Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

luni, 13 aprilie 2015

Coriandrul -un condiment cu multiple beneficii

                                         
Coriandrul

(Coriandrum sativum)

La origine este o planta care creste in Asia, pe dealuri insorite si in zone nu foarte bogate in precipitatii, utilizata de mii de ani in India, Iran si China. Are semintele usor picante si foarte bogate in ulei volatil, cu o aroma dulce si oarecum grea. Interesant este ca, atunci cand sunt proaspete, semintele de coriandru au un miros greu de suportat, pentru ca pe masura ce se usuca, sa capete un parfum subtil (au un miros apropiat de cel al lacramioarelor). La noi, coriandrul creste doar cultivat, nu se gaseste spontan sau salbaticit (sub-spontan). Traditional, semintele sale sunt utilizate impotriva bolilor gastrice si intestinale, insa studii recente valideaza folosirea lor in afectiuni mult mai diverse, unde coriandrul are efecte uimitor de puternice.

Anxietate - semintele de coriandru erau folosite dintotdeauna in Iran pentru eliminarea anxietatii si a insomniei. Experimente facute in anul 2005, in mai multe spitale din Orientul Mijlociu, au confirmat efectele sale anxiolitice si calmante, foarte curand urmand sa fie sintetizat in industria farmaceutica un medicament natural pe baza de coriandru, folosit impotriva acceselor de panica, al sindromului depresiv-anxios sau al insomniei aparute pe fondul starilor de angoasa. Pana atunci, va recomandam impotriva acestor tulburari psiho-emotionale un tratament simplu, cu pulbere de coriandru, din care se iau cate 2 grame de 4 ori pe zi, in cure de 49 de zile, cu 10 zile de pauza.

Cancer - intr-un mare numar de studii epidemiologice au fost identificate relatii clare intre aparitia cancerelor si consumul anumitor alimente (cum ar fi carnea, indulcitorii artificiali, E-urile etc.). S-a constatat insa si faptul ca exista alimente si condimente care au un cert efect de protectie a organismului impotriva instalarii anumitor tipuri de cancer. Administrarea la diferite animale de experienta a unei cantitati de seminte de coriandru proaspat macinate (asa incat sa contina ulei volatil in proportie mare), a redus, de pilda, valorile parametrilor tumorali. Aceasta inclusiv in cazul combinarii cu radioterapia, cand efectele de protectie ale coriandrului impotriva instalarii tumorilor au fost mult amplificate. Mesajul este simplu: folositi coriandru din belsug la masa - mai ales daca va impacati cu aroma sa.

Cancerul hepatic - coriandrul este bogat intr-o substanta aromatica numita coriandrol, care s-a dovedit a fi un adjuvant foarte bun in cancerul ficatului. In studiile pe animale s-a constatat ca aceasta substanta blocheaza legarea aflatoxinei (o toxina hepatica) de Adn, aflatoxina producand la oameni cancer hepatic. Se recomanda administrarea zilnica a patru lingurite de pulbere de coriandru proaspat macinat (in ziua respectiva), in cure de lunga durata - minim 3 luni. Acelasi tratament este recomandat si in cancerul la colon.



Cancer la san - se foloseste acelasi tratament de la cancerul hepatic, cu precizarea ca dieta va fi foarte saraca in grasimi de orice fel, dar mai ales saturate (adica din carne, din prajeli, din ulei rafinat, din margarina si din alte uleiuri hidrogenate, din lactate).

Diabet - un studiu realizat la universitatea din Ulster arata ca semintele de coriandru ajuta la normalizarea nivelului de insulina la diabetici si diminueaza colesterolul. Se consuma infuzie combinata din seminte de coriandru, cate un litru zilnic, in locul apei de baut.

Colici abdominale la adulti - se administreaza 1-3 cani de infuzie fierbinte de seminte de coriandru. Este un puternic carminativ (elimina gazele intestinale) si spasmolitic.

Frunzele de coriandru

Au aparut si la noi, mai ales la sectoarele de produse alimentare din supermarketuri (uneori sub numele de "cilantro"). Se consuma in salate, ca adaos la sandviciuri sau antreuri etc. Ele au si cateva proprietati medicinale foarte valoroase:

Alergie - frunzele de coriandru contin antihistaminice naturale, vitamina C si bioflavonoide ce reduc reactiile alergice de tipul febrei fanului. Se consuma sub forma de salata, in cure de minimum 12 zile, fiind recomandate mai ales in timpul perioadelor cand expunerea la factorii alergeni este mai intensa.

Hemoroizi si varice - continutul ridicat de bioflavonoide din frunzele de coriandru ajuta in cazurile de hemoroizi, varice si alte probleme ale venelor. Se consuma de asemenea sub forma de salata.

Precautii si contraindicatii
la utilizarea coriandrului


Uleiul volatil continut de semintele de coriandru poate provoca la unele persoane reactii alergice, resimtite mai ales la nivel respirator. In cazul alergiei la coriandru, se observa dificultate in respiratie, senzatie de catar, usturime pe caile respiratorii. Din acest motiv se recomanda prudenta in administrarea acestei plante, care la inceput se va lua in doze mici (0,5 grame zilnic).

Sursa : http://www.formula-as.ro/

                                

Negrilica poate ajuta la tratarea cancerului

Ce este negrilica ?

 Negrilica este o plantă ce se găsește și în țara noastră sub denumirea populară de cernușcă, chimen negru, coriandru românesc sau susan negru. Aceasta este o plantă anuală care este cunoscută mai ales sub formă de condiment, mirodenie, care se folosește în condimentarea preparatelor din bucătărie. 
 Negrilica are o tulpină dreaptă, ramificată, care formează o tufă cu frunze superbe de culoarea verde-cenușiu, iar florile au un aspect de stea și culoarea cerului, un albastru pal. Din aceste flori iau naștere niște capsule ce fac în interiorul lor păstăi cu semințe. Negrilica este originară din Orient și este cultivată în stare sălbatică sau în grădină, fiind o plantă prea puțin pretențioasă. De peste două milenii, această plantă este cunoscută și folosită de către indieni și egipteni pentru beneficiile pe care le aduce organismului.
Nigella sativa, cunoscut de asemenea sub numele de chimen negru, sămânță neagră, kalonji și haba al-barakah (numele arab) s-a dovedit prin nenumărate verificări că tratează cancerul. Există mai mult de 450 de verificări în ultimii 40 de ani pentru o gamă largă de boli, precum diabet, scleroză multiplă, Alzheimer, hepatită C și altele. La început, Nigella sativa a fost folosită pentru a trata migrenele și alergiile, dar descoperirile recente au arătat că această mică sămânță neagră este eficientă în distrugerea celulelor canceroase.
Cercetătorii de la Kimmel Cancer Center din Jefferson au arătat că Nigella sativa ar putea cauza moartea celulelor atunci când este folosită împotriva celulelor tumorale pancreatice. Rezultatele au arătat o rată de succes de 80%. Acest studiu asupra celulelor tumorale pancreatice a fost doar începutul unor mai multe studii ulterioare asupra efectului lui Nigella sativa împotriva cancerului.
Conform cu Hwyda Arafat, M.D., Ph.D, profesor asociat de chirurgie la Colegiul Universității Thomas Jefferson, ”Nigella sativa ajută să fie tratată o gamă mare de boli, incluzând unele probleme de imunitate și inflamatorii. Studiile precedente au eviodențiat, de asemenea, activitatea anticancerigenă în cazul cancerului de prostată și colon, precum și efectele antioxidante și antiinflamatorii”.
Studiile au arătat rezultate pozitive în cazul cancerelor de prostată și colon. Cancerul de sân a fost studiat într-o cercetare separată, evidențiindu-se abilitatea de a eradica celulele canceroase și de a oferi o sănătate excelentă pentru multe femei din întreaga lume.
Documentarea ulterioară provenită de la supraviețuitori prezintă mărturii de la oameni care s-au vindecat de cancer folosind Nigella sativa pentru o varietate de cancere, care includ cancerul la creier, la oase și la stomac.
Negrilica - beneficii asupra organismului

 Negrilica, o plantă foarte apreciată și folosită încă din antichitate

 Primul document scris despre această plantă este Vechiul Testament, cartea lui Isaia 28:25, 27. Hipocrate, părintele medicinei, a afirmat că negrilica (nigella sativa) este remediul bolilor de ficat și al dereglărilor metabolice.
 Pentru medicina islamică, negrilica era amintită în toate tratatele vremii, având denumirea de barakah, termen care înseamnă semințe binecuvântate.


 Negrilica este întrebuințată din cele mai vechi timpuri de către civilizațiile antice pentru tratarea leprei, a malariei, a mușcăturilor de șerpi veninoși, a bolilor pulmonare și multe altele, iar cea mai importantă parte a plantei sunt de fapt semințele. Negrilica a fost găsită chiar în mormântul lui Tutankhamon și este binecunoscut faptul că regina Cleopatra folosea planta pentru proprietățile sale de înfrumusețare. Durerile dentare, obstrucțiile nazale sau cefaleea erau de asemenea tratate în antichitate cu ajutorul acestei plante miraculoase.

Negrilica are proprietăți vindecătoare pentru diverse afecțiuni

 Afecțiunile inflamatorii precum astmul, bronșitele, reumatismul, pot fi cu lejeritate tratate cu ajutorul semințelor de negrilică. Aceste semințe conțin glucide, lipide, proteine, ulei volatil, tanin, flavonoide, saponine, steroizi, etc. Substanța care ajută la tratarea afecțiunilor inflamatorii este nigelona. Această substanță mai are și proprietatea de a stimula producția lactată la mamele care alăptează, de a înlătura paraziții intestinali, are proprietăți vasodilatatoare cerebrale și antitumorale.
 Infecțiile, alergiile și bolile cronice sunt de asemenea tratate și cu ajutorul semințelor de negrilică, deoarece acestea conțin elemente esențiale pentru organism precum omega 3 și omega 6 și acizi grași esențiali. Aceste substanțe protejează corpul împotriva formării de tumori și de asemenea împiedică formarea litiazelor.

Negrilica poate ajuta la tratarea cancerului

 Uleiul de negrilică are proprietăți antitumorale, lucru demonstrat științific, datorită faptului că acest ulei stimulează formarea de interferoni. De exemplu, cercetătorii americani de la Kimmel Cancer Center, Jefferson, SUA au demonstrat că prin folosirea semințelor de negrilică, 80% din celulele pancreatice canceroase au fost distruse.
 Negrilica se poate deci folosi cu succes atât în cazul cancerului pancreatic, dar și în cazul cancerului de colon și alcancerului de sân. În anul 2010 a fost efectuat un studiu medical de cercetare în Egipt având ca subiect utilizarea semințelor de negrilică în tratarea cancerului de colon la cobai. S-a demonstrat astfel, că semințele de negrilică au redus mărimea tumorilor din colon și au redus de asemenea metastazele din plămâni.
 În ceea ce privește cancerul de sân, tot cercetătorii americani sunt cei care au testat, în anul 2003 folosirea semințelor de negrilică ca adjuvant în tratarea sa. Rezultatele obținute de aceștia au fost foarte încurajatoare în direcția stopării evoluției cancerului de sân.

Alte utilizări ale semințelor de negrilică:

 Negrilica scade glicemia fiind foarte utilă pentru tratarea diabetului și, de asemenea este un excelent afrodisiac, având proprietatea de a mări potența sexuală și de a crește libidoul.
 Negrilica este folosită cu succes și împotriva paraziților intestinali, cel mai eficient remediu fiind trei linguri de semințe de negrilică la un litru de zeamă de varză murată, amestecul fiind consumat la micul dejun, prânz, și cină.
 Bolile de stomac pot fi vindecate cu ajutorul semințelor de negrilică și a vinului de negrilică obținut din semințe.
 Negrilica este și un condiment excelent și poate fi utilizat în bucătărie la prepararea unor feluri de mâncare mai mult sau mai puțin tradiționale. Semințele de negrilică măcinate au un gust ușor afumat, amărui și iute. De exemplu, brânza telemea poate fi aromatizată foarte bine cu ajutorul acestor semințe, iar mâncărurile de legume pot fi de asemenea asezonate cu negrilică (semințe măcinate).

Contraindicații pentru tratamentul cu negrilică:

 Semințele de negrilică pot fi toxice pentru organism în doze mai mari (aproximativ între 100-25 bucăți pe zi), iar din cauza riscului mărit de toxicitate acestea vor fi administrate numai la sfatul și recomandarea medicului.
 De asemenea, aceste semințe nu vor fi administrate nici copiilor și nici femeilor însărcinate, în cazul cărora poate provoca contracții uterine.

Nigella sativa este cel mai bine cunoscută pentru întărirea sistemului imunitar și, conform cu Dr. Gary Null, un avocat al sănătății, ”Uleiul de chimen negru este probabil uleiul cel mai important pe care îl poți introduce în sistem”. A mai spus că dacă consumi o dietă normală SAD, inflamația este o problemă principală și prin consumul de ulei de chimen negru poți să tratezi această problemă.
 Cercetări ulterioare
Cancer Research Laboratory din Hilton Head Island, South Carolina, USA, a afirmat în 1997 că a avut un succes enorm în terapia tumorală fără efectele secundare negative ale chimioterapiei. Cercetătorii au descoperit că folosirea de Nigella sativa a sporit rata de creștere a celulelor măduvei osoase cu 250% și a inhibat creșterea tumorală cu 50%. A stimulat celulele imunitare și a crescut producția de interferon care protejează celulele de efectul de distrugere celulară al virusurilor.
Grupul cercetătorilor a concluzionat că atunci când o persoană are un sistem imunitar sănătos, celulele cancerigene sunt distruse înainte ca boala să afecteze riscant sănătatea persoanei. Ei au concluzionat că uleiul de negrilică este un candidat ideal pentru folosirea în prevenirea cancerului, precum și în tratament, și că este promițător pentru utilizarea clinică.

                                                

             http://www.stop-cancerului.ro/