Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

joi, 2 aprilie 2015

Vremea in urmatoarele 7 ZILE (Weather next 7 days)

Propolisul, unul dintre cele mai puternice medicamente ale naturii

Amestec de substanţe de consistenţa răşinii, culese de pe cel puţin 20 de specii de arbori, propolisul este pentru stup o adevărată barieră de protecţie. De altfel, cuvântul propolis vine din greacă şi înseamnă „partea dinaintea cetăţii”.

El a fost denumit aşa de către învăţaţii greci care, observând cum îşi construiesc albinele stupul, au ajuns la concluzia că această substanţă joacă rolul de pavăză împotriva agresorilor externi, propolisul făcând din stup o adevărată cetate.
Studiile moderne privitoare la proprietăţile acestui preparat natural i-au uimit pe oamenii de ştiinţă: nu mai puţin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri (incluzând şi varietăţile lor) sunt distruse de către propolis, care este cel mai puternic medicament antiinfecţios cunoscut.

Iar proprietăţile sale terapeutice nu se opresc aici, eficienţa sa fiind demonstrată în nu mai puţin de 200 de afecţiuni. Iată de ce ne-am hotărât să cunoaştem mai bine acest produs al stupului, una din cele mai puternice arme din arsenalul terapiei naturale.
sus

Cum se obţine şi unde găsim propolisul

Propolisul este un „cocteil” de substanţe vindecătoare, adunat din mugurii şi de pe scoarţa plopilor, a mestecenilor, a castanilor, a sălciilor, a frasinilor, a aninilor şi ale unor specii de pomi fructiferi. Cum ştiu albinele să dozeze acest elixir, să-l combine şi să-i dea în final o compoziţie unitară, aşa încât diferitele tipuri de propolis culese din diverse regiuni ale lumii să aibă proprietăţi practic similare, este o enigmă.

O enigmă este şi cum au putut medicii antici, cum ar fi Galen sau Pliniu, să identifice, fără a beneficia de mijloacele moderne, proprietăţile sale terapeutice. Un lucru este cert: primăvara, albinele culeg un medicament excepţional, adunat cu un efort uriaş, din mugurii abia ieşiţi la lumină.

Există două metode prin care apicultorii recoltează acest medicament: răzuindu-l direct de pe pereţii stupului de albine sau pentru o mai mare eficienţă, construind un colector special, ce preia progresiv producţia albinelor, care astfel sunt stimulate să culeagă cantităţi tot mai mari de propolis.

Remediu de tradiţie în medicina naturistă din România, propolisul se găseşte uşor la apicultori, fie brut, sub forma unor bulgăraşi maronii, fie lichid, ca tinctură alcoolizată. Propolisul brut de bună calitate se recunoaşte printr-un miros specific (dulceag-amărui) foarte puternic, precum şi prin lipsa de luciu (propolisul lucios are foarte multă ceară în el şi ca atare, proprietăţile sale sunt mult diminuate).

Preparate din propolis

  • Tinctura
                                             
Dacă nu vrem să luăm acest remediu gata preparat din comerţ, putem să-l obţinem acasă: se pun într-un borcan cu filet cincisprezece linguri rase de propolis, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 90 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni, timp în care se agită zilnic, după care se filtrează. Tinctura rezultată va fi pusă în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu câte 50 de picături, puse pe puţină pâine uscată sau în miere, de patru ori pe zi.

Tinctura de propolis nu se ia diluată în apă, deoarece anumite substanţe din compoziţia sa precipită (se întăresc) în contact cu apa, devenind insolubile şi ca atare trec prin organism fără efect. De asemenea, nu se ia tinctura de propolis simplă, deoarece în contact cu saliva se va produce acelaşi efect ca în cazul diluării în apă.
  • Propolisul brut
O bucăţică de propolis de mărimea unei alune se suge asemenea unei bomboane, cât putem de mult, aşa încât principiile sale active să îşi facă efectul local. Este un tratament recomandat în infecţii la nivelul gurii, în faringite şi în amigdalite. Dezavantajul acestei metode constă în faptul că propolisul nu are o acţiune amplă, asupra întregului organism, ci doar locală. Un alt inconvenient este că propolisul aderă foarte puternic pe dantură, necesitând apoi o spălare îndelungată şi repetată.
  • Unguentul de propolis
Într-o ceşcuţă (50 ml) de untură încinsă pe foc foarte mic se pun trei linguri de tinctură de propolis şi o bucăţică de ceară de mărimea unei alune, după care se amestecă continuu vreme de 10 minute. Se ia de pe foc untura, după care se amestecă în continuare până când se întăreşte. Preparatul se păstrează la frigider, folosindu-se extern contra arsurilor, pentru vindecarea contuziilor şi a rănilor uşoare, contra eczemelor (mai ales a celor uscate).
  • Apă de propolis
Aşa cum afirmam anterior, în contact cu apa, propolisul precipită şi devine insolubil, pierzând astfel cea mai mare parte din calităţile sale. Totuşi, cercetările arată că o soluţie obţinută din cinci linguriţe (aprox. 25 ml) de tinctură de propolis la un pahar de apă (200 ml) are efecte terapeutice în anumite cazuri, când tinctura simplă nu poate fi folosită, deoarece are o acţiune prea dură asupra ţesuturilor. Apa de propolis, obţinută în proporţiile pe care le-am prezentat, are efecte excelente în combaterea stomatitelor şi a cariei dentare (se fac clătiri atente ale gurii după fiecare spălare pe dinţi), precum şi în tratarea unor afecţiuni genitale la femei (leucoree, cervicită).
  • Mierea propolizată
                                       Cufarul Naturii
Se obţine prin combinarea unei linguriţe de tinctură de propolis cu 3 linguriţe de miere. Este un produs recomandat copiilor, cărora li se va administra jumătate de lingură de 3 ori pe zi, pentru întărirea sistemului imunitar, pentru combaterea infecţiilor respiratorii şi intestinale.
sus

Afecţiuni care se previn şi se tratează cu propolis

Un studiu realizat de către cercetătorii germani a arătat că la pacienţii care iau 50 de picături de tinctură de propolis de patru ori pe zi, probabilitatea de a face o infecţie cu virusul gripal scade cu până la 40%. De asemenea, la majoritatea pacienţilor trataţi astfel cu propolis, timpul de vindecare se reduce la 3-4 zile, faţă de 6-7 zile.

Propolisul este un excelent antibiotic, care acţionează progresiv inhibând dezvoltarea bacteriilor, refăcând ţesuturile lezate de către acestea, favorizând eliminarea secreţiilor în exces de pe căile respiratorii. Astfel, este eficient în ameliorarea bolilor respiratorii cu secreţii abundente şi a bronşitelor.

În acelaşi timp, tinctura de propolis, în combinaţie cu o linguriţă de miere, administrată dimineaţa pe stomacul gol, poate elimina simptomele deranjante ale colitei de fermentaţie şi de putrefacţie.

Substanţele antioxidante din compoziţia propolisului au efecte excepţionale în tratarea asteniei de primăvară. Acestea au efecte tonice nervoase, împiedică degradarea unor vitamine esenţiale pentru organism (vitamina C) şi echilibrează nivelul hormonal.

Şi sistemul imunitar are de câştigat în urma unei cure  cu tinctură de propolis. Studii făcute în paralel în Japonia, Statele Unite, Rusia au pus în evidenţă faptul că propolisul administrat sistematic măreşte producţia de celule specializate ale sistemului imunitar, le face mai „agresive”, ceea ce determină o mult mai mare rezistenţă la infecţiile cu orice tip de germen.

Administrarea zilnică a propolisului poate, de asemenea, să prevină hipertensiunea şi tulburările de ritm cardiac, normalizând în acelaşi timp cantitatea de colesterol din sânge şi având rol de refacere a elasticităţii vaselor de sânge.
                                        sus

Boli de piele vindecate de propolis

Ca tratament  extern, propolisul este eficient în distrugerea herpesului cu diferite localizări (tinctură pe locul afectat, de 2-3 ori pe zi), ameliorarea eczemelor (aplicarea de comprese cu tinctură sau unguent de 2-3 ori pe zi), vindecarea arsurilor (tinctură – pentru arsurile grave, şi unguent de propolis şi tătăneasă – pentru arsurile uşoare),eliminarea coşurilor, punctelor negre şi a furunculelor (sub formă de tinctură aplicată pe zona afectată), îmbunătăţirea simptomelor de ulcer varicos de gambă (aplicaţii de tinctură şi unguent de propolis pe zona ulcerată).
sus

Precauţii şi contraindicaţii

 În anumite cazuri, propolisul poate determina reacţii alergice, motiv pentru care este recomandat a se face un test prealabil pentru a se stabili sensibilitatea.

Dacă apar senzaţii neplăcute de iritaţie, inflamaţie, dacă se declanşează catar respirator sau apare înroşirea pielii, nu se va face tratament cu propolis.


Un substitut excelent pentru propolis sunt mugurii de plop şi tinctură de muguri de plop, care au efecte relativ similare, dar sunt mult mai bine tolerate de către organism.
                                                                                                                     

Polenul : Cat sa consumam. Administrare doze polen

       
Cand vine vorba de polen, intrebarile sunt cat polen sa consumam? sau cum administram dozele de polen in functie de varsta. Lucrurile se vor limpezi in urma lecturarii acestui material.

        Adunat de albine pentru perpetuare, pentru hrana puietului si pentru aprovizionarea glandelor producatoare de laptisor de matca, de fermenti, ca si a celor cerifere, polenul se prezinta sub forma unei pulberi, de obicei galbena, constituita din grauncioare microscopice ce provin din stamine. Polenul are ca sursa potentiala peste o mie de flori diferite, asadar, compozitia si proprietatile sale sunt foarte variate.
Polenul are o influenta benefica asupra functiilor digestive si intestinale, reda pofta de mancare, combate starile de slabiciune, poate contribui la combaterea nevrozelor si a depresiei psihice, neurasteniei, afectiunilor prostatei si diabetului. Polenul este si un excelent afrodisiac, imbunatateste capacitatea sexuala si faciliteaza nasterea. Consumul de polen scade nivelul colesterolului, regleaza greutatea corporala, intareste inima si sistemul imunitar.
Pastrat la congelator, polenul crud tine perioade indelungate (luni, ani), iar decongelat nu-si pierde din proprietati. Datorita continutului scazut de apa, la decongelare nu se isi deterioreaza principiile active.
Scos de la conge­lator, se poate pastra fara a fi inchis ermetic, pana la 7-10 zile, in camara sau in frigider.
Cat polen sa consumam
Pentru un regim obisnuit de viata, dozele de polen sunt urmatoarele:
– de 2-5 g/zi la copii sub un an
– 5-10 g/zi la copii de 1-10 ani
– 10-30 g/zi peste varsta de 10 ani
Pentru un regim de supraso­licitare fizica sau intelectuala, cat si in cure de incar­care nutritiva, cantitatile pot creste pana la 50-100 g/zi.
Acelasi lucru si in curele de slabire. Atunci polenul poate inlo­cui una-doua mese ale zilei.
Cum se consuma polenul
Spre a se absorbi complet din tubul digestiv, e bine ca polenul sa fie predizolvat in apa cu suc de lamaie proaspat, intr-un suc fresh, bors sau kefir. Vo­lumul orientativ de polen plus lichid este de 150 ml pentru 30 g polen. Trebuie sa stea la dizolvat minimum 20 de mi­nute. Cand este in doza unica, ideal se adminis­trează dimineata.
Cei care iau prima data e bine sa creasca progresiv dozele si sa inceapa administrarea dupa ce au mancat. Mai tarziu, se poate trece la admi­nistrarea pe stomacul gol.
Materialele de pe acest site au caracter informativ. Va recomandam ca, inainte a de face orice tratament naturist cu miere si produse apicole sa faceti un test de alergie la tipurile respective de produse. Daca suferiti de boli cronice sau urmati tratamente medicamentoase, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra, inainte de a incepe o cura sau un tratament cu produse apicole.
Vezi si : Polen de pin -biostimulator
SURSA: http://www.curademiere.ro/
                           

Astragalus - planta medicinala complexa


Astragalus este una dintre cele mai complexe plante medicinale cuprinzand o combinatie complexa de polizaharide, glicoside triterpene, flavonoizi, amino acizi si minerale trasoare. Administrat in doze terapeutice, Astragalus reface pana la normal numarul de celule T (o forma specifica de celule albe) la pacientii bolnavi de cancer, SIDA etc. Polizaharidele din Astragalus stimuleaza activitatea corticala a pituitarei-adrenale si reface numarul de celule rosii fabricate in maduva oaselor in cazul leucemiilor. S-a mai demonstrat de asemenea ca Astragalus stimuleaza productia proprie de interferon a organismului, fiind astfel util in tratarea bolii Alzeimer, Hepatita C, suport pentru chimioterapie si intarirea functiei imunitare.

Astragalus (Astragalus membranaceus) este utilizat de mii de ani in Medicina Traditionala Chineza, uneori in combinatii cu alte imunostimulatoare. Astragalus contine antioxidanti specifici care protejeaza celulele impotriva degradarii de catre radicalii liberi care sunt by-produsi ai conversiei energetice la nivel celular. Astragalus are o actiune deosebita in protejarea si intarirea sistemului imunitar,  in general si are actiuni foarte clare in boli specifice. Pentru sistemul imunitar stimuleaza limfocitele T şi celulele “ucigase naturale” NK, mareste productia de imunoglobuline (IgA, IgG). Spectrul de actiune imunostimulator insa mult mai larg incluzand: gripa, infectii ale tractului respirator, hipertensiune arteriala, inflamatii, diabet, boli hepatice inclusiv Hepatita C, Cancer.
Are de asemenea activitati anti-virale (inclusiv virusurile de Hepatita), anti-bacteriene (inclusiv diferite forme de streptococ) anti-inflamatoare, diuretice (ajuta la eliminarea fluidelor din organism). In Statele Unite, cercetatorii au condus cu succes investigatii care au condus la concluzia ca Astragalus poate fi un tratament alternativ pentru persoanele bolnave de cancer al caror sistem imunitar este compromis de chimioterapie si radioterapie.

Astragalus este de asemenea un tonic general, atat pentru femei cat si pentru barbati. Unic pe piata la potenta de 9.000 mg per capsula si administrat in dozele zilnice specific stabilite, ASTRAGALUS 9000 este recomandat in afectiunile unde este nevoie de o actiune rapida si puternica. Pentru intretinere, 1 capsula pe zi de ASTRAGALUS 9000 confera beneficiul sigurantei ca va avea un efect benefic cert.
Consultati medicul dvs. daca suferiti de o afectiune sau luati medicamente prescrise pe reteta. A nu se administra in caz de sarcina sau lauzie.

SURSA  :http://www.farmaciacanadiana.ro/

                                      

Probleme cu gingiile? Viitorul nu sună bine



Nimic nu îți poate indica mai bine starea de sănătate orală decât condiția în care se află gingiile tale. La controlul stomatologic, medicul începe să îți verifice gingiile și starea lor, care este mai importantă chiar decât numărul dinților tăi.
Un șanț gingival de 3 milimetri este considerat a fi unul sănătos, asta în vreme ce un șanț între gingie și dinte de 4 milimetri trage un semnal de alarmă. Când acesta ajunge la 5 sau la 6 milimetri, este recomandată o curățare profundă. Dacă mărimea șanțul gingival nu se micșorează, atunci este necesară intervenția chirurgicală. În cazul în care aceasta este eficientă, pacientul poate reveni la activitățile normale
Gingiile se retrag și devin inflamate sau infectate în funcție de acumularea bacteriilor. Bolile de gingie și cariile dentare stau la baza a 90% din cazurile în care oamenii își pierd dinții, asta potrivit noilor studii publicate în revistele asociațiilor de specialitate dentară.
Cum putem evita gingivita?
Prevenirea bolilor gingivale poate fi făcută prin spălatul regulat al dinților. Iar aici vorbim de periajul dinților, de folosirea aței dentare și a apei de gură și de vizitele dese pentru controlul stomatologic. Tocmai de aceea este foarte important să acorzi deosebită atenție igienei dentare, iar astfel vei evita evenutalele proceduri stomatologice costisitoare și consumatoare de timp în viitor.
Știai că masajul gingival menține dinții sănătoși? 

SURSA: http://www.oral-dent.ro/
                                                       

Gangrena dentara, o urgenta stomatologica

Gangrena este o urgenţă stomatologică datorită complicaţiilor pe care le poate determina, răspândirea infecţiei în alte zone. Apare în urma descompunerii pulpei dentare moarte.
Nichiduta


Cum se ajunge la infecţie?
√ În prima faza apare caria pe care dacă nu o tratăm evoluează încet în profunzime până ajunge la nerv. În acest moment apar durerile, nopţile nedormite.  Pe măsură ce moare dintele dispare şi durerea, de aceea multe persoane nu se mai prezintă la medicul dentist.
Lipsa durerii NU înseamnă că a trecut de la sine problema la dintele respectiv, ci din contră, agravarea ei!
Cauza cea mai frecventa a gangrenei dentare este caria profunda netratata.
√ Nervul distrus, care este încă în dinte, începe să se descompună şi se elimină gaze. De cele mai multe ori caria este acoperită cu resturi de mâncare, de unde apare mirosul urât şi nu permite eliminarea gazelor. Din această cauză apare din nou durerea, zona se umflă şi dacă iar neglijăm dintele, în scurt timp apare şi febra.

                                         Nichiduta
√ Gangrena netratată duce la infectarea osului din jurul vârfului rădăcinii şi se formează aşa numitul granulom. Gangrena întreţine o sursă mare de bacterii care pot duce la infecţii grave cum ar fi afecţiuni la nivelul cordului, renal, reumatismale.
 Gangrenă netratată ce poate cauza?
♦ În primul rând infectarea zonelor vecine dintelui: dinţii vecini, osul din jurul dintelui şi infecţii la distanţă în alte z.
♦ Fractura dintelui, deoarece se slăbeşte rezistenţa lui prin lipsa nervului.
♦ Extracţia dintelui, când se formează un granulom de dimensiuni mai mari care întreţine infecţia.
♦ Tratamente de lungă durată, de minimând gangrena se complică cu granulom de mici dimensiuni.


Pe măsură ce moare dintele dispare şi durerea, de aceea multe persoane nu se mai prezintă la medicul dentist.
                                                           Nichiduta

Maseaua umflata- URGENTA stomatologica


Umflarea zonei din jurul unui dinte este o urgenţă stomatologică.
Primul pas este să suni medicul dentist, urgenţele stomatologice au mereu prioritate. Pasul doi este să îţi faci o radiografie la dintele respectiv, cu care vei merge la medic.
Există cazuri în care majoritatea amână tratamentul, în ideea că trece după câteva antibiotice. Este greşit! Dinţii comunică cu tot organismul, prezenţa puroiului timp îndelungat poate să cauzeze apariţia infecţiilor şi la nivelul inimii sau capului.
De ce se umflă?
                                Nichiduta
Cauza acestei urgenţe este de cele mai multe ori prezenţa puroiul. Dacă durerea este acută, exacerbată la cald, pulsează şi nu vă puteţi atinge dintele, înseamnă că aveţi puroi. Durerea ajunge să nu mai cedeze la antiinflamator şi doare cel mai tare noaptea.
Ce puteţi face?
Repet, sunaţi medicul dentist. În cazul în care nu puteţi ajunge la un cabinet stomatologic, respectaţi următoarele indicaţii:
 Nu dormiţi pe partea umflată şi nu beţi lichide fierbinţi. Căldura va amplifica durerea.
 Nu puneţi aspirină, lămâie şi să nu vă daţi cu Lidocaina spray pe dinte deoarece este inutil şi vă mai răniţi şi gingia. Orice tratament naturist este ineficient.
Antibioticele se administrează la indicatia medicului. Ele ajută la dezumflare, dar NU tratează cauza urgenţei dentare.
                                                Nichiduta
 Luaţi antibiotice la indicaţia medicului dentist. Dar, există momente în care nu avem cum să mergem la medic şi trebuie să ştim ce antibiotic putem lua. Se poate administra Amoxicilină 500 mg la 8 ore sau Augmentin 1 g la 12 ore, împreună cu Metronidazol o dată pe zi. La persoanele alergice la penicilină se administează Ciprofloxacină 1 g la 12 ore. Antibioticele se iau 5-7 zile. Trebuie să fiţi atenţi la prospect şi dacă sunteţi alergici la vreun antibiotic. Persoanele însărcinate NU iau antibiotice fără acordul medicului ginecolog. Antibioticele se iau după ce se mănâncă, la o distanţă de jumătate de oră. Pansament gastric (Omez, Omeran) se administrează cu o jumătate de oră înainte de micul dejun.
Antibioticul nu va trata dintele. Va ajuta la dezumflarea zonei respective, însă puroiul rămâne acolo.
Pentru a se elimina puroiul, trebuie să mergeţi la medicul stomatolog pentru a “da drumul la puroi”.  Acest lucru se realizează fie prin dinte, adică se curăţă canalul dintelui şi acesta se lasă deschis sau se face o mică incizie pe gingie în dreptul dintelui, unde este cel mai umflat, şi puroiul se va elimina.
Umflarea zonei din dreptul unui dinte apare şi la gangrenă. Vă invit să citiţi articolul Gangrena dentară, o urgenţă stomatologică.
Nichiduta