Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

luni, 23 iulie 2018

Propolisul - calitati terapeutice



            


 Propolisul, considerat inca de   unii produs "secundar" al stupului , e folosit de om -ca si de albine - din cele mai vechi timpuri in scopuri sanitare. Cu proprietati bactericide si bacteriostatice , datorita substantelor ce le contine si care omoara bacteriile din stup si respectiv impiedica cresterea lor, fara a le distruge, propolisul detine un loc imporatant printre remediile empirice si , mai recent , in practica stiintifica.
Propolisul este o substanta rasinoasa , de culoare verde-bruna sau cafenie, cu o aroma placuta de muguri de plop , miere, ceara si vanilie; prin ardere emana un miros de rasini aromatice de mare valoare. Adunat de albine de pe muguri de arbori si de pe unele plante ierboase , propolisul e materialul de "cimentare " si dezinfectantul stupului ce isi pastreaza prin aceasta structura si igiena in interiorul lui.
El contine aproximativ 55% rasini si balsamuri, 30%ceruri, 10% uleiuri sterice  si 5 % polen, majoritatea lor bogate in vitamine si microelemente. Nefiind o substanta definita , evident , propolisul nu are o formula chimica. Dar ca produs folosit pe baza practicii multimilenare , iar astazi -in masura crescinda -pe aceea a experientelor si cercetarilor efectuate de medici, bacteriologi si biologi cu renume , propolisul atesta multe aspecte tamaduitoare.
Prin insusirile antibacteriene , antibiotice si cicatrizante ca si prin actiuni imunologice si antiseptice variate , propolisul are deosebite calitati terapeutice, in sine si ca adjuvant , ca de exemplu in vindecarea de plagi, in unele afectiuni ale cailor respiratorii si ale cavitatii bucale precum si ale ochilor, in tratamentele preventive si curative ale bolilor prostatei.
Efectul antiviral al propolisului este afirmat de multi autori asupra virusului herpetic, zona zoster si virusului hepatic B.
O actiune remarcabila a propolisului se manifesta asupra diferitelor afectiuni ale colului uterin : dintre acestea amintim distrofii, ectipii, eroziuni , care toate sunt considerate astazi cu potential de malignizare. Efecte bune ale propolisului au fost constatate in tratamentul local al trichomaniazei vaginale. Efecte ale propolisului au mai fost semnalate in tratarea prostatitelor cronice, a afectiunilor ano-rectale , in induratio penis plastica, hipoazie, diferite afectiuni ORL, afectiuni ale aparatului digestiv si respirator , precum si in combatrea parazitilor intestinali.
Propolisul s-a dovedit eficvace in unele afectiuni in care tratamentele clasice nu s-au aratat eficace.
S-au obtinut rezultate bune in tratamentul tuberculozei prin introducerea sa in alimentatia bolnavilor. Dar efectele cele mai bune s-au obtinut in tratamentul dermatitelor si al dermatozelor , folosindu-se creme si unguente pe baza de propolis. S-a constatat ca extractul de propolis are efecte bacteriostatice asupra a 30 de suse microbiene.
Sursa : Almanahul stuparului

Laptisorul de matca - beneficii


                             
 Laptisorul de matca , produs de albinele doici, pentru hrana larvelor (determinind cresterea si dezvoltarea diferetiata a indivizilor care compun colonia) , este un aliment bogat si folositor nu numai pentru albine . Prin continutul de proteine, grasimi, zahar, vitamine, si substante minerale, intr-o proportie solicitata de organismul nostru, laptisorul este un aliment bogat si pentru om, in mare concordanta cu spectrul normei fiziologice recomandate.
Se stie astazi ca laptisorul de matca contine :
-apa - 65 %
-substante uscate - 34,95 % din care :
         -proteine..........................12,34 %
         -grasimi............................6,46  %
         -zahar direct asimilabil...12,49  %
         -cenusa..............................0,82 %
         -substante neidentificate....2,84 %
-El mai contine, la 1 gram, urmatoarele vitamine :
-tiamina
-riboflavina
-pirodoxina
-niacina
-acid folic
La acestea se mai adauga hormoni, ca si alte substante specifice , vitalizante , energizante. Deci, o mare bogatie de factori biotropi ce se acorda cu recomandarile de aport rational si echilibrat prin alimente.
Laptisorul de matca este asadar , o substanta complexa ca structura chimica, elaborata de catre albinele doici. Se foloseste ca hrana timp de 3 zile , pentru toate larvele tinere  in procesul lor de maturizare postembrionara, iar pentru larvele de matca este alimentul specific pe tot timpul existentei lor in botca. In perioada de 3 zile cind larvele de albine lucratoare consuma laptisor, ele au cea mai mare dezvoltare , crescind in greutate de aproximativ 250 ori.
Laptisorul de matca determina diferentele de crestere , de longevitate si cele de prolificitate dintre albinele lucratoare si matca stupului.
Dozate in combinatii corespunzatoare pentru obtinerea diferitelor efecte de terapeutica preventiva si curativa :mierea +polenul+laptisorul de matca +apilarnilul, pot constitui variate sorturi de produse naturale menite sa fie utilizate in :
-ocrotirea mamei si copilului
-ocrotirea sanatatii adultului
-stari carentiale , adica lipsa unor vitamine, saruri minerale
-nevroze, insomnii, astenii si stari de convalescenta
-eforturi fizice deosebite -munca grea, mediu toxic, activitati sportive
-afectiuni ale cailor respiratorii
-afectiuni si carente ale batrinetii
-toate cazurile in care continutul bogat si activ al acestor produse poate sa ajute omul , in diferitele etape ale vietii sale.
Cu mierea, polenul, apilarnilul si laptisorul de matca , rareori se pot comite greseli, efectele lor secundare care constituie contradictii fiind rarisime.  Ele previn imblonavirea prin fortifcarea organismului , iar in caz de imbolnavire sa constituie un adjuvant pretios al tratamentului specific.
Ingrijirea sanatatii presupune grija si pentru frumusete
Mierea a fost din cele mai vechi timpuri dupa cum recomandase inca Hipocrate, un mijloc curent si eficace pentru mentinerea unui ten frumos si proaspat. Impreuna cu ceara si mai recent cu laptisor de matca si apilarnil , dar si prin tratamentul intern al unor carente de substante continute si in polen, produsele stupului curata si hranesc pielea,
De exemplu mierea , prin continutul sau nutritiv are efecte prea cunoscute, iar prin prezenta inhibinelor , distruge bacteriile dee pe tegumente . Combinate cu alte substante , mierea , ceara , laptisorul de matca au dobindit azi-ca substante naturale active - drept de prioritate in cosmetica cotidiana.
Numeroasele studii au scos in evidenta folosirea laptisorului de matca in infectiile virotice, in procese de revitalizare, in vederea slabita, in ateroscleroza sistemica.
Lăptişor de matcă PUR convențional ApiLand
Sursa : Almanahul stuparului