Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

joi, 21 iunie 2018

Ce trebuie sa stim despre mierea cristalizata


*.Pastraza toate calitatile mierii de albine proaspat recoltata, fiind generatoare de energie si vitalitate
*.Chiar prin pastrare indelungata isi conseva continutul in vitamine, enzime, hormoni si saruri minerale 
*.Prezinta garantia unei mieri naturale 

Cristalizarea mierii este un fenomen fizic natural specific celor mai multe sorturi de miere. Unele sorturi cristalizeaza mai repede , altele mai lent, altele nu cristalizeaza de loc.
Cristalizarea mierii este influentata de raportul dintre fructoza si glucoza care sunt principalii ei componenti . In functie de cantitatea de fructoza sau glucoza care predomina intr-o miere depinde si cristalizarea ei mai rapida sau mai lenta. In conditiile din tara noastra mierea de salcim si de mana nu cristalizeaza deoarece contine mai multa fructoza , in timp ce la alte sorturi, in care predomina glucoza , ca mierea de rapita, tei, floarea soarelui, poliflora, fenomenul de cristalizare se produce mult mai rapid , chiar in citeva saptamini de la extractie.
Temperatura optima pentru cristalizarea mierii este cuprinsa intre 10-20 grade Celsius .
Temperaturile ridicate peste 20 grade Celsius si cele scazute sub 0 grade Celsius impiedica cristalizarea mierii.
Pentru a asigura un aspect comercial si pentru a satisface gustul unor consumatori se obisnuieste lichefierea mierii cristalizate prin incalzire. Acesta operatie de fluidizare se poate realiza usor prin incalzirea mierii cristalizate intr-un vas emailat, introdus in apa calda timp de 1-2 ore la o temperatura de 45-50 grade Celsius.
In laborator se poate face verificarea gradului de depreciere a mierii prin diferite analize ca indicile diastazic, (care reprezinta continutul de enzime al mierii) sau determinarea hidroximeti-furfurolului (HMF), un produs ce ia nastere din zaharuri prin supraincalzire.
Este indicat ca mierea cristalizata sa se consume sub aceasta forma deoarece ea reprezinta toate calitatile produsului natural si are in plus avantajul ca se pastreaza si se transporta fara riscuri, se poate intinde pe piine fara a curge si poate fi astfel folosita mai usor in alimentatie. Din punct de vedere al puritatii,  mierea cristalizata prezinta garantia mierii de calitate , deoarece cristalizarea este un fenomen natural, in timp ce mierea artificiala sau falsificata se obtine prin fierberea siropurilor de zahar, ceea ce impiedica sau intirzie cristalizarea. Practic , mierea falsificata se gaseste mai des sub forma fluida si mai rar sub forma cristalizata. In unele tari mierea cristalizata este preferata celei fluide , fapt pentru care cristalizarea se realizeaza dirijat si se comercializeaza sub forma de miere pasta.

Sursa: Almanahul stuparului