Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

miercuri, 19 august 2015

Hrana inainte de medicamente


Multi doctori care trateaza bolile de inima au tendinta de a prescrie medicamente cunoscute sub denumirea de statine, dar unii medici din Canada incearca o noua metoda: dieta vegana. Bolile de inima sunt pe locul doi in topul cauzelor mortalitatii in Canada. Ucid peste 47 000 de  canadieni in fiecare an.
Dr. Shane Williams este un cardiolog din Bracebridge, Ontario. Urmeaza o dieta vegana din 2010. “Oamenii nu cunosc puterea alimentatiei,” a spus Williams pentru CBC News .In ultimii patru ani, cardiologul a influentat treptat stilul de viata al pacientilor sai.  “Partea dificila este ca necesita mult timp,” a spus Williams. Incepand din 2011, el a inceput sa utilizeze o dieta pe baza de plante pentru pacientii doritori si a inclus ore de consiliere pe tema veganismului. Williams este de parere ca medicii – in special cei cardiologi – ar trebui sa petreaca cel putin o ora cu pacientii lor discutand despre obiceiurile alimentare si oferindu-le alternative. (williamscardiology.com)
Dupa parerea lui, ar face o mare diferenta pentru pacientii dispusi sa faca anumite modificari in dieta.“Am vazut ca se poate si rezultatele sunt incredibile,” a mai spus el.
Un exemplu este Liam Cragg, 59, din Ontario, Bracebridge.In 2012, a ajuns la spital cu simptomele unui atac de cord. Cragg a mers ulterior la medicul de familie care i-a facut o trimitere catre doctorul Williams. Dupa patru luni de regim bazat pe plante, Cragg a observat o mare diferenta. “Am slabit cel putin 13 kg, talia mi s-a subtiat si nu ma mai dureau genunchii,” a relatat Cragg. Williams marturiseste ca petrece cel putin 60 minute cu pacientii la primele consultatii. “Stiu din experienta ca majoritatea cardiologilor petrec in jur de 15 – 25 de minute la primul consult,” declara Williams, care spune ca incearca sa “inteleaga cat mai profund cauzele si motivatia obiceiurilor alimentare ale pacientilor.”
Cardiologul si-ar dori sa vada mai multi doctori care folosesc metode alternative de vindecare, in special prin corectarea comportamentului alimentar. “Majoritatea medicilor, din pacate, nu apreciaza eficacitatea alimentatiei corecte ca alternativa la medicamente,” spune Williams.

Ierbivor vs Carnivor

Si dr. William Roberts, cardiolog patolog proeminent si editor al Revistei Americane de Cardiologie, crede, de asemenea, ca dieta vegana reprezinta solutia pentru bolile de inima din lumea occidentala. Roberts sustine ca bolile de inima sunt cauzate de un nivel ridicat de colesterol datorat unei alimentatii bazate pe carne, in loc de una preponderent vegana.Unii experti sustin ca oamenii sunt meniti sa aiba o dieta bazata pe plante. Carnivorele au dintii ascutiti, pe cand noi ii avem pe majoritatea plati, ideali pentru mestecarea fructelor si legumelor.
“Oamenii sunt mai degraba erbivori, nu carnivori,” spune el. Expertii sustin ca structura dintilor nostri si lungimea tractului intestinal sunt indicatii ale faptului ca oamenii sunt mai inclinati spre o alimentatie erbivora. Carnivorii au dinti ascutiti, pe cand oamenii au majoritatea dintilor plati, necesari mestecarii fructelor si legumelor. Carnivorele au tractul intestinal scurt, dar ale noastre sunt foarte lungi. Consumul de carne a fost asociat cu un risc ridicat de aparitie a bolilor de inima, cancer si diabet si exista multe dovezi care asociaza alimentatia cu bolile.
De exemplu, la populatiile cu alimentatii preponderant vegetariene, cum ar fi cele din zonele rurale din China, Africa centrala, papuasii din Noua Guinea si indienii Tarahumara din nordul Mexicului, bolile coronariene sunt practic inexistente. Cand aceste populatii incep sa adopte alimentatii de tip occidental, cu produse de provenienta animala, incep rapid sa dezvolte boli de inima. Roberts argumenteaza ca o alimentatie pe baza de plante este ieftina si sigura.
“Daca prescriem tuturor medicamente, mii de oameni vor suferi din cauza efectelor secundare, de aceea o alimentatie pe baza de plante este cel mai ieftin si mai sigur mod de prevenire,” spune el.

Statinele pot fi eficiente, dar implica efecte secundare

Autorii au constatat ca multe persoane cu risc ridicat de boli de inima nu luau statine. “Multi dintre cei care ar fi beneficiat cu adevarat, nu luau statine si nu stim de ce,” a declarat Dr. Michael Johansen, autorul principal al studiului.Statinele, medicamente pentru reducerea colesterolului, sunt printre cele mai folosite medicamente si exista argumente pentru eficienta lor, daca sunt utilizate in mod corect. Un studiu, publicat recent in Analele Medicinei de Familie, a analizat 16,712 raspunsuri din partea unor persoane cu varste cuprinse intre 30 si 79 de ani. Toti cei care au primit cel putin doua retete cu statine au fost clasificati drept utilizatori de statine.
‘Statinele ar trebui rezervate celor foarte bolnavi, in timp ce alimentatia sanatoasa ar trebui sa fie la indemana tuturor.’- spune Dr. John McDougall, expert in alimentatie si boli de inima. El spune ca exista multe motive pentru care oamenii nu iau statine, fie nu sunt prescrise de doctori, fie sunt pacienti fara asigurare medicala, sau acestia nu-si iau medicamentele prescrise de medic.
“In calitate de doctori trebuie sa ne asiguram ca pacientii inteleg beneficiile si ca urmeaza recomandarile. Trebuie sa ne asiguram ca toti au acces la medicamente prin asigurarea oferita, precum  si la ingrijire medicala,” spune Johansen. Dr. John McDougall, medic American si specialist in probleme de alimentatie si boli de inima, spune ca statinele ar trebui sa fie o ultima solutie. McDougall este de parere ca bolile de inima pot fi prevenite si tratate printr-o alimentatie bazata pe alimente cu amidon, legume si fructe, dar fara produse animale
“Statinele ar trebui rezervate celor foarte bolnavi, in timp ce alimentatia sanatoasa este la indemana tuturor,” spune McDougall.

Hrana inainte de medicamente

Williams se concentreaza pe prevenirea bolilor.’Cea mai buna metoda de preventie este consumul de verdeturi, fructe si legume in loc de carne,’ spune Dr. William Roberts, expert in sanatatea cardiovasculara. (williamscardiology.com). “Firmele producatoare de medicamente ne spun ca doar 10 la suta din colesterolul din sange provine din ceea ce consumam, restul este produs de ficat. Dar ce nu ne spun este ca alimentatia noastra determina ficatul sa produca colesterol in exces – o omisiune destul de grava din partea lor,” spune Williams.
Placile ce se depun pe artere sunt facute din colesterol, dar daca nivelul de colesterol este suficient de scazut, atunci corpul nu are ce depunere sa formeze.
Sursa utilizata:http://viataverdeviu.ro/

Stirul o buruiana cu beneficii pentru sanatate !



Amarantul (Amaranthus retroflexus – cunoscut popular sub denumirea de stir) este o planta cu frunze late, originara din jumatatea de sud a Americii de Nord. Face parte din familia Amarantacee, care mai include sfecla, sfecla elvetiana, spanacul si quinoa si se caracterizeaza printr-o crestere si raspandire rapide . De fapt, amarantul este asa de agresiv incat multi gradinari il considera mai degraba o buruiana care le ameninta restul plantelor.
Ceea ce este pacat, avand in vedere ca amarantul este extrem de nutritiv. Semintele asemanatoare cu cerealele reprezentau o sursa esentiala de nutrienti pentru indienii americani, ramanand o mancare populara in Mexic si America de Sud. Acest articol doreste sa evidentieze cateva beneficii pentru sanatate ale acestei plante care nu pare sa fie apreciata indeajuns.

Motive ca sa incluzi amarantul in alimentatie

Sursa completa de proteine — In functie de calitatea sa, amarantul poate contine intre 13 si 19 procente de proteine, ceea ce reprezinta mult mai mult pe gram decat alte cereale precum orezul, sorgul si secara. Important de retinut ca aceasta sursa de proteina contine toti cei opt aminoacizi esentiali (inclusiv lizina, un aminoacid ce lipseste din aproape toate cerealele), fiind o sursa completa de proteina. Proteinele sunt importante pentru dezvoltarea si repararea celulelor, transmit semnale corpului, faciliteaza distribuirea substantelor in corp si multe altele. Fara ele practic ne-am “descompune”.
Nu contine gluten – La fel ca hrisca si quinoa, amarantul nu contine gluten. Desi cei cu intoleranta la gluten si afectiune celiaca se vor bucura sa afle vestea, tot mai multe dovezi indica faptul ca glutenul nu este bun pentru nimeni – inclusiv cei care nu prezinta sensibilitate la gluten. Conform Dr. Alessio Fasano, glutenul activeaza o proteina denumita zonulina care face legatura intre celulele intestinale, declansand un raspuns imunitar. (2) Glutenul contine si acid fitic, un compus care neutralizeaza multe minerale importante, precum magneziul.
Beneficii pentru inima — Desi studiile despre amarant sunt limitate, apar cercetari care evidentiaza beneficiile acestuia pentru sistemul cardiovascular. Un studiu publicat in Grasimile pentru Sanatate si Boli in 2007, de exemplu, a descoperit ca uleiul de amarant poate ajuta pacientilor ce sufera de boli coronariene. (3) Un alt studiu mai recent, publicat in Stiinta Proteomica in 2014, a descoperit ca amarantul are potential in tratarea arteriosclerozei, sau ingustarea arterelor. (4)
Bogat in fibre alimentare — Conform unor statistici asupra continutului nutritiv, o cana de amarant contine 5.2 grame de fibre alimentare, sau 21 % din doza zilnica recomandata (DZR). (5) Mare parte din aceste fibre sunt insolubile, ramanand intacte la trecerea prin tractul intestinal si declansand un efect laxativ. Cu toate acestea, amarantul contine si fibre solubile, care au nevoie de apa, incetinesc digestia si produce beneficii reducand nivelul colesterolului. De aceea amarantul este potrivit si in curele de slabire.
Dens in minerale — Cea mai apreciata calitate a amarantului este concentratia densa de minerale esentiale. O cana de amarant gatit ne furnizeaza DZR de fier, 40 procente din DZR de magneziu (80 % din populatia din tarile dezvoltate se estimeaza ca are deficit de magneziu), 36 procente din DZR de fosfor si o cantitate foarte mare in procent de 105 % din DZR de mangan. Amarantul contine si doze semnificative de calciu, potasiu, zinc, cupru si seleniu. Pe de alta parte, nu are aproape nicio vitamina, exceptand vitamina B6 si acidul folic. (5)
Amarantul se consuma de regula sub forma de seminte, flori si ulei. Desi se pare ca este rezistent la pesticide, este preferabil sa achizitionati produsul organic, pe cat posibil.
Surse : http://viataverdeviu.ro/