Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

duminică, 2 iulie 2017

Brusturele-leacul bolilor


     Brusturele , cunoscut si sub numele de lipan sau laptuc, in Banat , este o planta comuna care creste in locuri necultivate. De la brusture se foloseste tadacina - Radix Bardante - care contine inulina, saruri de potasiu, un ulei volatil si o substanta cu actiune antimicRobiana. 
     Din radacina se prepara un ceai care are propietatea de a stimula functiile renale si cutanate, fiind diuretic. 
Are efecte bune in tratarea acneei, furunculoza, diferitelor eczeme  si a altor boli ale pielii. In acelasi timp , ceaiul de brusture mai are insusirea de a scadea zaharul din singe , fapt pentru care se recomanda acelora care sufera de diabet. Unii autori recomanda ceaiul de brusture in bolile de ficat, avind proprietatea de a reduce calculii biliari.
     Ceaiul se prepara , punind doua pina la patru linguri de radacina maruntita intr-un litru de apa clocotita. Dupa un sfert de ora , se strecoara lichidul si se bea indulcit, in cursul unei zile.Pentru diabet, ceaiul se indulceste cu zaharina.
     Extern , fiertura de radacina de brusture, singura sau asociata cu radacina de urzica si frunze de mesteacan, ajuta la cresterea parului.Odata pe saptamina , dupa spalarea si clatirea parului , se frectioneaza pilea capului cu acesta fiertura, la care se adauga si o lingura de otet. Sub forma de comprese , se aplica pe tenurile seboreice (grase), in acnee si eczema uscata.

Preparate din Brusture :

Maceratul la rece

Se pun doua lingurite de pulbere de radacini (obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea) intr-un pahar (200 ml) de apa si se lasa vreme de 8-10 ore la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Se consuma 1-3 pahare pe zi, pe stomacul gol, cu minimum 15 minute inainte de masa. In functie de afectiunea tratata, cura cu macerat din radacina dureaza 3-6 saptamani.

Decoctul combinat de radacina de Brusture

Se pun doua lingurite de pulbere de radacina intr-un pahar de apa si se lasa sa macereze vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe vreme de cinci minute, intr-un pahar (200 ml) de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. In final se combina cele doua extracte, iar preparatul obtinut se va administra pe parcursul unei zile.

Tinctura de Brusture

Se obtine astfel: se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de radacini de Brusture, peste care se adauga doua cani (in total 500 ml) de alcool alimentar de 40 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza. Tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de patru-sase ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.

Se poate folosi pentru tratarea:

Tratamente interne
* Diabet
* Constipatia
* Litiaza renala
* Polipi intestinali, adjuvant in cancerul de colon
 * Psoriazis 
* Artrita reumatoida
* Adjuvant contra hepatitei virale si alcoolice
* Tratamentele cu antibiotice
* Adjuvant contra avitaminozelor, a deficitului de calciu si de magneziu
* Guta, exces de uree in sange
* Expunere la radiatii
* Adjuvant in tratamentul HIV/SIDA

Tratamente externe
 * Matreata
* Caderea parului
* Eczeme alergice

BRUSTURELE SI FRUMUSETEA

Din flora europeana, Brusturele si Trei-frati-patati sunt, probabil, ierburile cu actiunea cea mai eficienta pentru mentinerea tineretii si a supletii pielii. Radacina de Brusture, administrata intern sub forma de decoct combinat, cate 600 ml pe zi, curata gradat pielea si tenul de iritatii, de exces de sebum. Este un tratament eficient si contra acneei (probabil datorita efectului sau reglator hormonal), contra problemelor alergice ale tenului, in aceasta ultima problema fiind foarte eficient daca este administrat impreuna cu Trei-frati-patati. Dupa tratamentul cu Brusture, pielea devine mai luminoasa, mai catifelata, mai curata si mai placuta ca aspect.

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu Brusture

* Administrarea radacinii de Brusture nu are nici un fel de contraindicatie. Singurele precautii vor fi la persoanele diabetice, care vor trebui sa-si ajusteze dozele de insulina la administrarea acestui remediu.
* Semintele (doar ele, NU si radacina) de Brusture sunt contraindicate in caz de sarcina, deoarece pot provoca contractii uterine. In schimb, radacina de Brusture este chiar recomandata in timpul sarcinii, pentru prevenirea constipatiei, a problemelor venoase si a deficitelor de minerale si de vitamine din organism.
* In cazuri foarte rare, au fost semnalate dermatite alergice, prin aplicarea externa a radacinii de Brusture

Mai multe pe :
http://www.formula-as.ro/2010/939/medicina-naturii-44/brusturele-hacul-tuturor-bolilor-12964