarella se vede că este rumenită

 

  • După ce se scoate din cuptor, se lasă să stea 2-3 minute și apoi se taie și se servește.

Si ultima recomandare importanta:

serveste pizza alaturi de o salata mare de cruditati!


Ingredientele colorate in verde ( pentru comanda dati click pe ele) sau le puteti comanda click aici 

Video cu aceasta reteta - https://youtu.be/Opv8gu1Ccd4

Poate va place si :
Reteta salata (gen salata de boeuf) cu maioneza vegetala

Reteta salata (gen salata de boeuf) cu maioneza vegetala




Salata de boeuf, reteta originala, contine o combinatie greu digerabila si, mai ales in combinatie cu restul preparatelor de sarbatori, poate crea o indigestie. Asadar daca doresti o alternativa sanatoasa sau esti vegan si ti-e pofta de o salata de beuf, iata ce iti propunem:

Salata sanatoasa de legume, gen salata de boeuf, 

cu maioneza vegetala

  • cartofi fierti in coaja
  • morcovi fierti
  • castraveti murati (in saramura)
  • ciuperci fierte
  • mazare fiarta (din congelator sau de la borcan dar fara zahar)
  • maioneza vegetala
  • mustar BIO fara zahar

primele 4 ingrediente se toaca, apoi se amesteca impreuna cu mazarea, cu condimente dupa gust, cu mustar BIO fara zahar si cu maioneza vegetala


Reteta de maioneza vegetala:


  Iti dorim pofta buna si succes la alegeri sanatoase!

Gasiti reteta si aici : https://youtu.be/2dDZXO1nv1U

Turta dulce fara zahar- reteta sanatoasa


marți, 13 decembrie 2022

Turta dulce fara zahar- reteta sanatoasa

 




Aroma Craciunului din copilarie are mereu gust de turta dulce. Ce variante avem insa pentru o prepara o turta dulce sanatoasa si hranitoare? O varianta de turta dulce fara zahar si cu mai putin gluten.

Reteta de turta dulce, din faina integrala, fara: 

zahar, unt, lapte si oua

Iti venim noi in ajutor si iti oferim o reteta si delicioasa si sanatoasa, care pastreaza gustul Craciunului dar nu iti afecteaza sanatatea.

Ingrediente turta dulce fara zahar:

Mod de preparare turta dulce vegana:

  • primele 11 ingrediente se pun intr-un vas si se amesteca
  • urmatoarele 3 ingrediente se pun in blender si se mixeaza
  • se toarna lichidul din blender peste masa fainoasa si se framanta
  • veti obtine un aluat care se poate intinde cu facaletul si din care se pot face forme
  • daca aluatul e prea moale, mai puneti faina, daca aluatul este prea tare mai puneti niste lapte de soia.
  • formele se pun la cuptor la 180 grade timp de 15 minute.
  • dupa ce se racesc se pot unge cu miere pentru luciu
  • Pofta buna la alternative sanatoase!
  • Comanda ingredientele click aici sau pe ingredientele cu verde
  • Paine integrala de casa - reteta sanatoasa