Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

miercuri, 16 septembrie 2015

Ce proprietati uimitoare are fasolea neagra

Specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi afirma despre fasolea neagra ca „detine toti nutrientii din carne, cereale integrale si fructe”.
Fasolea negra este considerata unul dintre sortimentele de fasole care provoaca cele mai putine gaze, ceea ce o califica pentru introducerea in alimentatia copiilor cu varsta de peste 1 an. Pentru a evita orice fel de probleme in cazul acestora, se recomanda punerea la inmuiat cu o seara inainte, clatirea boabelor de fasole in mai multe ape, apoi punerea la fiert in apa rece, schimband apa de 2-3 ori.
In cazul adultilor, se recomanda ca fasolea neagra sa se consume gatita cat mai simplu, preferabil preparata la aburi, pentru a-si pastra continutul bogat in nutrienti si fenoli, aducand astfel maximum de beneficii pentru sanatate.
Sanatatea creierului
Toate tipurile de fasole boabe sunt bune pentru inima, dar niciuna nu are si puteri asupra sanatatii creierului asa cum are fasolea neagra.
Celebra nutritionista americana Rovenia M. Brock, cunoscuta mai ales ca Dr. Ro, afirma ca fasolea neagra este un adevarat combustibil pentru creier, pentru ca este extrem de bogata in antocianozide.
Antocianozidele sunt antioxidanti foarte puternici care contribuie la imbunatatirea circulatiei capilare si a functiilor creierului.
In plus antocianozidele ajuta la imbunatatirea structurii colagenului, actioneaza impotriva inflamatiilor, confera imunitate bacteriana si virala si contribuie la adaptarea sistemului imunitar si reglarea regimului cardiovascular.
Fasolea neagra este, de asemenea, o sursa buna de tiamina (vitamina B1) care este esentiala pentru a mentine celulele creierului sanatoase si pentru a conserva functia cognitiva, deoarece faciliteaza sinteza de acetilcolina, un neurotransmitator foarte important pentru memorie. Mai multe studii clinice au corelat scaderea nivelului acetilcolinei cu declinul mental legat de varsta si de boala Alzheimer.
Dusmanul impotentei
Fasolea neagra este una dintre cele mai bune surse de molibden, mineral ce contribuie la metabolizarea glucidelor si a grasimilor. Mai mult decat atat, distruge sulful din alimente, ceea ce il face un aliat de nadejde pentru cei care au o sensibilitate la sulf. Mai multe studii au aratat ca lipsa din organism a molibdenului duce la impotenta in cazul barbatilor in varsta.
Te protejeaza de bolile inimii
Fasolea neagra contine cantitati importante de folati, dar si de vitamina B6, ceea ce o face foarte importanta in special pentru femeile insarcinate. Deficienta de acid folic la o gravida poate duce la o dezvoltare anormala a creierului si a coloanei vertebrale a fatului. De asemenea, o dieta bogata in folati ajuta organismul sa se protejeze de bolile cardiace.
Fasolea neagra este si o sursa excelenta de magneziu, substanta ce ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, dar si la stabilizarea fierului in organism, ceea ce asigura sanatatea globulelor rosii.
Antioxidant
Boabele negre, ca si afinele, contin Antocianina. Studiile arata ca pe masura ce boabele de fasole prezinta o nuanta mai inchisa, cu atat este mai accentuat efectul antioxidantului.  Antocianina reduce frecventa tuturor cancerelor, indiferent unde sunt localizate, atat prin actiune directa, de distrugere tumorala, cat si prin reciclarea glutationului (cel mai puternic si mai important dintre antioxidantii produsi de organsim).
Cum se prepara?
Datorita dimensiunilor boabelor, nu mai mari de 7-8 mm, dar si din cauza invelisului mai subtire si usor penetrabil al boabelor, sunt suficiente 2-4 ore de inmuiere in apa rece sau numai 1 ora in apa fierbinte, in vas acoperit, dupa ce apa a clocotit pentru 1-3 minute. Dar cum invelisul boabelor negre este mai usor permeabil, cea de-a doua metoda are dezavantajul pierderii de substante nutritive, o parte din cei continuti in miez trecand in apa fierbinte.
Rehidratata, fasolea neagra fierbe in 2 ore, la foc mic. Daca le fierbem in oala sub presiune, timpul de preparare se reduce mult. Pentru a evita disconfortul digestiv, la fierbere putem adauga chimen, ghimbir, marar, dafin, alge marine. Adaugati sare la sfarsit.
Fasolea neagra se combina foarte bine in meniurile care contin orez si porumb. Usturoiul, frunzele proaspete de coriandru sunt condimentele care acompaniaza cel mai bine fasolea neagra. Ati putea incerca, de asemenea, combinarea fasolei negre cu piure de morcovi, mazare, mere sau banane pentru a adauga arome, vitamine si minerale, transformand-o in gustari savuroase ori intr-un preparat adecvat pranzului.
Fasolea neagra poate fi gasita in orice plafar sau magazin comercial.
SURSA : http://caplimpede.ro/

Cum sa scapi de colesterolul rau


Atunci când colesterolul LDL, numit şi colesterol rău, este în cantitate prea mare, se poate depune pe artere. Că urmare, arterele se vor îngustă, iar fluxul sanguin către inima va scădea, ceea ce creşte riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Consumul excesiv de grăsimi, dulciuri rafinate şi alimente bogate în colesterol reprezintă principala cauza a blocării arterelor. Din fericire puteţi preveni bolile ce inima curatându-va arterele, iar cel mai la îndemână este mixul format din usturoi şi lămâie. Iată două metode de preparare a acestui mixt, care nu doar curată arterele coronare ci şi reglează nivelul de grasmi în sânge.
Metodă 1
Ingrediente:
4 căpăţâni mari de usturoi
4 lămâi cu coajă
rădăcina de ghimbir (3-4 cm) tăiat felii
2 litri de apă curată
Mod de preparare:
Spălaţi lămâile, tăiaţi-le felii, curăţaţi usturoiul. Acestea, împreună cu ghimbirul, le mixati cu un blender. Aşezaţi amestecul într-un vas cu 2 litri de apă, şi puneţi-l pe foc până se fierbe. Se amestecă ocazional, iar după primul clocot, stingeţi focul.
Acoperiţi vasul şi lăsaţi-l să se răcească. Păstraţi amestecul într-un vas de sticlă, la rece.
Mod de administrare: bea zilnic o cană, cu cel puţin 2 ore înainte de a mânca, timp de trei săptămâni.
Metodă 2
Ingrediente:
6 lămâi decojite, tăiate în bucăţi mici
30 căţei de usturoi, tocat în bucăţi mici
Mixati ingredientele, iar amestecul obţinut îl turnaţi într-o oală şi adăugaţi 2 litri de apă. Lăsaţi-l să fiarbă 5 minute, apoi răciţi-l. Se strecoară, iar lichidul se păstrează într-o sticlă, la frigider.
Mod de administrare:
Beţi zilnic 50 de ml, timp de trei săptămâni, faceţi pauză o săptămâna, apoi continuaţi cu încă 50 de ml, timp de trei săptămâni.

SURSA : http://ampress.ro/