Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

joi, 27 august 2015

Hepatita C, repercursiuni asupra sanatatii ficatului



Una dintre cele mai complicate infectii ale ficatului, Hepatita C este boala cu cele mai multe repercursiuni asupra sanatatii ficatului pe termen lung.
Desi in faza acuta boala trece neobservata, statisticile arata ca 80% dintre persoanele infectate cu virus hepatitic C dezvolta hepatita cronica.
Fara un tratament corespunzator, persoanele cu hepatita C cronica, in timp, evolueaza spre ciroza sau cancer hepatic.

Ce este hepatita C?



Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de infectia cu virusul HCV. In faza acuta, boala este de cele mai multe ori asimptomatica sau se manifesta prin oboseala, dureri musculare, iritabilitate, greata sau icter usor – simptome care pot fi usor confundate sau ignorate de pacienti. In majoritatea cazurilor, boala este identificata mult mai tarziu, de cele mai multe ori dupa un set de analize hepatice de rutina sau atunci cand apar complicatii.
Virusul Hepatitei C are o perioada de incubare intre 2 saptamani si 6 luni, iar 80% dintre persoanele infectate nu manifesta simptome specifice bolii. Persoanele cu un sistem imunitar puternic elimina virusul spontan, fara vreun tratament specific, insa in cazul a 55-85%[1]dintre persoanele infectate, virusul ramane cantonat in ficat, evoluand spre insuficienta hepatica, ciroza, cancer hepatic.

Boala cunoscuta abia dupa 90



In tara noastra, despre Hepatita C s-a discutat mult in contextul transfuziilor sangvine si al interventiilor chirurgicale efectuate in anii ’80 inceputul anilor ’90, multe persoane contractand virusul hepatic C fara sa stie.
Pana la acea data, bancile de sange nu efectuau teste pentru depistarea virusului hepatitei C deoarece acesta inca nu era cunoscut. Abia in anul 1988 virusul este identificat de Bradley si Haughton, dupa un amplu program de cercetare derulat intre anii 1970-1980[2], cercetatorii observand ca la persoanele care suferisera o transfuzie sau un transplant, aparea o hepatita cauzata de un alt virus decat cel al hepatitei A sau B, numit NANBH (hepatita nonA, nonB).
Din cauza sterilizarii precare din spitale si a transfuziilor sangvine, un numar foarte mare de persoane s-au imbolnavit de hepatita C in acea perioada, astazi confruntandu-se cu complicatiile bolii.
La ora actuala, in Romania se inregistreaza aprox. 700.000 de persoane cu hepatita C, insa cifra ar putea fi de 4 ori mai mare din cauza faptului ca persoanele se adreseaza medicilor tarziu.

Sangele, principalul mijloc de transmitere



Hepatita C este o boala care se transmite de la o persoana la alta prin expunerea la sangele infectat. Mai expuse riscului sunt urmatoarele persoane:
-personalul medical 
-persoanele care sufera de hemofilie
-persoanele care au suferit interventii chirurgicale si transfuzii sangvine, in special inainte de 1992
-consumatorii de droguri injectabile
-persoanele cu parteneri sexuali multipli
-cei care si-au facut tatuaje, piercing-uri sau tratamente cosmetice cu instrumentar nesterilizat
-Virusul se poate transmite si de la mama infectata la nou-nascut, insa cazurile sunt mai rare. Spre deosebire de alte forme de hepatita virala, cea cu HVC -nu se transmite prin alimente, lapte matern, apa, contactul cu persoana infectata (imbratisare, atingere, strangere de mana).

Ce se intampla cu ficatul in cazul Hepatitei C?



Desi asimptomatica in primii ani, afecteaza in timp functiile ficatului. Odata patruns in sange, virusul hepatitic C se ataseaza de celula hepatica si incepe sa se replice, raspandindu-se la nivelul ficatului. Celulele hepatice infectate “declanseaza” alarma eliberand interferoni (proteine ale sistemului imunitar ce se elibereaza ca raspuns la atacul unor agenti straini, cum sunt virusurile).
Pe suprafata hepatocitelor afectate apar markeri de suprafata, pentru a fi recunoscute mai usor de “celulele ucigase” ale sistemului imunitar – celulele T. Acestea distrug celulele hepatice infectate, incercand sa limiteze actiunea virusului.
Ca urmare a luptei dintre sistemul imunitar si virus, pe suprafata ficatului incep sa apara cicatrici. In timp, boala progreseaza spre fibroza – hepatocitele infectate sunt inlocuite de tesut conjunctiv. In 30% dintre cazuri, fibroza evolueaza catre ciroza, boala caracterizata de modificarea severa a tesutului hepatic, functiile ficatului fiind grav compromise.

Monitorizarea atenta si tratamentul adecvat sustin ficatul in lupta cu boala




Bolnavii cu hepatita C pot avea o evolutie foarte buna daca, odata diagnosticata boala, raman sub supravegherea unui medic si au un regim de viata cat mai echilibrat. In acest moment, pentru hepatita C exista cateva tratamente, insa acestea au multiple efecte adverse. Pentru rezultate mai bune, optati si pentru scheme de tratament naturale integrate celor alopate. Total Cleanse™ Liver de la Secom sustine functiile hepatice prin formula complexa cu silimarina, N-Acetil-Cisteina, Glutation, Vitamina C si Seleniu.
Produsul ajuta ficatul in procesul de detoxifiere, reduce stresul oxidativ (participa la biosinteza hepatica a glutationului cu rol puternic antioxidant), scade cicatrizarea fibroasa a ficatului, regleaza rata de distrugere hepatica a globulelor rosii, ajuta la sinteza ureei, acidului uric, albuminei, glicogenului si proteinelor de coagulare (protrombina, fibrinogen, heparina).
Milk Thistle Phytosome™ asigura protectie structurilor ficatului afectate de infectia cu HVC, sustinandu-i functionarea optima. Produsul contine formula patentata Milk Thistle Phytosome™ (80% silimarina legata cu fosfatidilcolina din soia) dar si anghinare, papadie, ghimbir pentru cresterea rezultatelor terapeutice. Ingredientele actioneaza asupra structurii si permeabilitatii membranei celulei hepatice, reducand riscul patrunderii in aceasta a substantelor hepatotoxice, reduce actiunile enzimelor pro-inflamatoare asupra membranelor celulelor hepatice si stimuleaza regenerarea si reduce leziunile tesutului hepatic. In plus, formula reduce stresul oxidativ si sustine functiile ficatului.
Produsele au biodisponibilitate mare, sunt usor de administrat si contin ingrediente 100% naturale. Pentru elaborarea schemelor complexe de tratament complementar recomandate hepatitei C, adresati-va Centrului de Medicina Integrativa Secom. Cu o experienta de 13 ani, specialistii Centrului ofera cele mai eficiente programe de tratament natural personalizat, promovand conceptul de medicina integrativa.
SURSA : http://www.sfatulmedicului.ro/

Diareea si constipatia- remedii naturiste



In functie de cauza, exista o serie de remedii naturiste pentru diaree si constipatie la care orice persoana poate apela chiar la domiciliu. 

Alergiile alimentare pot fi o cauza comuna de diaree dar acestea nu au vreo legatura cu gastroenterita. Daca o persoana manifesta varsaturi severe si diaree trebuie sa solicite asistenta medicala de urgenta (iar acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor mici).

Diareea

Diareea este procesul care implica eliminarea frecventa de scaune moi si este adesea insotita de varsaturi. Cea mai des intalnita cauza a diareei este infectia tractului digestiv care determina gastroenterita. Gastroenterita este provocata de consumul de alimente contaminate, infectii virale sau este rezultatul unui dezechilibru al bacteriilor naturale ale tractului digestiv. 

- Masuri pentru ameliorarea diareei
  • Se va bea multa apa pentru hidratarea organismului si prevenirea deshidratarii.
  • Zincul poate reduce permeabilitatea intestinului, fiind un remediu important mai ales in cazul in care s-a instalat diareea cronica.
  • Potasiul este usor eliminat prin diaree si varsaturi. Pentru echilibrul valorilor potasiului din organism se vor consuma avocado, banane, sucuri de legume.
  • Se vor administra vitamine de genul B1 si B3, care fac parte din complexul vitaminic B. In acest mod va fi sustinuta sanatatea sistemului digestiv pana cand bolnavul care sufera de diaree se va putea hrani din nou, corespunzator si va contribui la inlocuirea nutrientilor pierduti.
  • Se vor utiliza suplimente sau alimente care contin acidofilus timp de cel putin timp de o luna dupa o criza pentru a se normaliza flora intestinala.
- Remedii naturiste pentru diaree 
Cretusca este un bun astrigent si poate fi utilizata in toate cazurile de diaree. Mai ales pentru copii, ceaiul de cretusca este un remediu care ar trebui utilizat ori de cate ori este nevoie. In cazul unui episod de diaree la adulti se recomanda un amestec de:
  • 1 lingurita de Geranium maculatum
  • 1 lingurita de Myrica cerifera
  • 1 lingurita de cretusca
  • 1 lingurita de scoarta de stejar alb.
Se vor combina ingredientele si se va pune o lingurita din amestec intr-un ibric peste care se va turna o cana cu apa clocotita. Se va lasa la infuzat 10-15 minute si apoi se va strecura. Se va bea o cana din ora in ora sau pana cand dispar simptomele, iar apoi inainte de fiecare masa pana cand digestia revine la normal.

Suplimente recomandate pentru adulti
Astragalus - 57,43 RON
- protector digestiv (reduce diareea, flatulenta, hiperaciditatea gastrica)
Noni Fruit - 92,09 RON
L-glutamine - 78,01 RON
- protector al sistemului digestiv in cancer, colita, boala Crohn, diaree, ulcer, consum de antiinflamatoare nesteroidiene, infectii digestive

Suplimente recomandate pentru copii
Child Life First Defense - 135,38 RON
- recomandat in dezechilibre imunitare, toxiinfectii alimentare, diaree acuta si cronica, colita, enterocolita, colon iritabil, giardioza, hepatita, infectie cu Helicobacter pylori
Child Life Aller Care - 106,13 RON 
- recomandat in greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, etc

Constipatia

Constipatia este un simptom al unor probleme care stau la baza sistemului digestiv. Printre cauze s-ar putea numara o dieta necorespunzatoare, o tulburare hepatica sau chiar un blocaj fizic in organism. Cauza trebuie sa fie identificata si tratata, intrucat utilizarea pe termen lung a laxativelor poate declansa alte probleme, cum ar fi dureri de cap, colici, icter, scaderea tonusului intestinal, situatii care ar putea agrava constipatia. 
- Remedii naturiste pentru tratarea constipatiei 

In cele mai multe cazuri de constipatie cronica, muschii intestinului trebuie sa fie reeducati sa evacueze materiile fecale. In plus, pe langa consumul de apa, trebuie ca mesele sa se ia in fiecare zi in aceesi perioada a zilei si sa se consume in cantitati mici, diverse plante medicinale pentru a restimula peristaltismul intestinal. 

Pot fi utilizate cascara sagrada, rubarba etc. Dozele mari din aceste plante au efect purgativ, dar dozele mici stimuleaza pofta de mancare, disperseaza gazele intestinale si au rol tonic si astringent. Pot fi folosite urmatoarele combinatii de plante:
  • 2 lingurite agrise
  • 2 lingurite frunze de boldo
  • 1 lingurita cascara sagrada
  • 1 lingurita lemn dulce
  • 1 lingurita radacina rubarba
  • 1 lingurita ghimbir.
Se vor combina toate plantele medicinale si se va pune o lingurita din amestec intr-un ibric peste care se va turna o cana de apa clocotita. Se va lasat la infuzat 10-15 minute si se va strecura. Se va bea inainte de a merge la culcare.

Suplimente recomandate pentru adulti
Nature's Bounty Aloe Vera - 78,01 RON 
- are un efect laxativ delicat, nedureros; este benefic in cazurile de constipatie cronica
Grapefruit Seed Extract - 85,42 RON
- stimuleaza metabolismul, reduce riscul de cancer de colon; recomandat in costipatie cronica, sindrom de colon iritabil, ulcer, diverticuloza, reflux gastrointestinal, flatulenta
Lactoferrin - 156,02 RON
- probiotic: reface microflora intestinala "prietenoasa", recomandat in boala Crohn, colita, ulcer peptic, disbacterioza, constipatie, diaree

Suplimente recomandate pentru copii
Colostru Cu Probiotice - 147,08 RON
- reduce consecintele sindromului de intestin permeabil ( tulburari de concentrare, hiperactivitate si deficit de atentie, malabsorbtie, diaree si/sau constipatie, convulsii, etc.)
Baby's Jarro-dophilus - 99,85 RON
- recomandat in enterocolite, boala celiaca (intoleranta la gluten), sindrom de colon iritabil, constipatie, balonare, flatulenta, diaree nonpatogena, diaree infectioasa (si cea provocata de Rotavirus)

SURSA : http://www.sfatulmedicului.ro/