corturi

corturile.ro

Sanatate pentru prieteni feed

Translate

miercuri, 30 martie 2016

Ciubotica cucului-beneficii

       

Denumire stiintifica:Primula officinalis
Denumiri populare :anghitel, aglici, tita vacii, cizma cucului, urechiuse
Se recolteaza : frunzele inainte de inflorire, florile, redacina
Perioada de recoltare :  martie, aprilie-iunie, aprilie - mai

    Ciubotica cucului, cu florile ei galbene, inmiresmate, se gaseste in poienile insorite din zonele  deluroase si pina in zonele subalpine.Radacinile sau florile se pot consuma sub forma de infuzie . Frunza contine o cantitate foarte mare de  vitamina C si poate fi consumata ca atare in salate.
    Infuzia (o lingurita cu virf la un litru de apa, care se bea timp de o zi ) are un efect bun in cazul tulburarilor nervoase si atacurilor de panica. Regleaza ritmul cardiac. Te ajuta sa lupti cu migrena, fluidifica secretiile bronhice, calmeaza tusea uscata. Mai este de ajutor in tratamentul bronsitei, pneumoniei, gutei si al reumatismului. Pentru aceste probleme se beau doua - trei cani de infuzie din flori de ciubotica cucului  ziilnic.
     In raceli, se face o infuzie mai concentrata : o lingurita de flori uscate la o cana cu apa, se infuzeaza timp de 10 minute. Se beau una-doua cani pe zi. 
     Decoctul ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi si intareste inima. Se prepara dupa cum urmeaza : se da intr-un clocot o lingura de radacini maruntite la o cana cu apa. Se consuma una, doua cani pe zi , dupa ce se raceste.
     Pentru afectiunile cardiace , se poate prepara vinul de ciubotica cucului : se pun flori proaspete de planta intr-o sticla de 2 litri, apoi se toarna deasupra vin alb, cit sa acopere .Se lasa la macerat la soare doua saptamini. Se strecoara si se  pune in sticle. Se iau cite trei  linguri pe zi.