Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

luni, 9 aprilie 2018

Mierea -aliment si medicament


                              apiland.ro                                

Mierea , produs nobil al albinei, este un aliment usor de digerat. Ea cuprinde un amestec de fructoza si glucoza, intr-o forma care - fara a mai fi transformata de organism, se asimileaza direct, constituind o sursa de energie.

 Important pentru economia alimentara , pentru echilibrul biologic al corpului omenesc, este faptul ca mierea are , in proportii echilibrate , fermenti, vitamine, substante minerale, acizi si aminoacizi ca si hormoni, substante bactericide si arome.
Zaharul rafinat contine numai zaharoza. In 100 grame zahar, numai 0,1%  este apa si 99,9 % zaharoza.
In schimb 100 grame miere -care furnizeaza 328 calorii-inseamna un aport de 17,2 % apa, 0,4-0,8 % proteine (aminoacizi) , 81,3 %zaharuri din care :38,195fructoza, 31,28% glucoza, 5,00% zaharoza , 6,83% maltoza si alte zaharide, in rest amidon si alte polizaharide. La acestea se mai adauga 3,21% vitamine, saruri minearale, oligoelemente, substante bactericide, etc.In miere se mai gasesc si alte vitamine importante :tiamina, ribovlavina , pirodoxina, acid pantoteic, acid nicotinic, acid folic.
Deci,mierea are un spectru larg de actiune , constituind o ratie alimentara echilibrata, in miniatura.Astfel , mierea inglobata sub diverse forme de preparate si desigur mierea ca atare consumata in cantitati mici previne si inlatura anumite carente provocate de alimentatia dezechilibrata, ca si de suprasolicitarea mediului ambiant. Si sa nu uitam substantele bactericide pe care le contine mierea si efectul lor asupra unor micro-organisme daunatoare, prin cunoscuta actiune de inhibare pe care o exercita.
                          
Sortimente de miere si efecte terapeutice:
  
Mierea de tei - sedativ nervos, antiseptic, in tuse, insomnii, in bronsite
Mierea poliflora care contine si roinita - antisastic, sedativ
Mierea de menta - analgezic usor, carminativ, tonic, antispastic, dischinezie biliara si gastro-intestinala
Mierea de trifoi - diuretic, antidiareic, expectorant
Mierea de salcim - calmant al tusei, antiseptic
Mierea de conifere (mirea de mana) - laxativ, calmant in inflamatiile intestinale

Mierea in faguri

Aceleasi sortimente de miere, florale sau de mana , despre care am facut mentiune mai sus, pot fi consumate ca miere in faguri. Sub acesta forma , valoarea biologica a produsului este mult sporita prin :
- aportul de vitamine continute in ceara ( in special vitamina A) , precum si alte substante si principii active, care prinprocesul de masticatie trec din ceara in organismul uman, odata cu mierea ingerata.
-actiunea de curatire si dezinfectie a dintilor
-efectul psihologic datorat consumului unui produs natural
Sub aceasta forma de miere in faguri (sectiuni) se pot consuma absolut toate sortimentele de miere, chiar si acelea care, dupa un anumit timp de pastrare la rece, cristalizeaza.
In general , fagurii cu miere se consuma prin masticatie (se sug) iar ceara nu se inghite. 


Căpăceala de albine reprezintă produsul apicol compus din miere, propolis, ceară și substanțe active. În stup albinele căpăcesc fiecare celulă din fagure cu un căpăcel alcătuit din straturi alternative de ceară și propolis. Înainte de a extrage mierea, tăiem aceste căpăcele cu un cuțit special, rezultând astfel renumita căpăceală.




  • acest remediu intervine în igiena orală ( în cazul stomatitei şi paradontozei), vindecă bolile respiratorii ( laringita, faringita, astmul), de ficat, creşte şi menţine vitalitatea organismului. De asemenea, miraculosul produs apicol are şi efect de lubrifiere a vaselor de sânge, fiind de mare ajutor în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme ale aparatului circulator.

  •                                              
                            apiland.ro