Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

marți, 30 iunie 2015

Cura cu caise benefica in sanatate


Caisele erau considerate în China antică fructe ale vieţii, iar în cultura persană avea numeroase semnificaţii legate de puterea zeilor fertilităţii. În epoca modernă, caisa este recunoscută a fi unul dintre cele mai sănătoase fructe datorită conţinutului său în vitamine.
Până în anul 2005 erau deja cunoscute aproximativ 15 afecţiuni pentru care caisa putea fi considerată un real medicament, eficient si nepericulos. Trebuie reamintit că un consum modest de caise poate înlătura probleme precum anemia, hipocalcemia, afecţiuni ale inimii, rinichiului, ficatului, afecţiuni digestive si mai ales cele legate de tranzitul intestinal. Caisa este totodată un bun vermifug, antiacneic, diuretic, stabilizant al calciului în oase, conţinând si principii active care ajută la rezolvarea cauzelor unor insomnii. Nu în ultimul rând, în sâmburele de caisă, dar si în pulpa fructului se întâlneste amigdalina, un principiu extrem de important în tratarea cancerelor incipiente.
Caisa îmbunătăţeste auzul si vederea

Până acum câţiva ani se credea că vitamina A conţinută în caisă este singura substanţă care ajută la îmbunătăţirea vederii, prin contribuţia la refacerea pigmenţilor sensibili la lumină. Ultimele cercetări arată că în coaja de caisă sunt prezenţi unii eteri aminaţi instabili, care acţionează asupra celulelor multicolore din retină si asupra terminaţiilor nervului optic. Astfel, acesti eteri, după ce sunt absorbiţi rapid în intestin, pătrund în sânge, iar o parte ajung si în vasele sangvine din globul ocular, apoi în retină, influenţând repartiţia unor sarcini electrice în celulele care transmit informaţia vizuală. Asadar, se poate spune că o cură de caise ne ajută să atasăm ochilor un fel de program de procesare primară a imaginii, efectul fiind clarificarea imaginii, eliminarea tonurilor de gri si adăugarea de contraste. Efectul este foarte discret si nesesizabil la nivel constient, însă beneficiul constă în alt proces, si anume fapul că în creier se primesc imagini mai clare de la retină si nu mai consumă timp si energie pentru reprocesarea imaginilor.

Efectul asupra percepţiei analitice
                                       
Aceiasi eteri care acţionează asupra retinei acţionează si asupra altor terminaţii nervoase si chiar neuroni din creier, cum ar fi fibrele nervului auditiv (VIII) si zonele de asociaţie temporo-parietale din scoarţa cerebrală. În acest caz, efectul indirect al eterilor netezeste calea pe care sunt transmise impulsurile ce codifică sunetele. Această „netezire” constă în cresterea usoară a receptivităţii terminaţiilor nervului auditiv din urechea internă. Pe de altă parte, micile molecule eterice pătrunse în creier în zona temporală activează o serie de neuroni mai „lenesi” care intră mai rar în funcţie. Tocmai datorită acţiunii neuronilor mai lenesi din zona de asociaţie, cuvintele auzite sunt mai usor asociate cu ceea ce deja este fixat în memoria noastră. Drept urmare a acestui efect, tot ceea ce auzim vom înţelege mai usor si totodată vom face o mulţime de alte asociaţii mentale între ceea ce stim si ceea ce auzim. Aceste aspecte contribuie activ la cresterea capacităţii de analiză si sinteză care stau la baza gândirii, dar si la dezvoltarea limbajului si a comunicării.
Creste rezistenţa la durere
Un studiu foarte recent efectuat de neurologii de la Universitatea din Boston arată că unii derivaţi ai vitaminei B17 pot influenţa sensibilitatea algică, asa cum este numită stiinţific sensibilitatea la durere. Acesti compusi, prezenţi mai ales în sâmburele de caisă, dar si în mici cantităţi în pulpa fructului, interacţionează cu substanţele care provoacă senzaţia dureroasă. Astfel, în cele mai dese cazuri, durerea este provocată de substanţe specifice din interiorul celulei care, odată cu distrugerea acesteia, ies în mediul interstiţiar si stimulează terminaţiile nervoase. Compusii proveniţi din transformarea vitaminei B17 prezenţi în caisă se combină chimic cu unele din aceste substanţe ale durerii. Ca urmare, în zona în care celulele au fost distruse prin lovire, chimie sau arsură, vor rămâne mai puţine substanţe ale durerii care să intre în contact cu terminaţiile nervoase, iar durerea va fi percepută mai puţin. Pe de altă parte, tot în pulpa caisei se găsesc si substanţe simple, hidroxilate cu moleculă foarte mică, ce pătrund în lichidul ce hrăneste creierul, ajungând în zonele de percepţie psihică a durerii. Efectul acestor compusi este de reducere a excitabilităţii, adică a reactivităţii acestor zone din scoarţa cerebrală.
Leac împotriva lesinului
Starea de lesin poate avea o gamă foarte variată de cauze, foarte frecvente fiind însă emoţiile puternice, variaţii mari ale glicemiei, lipemiei, calcemiei, tensiunii arteriale, supraîncălzirea, insolaţia sau anemia. Un consum zilnic de caise, mai ales în anotimpul cald, reduce semnificativ riscul de lesinul provocat de deshidratare, hipocalcemie sau anemie. Conţinutul relativ bogat în calciu, fier si apă este doar unul dintre secretele prevenirii lesinului din aceste cauze. O cură de minimum 10 zile cu caise proaspete ajustează si alte mecanisme de revigorare a controlului concentraţiei de calciu din organism, cât si de producere de hemoglobină, care înlătură stările anemice. De asemenea, caisele sunt foarte recomandate în cură de minimum 6 zile, în cazul în care ne expunem zilnic la U.V. si căldura soarelui de vară. Magneziul conţinut în caisă, dar si vitaminele B6 si B12, ca si unii eteri nou descoperiţi ajută sistemul nervos să-si păstreze funcţiile de control asupra eliminării căldurii din organism. Mai mult decât atât, eterii prezenţi în coaja de caisă cresc rezistenţa creierului la efort, la temperaturi crescute, împiedicând apariţia lesinului în zilele foarte călduroase.
Cura de caise în terapia problemelor menopauzei
În caisă s-au descoperit derivaţi acizi ai lycopenului, ca si ai piridoxinei, care acţionează atât asupra sistemului nervos, cât si a celui glandular. Astfel, izomeri carboxilaţi ai piridoxinei încetinesc ceasul biologic al sosirii climateriului, reducând rata îmbătrânirii unor zone nervoase din hipotalamus. Păstrarea viguroasă a acestor zone din creierul feminin face ca ceasul biologic să devină mai lent, încetinind declansarea modificării hormonale a climateriului. Totodată, s-a dovedit că o cură de 20 de zile, în care se consumă zilnic 200g de caise, timp de 4-5 ani, poate întârzia cu până la 5 sau chiar 6 ani instalarea menopauzei. Totodată, derivaţii acizi ai izomerilor lycopenului din pulpa de caisă fortifică mecanismul hipofizar de control al calcemiei si metabolismului calciului după instalarea menopauzei. Acest efect face din caisă un real medicament care împiedică o serie de probleme legate de tulburările hormonale ale menopauzei, diminuând totodată si procesul osteoporozei ce însoţeste perioada post-climaterică. Cercetătorii au demonstrat totodată că o cură de caise ce nu depăseste 50 de zile pe an poate reduce semnificativ riscul apariţiei stărilor nevrotice, anxioase si depresive cauzate de modificările din perioada menopauzei. Este însă important de reţinut că o cură prelungită de caise poate fi nocivă, existând riscul instalării unor forme ale depresiei.
SURSA : http://incomemagazine.ro/
                                               

Corcodusele benefice in anemie si oboseala


Corcodusele, fructe extrem de accesibile in regiunile rurale Atunci cand se afla in stare cruda, corcodusele au cea mai puternica actiune antioxidanta si antiinflamatorie. Culorile acestor fructe, care variaza de la galben si roz, pana la rosu si mov inchis, sunt un indicator al prezentei substantelor naturale cu beneficii unice asupra organismului.
- Prevenirea bolilor cardiovasculare. Corcodusele galbene sunt bogate in beta-caroten (un antioxidant potent care lupta cu actiunea nociva a radicalilor liberi asupra celulelor organismului), zeaxantina si flavonoizi, care diminueaza nivelul colesterolului rau LDL in organism si reduc presiunea arteriala si riscul de instalare a cancerului.
- Reducerea riscului de cancer. Varietatile rosii de corcoduse coapte indica prezenta altor nutrienti pretiosi, asa cum este licopenul (eficient in prevenirea mai multor tipuri de cancer), quercetina (flavonoid cu proprietati antivirale si antiinflamatorii) si acid elagic (fitochimicala cu efect de purificare a sangelui).
- Incetinirea procesului de imbatranire. Corcodusele a caror nuanta in stare coapta este de rosu inchis si mov sunt bogate in resveratrol, cel mai potent antioxidant, de 4-5 ori mai puternic decat beta-carotenul, despre care s-a descoperit ca incetineste procesul de imbratranire si imbunatateste sanatatea cardiovasculara.
- Imbunatatirea functiilor cognitive. Corcodusele sunt bogate in fosfor si magneziu, doua minerale care stimuleaza memoria si functiile sistemului nervos, sustinand puterea de concentrare si tonusul general.
- Prevenirea si tratarea anemiilor. Cu un aport generos de vitamina C si fier, corcodusele au un rol de prevenire si tratare a anemiilor, precum si a starilor de oboseala si epuizare.
- Facilitarea vindecarii afectiunilor respiratorii. Corcodusele sunt utilizate, in medicina naturista, pentru grabirea vindecarii bolilor tractului respirator, in special in randul copiilor. Vitamina C din compozitia acestor fructe intaresc sistemul imunitar si ii sporesc randamentul impotriva infectiilor diverse.
- Cicatrizarea ranilor. Tot corcodusele sunt utilizate in popor pentru cicatrizarea rapida a ranilor. Compresele imbibate in sucul proaspat al acestor fructe se aplica direct pe rani timp de cateva minute.
- Pierderea in greutate. Intrucat au un aport caloric foarte scazut si hidrateaza din plin organismul, corcodusele sunt recomandate si in curele de slabit. Un pahar din suc natural de corcoduse, baut inainte de masa, ajuta la instalarea rapida a starii de satietate si la accelerarea arderii grasimilor in organism.
- Detoxifierea organismului. Corcodusele contribuie la detoxifierea organismului si la sinteza hormonilor glandelor suprarenale, datorita vitaminei C pe care o furnizeaza.din tara noastra, detin numeroase proprietati nutritive cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Compozitia chimica a corcoduselor abunda in vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri si pectine.
Corcodusele sunt benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, fiind si ingredientele unor retete sanatoase si gustoase.

                             republicabio.ro 

Informatii nutritionale

Corcodusele contin apa in proportie de 90%, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt dense in nutrienti. Continutul bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul completeaza aportul bogat de substante nutritive al acestor fructe care apartin genului Prunus.
Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele:
Calorii: 63 kcal
Acid folic: 5 mcg
Acid pantotenic: 0,15 mg
Piridoxina: 0,3 mg
Riboflavina: 0,2 mg
Tiamina:0,3 mg
Vitamina A: 345 UI
Vitamina C: 9,5 mg
Vitamina E: 0,3 mg
Vitamina K: 6,5 mg
Sodiu: 1 mg
Potasiu: 157 mg
Calciu: 6 mg
Cupru: 0,6 mg
Fier: 0,2 mg
Magneziu: 7 mg
Mangan: 0,5 mg
Fosfor: 16 mg
Seleniu: 1 mcg
Zinc: 0,1 mg

Beneficii

                                                                                republicabio.ro

Atunci cand se afla in stare cruda, corcodusele au cea mai puternica actiune antioxidanta si antiinflamatorie. Culorile acestor fructe, care variaza de la galben si roz, pana la rosu si mov inchis, sunt un indicator al prezentei substantelor naturale cu beneficii unice asupra organismului.
- Prevenirea bolilor cardiovasculare. Corcodusele galbene sunt bogate in beta-caroten (un antioxidant potent care lupta cu actiunea nociva a radicalilor liberi asupra celulelor organismului), zeaxantina si flavonoizi, care diminueaza nivelul colesterolului rau LDL in organism si reduc presiunea arteriala si riscul de instalare a cancerului.
- Reducerea riscului de cancer. Varietatile rosii de corcoduse coapte indica prezenta altor nutrienti pretiosi, asa cum este licopenul (eficient in prevenirea mai multor tipuri de cancer), quercetina (flavonoid cu proprietati antivirale si antiinflamatorii) si acid elagic (fitochimicala cu efect de purificare a sangelui).
- Incetinirea procesului de imbatranire. Corcodusele a caror nuanta in stare coapta este de rosu inchis si mov sunt bogate in resveratrol, cel mai potent antioxidant, de 4-5 ori mai puternic decat beta-carotenul, despre care s-a descoperit ca incetineste procesul de imbratranire si imbunatateste sanatatea cardiovasculara.
- Imbunatatirea functiilor cognitive. Corcodusele sunt bogate in fosfor si magneziu, doua minerale care stimuleaza memoria si functiile sistemului nervos, sustinand puterea de concentrare si tonusul general.
- Prevenirea si tratarea anemiilor. Cu un aport generos de vitamina C si fier, corcodusele au un rol de prevenire si tratare a anemiilor, precum si a starilor de oboseala si epuizare.
- Facilitarea vindecarii afectiunilor respiratorii. Corcodusele sunt utilizate, in medicina naturista, pentru grabirea vindecarii bolilor tractului respirator, in special in randul copiilor. Vitamina C din compozitia acestor fructe intaresc sistemul imunitar si ii sporesc randamentul impotriva infectiilor diverse.
- Cicatrizarea ranilor. Tot corcodusele sunt utilizate in popor pentru cicatrizarea rapida a ranilor. Compresele imbibate in sucul proaspat al acestor fructe se aplica direct pe rani timp de cateva minute.
- Pierderea in greutate. Intrucat au un aport caloric foarte scazut si hidrateaza din plin organismul, corcodusele sunt recomandate si in curele de slabit. Un pahar din suc natural de corcoduse, baut inainte de masa, ajuta la instalarea rapida a starii de satietate si la accelerarea arderii grasimilor in organism.
- Detoxifierea organismului. Corcodusele contribuie la detoxifierea organismului si la sinteza hormonilor glandelor suprarenale, datorita vitaminei C pe care o furnizeaza.
                                            republicabio.ro
Corcodusele nu sunt recomandate pentru consum in randul persoanelor care sufera de ulcer gastric, ulcer duodenal sau hiperaciditate gastrica.

Retete sanatoase


Din pricina caracterului lor comun, corcodusele nu sunt suficient de mult apreciate, desi pot fi ingredientele de baza ale unor retete sanatoase si foarte gustoase. In afara de traditionalul compot, foarte racoritor pe timp de vara, exista si alte preparate speciale din corcoduse.
Cocktail din corcoduse cu scortisoara
Ingrediente:
1 kg corcoduse galbene
1 kg corcoduse rosii
3 linguri zahar brun
3 linguri scortisoara
apa plata
Mod de preparare:
Este important sa utilizati corcoduse inca tari, care sa nu se zdrobeasca usor. Indepartati coditele si spalati-le bine in doua ape. Umpleti o oala mare cu apa plata, turnati corcodusele si zaharul si puneti totul la fiert, pana cand fructele se inmoaie bine. La final, aromatizati bautura cu scortisoara si serviti-o calda sau rece.
Briose cu corcoduse
Ingrediente:
republicabio.ro
250 g corcoduse proaspete
175 g unt
120 g zahar brun
3 oua
250 g faina
75 ml lapte degresat
1 jumatate lingurita sare
esenta de vanilie
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt
50 g nuci macinate
Mod de preparare:
Introduceti zaharul brun, zaharul vanilat, esenta de vanilie si sarea in bolul mixerului si procesati ingredientele, apoi incorporati ouale si mixati pana obtineti o compozitie omogena. Amestecati faina cu nucile si praful de copt, apoi adaugati-le in aluat. Turnati laptele treptat si mixati bine.
Preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius, puneti suportul din hartie in formele de briose si turnati in fiecare din aluatul preparat. Scoateti samburii din corcoduse, taiati-le in jumatate si introduceti-le usor in aluat. Lasati totul la copt timp de 25 de minute.
Gem natural de corcoduse
Ingrediente:
3 kg corcoduse bine coapte
2 kg zahar brun
1 lamaie medie
Mod de preparare:
Indepartati cozile si spalati bine corcodusele, in mai multe ape. Intr-o oala de mari dimensiuni, puneti un strat de zahar, unul de corcoduse si tot asa, ca la final sa incheiati cu strat de zahar. Acoperiti cu un prosop curat si lasati la totul la macerat 24 de ore. A doua zi, puneti compozitia la fiert mic, asteptati sa scada pana la jumatate din volum, apoi strecurati corcodusele si pasati-le bine. Mai fierbeti pulpa rezultata 30 de minute, adaugand lamaia taiata felii. Turnati pasta rezultata in borcane si inchideti-le ermetic.

SURSA : http://www.sfatulmedicului.ro/
republicabio.ro