Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

duminică, 3 aprilie 2016

Beneficiile superalimentelor

                                       organicindia.ro                                                                  

                     


GERMENII – o minune pentru o sanatate de fier

Din punct de vedere nutritiv sunt bogati in enzime, enzime antioxidante, elmente antiimbatranire, vitamine, minerale, aminoacizi, clorofila, proteine complete, fibre si pigmenti.
Din punct de vedere fiziologic sustin toate organele.
Beneficii: imbunatatesc digestia, dau vitalitate si energie, intaresc organismul in general. Contin substante antioxidante cum ar fi vitaminele A,C,E si B. Antioxidantii protejeaza impotriva radicalilor liberi (responsabili de imbatranire si distrugerea tesutului celular). Germenii contin de asemenea toate mineralele, inclusiv seleniul si zincul, bioflavonoide, toti aminoacizii liberi, enzime antioxidante (inclusiv superoxid-dismutaza – SOD), clorofila si fibre. Germenii pun la dispozitie doua elemente antiimbatranire: acizii nucleici ADN si ARN care se gasesc doar in celulele vii si care cresc cantitativ de 30 de ori dupa incoltirea semintelor. Majoritatea germenilor au un continut foarte mare de calciu, magneziu, germaniu, fier, seleniu, mangan, crom, zinc si multe alte minerale.
Organismul absoarbe mult mai eficient substantele nutritive din germenii vii decat din suplimentele nutritive deoarece corpul ii recunoaste ca fiind alimente. Un studiu al Universitatii Yale a relevat faptul ca procentul de vitamine B creste in germeni de aproximativ 2000 de ori.
Germenii au o concentratie mare de substante nutritive. Fiecare samanta care incolteste contine toata energia nutritiva si microbiologica precum si forta vitala necesara pentru a da nastere unei plante mature. Odata cu inmuierea semintei se dezvolta toate elementele benefice si se elibereaza enzime aditionale care altfel ar fi ramas inactive. Continutul de enzime al germenilor este de 6 pana la 22 de ori mai mare decat cel al plantei sau al semintei in cauza (in functie de planta). In timpul germinarii creste continutul nutritiv al semintei. Practic nu poate exista o energie vitala mai puternica decat in cazul crearii unei noi forte vitale (o noua planta).

DROJDIA DE BERE

Nici o alta hrana nu contine o combinatie atat de perfecta si sub o forma atat de usor asimilabila de substante nutritive importante sau chiar rare.
100 grame de drojdie de bere contin: de 10 ori mai multa vitamina B1 decit painea integrala; de doua ori mai multa vitamina B2 decat ficatul; de 10 – 20 de ori mai multa vitamina PP decat carnea; de 10 ori mai multa vitamina B6 decat carnea; de 5 – 10 ori mai mult acid pantotenic decat cerealele; de 20 de ori mai mult acid folic decat taratele de grau. Se consuma drojdie in forma inactiva, sub forma de fulgi, dar si ca atare.

IAURTUL

Iaurtul este usor de asimilat si un adjuvant remarcabil al celorlalte alimente ingerate in acelasi timp cu el. In plus, datorita acidului lactic si a bacteriilor pe care le contine, el asigura existenta unei flore intestinale lipsite de nocivitate si chiar binefacatoare. Dar binefacerea cea mai importanta a iaurtului rezida probabil in faptul ca asigura organismului o proportie ridicata de vitamine B si saruri de calciu.

POLENUL

Este alimentul dinamic prin excelenta. Asociat cu putina miere, el asigura cresterea larvelor de albine in mod extraordinar – in sase zile greutatea lor creste de 500 de ori. Pe de alta parte, soarecii de laborator hraniti in exclusivitate cu polen se dezvolta bine si se reproduc cu usurinta. Ca atare, este un aliment complet.
Polenul contine proteine, zaharuri, grasimi, minerale, oligoelemente, toate vitaminele cunoscute, enzime, hormoni, factori de crestere, pigmenti.
El ne ajuta sa evitam imbatranirea prematura, este un aliment echilibrant si dinamogen care ne reda in doar cateva zile vigoarea si bucuria de a trai daca suntem deprimati, obositi, surmenati. El favorizeaza dezvoltarea copiilor bolnaviciosi, dezintoxica organismul si este usor laxativ.
Se consuma diluat in lapte, apa, ceai sau cafea caldute. Nu se fierbe pentru a evita distrugerea unor vitamine.

USTUROIUL

Usturoiul conţine săruri minerale, inulină, microelemente, un complex de vitamine (A, B, PP, C) şi două substanţe specifice, cu efecte antibiotice – alicina şi garlicina.
Consumat ca atare, tinctură sau pulbere, usturoiul este recomandat în guturai, răceli, arteroscreloză, boli reumatice, afecţiuni digestive, pneumopatii, gripă, bronşită cronică, astm, tuse, febră, hipertensiune, hipercolesterolemie, infecţii bacteriene, artroză, paraziţi intestinali, gută, meteorism abdominal, gastrite, diabet,  şi tulburări de ritm cardac.
În afecţiuni externe se pot pune cataplasme cu usturoi sau comprese cu sirop din usturoi pentru tratarea piciorului de atler, candidozei vaginale, acneei, pitiriazisului, arsurilor, ulceraţiilor cutanate, abceselor tegumentare sau a verucilor vulgare.

LAMAIA

Sucul de lamaie este cel care aduce, in mod special, beneficii majore sanatatii. Consumul unei limonade pe langa faptul ca este relaxant si racoritor este si util pentru tratarea pietrelor la rinichi, accidentelor vasculare cerebrale, tratamentul bolilor cardiovasculare si reducerea temperaturii corpului.
Efectele pozitive ale lamaiei asupra sanatatii se datoreaza mai multor elemente nutritive din compozitia acesteia: vitamina C, vitamina B, fosfor, proteine si carbohidrati. Lamaia este un fruct care contine flavonoide, substante care detin proprietati cu rol antioxidant si anticancerigen. Aceasta ajuta si la preintampinarea declansarii diabetului, a constipatiei, hipertensiunii arteriale, contribuie la ingrijirea pielii, a dintilor, in cazul indigestiei dar si a altor probleme de sanatate. Studiile efectuate de specialistii urologi au demonstrat faptul ca limonada sau sucul de lamaie poate fi utila pentru vindecarea pietrelor la rinichi prin formarea citratului urinar care previne aparitia formarii cristalelor.

GINSENGUL

Unele ginsenozide au proprietati sedative, anticonvulsivante, analgezice şi antipsihotice. Pe de alta parte, alte ginsenozide au fost evidenţiate ca având proprietati stimulante asupra sistemului nervos.
Exista si studii care remarca existenţa unor proprietati antiinflamatoare, antiulceroase, hipotensive şi de stimulare a imunitatii.
Studii foarte recente, efectuate de cercetatorii coreeni sugereaza ca administrarea ginseng-ului poate sa reduca riscul de boli canceroase cu pana la 85%. Ginseng-ul pare sa ofere un grad de protecţie fata de cancerul ovarian, cancerul de laringe, de esofag, de stomac şi fata de cancerul pancreatic.
De asemenea, ginseng-ul are efecte benefice asupra metabolismului glucidelor în cazul persoanelor cu diabet de tip II, la care administrarea de ginseng a dus la scaderea cu 20% a nivelului glucozei din sânge la testul de hiperglicemie provocata.
Pe baza tradiţiei medicinei orientale, ginseng-ul a fost şi este utilizat ca tonic general şi psihic, pentru prevenirea urmãrilor stresului prelungit, în caz de obosealã psihicã şi obosealã fizicã, pentru combaterea surmenajului, în stãrile depresive, mai ales la vârstnici, în stãrile de anxietate, în tulburãrile de memorie, în nevroze, în stãri de malnutriţie şi convalescenţã, în stãrile de debilitate.

GHIMBIRUL

Acest condiment special face mancarea mai usoara si mai usor digerabila, este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire, regleaza echilibrul intern al organismului. Printre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale ghimbirului se numara: ameliorarea tulburarilor digestive, tratarea tulburarilor respiratorii, grabirea vindecarii racelilor, prevenirea vertijului, prevenirea efectelor secundare ale chimioterapiei, energizarea organismului, imbunatatirea circulatiei sangvine, pierderea in greutate, imbunatatirea diurezei, combaterea inflamatiilor si a infectiilor, tratarea reumatismului, tratarea caderii parului, ingrijirea pielii.

CURCUMA (TURMERICUL)

Turrmericul are acţiune colagogă, coleretică, stimulează eliberarea bilei, creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, acţiune antimutagenică, anticancerigenă, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele), acţiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidantă, are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale, îmbunătăţeşte circulaţia, antiaterosclerotic, antiagregant plachetar, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer şi efectele ei prin dizolvarea microplăcilor care se formează între neuronii din creier, creşte mobilitatea articulaţiilor, tendoanelor, reduce tumefacţia, febrifug, calmează tusea, durerea în gât, înmoaie secreţiile bronşice, acţiune hemostatică, cicatrizantă.
Preparatele fitoterapeutice pe bază de turmeric sau consumul condimentului propriu-zis sunt indicate în caz de  tulburări circulatorii, hematoame, luxaţii, contuzii, febră musculară, boli hepato-biliare, flatulenţă, icter, hemoragii, colită ulcero-hemoragică, boala Crohn, artrită reumatoidă, infecţii respiratorii, cancer, afecţiuni reumatismale.

ULEIUL DE COCOS

Uleiul de cocos este o grasime minune care ne scapa de multe probleme. Este un bun inlocuitor de unt, inhiba apetitul, energizeaza si stimuleaza metabolismul, ajuta la echilibrarea hormonilor, echilibreaza nivelul de zahar din sange, stimuleaza functiile creierului, calmeaza durerile cauzate de raceli, trateaza durerile si infectiile de urechi, trateaza candida, intareste imunitatea, ajuta la digestie, combate parazitii, vindeca arsurile, trateaza ulcerul, este antiinflamator, reduce febra, stimuleaza producerea de testosteron si reduce inflamatiile prostatei, amelioreaza hemoroizii, calmeaza arsurile solare, este eficient in tratarea acneei, varicelor si vergeturilor.

LUCERNA

Lucerna este un tonic miraculos. Din punct de vedere nutritiv contine o cantitate foarte mare de enzime digestive si bioflavonoide, precum si cele mai multe vitamine, minerale, aminoacizi, si de patru ori mai multa vitamina C decat majoritatea citricelor.
Din punct de vedere fiziologic hraneste sangele si intestinele, tonifica intestinele si creste energia digestiva.
Beneficii: regleaza problemele digestive, arsurile stomacale, gazele, balonarea, malabsorbtia. Favorizeaza descompunerea grasimilor, a celulozei si a amidonului.
Lucerna actioneaza ca un dezodorizant natural si ca agent impotriva infectiilor datorita continutului mare de clorofila si vitamina A. Frunzele contin mult betacaroten care intareste imunitatea. In mod normal este folosita pentru detoxifierea si intarirea ficatului, fortificarea si purificarea sangelui, ajuta la digestie si este folosita ca tonic general.
Se poate consuma sub forma de tablete, tinctura, pulbere sau ceai.

ALOE VERA

Este tamaduitoare si intaritoare. Din punct de vedere nutritiv este bogata in special in steroli (steroizi vegetali), aminoacizi si polizaharide.
Din punct de vedere fiziologic intareste toate organele si tesuturile. Este un miracol pentru ficat.
Beneficii: Reface tesuturile deteriorate, reduce inflamatiile, ajuta digestia si sporeste fluxul liber de energie prin toate meridianele. Este antibacteriana si stimuleaza imunitatea.

ORZUL VERDE

Este exterminatorul toxinelor. E singura planta din lume care poate hrani un organism animal de la nastere pana la batranete, de una singura. Cel mai usor se asimileaza sub forma de pulbere.
Din punct de vedere nutritiv planta este foarte bogata in SOD (superoxid-dismutaza, o enzima digestiva extrem de importanta si un antioxidant puternic). Contine la fel de multe proteine usor asimilabile precum carnea.
Din punct de vedere fiziologic ajuta inima, plamanii, ficatul, arterele, articulatiile si oasele si distruge radicalii liberi.
Beneficii: imbunatateste nivelul energetic, vigoarea si rezistenta. SOD protejeaza tesuturile si inlatura din organism substantele poluante, radiatiile, substantele chimice, metalele si alte materii straine.

SEMINTELE DE IN

Sunt lubrifiantul universal. Din punct de vedere nutritiv acizii grasi omega-3 si omega-6 au o concentratie foarte ridicata si se afla intr-un echilibru perfect.
Din punct de vedere fiziologic lubrifiaza intestinele (colonul), hranese splina, pancreasul si sistemul imunitar.
Beneficii: ajuta la reglarea greutatii corporale si a functiilor intestinelor, reduce colesterolul, imbunatateste tonusul pielii, imunitatea si reproducerea. Studiile stiintifice au dovedit ca semintele de in ne protejeaza de boli grave prin substantele pe care le contin. De exemplu, lignanii din compozitia lor au proprietati anticancerigene (in special in cazul cancerului de san).

PATRUNJELUL

Patrunjelul este ca o pastila de multivitamine. Din punct de vedere nutritiv este o multivitamina culinara, un intreg depozit de substante nutritive. Contine cantitati mari de betacaroten, vitamina B12, clorofila, calciu, mai multa vitamina C decat citricele si aproape toate celelalte substante nutritive cunoscute.
Din punct de vedere fiziologic reface digestia, ajuta ficatul, rinichii si glandele suprarenale, purifica sangele si fluidele organismului.
Beneficii: ajuta mecanismele de aparare ale organismului si suprima bacteriile daunatoare. Este un puternic fortifiant al imunitatii.

STEVIA

Stevia infraneaza poftele. Din punct de vedere nutritiv contine proteine, fibre, carbohidrati complecsi si vitamine. Din punct de vedere fiziologic regleaza si echilibreaza nivelurile de zahar din sange.
Beneficii: Inlatura pofta de dulciuri si controleaza apetitul alimentar.

FLOAREA-SOARELUI

Este un amplificator de energie. Din punct de vedere nutritiv este bogata in acizi grasi esentiali, vitaminele E, A, D, B, minerale – zinc, fier, calciu, mangan, potasiu, fosfor si substante lipotrofe. Reprezinta o sursa excelenta de proteine.
Din punct de vedere fiziologic maseaza si tonifica intestinele si in final propulseaza energie si sange spre toate meridianele.
Beneficii: este cel mai bun stimulent energetic.

ALGELE MARINE

In general algele sunt o sursa foarte buna de minerale. Din punct de vedere nutritiv reprezinta cea mai usor digerabila sursa de minerale. Algele verzi-albastre contin aproape orice element nutritiv cunoscut omului in forma cea mai echilibrata si usor de absorbit. Foarte bogate in proteine asimilabile, peptide, minerale digerabile, enzime active si pigmenti.
Din punct de vedere fiziologic alcalinizeaza sangele indepartand acidul si metalele toxice. De asemenea, activeaza energiile enzimelor. Algele verzi-albastre armonizeaza functiile fiziologice si biologice ale organismului uman. Ajuta practic toate sistemele corpului si refac compozitia sangelui.
Beneficii: imbunatatesc digestia si asimilarea substantelor nutritive si ajuta la mentinerea constanta a greutatii. Maresc energia mentala, ne ajuta sa gandim mai bine si imbunatatesc memoria. Algele verzi-albastre intaresc imunitatea si ne dau un sentiment de bunastare, forta si vitalitate. Ajuta la indepartarea bacteriilor nesanatoase, a patogenilor, ciupercilor, virusilor, racelilor si gripelor, elimina mucusul in exces.

SPIRULINA

  • este cea mai concentrata sursa de vitamina B12, fiind mai bogata de 26 de ori ca o portie de carne de vita (necesarul pe zi de B12 este de 2-3 micrograme). In ciuda contraparerilor, aceasta este absorbita cu usurinta de catre corpul uman.
  • cea mai concentrata forma naturala de nutrienti
  • este de 58 de ori mai bogata in fier decat o portie de spanac crud
  • contine toti aminoacizii esentiali
  • 65% proteina
  • bogata in clorofila
  • bogata in beta-caroten
  • contine fitochimicale
  • contine un acid esential gras (GLA) care ne face parul si pielea stralucitoare
  • functie anti-inflamatoare
  • protejeaza corpul impotriva invaziei de germeni
  • creste flora microbiana, atat de benefica pentru a ne apara organismul
  • simptomele anemiei, otravirii pot fi indepartate cu ea
  • poate previne cancerul si infectiile virale
  • infectiile bacteriale sau cu paraziti sunt mai usor de tratat daca sunt administrate si suplimentate de spirulina in acelasi timp
  • ca si chlorella, curata corpul de eventuale otraviri prin radiatii
  • un bun ajutor in indepartarea stresului cat si a depresiei

CHLORELLA

  • contine 45% proteine, 20% grasimi, 20% carbohidrati, 5% fibre, 10% minerale si vitamine
  • alga bogata in peste 20 de vitamine si minerale calciu, magneziu, fier, fosfor, iod, vitamina C, B1, B2, B2, B5, B6, B12, E si K, biotina, inositol, acid folic
  • 18 aminoacizi incluzand si pe cei 8 esentiali
  • intareste sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor
  • bogata in beta-caroten
  • scade colesterolul
  • supranumita suplimentul energiei si vitalitalitatii
  • ajuta in scaderea in greutate si mentinerea unui corp suplu
  • este folosita in Japonia pentru ulcer duodenal, gastrita, colite, hipertensiune, diabet, hipoglicemie, astm
  • bogata in clorofila, care are efect regenerant la nivel celular, protejeaza impotriva radiatiilor razelor ultraviolete
  • impiedica raspandirea cancerului
  • protejeaza corpul impotriva radiatiilor aplicate in tratamente ale cancerului
  • continut mare de fibre care accelereaza tranzitul intestinal, ajutand la detoxifiere si inlaturarea constipatiei
  • echilibreaza ph-ul corpului uman, deoarece este alcalina
  • le este recomandata bolnavilor de Alzheimer si Parkinson, deoarece poate reface distrugerea nervilor la nivelul creierului, cat si a sistemului nervos in general
  • incetineste cresterea tumorilor
  • spala depunerile de mercur din corp cat si alte metale grele.

KELP

Kelp este o alga care creste cu preponderenta in zonele reci ale oceanelor Atlantic si Pacific. Pudra de kelp este considerata un superaliment, deoarece este o sursa de minerale care se regasesc in ocean, cum ar fi iodul si alte minerale care se gasesc mai greu in sol. Pulberea de kelp este ceai mai buna sursa de iod natural, fiind ideala pentru sanatatea glandei tiroide. De asemenea, dupa unele studii, consumul regulat al pulberii de kelp reduce colesterolul, scade nivelul de zahar din sange, si previne aparitia tumorilor. Datorita gustului sarat, multe persoane folosesc pudra de kelp ca si inlocuitor de sare.
Cateva beneficii ale pulberii de kelp:
  • este bogata in calciu, iod, potasiu, fier, oligoelemente;
  • ajuta la buna functionare a glandelor endocrine;
  • curata organismul de radiatii;
  • ajuta la mentinerea unei sarcini sanatoase daca este administrata femeilor insarcinate;
  • ajuta contra caderii parului si a degradarii unghiilor;
  • ajuta in preventia si tratamentul tumorilor;

CHAGA

Chaga este o ciupercă parazită ce îşi extrage nutrienţii din partea albă a scoarţei mestecenilor.
Chaga se foloseşte în medicina tradiţionala est-europeană încă din secolul 16, ca remediu natural pentru gastrită şi ulcer. În medicina tradiţională chineză se utilizează chaga pentru sănătate generală, longevitate şi frumuseţe.
În prezent, Chaga se foloseste adesea pentru combaterea hipertensiunii şi infecţiilor virale, pentru menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular şi pentru proprietăţile sale anticancerigene.
Oamenii din Siberia consuma ceai din Chaga în loc de ceai negru sau cafea. S-a remarcat că în această zonă rata cancerului este mai scazută decât în regiunile vecine. De asemenea, bolile de stomac sunt aproape inexistente, iar speranţa de viaţă ste foarte mare.

REISHI

Reishi, cunoscuta si sub numele de Ganoderma Lucidum sau Ling Zi, este o ciuperca cu proprietati terapeutice deosebite. Folosita de secole in medicina traditionala chineza si ayurvedica, reishi se foloseste cu succes in afectiuni hepatice, tumori, artrite, artroze, reumatism, afectiuni respiratorii, renale, creste imunitatea. Se poate folosi ca si adjuvant in aproape orice afectiune, nu degeaba i se spune “elixirul nemuririi”.
Doza zilnica recomandata este de 1-2 grame. O lingurita are 2 grame. Amestecati o jumatate de lingurita de pulbere cu apa sau suc de legume. In afectiuni severe, doza poate fi dublata sau triplata progresiv.

NEEM

Neem (Azadirachta indica) este un copac originar din sud-estul Asiei. Datorita multiplelor sale beneficii, este utilizat de secole in medicina ayurvedica. Pulberea de neem se poate folosi atat intern, cat si extern in diverse compozitii cosmetice (masti, creme, sampoane, etc.).
Folosita intern, pulberea de neem ajuta in stari de raceala si gripa, si are proprietati antiasmatice. Se poate folosi si ca antiparazitar. In ayurveda, se administreaza neem si in probleme digestive, pentru balonari. Are proprietati antitumorale.
Intern, amestecati un sfert de lingurita de pudra cu apa sau suc natural si consumati de 1-3 ori pe zi. Nu este indicat copiilor si femeilor insarcinate sau care alapteaza. Folosita extern, pulberea de neem este indicata pentru tratarea si ameliorarea acneei, eczemelor si psoriazisului. O puteti folosi ca atare, uscata, sau o puteti amesteca cu apa sau ulei extravirgin de masline pentru a forma o pasta. Pentru a scapa de matreata, amestecati pulberea de neem cu apa pentru a forma o pasta, aplicati-o pe scalp masand usor. Lasati sa actioneze 30-60 de minute, dupa care clatiti cu apa.

SHILAJIT

Shilajitul este un compost natural care se gaseste in timpul verii printre rocile din muntii Himalaya.
Este foarte bogat in minerale. Compostul este purificat dupa extragere. Regasim in el 85 de minerale, inclusiv acid fulvic care este esential in metabolismul organismului nostru.
In medicina ayervedica este folosit in mentinerea sanatatii oaselor si musculaturii, tonic cerebral, tonic vascular, digestiv. Datorita continutului ridicat de fier este deosebit de util in anemii. O doza zilnica de shilajit asigura vitalitatea organismului.
Pudra de Shilajit consumata împreună cu pudra de Ashwagandha este folosita de cuplurile care isi doresc sa conceapa un copil. Este un tonic al sistemului reproducator si imbunatateste performanta sexuala la barbati.
Doza zilnica recomandata este de 500mg (un sfert de lingurita) de 1-2 ori pe zi. Se amesteca in apa sau sucuri de legume. Gustul este puternic amar.
Atentionare: nu depasiti 2g pe zi, datorita faptului ca shilajitul contine mult fier!

MORINGA

Moringa (Moringa oleifera) este folosita de secole in Africa si in medicina ayurvedica ca si superaliment cu beneficii esentiale pentru sanatate. Pulberea din frunze de moringa este o sursa excelenta de vitamine, minerale, proteine si fitonutrienti.
Iata numai cateva dintre beneficiile acestei minunate plante:
  • contine de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele;
  • contine de 4 ori mai mult calciu decat laptele, si de doua ori mai multe proteine decat laptele;
  • contine de 4 ori mai multa vitamina A decat morcovii;
  • contine de 3 ori mai mult potasiu decat bananele;
  • contine de 3 ori mai mult fier decat migdalele.
Moringa poate fi consumata in siguranta atat de catre copii, cat si de catre femeile insarcinate si cele care alapteaza.

GOJI (catina de gard)

Denumite si “catina tibetana”, fructele de goji sunt renumite pentru super calitatile lor. Sunt bogate in proteine, amino acizi, vitaminele B1, B2, B6, C si E. Au un continut ridicat de antioxidanti ca si beta carotenul, zeaxantin. Fructele de goji mai contin 21 de oligoelemente printre care zinc, fier, calciu, seleniu, fosfor si germaniu. Se consuma ca atare, sau in amestec cu cereale la micul dejun. De asemenea se poate prepara si ceai de goji din fructele uscate.

INCAN BERRIES

Cunoscute si sub numele de golden berries sau psysallis. Daca va plac fructele de goji, atunci inseamna ca pur si simplu va veti indragosti de incan berries. Gust acrisor cu o aroma aparte. Originare din America de Sud, au fost folosite timp indelungat de catre incasi.
Sunt o sursa importanta de vitamina P, bioflavonoizi, si pectina si au un continut ridicat de vitamina A, C, B1, B2, B6, B12. De asemenea contin 16% proteine, un procent foarte ridicat pentru un fruct.
Le puteti consuma ca atare, adaugate in cereale la micul dejun, in smoothies, in deserturi.

TRIPHALA

Pulberea de triphala este un ameste ayurvedic din trei plante, si anume: Amlaki, Haritaki, si Bibhitaki.
Este folosita pe scara larga in ayurveda, pentru echilibrarea sistemului nervos, a metabolismului, si a integritatii structurale a corpului nostru. Este benefica pentru tonifierea tractului gastro-intestinal, pentru constipatie, detoxifiere, antiviral, ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, antioxidant.
Amestecati pulberea de triphala (1-2 grame) cu apa sau miere, sau cu bautura preferata, dar nu o amestecati in bauturi calde peste 40 de grade.

PUDRA DE MACESE

Pudra de macese este un antioxidant puternic. Contine mari cantitati de vitamina C. Este de 4-5 ori mai eficienta decat ceaiul de macese. Amestecati 1 lingurita de pulbere de macese la micul dejun cu cerealele preferate, sau amestecati cu bautura preferata. Deosebit de eficienta in sezonul rece pentru prevenirea racelii si a gripei.
O super reteta: amestecati pulberea de macese cu miere de albine (in cantitati egale), si consumati in sezonul rece 1-2 lingurite pe zi.

CATINA (pudra de catina)

I se spune şi ginsengul românesc, dar şi cel mai bun vaccin antigripal.
Este plină şi de vitaminele A, B, E, K, dar şi de fosfor, potasiu, magneziu, fier. Despre betacaroten, ce să mai zicem – are peste nivelul conţinut de morcov. Adăugaţi aminoacizii esenţiali, acizii graşi esenţiali şi veţi obţine o minunăţie de fruct.
Catina intareste imunitatea, este considerată un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic şi chiar anticancerigen. Uleiul de catina are puterea să scadă nivelul colesterolului, să ajute în ulcerul gastric, în afecţiuni circulatorii şi hepatice.
In cazul uzului intern – căci se foloseşte şi extern la afecţiuni oftalmologice, dermatoze, psoriazis, acnee etc. – are un anume efect şi asupra depresiilor, tumorilor, faringitei. Ne-ar ajuta şi în greaua problemă a stresului care ne tot bântuie zilele. Există şi referiri la beneficiile ei afrodiziace sau la capacitatea de a amâna efectele neplăcute ale îmbătrânirii.

PUDRA DE SEMINTE DE STRUGURI

Extractele din samburi de struguri au foarte multe efecte benefice asupra sanatatii:
  • efecte antiimbatranire,
  • ajuta la tratarea bolilor de inima si a celor vasculare,
  • benefice in cazul tumorilor benigne
  • infectii diverse
  • Alzheimer
  • afectiuni dermatologice
  • colesterol
  • varice si hemoroizi
  • arterioscleroza
  • fragilitate capilara si fragilitate vasculara in general
  • deficiente imunitare
  • artrita si reumatism
  • alergii
  • imbatranire
  • vedere obosita
  • piele uscata si sensibila la frig
  • ten uscat
  • piele cu tendinta de imbatranire
In acest articol poti citi mai multe despre beneficiile extractelor de samburi de struguri. Poti completa informatia cu acest articol unde gasesti si contraindicatiile extractelor de samburi de struguri.

COADA CALULUI

Antiseptică, antimicrobiană, antiinflamatorie, diuretică, depurativă, măresc rezistenţa ţesutului conjunctiv, activează circulaţia locală, bogată în minerale consolidează oasele şi dinţii (planta este bogată în calciu şi magneziu şi în acelasi timp favorizează absorbţia acestor minerale), datorită conţinutului mare de siliciu din plantă intervine în combaterea şi tratarea aterosclerozei (s-a constatat că lipsa siliciului duce la rigidizarea şi sclerozarea pereţilor vasculari, participă la sinteza colagenului, care menţine integritatea ţesutului conjunctiv, articulaţii, test muscular şi pielea), are efect antiacid la nivel gastric şi cicatrizant.
Aici poti citi mai multe despre administrare, precautii si contraindicatii.

PUDRA DE URZICA

Efectele benefice îşi gãsesc aplicaţia terapeuticã în afecţiunile metabolice, afecţiunile reumatismale, în special guta, precum şi în unele cazuri de litiazã renalã. Studiile ştiinţifice aratã cã extractele din rãdãcinã de urzicã au efecte favorabile în hipertrofia benignã de prostatã şi afecţiuni alergice cum ar fi de exemplu rinita alergicã.
În medicina tradiţionalã, preparatele din urzicã sunt recomandate în afecţiuni cum ar fi plãgile atone, ulcerele varicoase sau hemoroizii.
In acest material poti citi mai multe despre beneficiile urzicilor, dar si despre contraindicatii.

SUNATOAREA

Datorita prezenţei acidului clorogenic, hipericinei şi pseudohipericinei sunătoarea are acţiune antiseptică, antiinflamatorie, decongestivă, dezinfectantă, astringentă, antidiareică, cicatrizantă.
Datorită substanţelor amare are acţiune colagogă, stimulentă a digestiei, scade aciditatea gastrică, flavonozidele au acţiune vasodilatatoare, hipotensivă, ajută la eliminarea surplusului de apă din organism, iar datorită uleiurilor volatile şi a colinei are acţiune calmantă şi  sedativă asupra sistemului nervos.
SEMINTELE DE CANEPA
Semintele de canepa, pe langa faptul ca au un gust placut de nuci, sunt si extrem de pretioase pentru mentinerea sanatatii. Ele contin o mare cantitate de proteina completa, dar si vitamine si minerale. Acizii grasi omega 3-6-9 se afla in echilibru perfect in aceste minunate seminte. Semintele pot fi consumate ca atare, cateva lingurite pe zi, pot fi adaugate in cereale la micul dejun, in smoothies, in diverse retete raw.
Iata numai cateva beneficii alte acestor seminte:
  • contin mai multa proteina decat carnea si ouale, proteina este completa, si este mult mai usor digerabila decat proteina de soia.
  • contin toti acizii grasi esentiali: omega 3-6-9
  • sunt ideale pentru cei care nu pot consuma lapte, zahar, gluten, sau carne.

PROTEINA DIN CANEPA

Canepa este o sursa completa de proteine (una dintre cele mai calitative proteine vegetale). Interesant de stiut este faptul ca in canepa se regasesc si doua proteine, edestina si albumina, care sunt foarte similare cu proteinele naturale din corpul uman. Acest lucru inseamna ca proteinele din canepa sunt foarte usor digerate.
Canepa este una dintre cele mai putin alergice surse de proteine; poate imbunatati sistemul imunitar, micsoreaza colesterolul si tensiunea arteriala, si ajuta chiar si la slabit.

SUMA ROOT

Suma este o planta din America de Sud, fiind cunoscuta si sub numele de ginseng brazilian. Nu este inrudita cu ginseng-ul, denumirea vine de la proprietatile tonice, revigorante pe care suma le are.
Este folosita si de catre sportivi, pentru cresterea masei musculare.
Pulberea din radacina de suma contine 19 aminoacizi, plus o serie de vitamine si minerale. Vom regasi in suma o cantitate insemnata de germaniu organic, un puternic stimulator al sistemului imunitar.
De asemenea si alantoina este prezenta in suma, care se cunoaste ca grabeste vindecarea bolilor si renegerarea celulara.

LEMNUL LUI AVRAM (Vitex agnus castus sau Mielareaua)

Are următoarele efecte terapeutice:
  • Imbunătăţeşte condiţia fizică şi psihică a femeii;
  • calmează durerea şi produce o liniștire a stărilor de excitație psihică sau motorie (are efect sedativ, analgezic!);
  • fortifică, întăreşte organismul (are efect tonic!);
  • favorizează digestia gastrică (are efect stomahic!);
  • stimulează impulsurile sexuale la femeie şi reduce, chiar stopează, impulsurile sexuale la bărbat, în funcţie de doza administrată (are efect afrodiziac asupra femeii şi efect anafrodiziac asupra bărbatului, dependent de doza administrată!; pentru efectul său anafrodiziac, vitex agnus castus era folosit ca mirodenie, în multe mănăstiri, de către călugări, pentru calmarea instinctelor sexuale, tocmai de aceea arbustul mai poartă şi denumirea de „piperul călugărilor”);
  • reglează nivelul hormonilor feminini din sânge, prin echilibrarea funcţionalităţii glandei pituitare/hipofizei (vitex este modulator hormonal prin acţiune la nivelul axei hipotalamo-hipofizo-ovariană; echilibrează raportul progesteron – estrogen prin stimularea secreţiei de progesteron (stimulează secreţia hormonului luteinizant – LH, implicat în secreţia progesteronului, de către ovar, în faza luteală, şi reduce secreţia hormonului stimulant folicular – FSH);
  • reglează ciclul menstrual;
  • ameliorează sau tratează acneea indusă de dezechilibre hormonale, atât la femei cât şi la bărbaţi (acneea în care leziunile inflamatorii coexistă cu un exces de sebum);
  • echilibrează hormonal organismul după naştere precum şi după utilizarea îndelungată a anticoncepţionalelor;
  • reduce secreţia de prolactină prin legarea de receptorii dopaminergici şi inhibarea celulelor lactotrope (dopamina este factorul major hipotalamic inhibitor al secreţiei de prolactină, tocmai de aceea mai este denumită şi factor inhibitor de dopamină (PIF – prolactin inhibitor factor)); la femei reducerea hipersecreţiei de prolactină previne sau suprimă galactoreea (secreţia lactată anormală), congestia sânilor, amenoreea secundară sau mastita (după naştere), iar la bărbaţi reduce oligospermia şi impotenţa);
  • ameliorează sau tratează manifestările sindromului ovarului polichistic, sindromului premenstrual, menopauzei, endometriozei şi manifestările diverselor afecţiuni benigne ale sânului (mastopatie fibrochistică, de pildă);
  • favorizează fertilitatea;
  • împiedică proliferarea bacteriilor;
  • susţine activitatea glandelor suprarenale în condiţii de stres;
  • detoxifiază organismul prin diureză (creşte secreţia de urină şi contribuie la eliminarea ei, împreună cu toxinele; are efect diuretic!);