corturi

corturile.ro

Sanatate pentru prieteni feed

Translate

miercuri, 1 aprilie 2015

Alimente care previn cancerul de colon

Broccoli, usturoi, soia sau ton sunt alimente care lupta impotriva cancerului de colon, eliminand celulele canceroase din organism.

O alimentatie echilibrata, bazata pe consumul de legume crucifere, fructe si legume proaspete, lactate si peste este cheia unei vieti sanatoase.

Ce alimente previn cancerul de colon



1.Usturoiul
Usturoiul contine antioxidanti, care previn imbatranirea prematura si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism si stimuleaza sistemul imunitar.
2. Broccoli
Broccoli face parte din familia de legume crucifere, alaturi de varza de Bruxelles, conopida, gulia si hreanul. Elimina substantele carcinogene din organism si contine substante naturale extrem de puternice.

Aceste substante suprima dezvoltarea celulelor cancerigene. Broccoli este bogat si in fibre, vitaminele A, E si K, care stimuleaza sistemul digestiv si imunitar.

3. Soia
Soia contine molecule naturale de grasime care sunt toxice pentru celulele cancerigene, ajungand astfel la eliminarea acestora din organism.
4. Lapte
Laptele este o sursa importanta de calciu. Consumul regulat de lapte ajuta la dezvoltarea sistemului osos. Laptele elimina substantele nocive din organism si inhiba dezvoltarea celulelor si tumorilor canceroase.

5. Portocale
Portocalele contin cantitati importante de acid folic, care ajuta la sintetizarea si refacerea ADN-ului.

6. Ton
Tonul este bogat in seleniu, un mineral care detoxifica organismului. Contine si acizi grasi omega 3 si omega 6 care previn toate tipurile de cancer si reduce riscul mutatiilor celulare.

                                      

Nucile si alunele in lupta cu bolile


extractdeplante.ro


Nucile stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase, care vor ocupa locul celor care dau semne de imbatranire. Descoperirea are o valoare deosebita pentru stiinta, demonstrandu-se pentru prima data ca un organ poate fi mentinut tanar in pofida trecerii timpului.


O alimentatie bogata in nuci si alune intinereste celulele vaselor coronariene si miocardice (ale inimii), scazand pana la 0,5% riscul la infarct, principala cauza a deceselor in lume. Cercetari efectuate in SUA si in Europa au dus la concluzia ca organismul celor care consuma zilnic alimente bogate in cupru este extrem de rezistent la majoritatea bolilor cu risc crescut, rata mortalitatii la aceste persoane fiind foarte scazuta intre 30 si 80 de ani.

Anticancerigen
Cuprul are si un puternic efect anticancerigen, revigoreaza activitatea unor organe ca ganglionii limfatici sau splina si favorizeaza in mod special productia de interferon a celulelor imunitare. Interferonul, cel mai mare dusman al cancerului, este produs in cantitati de 6-8 ori mai mari de catre leucocitele cu un mare continut in cupru. Astfel, un cancer aflat in prima faza, poate disparea la un consumator zilnic de alune sau nuci in numai 20 de zile,  un cancer aflat in faza a doua in cateva luni, iar un cancer in faza a treia dispare in 280-340 de zile, daca se face si un tratament. Studiile mai avansate de cancer, in special glandular, de san si uter, in faza operabila, 85% au fost ameliorate cu ajutorul unor tratamente naturiste, bazate pe extracte din nuci si arahide, 15% fiind complet vindecate.

Antinevrotic
In profilaxia bolilor nevrotice, nucile si alunele s-au dovedit a fi cele mai eficace. Psihiatrii scotieni de la Universitatea din Edinburgh au constatat ca “rontaitorii” inraiti de alune nu prezinta niciodata forme de nevroze avansate. Cuprul este responsabil de buna functionare a celuleor implicate in relaxarea psihica si aparitia somnului profund, necesare sanatatii creierului. Lipsa acestui element natural din neuronii scoartei cerebrale si a hipotalamusului produce un grav dezechilibru care se manifesta prin imposibilitatea creierului de a se odihni.

Lupta cu frigiditatea 
Frigiditatea este una dintre cele mai importante probleme actuale deseori ignorata. Incercarea de cautare a unor remedii care sa inlature cauzele frigiditatii a obligat medicina moderna sa ia in seama practicile medicale traditionale. Astfel, endocrinologul german Ernst. V.Lobfens de la Universitatea din Ulm a descoperit anul acesta ca unii eteri din miezul de nuca, odata absorbiti in organism, pot determina aparitia in sange a unor proteine cu efect asemanator hormonilor sexuali feminini. Conform rezultatelor publicate in septembrie 2005, eterii stabili numiti deocamdata L.L.E.f prezenti mai ales in cojile (foitele) miezului de nucǎ declanşeazǎ un anumit semnal electric in anumite zone reflexogene din sistemul nervos limfatic. Ca raspuns apare o anume secretie proteica declansata de ganglionii limfatici, care initial era considerata o reactie imunitara. Aceste proteine insa au rolul principal de a declansa un adevarat lant de reactii sanguine care cresc eficienta unor estrone (hormoni sexuali). Pe de alta parte, tot aceste proteine actioneaza direct asupra receptorilor placerii sexuale din creier, facand posibila perceptia mai intensa a excitatiei sexuale dar si a echilibrarii semnalelor electrice ale organismului feminin. Estimarile arata ca un consum zilnic de 100 g miez de nuca timp de 45 de zile ar creste calitatea excitatiei sexuale cu 25-35%. De asemenea, experientele de simulare pe calculator arata ca un consum permanent de miez de nuca poate reduce cu 80% riscul aparitiei frigiditatii in lipsa altor afectiuni hormonale.

Terapia cu nuci si alune 
Dimineata: Nucile si alunele se piseaza bine, ca pentru prajituri, si se consuma cu smantana, dar:
•    nu se bea inainte cafea sau ceai;
•    nu se consuma apa dupa trezire;
•    nu se folosesc, in loc de smantana, lactate acre si in nici un caz iaurturi cu fructe.
Este de preferat ca micul dejun sa fie alcatuit numai din smantana cu nuci si in loc de paine alba sa se consume graham  sau paine neagra. Prima senzatie de foame, aparuta pana la ora 11:30, trebuie satisfǎcuta tot cu nuci, de preferat sarate.
Pranzul (11:30-13:40): Ca desert, nucile trebuie consumate cu o mare cantitate de lichide, nu foarte dulci (sunt excluse bauturile distilate sau vinurile foarte tari). In plus:
•    nu fumati si nu beti bauturi alcoolice in prima ora dupa desertul cu nuci;
•    zaharul din prajiturile foarte dulci nu permit o buna absorbtie a cuprului;
•    de asemenea, efortul fizic imediat dupa “desertul cu nuci” impiedica absorbtia cuprului.
Cina: Se recomanda ca nucile sa fie savurate la circa 20-40 de minute dupǎ cina. Dupa aceasta, este indicata o relaxare psihica si un pic de miscare (gimnasticǎ) sau o micǎ plimabre in aer liber. Seara absorbtia cuprului este mai intensa daca aveti o buna circulatie a sangelui.

 Ce fel de nuci consumam?

  1. In nici un caz, nu vom consuma mieji de nuca alterati sau mucegǎiţi, deoarece sunt un pericol major pentru sanatate (uleiul alterat de nuca este cancerigen).
  2. Miezul de nuca nu va fi combinat cu zahar, deoarece este foarte daunator pentru mucoasa digestiva. Deşi majoritatea prǎjiturilor fine au in compoziţie nuca, specialistii combat cu vehementa acest mod de a consuma nucile.
  3. Daca aveti probleme cu colesterolul, evitati nucile deoarece acestea contin grasimi saturate.
  4. Nucile se pastreaza in camari racoroase la aer, ferite de locuri igrasioase.
  5. Pentru a le putea sparge mai usor, vor fi tinute cateva minute in apa. In plus, nucile bune se vor alege de cele seci.




Aluna:
•    Extractul fruid din frunze de alun are rezultate excelente in tratarea varicelor, a edemelor si a ulcerelor varicoase greu tratabile;
•    Esenta de alun sau uleiul heraclin are proprietati antiepileptice.


Marius Radu, cercetator Academia Romana

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.

SURSA : https://www.slabsaugras.ro/

                                           

Sfecla rosie - O campioana in lupta cu cancerul



Este printre legumele cele mai rezistente la vreme de iarna si, totodata, un ajutor extraordinar pentru organism in timpul sezonului rece. Dar daca despre aportul de energie vitala al sfeclei se scrie mult, o alta varianta a ei, la fel de importanta, este mai putin popularizata, anume - sfecla rosie este un ajutor extraordinar pentru sanatatea copiilor, inca din timpul vietii intrauterine. Aceasta leguma se numara printre putinele alimente-medicament pentru femeile insarcinate, substantele sale active protejand mai ales de mutatii foetusul in pantecele mamei. De altfel, in medicina naturista, aceasta leguma este o adevarata legenda, proprietatile sale vindecatoare in bolile sangelui, in cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute inca de acum 150 de ani, cand intemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumina primele leacuri traditionale. In ce fel de afectiuni si in ce doze se administreaza sfecla rosie vom vedea in continuare, nu inainte insa de a se afla cum se prepara si se administreaza.

Preparate din sfecla rosie

In stare cruda, sfecla rosie nu are un gust foarte grozav, in timp ce fiarta, este placuta la gust, dar - dupa cum arata cercetarile - isi pierde mult din calitatile terapeutice. Sfecla cruda contine substante extrem de puternice, ceea ce impune ca tratamentul sa fie dozat cu anumita atentie, in cantitati precise.

Sfecla cruda

Foarte putine persoane ii agreeaza gustul, asa incat, de obicei, nu este consumata singura, ci este asociata in salatele de cruditati, in proportia 1:2 - 1:3, cu alte radacinoase, cum ar fi morcovul, telina, patrunjelul, sau cu salata verde ori varza rosie. Doza zilnica pentru ca sfecla cruda sa-si exercite proprietatile terapeutice este de 100-150 de grame. De regula, o cura cu sfecla cruda dureaza minimum doua saptamani, durata maxima fiind de doua luni.

Salata de sfecla



Substanta care da culoarea aceea rosu-sangerie sfeclei se numeste betalaina, iar de prezenta ei, destul de sensibila la fierbere si extrem de sensibila la coacere, se leaga mai toate proprietatile antitumorale si antioxidante ale acestei legume. Ca atare, sfecla nu va fi consumata coapta, ci doar fiarta, si nu oricum, ci doar in coaja, si doar pana se inmoaie (se verifica prin impungere cu o furculita). Nu mai mult! Dupa fierbere, sfecla rosie se da prin razatoare, se adauga 1-3 radacini de hrean rase, apoi sare, ulei si otet dupa gust. Se adauga si putina miere, dupa care se amesteca foarte bine ingredientele si se pun intr-un borcan inchis ermetic cu capac. Salata de sfecla se poate pastra la frigider, fara probleme, vreme de doua saptamani, timp in care isi va conserva proprietatile terapeutice. Este un remediu excelent contra racelilor, bronsitelor, afectiunilor reno-urinare. In postul Craciunului si la sarbatori, salata de sfecla cu hrean este nelipsita de pe masa multor romani, deoarece creste capacitatea de digestie si previne tot felul de tulburari digestive, cum ar fi gastritele, dispepsiile, balonarea etc.

Sucul de sfecla rosie


Expertul in administrarea acestui suc a fost terapeutul naturist austriac Rudolf Breuss, cel care a avut nu mai putin de 45.000 de cazuri de cancer si alte afectiuni cronice vindecate cu ajutorul sucurilor de legume si al ceaiurilor din plante. Contra leucemiei si a bolilor tumorale, el recomanda o combinatie de sucuri, care pot fi usor obtinute cu ajutorul unui storcator electric centrifugal pentru uz casnic. Cu acest storcator, se extrag 100 ml suc de sfecla rosie, 50 ml suc de radacina de telina si 300 ml suc de morcov. Aceasta combinatie de sucuri se pastreaza ermetic inchisa intr-o sticla la frigider si se consuma cu lingura, pe parcursul unei zile, pe cat posibil pe stomacul gol. Dupa parerea lui Breuss, cel mai puternic dintre toate sucurile de legume este cel obtinut din sfecla rosie, care curata sangele, blocheaza dezvoltarea tumorilor, detoxifica ficatul. Exprimate la nivelul anului... 1920, aceste opinii au fost intru-totul confirmate prin studii sofisticate, facute in laboratoare si spitale, in anii 1990-2000.

Borsul de sfecla


SFECLA ROSIE
Supa de sfecla
Iata in continuare o reteta romaneasca traditionala, folosita mai ales in timpul iernii, cand alimentatia este mai saraca in vitamine: o sfecla rosie, de dimensiuni mici (cca. 200 de grame), se taie in doua. Una dintre jumatati se va taia marunt, apoi va fi fiarta cu alte legume taiate marunt (ceapa, morcov, patrunjel, cartof, telina), vreme de o ora. Cand fierberea s-a apropiat de sfarsit, se taie marunt si cealalta jumatate de sfecla, care apoi se fierbe separat, doar cat sa dea un clocot, intr-o cana de bors din tarate. Dupa fierberea foarte scurta a sfeclei in bors, lichidul obtinut, de o culoare rosie intensa, se filtreaza si se adauga imediat la legumele care deja fierb, dupa care se opreste focul, se adauga sare si ulei dupa gust, verdeata tocata. Se va obtine un bors acru, de o culoare rosie minunata si foarte bogat in betalaina si in alti pigmenti cu efecte vindecatoare exceptionale. In medicina populara romaneasca, acest bors se administreaza convalescentilor, dupa raceala, celor debili sau cu boli de piept, precum si pentru... trezirea din mahmureala!

Tratamente preventive


Boala canceroasa - sucul de sfecla, precum si sfecla cruda consumata in salate, sunt printre cele mai bune alimente pentru prevenirea bolii canceroase. Vitaminele (C, A, B1, B2), fibrele insolubile si flavonoidele continute de aceasta leguminoasa sunt tot atatea remedii antitumorale, efectele lor benefice fiind resimtite mai ales atunci cand sunt administrate pe termen lung si din surse naturale. Datorita bogatiei sale in substante cu efecte antioxidante, sfecla rosie este utila pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar, colo-rectal, gastric. De asemenea, radacina sa de culoare rosie este utila si in profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel testicular, de prostata sau la san.
Varice - pigmentii care dau culoarea specifica sfeclei rosii au, intre altele, un efect extraordinar pentru mentinerea sanatatii si a elasticitatii vaselor de sange, in special a venelor. Ca atare, persoanelor predispuse genetic (care au avut antecedente in familie) spre varice le este recomandat consumul sistematic de sfecla rosie, care previne pierderea elasticitatii vaselor de sange si formarea dilatatiilor si stazelor venoase. Persoanele care deja au varice in formare trebuie sa tina cure serioase cu sfecla rosie, pentru a preveni extinderea acestora.
Degenerescenta maculara - intr-un studiu facut recent in Italia, s-a descoperit ca doi pigmenti continuti din abundenta in radacina de sfecla rosie, si anume luteina si zeaxantina, previn tulburarile oculare in general si degenerescenta maculara in special.
SFECLA ROSIE
Salata de sfecla

Intoxicatiile lente - ne referim aici la acumulari lente si extrem de daunatoare de toxine din alimentatie, din aer, din apa, din diferitele ambalaje, din detergenti etc. Toate acestea se acumuleaza in organism si ajung sa il sufoce, producand afectiuni din cele mai diverse, de la alergie - la reumatism, si de la scaderea imunitatii, la Alzheimer. Substantele active din sfecla rosie au calitatea de a ajuta la eliminarea acestor toxine, inca de la nivel celular, si de a ajuta la eliminarea lor prin colon, transpiratie si diureza. Efectele sale detoxifiante sunt atat de intense, incat multe persoane care tin cura cu suc de sfecla rosie se confrunta, in primele saptamani, cu fenomene neplacute, cum ar fi starile de greata, tulburarile de tranzit intestinal, mirosul neplacut al excretiilor. Aceste semne sunt cunoscute in medicina naturala ca reactie de dezintoxicare si sunt semnul ca tratamentul functioneaza si da rezultate.

Tratamente interne

Boala canceroasa - studiile despre efectele extraordinare ale sfeclei rosii in cancer le datoram unui cercetator maghiar, Alexander Ferenczi, care, incepand din 1950 si pana in anii 80, a facut un numar impresionant de studii pe animale de experienta si pe pacienti umani, care au demonstrat ca sfecla rosie are efecte antitumorale puternice. Studiile sale, publicate in prestigioase reviste de specialitate, au demonstrat fara dubiu ca radacina de sfecla rosie are efecte antitumorale, mai ales administrata sub forma de suc sau cruda, in salate.
Persoanele care sufera de diferite forme ale bolii canceroase ar fi bine sa consume zilnic, vreme de doua luni, combinatia de sucuri Breuss despre care am vorbit.
Leucemie - terapia cu suc de sfecla, telina si morcov a lui Rudolf Breuss si-a dobandit notorietatea actuala in primul rand datorita rezultatelor excelente obtinute in aceasta afectiune. Sucul de sfecla este unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, favorizeaza formarea de elemente figurate ale sangelui (in special de hematii), are efecte antitumorale directe.
Se recomanda consumul a 450 de ml din acest suc, zilnic, pe o perioada de 60 de zile, urmata de 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Este o terapie puternica, dar care nu intra in opozitie cu nici un alt fel de tratament, alopat sau naturist.
SFECLA ROSIE
Sfecla fiarta
Cancer de colon - substantele nedigerabile din radacina de sfecla, numite fibre alimentare, in care aceasta leguma este foarte bogata, curata sistematic tubul digestiv, fiind un factor activ in prevenirea cancerului de colon si de rect. Administrarea sfeclei crude sau fierte, cate 150-300 de grame pe zi, previne boala, ajuta la normalizarea tranzitului intestinal, precum si la mentinerea tonusului fizic si psihic al bolnavului de cancer. Studii recente au aratat ca un consum corespunzator de sfecla cruda duce la formarea unui anumit tip de celule la nivelul intestinului gros (numite prescurtat CD8), care detecteaza si distrug formatiunile maligne.
Gastrita hiperacida - sucul de sfecla rosie este puternic alcalin, tamponand aciditatea excesiva din stomac. Cele mai bune rezultate in tratament se obtin combinand 100 ml de suc de sfecla rosie cu 100 ml de suc de cartofi cruzi si 500 ml de suc de morcov. Rezulta o licoare cu un gust nu foarte placut, dar foarte eficienta pentru prevenirea si calmarea durerilor sau arsurilor gastrice produse de hiperaciditate.
Ischemie cardiaca, ateroscleroza - vitaminele si pigmentii organici din radacina de sfecla impiedica oxidarea colesterolului si trigliceridelor pe peretii arterelor, prevenind sau stopand procesul de ingrosare a acestora. Se recomanda o cura cu o durata de 4-8 saptamani, timp in care se consuma de trei ori pe saptamana cate 150 de grame din aceasta leguma, in alternanta, ca suc si ca salata, de sfecla fiarta sau cruda.
Hipertensiune - este, fara doar si poate, afectiunea in care se obtin cele mai rapide si spectaculoase efecte cu sucul de sfecla rosie. O jumatate de pahar din aceasta licoare duce la o scadere cu pana la 20% si la o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efecte observabile la doar 30-60 de minute dupa ingerare. Aceste elemente au fost demonstrate printr-un studiu facut pe pacienti umani, la o universitate de medicina londoneza, in anul 2007. Ca urmare, in 2010, Societatea Americana de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei rosii intre recomandarile sale pentru prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale.
Anemie feripriva - sfecla rosie contine fier, dar si magneziu si vitamina B6, care sunt esentiale pentru asimilarea acestui oligoelement si pentru combaterea anemiei. Mai mult, aceasta radacinoasa stimuleaza hematopoieza, adica procesul de formare a globulelor rosii (hematiilor). Ca atare, contra acestei afectiuni se recomanda o cura de o luna cu sfecla, din care se consuma cate 150 de grame, o data la doua-trei zile. Pentru o mai mare eficienta in tratarea anemiei, se introduc in dieta si alte alimente bogate in fier, cum ar fi galbenusul de ou, mazarea si fasolea verde, spanacul, urzica.
SFECLA ROSIE

Sarcina - fiind foarte bogata in vitamine din complexul B (mai ales acid folic), precum si in oligoelemente, sfecla rosie este un aliment ideal pentru o buna dezvoltare a foetusului. De asemenea, consumul de sfecla rosie previne si trateaza unele probleme specifice sarcinii, cum ar fi hipertensiunea sau varicele. Mai mult, aceasta radacinoasa previne mutatiile pe care le-ar putea suferi copilul in faza intrauterina.
Adjuvant in bolile renale - se consuma o combinatie din 100 ml de suc de sfecla rosie si 400 ml de suc de morcov. Acest amestec este un puternic diuretic, protejeaza epiteliul renal de infectii si ajuta la refacerea sa in cazul in care a fost lezat de calculi sau infectii. Nu in ultimul rand, ajuta la eliminarea mai usoara a calculilor, avand efecte relaxante asupra musculaturii netede.
Hepatita cronica - conform medicului american H. C. Vogel, sucul de sfecla rosie si sfecla rosie consumata cruda protejeaza celulele hepatice, ajuta la regenerarea lor mai rapida si le stimuleaza functionarea normala. Aceasta leguma este foarte bine tolerata de ficat si previne evolutia hepatitelor cronice spre ciroza sau spre cancerul hepatic. In cazul ingrasarii ficatului, ca urmare a unei otraviri sau a unei intoxicatii, sucul de sfecla rosie este, de asemenea, un ajutor de nadejde.
Diabet - sfecla rosie face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacientilor, cu diabet de tip I si II. Desi este bogata in hidrati de carbon, avand chiar un gust dulce pronuntat, sfecla rosie contine fibre alimentare si compusi cu efect usor hipoglicemiant, ceea ce o face usor de tolerat de catre diabetici. Ea are, de asemenea, efecte diuretice si previne complicatiile cardiovasculare ale diabetului.
Constipatie - fibrele alimentare continute de sfecla rosie, laolalta cu polizaharidele pe care aceasta radacinoasa le secreta, au darul de a debloca tranzitul intestinal si de a elimina toxinele din colon. Se recomanda sfecla cruda si cea fiarta, preparata cu hrean si miere (a se vedea retetele prezentate anterior), ajungandu-se la 150 de grame din aceasta leguma consumate pe zi.
SFECLA ROSIE

Imbunatatirea capacitatii de efort fizic - betacianina, o substanta continuta din belsug de catre sfecla rosie, este un stimulator de efort extraordinar. Ea creste capacitatea sangelui de a transporta oxigenul, ceea ce aduce dupa sine o crestere substantiala a capacitatii de efort. Mai mult, sfecla rosie scade tensiunea arteriala, rareste ritmul cardiac, fiind perfecta pentru cei care fac eforturi intense si de lunga durata.
Vitaminele complexului B - radacina de sfecla contine vitaminele B1, B2, B3, B6. Sfecla este cunoscuta mai ales ca una din cele mai bune surse alimentare naturale de vitamina B9, 200 de grame continand aproximativ 50% din necesarul zilnic din aceasta vitamina, foarte importanta pentru activitatea cardiovasculara, a sistemului nervos si digestiv.
Vitamina C - este supranumita si vitamina imunitatii, deoarece are un rol esential in mentinerea sanatatii si functionalitatii sistemului natural de aparare al organismului. Dar rolul sau nu se limiteaza la atat, vitamina C fiind esentiala si pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul muscular si cel nervos. Ei bine, si la acest capitol, sfecla rosie este pe podium, 200 de grame din acest aliment preparat corespunzator asigurand nu mai putin de 25% din necesarul zilnic de vitamina C.
Potasiu si magneziu - o portie de 150 de grame de sfecla rosie contine 16% din necesarul zilnic de potasiu al unui adult si 12% din necesarul de magneziu. Ambele minerale sunt esentiale pentru mentinerea functionalitatii inimii (ele alcatuiesc si celebrul "Aspacardin", folosit in aritmia cardiaca), pentru sanatatea sistemului nervos si a celui muscular.

PRECAUTII SI CONTRAINDICATII
SFECLA ROSIE

La aproximativ 15% dintre cei care consuma sfecla rosie, urina capata o culoare rosie, fenomen denumit beturie, care nu arata vreo afectiune sau intoxicatie, ci doar o incapacitate partiala a organismului de a asimila anumiti nutrienti din sfecla.
Abuzul de suc de sfecla (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporara a corzilor vocale. De asemenea, la doze mari de suc de sfecla rosie sau la sucul de sfecla consumat simplu, fara suc de morcov, pot aparea stari de greata.

SURSA http://www.formula-as.ro/

Migrena – scapa de ea fara…dureri de cap!

Imagini pentru poze migrena

Un posibil tratament al migrenelor, fara medicamente.
Sunt fericiti cei ce stiu ce este o migrena doar din auzite.
Pentru ceilalti o migrena echivaleaza cu un cosmar si cu o zi, cel putin, de chin.
Mai inseamna si „indoparea” cu diverse analgezice, care mai de care mai puternice. Unele pot avea si contraindicatii sau efecte secundare nedorite.
Exista insa pntru unele tipuri de dureri de cap remedii la indemana si extrem de eficace. E vorba de remedii prietenoase cu corpul nostru.
Simptomele cele mai intalnite ale migrenleor sunt:
-dureri puternice de cap cu durate de 4-72 de ore , insotite de regula si de unele din simptomele de mai jos:
-oboseala vizuala, fotofobie
-ameteli, amorteli
-stari de somnolenta
-senzatii de voma inainte sau in timpul crizei
Printre cele mai intalnite remedii sunt analgezicele. Exista insa si o metoda eficace , blanda insa rareori la indemna: reducem la minim lumina si sunetul si dormim. Odata adormit, organismul isi poate reveni din migrena, dar cea mai buna metoda este de a afla ce anume declanseaza migrena si de a incerca evitarea acestor cauze determinante.
Daca mai apar in timpul sau in preajma crizei si alte simptome ca:
-astenie
-furnicaturi ale membrelor
-crampe musculare
-palpitatii
-colici abdominale
-fragilitate a unghiilor, parului, dintilor
-reactii alergice diverse
-hiperemotivitate, stari depresive sau isterice
-insomnie
putem suspecta o deficienta de magneziu.
Magneziul este un mineral extrem de important in numeroase functii ale organismului nostru. Magneziul este al patrulea element ca prezenta in organism, insa numai 2% repreznta fractiunea ionizabila si deci participa la functiile organismului. Restul se afla in sistemul osos, in dinti, in interiorul celulelor unde participa la functii loclae ( circa 34%) extrem de importante, in sange, in proteine plasmatice, etc.
Nevoile zilnice de Magneziu sunt apreciate in jurul valorilor de 300mg pentru femei si 350Mg pentru barbati.
Magneziul are roluri importante in organism:
-in sinteza compusilor in care se acumuleaza energia, de tipul ATP
-activeaza enzime cu rol in metabolismul zaharurilor, proteinelor si grasimilor
-are rol in mentinerea concentratiei Potasiului in interiorul celulelor, ceea ce e extrem de important  inclusiv in excitabilitatea neurologica.
-are rol si in controlul concentratiei vitaminei B6 in celula nervoasa, cu rol in transmiterea influxului nervos
-are rol in sinteza vitaminei D care intervine in asimilarea calciului
-are rol in sinteza a numerosi hormoni
-magneziul reduce excitabilitatea fibrelor musculare ale miocardului si deci reduce aparitia palpitatiilor
Tratamentul hipomagneziei se face cu doze de lactat de magneziu, de 1g de 3 ori pe zi. O combinatie foarte buna este a Magneziului cu vitamina B6, in doze conform recomandarilor medicului, farmacistului sau din prospectul respectiv. Pe piata se gasesc mai multe marci de suplimente alimentare ce contin Magneziu si B6 .Se recomanda urmarirea de catre medic a tratamentului si efectelor acestuia.
In general, efectele pozitive de reducere a simptomelor si chiar de disparitie a migrenelor apar rapid, dupa cateva zile de adminsitrare, daca deficienta de Magneziu este cauza. Uneori efectele pozitive sunt atat de vizibile incat ne dau un nou sens starii de bine si dau o noua calitate vietii.
Daca insa nu apar semne de ameliorare este posibil sa fie implicata o alta cauza ce trebuie explorata si determinata. Este foarte important sa avem in vedere ca durerile de cap pot avea si alte cauze, directe si indirecte ce trebuie explorate. Dintre acestea enumeram cateva: probleme oculare, probleme alimentare, gripa, infectiile din zona capului, febra, variatiile de tensiune arteriala, probleme neurologice, tumori, etc.
In general putem vorbi de o multime de cauze ce determina in ziua de azi dureri de cap si migrene, direct sau indirect. Dintre acestea sunt unele banale insa greu de evitat: ritmul alert al vietii, suprasolicitarea nervoasa si stresul, lucrul la computer timp foarte lung, alimentatia saraca in elemente esentiale, miscare fizica si mai ales in natura redusa, aeroionii pozitivi in exces in aglomerarile urbane si in caldirile moderne ( ioni pozitivi produsi de aparatura electrica si electronica sunt deosebit de vatamatori), , expunerea prelungita la aer conditionat, prezenta in alimente a unor ingrediente artificiale sau daunatoare ( coloranti, conservanti, hromoni, etc.).
Procedurile simple si la indemana, cum ar fi suplimentele alimentare ca Magneziul in combinatie cu vitamina B6 pot fi salutare. Eu ma numar printre fericitii beneficiari ai acestui “tratament”. Dupa ce am suferit in adolescenta de migrene uneori zilnice plus simptome conexe ( crampe, palpitatii,amorteli, fotofobie, stari de voma, etc.) si apoi in studentie, un om exceptional, medic, m-a indrumat in directia cea buna si m-a invatat cum sa am grija de mine. Tot acel medic m-a indemnat sa imi urmaresc singur reactiile organismului la diverse minerale si vitamine si m-a indemnat sa studiez pentru mine. Asa am scapat de anii de chin si deja de peste 20 de ani nu mai sufar de migrene. Se pare ca sunt si persoane cu o predispozitie nativa de asimilare redusa a Magneziului – cred ca fac parte din acea categorie.
Alte cai de abordat pot fi acupunctura si desigur homeopatia. Dar despre acestea in alt articol.
Succes! Nu aveti de pierdut daca faceti niste demersuri in aceasta directie!