Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

sâmbătă, 9 mai 2015

Proprietăţile curative ale caprifoiului


Cine n-a auzit de mâna Maicii Domnului? O plantă foarte des întâlnită pe la noi şi apreciată pentru aspect şi pentru mirosul îmbietor pe care îl degajă. Puţini ştiu însă ce proprietăţi curative are aceasta şi cum poate fi folosită pentru acţiunea sa tonică generală, care sporeşte energia şi vitalitatea afectate de vârstă, stres sau de boală.

Caprifoiul este numit în popor şi mâna Maicii Domnului, este o plantă originară din ţările asiatice (Japonia, China, Coreea) fiind cunoscută la noi pentru florile albe şi delicate cu parfum suav şi miros îmbătător, ce înfloresc încă din timpul primăverii până vara târziu.

Cufarul Naturii

“Multe cupluri întâmpină probleme în a procrea un copil în zilele noastre. Stresul, alimentaţia, mediul înconjurător, sunt factori care dau peste cap organismul şi creează blocaje la nivel mental şi fizic. Sunt un militant al folosirii plantelor în diverse tratamente, acolo unde starea pacientului o permite, pentru că ele ne pot reda chiar viaţa. Aşa cum este cazul, de exemplu, în afecţiunile privind fertilitatea femeilor care nu reuşesc să rămână însărcinate. Stă la îndemâna oricui să folosească anumite plante care pot da rezultate uimitoare. Mâna Maicii Domnului este o minune a naturii, al cărei produs medicinal administrat corect poate trata multiple afecţiuni.”, spune dr. Alin Scarlat, medic internist, fost director al Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu al Ministerului Administraţiei şi Internelor din Ploieşti.

rik.ro

Salep, cum li se spune tuberculilor acestor specii de plante, sunt foarte apreciaţi în special pentru covalescenţi şi copii.
De asemenea, mâna Maicii Domnului este foarte apreciată în tratamentul iritaţiilor.
Denumită popular şi sculătoare, limba-cucului, iarba-şarpelui sau poroinic, planta are acţiune afrodisiacă, emolientă şi nutritivă. Tinctura este eficientă în tratamentul tulburărilor de dinamică sexuală (stimulează erecţia, creşte numărul şi viabilitatea spermatozoizilor, stimulează ovulaţia, combate sterilitatea, este stimulentă estrogenic şi combate frigiditatea. Pentru fertilitatea femeilor care doresc să aibă copii se face un decoct din planta întreagă, inclusiv tuberculii şi se bea fracţionat pe parcursul zilei.
De menţionat că produsul medicinal se obţine prin recoltarea plantei în prima jumătate a lunii iunie, apoi se spală şi se usucă în strat subţire sau se utilizează imediat.

Combinaţii ale acestei plante cu alte plante şi acţiunea benefică asupra sănătăţii le găsiţi în cartea “Bazele fitoterapiei” scrisă de dr. Alin Scarlat şi Monica Tohăneanu 
În medicina tradiţională chineză, se spune că această plantă acţionează asupra meridianelor stomacului, plămânilor şi intestinului gros. De aceea, decoctul din floarea de caprifoi este indicat la tratarea febrei acute, durerilor de gât, durerilor de cap, dezinterie, urinare dureroasă, tratarea rănilor dureroase, sau pentru abcese mamare, abcese intestinale sau tratarea ochilor umflaţi. Nu se recomandă folosirea decoctului dacă sunteţi răciţi, aveţi o digestie proastă sau diaree. De asemenea, nu se recomandă pe perioada sarcinii sau a alăptării, recomandându-se precauţie şi  persoanelor care suferă de alergii, scrie trezirealarealitate.ro.


Pentru prepararea decoctului folosiţi între 9-15 grame the plante la 300 ml de apă. Se pune la infuzat 10 minute o ceaşcă de flori de caprifoi intr-un litru de apă clocotită. Se strecoară şi se beau 2-3 căni de ceai pe zi. Nu se bea de către persoanele care au probleme cu stomacul sau care suferă de diaree acută.
Caprifoiul deţine capacitatea de a încetini procesul de coagulare a sângelui. Unii experţi cred că floarea de caprifoi poate scădea tensiunea arterială, ajută la tonifierea inimii şi reduce nivelul colesterolului din sânge. Poate calma crampe şi dureri, şi are un efect benefic asupra artritei şi reumatismului.
Acesta este, de asemenea, utilizată ca un tratament pentru mai multe tipuri de afecţiuni ale pielii, cum ar fi acnee, infecţii ale pielii, răni, abcese, cicatrici, etc.
                                        vonmag.ro
citeste :  Legatura directa intre cancer si alimentatie

SURSA : www.observatorulph.ro/, http://www.realitatea.net/

Mananca pentru a trai frumos si bine


Mananca pentru a trai frumos si bine, nu trai pentru a manca mult si prost!
Ce ne-au invatat cei peste o suta de ani de cercetari stiintifice? Ca lumea evoluata din punct de vedere alimentar (nu neaparat in bine) a schimbat drastic nevoile si capacitatile organismului uman. Daca acum 200 de ani oamenii munceau in mare parte in agricultura sau in fabrici si uzine, acest lucru nu mai este valabil in prezent. In plus, industrializarea si goana dupa profit au modificat insasi structura etica a alimentatiei. Asa se face ca lucrurile cu care am fost invatati nu mai sunt in prezent la fel: alimentatia, stilul de viata, contextul social, problemele si nevoile s-au schimbat fundamental.
                                                
O dieta cu inalt continut de grasimi, proteine (care in trecut reprezenta poate baza alimentatiei parintilor,bunicilor,stra-bunicilor,s.a dar care era organica insasi prin natura ei datorita faptului ca oamenii isi procurau alimentele local, din propria gospodarie sau din targ)  si mai ales alimente puternic procesate (incepand cu zaharul si faina hiper-procesate si continuand cu antibioticele si hormonii injectati pana la mezelurile “lipite” cu super-glue alimentar)  a avut ca rezultat o majoritate de cazuri mortale si de boala peste tot in lume – incepand cu America  continuand cu Europa si restul tarilor in care a ajuns alimentatia moderna. In ciuda acestei opozitii, aceleasi cercetari au impus o schimbare de dieta pentru a ne oferi cea mai buna sansa de a ne vindeca si a ramane sanatosi.
Din nefericire, in prezent dieta constanta de carne, lactate si cereale procesate, toate sunt ca si cum ai pune kerosen in rezervorul de benzina. Rezultatul – corpul tau, precum masina ta, se va strica.
Sa spunem ca ai o familie cu un istoric de cazuri de boli cardiace. Sunt mai multe sanse ca si tu sa suferi mai de graba de o boala de inima  decat de un caz de diabet de tip 2, in ciuda faptului ca ambele boli rezulta din ingerarea acelorasi tipuri de alimente.
                                            
De fapt exista o varietate de boli care se vor manifesta de la aceasta dieta si de la stresul asociat acesteia. Intarirea peretilor arteriali, atacuri cerebrale, presiune arteriala, obezitate, boli ale vezicii, guta, artrita, scleroza multipla, cancer, tulburari abdominale si digestive sunt fenomene comune.
Daca totusi corpul tau primeste combustibilul adecvat, vindecarea devine realitate. Daca esti sarguincios, hotarat si puternic, poti sa te eliberezi de boli. Uneori procesul poate lua ceva mai mult timp daca au fost predominante bolile cronice. Evident, ar fi mai bine sa faci schimbarea inainte de a fi permanent afectat. Daca pe de alta parte esti relativ sanatos, schimbarile vor interveni mai usor.
Sunt anumite alimente care trebuie sa fie neaparat eliminate;  carnurile continand nitrati precum sunca, carnatii, costita,  si alte gustari reci trebuie sa dispara.

Toate carnurile pe care le-ai cumpara de la supermarket – porc, vita, pasare, organe, care sunt contaminate cu un nivel incredibil de inalt de ingrediente despre care se stie ca provoaca afectiuni prenatale si cancer, trebuie sa dispara si ele din dieta.
Apoi vin grasimile trans- : dintre care amintesc margarina si grasimile pentru fragezirea aluatului; “imitatiile” de lapte si OMG-urile (organismele modificate genetic), care sunt stropite din abundenta cu pesticide (poate cel mai cunoscut este  Monsanto Roundup – care mai nou este folosit “experimental” si pe culturile de plante si cereale din Romania).
Toate alimentele conservate si preambalate cu colorantii lor artificiali, conservantii artificiali si aromele sintetice precum zaharina, MSG si aspartamul, trebuie sa primeasca un sut in fund.
                                            
Ultimele, dar nu cele mai putin importante, alimentele la gratar, orezul alb procesat si produsele conservate in saramura trebuie aruncate sub autobuz.
Apoi sunt alimentele ce trebuie foarte rar consumate si niciodata daca esti bolnav – vita crescuta pe pasune, pasarile crescute organic, crustaceele, smantana, laptele integral, branza dulce, frisca, inghetata, untul, ouale, maioneza, sarea, care ar trebui sa fie inlocuita cu sarea de Himalaya sau sarea de mare fara aditivi de albire.
Urmatoarele nu trebuie consumate nici ele sau consumate cu moderatie, in functie de necesitatile fiecaruia – iaurt degresat, lapte batut, branza dulce si degresata, zahar brun sau nerafinat.
Acum probabil ca te gandesti “Pai ce a mai ramas de mancat?”. Nu dispera, lista este nesfarsita: avocado, nuci, lapte de nuca, seminte, tofu, uleiuri presate la rece din susan, masline si floarea soarelui, germeni de grau, melasa, miere neprelucrata, sirop de artar, fructe uscate, roscove, smoothies de fructe si sucuri din legume proaspete, cereale integrale, legume, seminte si leguminoase incoltite, linte, mazare, fasole, naut, bob. Tot ceea ce este provenit din agricultura locala este bun pentru tine, poate mai bun decat sunt anumite alimente de import bio.
                         
Dar stai! Mai sunt: lipiile din cereale integrale, paine din grau incoltit, baghete din grau integral, paste din grau integral, ovaz, orez brun, orez salbatic, quinoa, mei, hrisca si orice legume si fructe proaspete pe care poti pune mana, si le poti manca crude sau gatite la abur (aici ar mai fi de discutat – parerile sunt impartite – daca fierberea distruge sau,din contra, potenteaza nutrientii anumitor legume).
Concluzia este ca trebuie sa citesti etichetele. Cu cat sunt mai putine ingrediente, cu atat mai bine.
Toate alimentele listate sunt alimente complete. Ele iti vor furniza toate caloriile, proteinele, aminoacizii esentiali, grasimile esentiale, fibrele, mineralele si vitaminele necesare pentru a avea o sanatate optima.
Daca ai impresia ca ceea ce a fost propus mai sus e fad si fara gust, afla ca folosind condimentele potrivite, orice mancare,oricat de simpla poate fi grozava. Mananca fructele si legumele proaspete si crude. Mananca un mar organic cu niste unt de nuci pe el – este incredibil de nutritiv si satios.
                       
Daca vrei ceva mai original, incearca o pizza cu grau integral fara branza si cu legume din belsug. Bun de-ti lingi degetele! Hai sa fim seriosi pentru o clipa. Nu este usor la inceput. Dar cu timpul veti fi sanatosi, veti avea tone de energie, o noua viata si veti fi liberi de retete si facturi platite doctorului si de medicamente de la farmacie.
Credeti-ma, a manca pentru a trai este cu mult mai bine decat a trai pentru a manca.

citeste : Stimularea acizilor gastrici imbunatateste procesul de digestie si sanatatea
SURSA : http://viataverdeviu.ro/
                                         

Uleiul de masline si beneficiile sale


                                            
Uleiul de masline reprezinta cea mai sanatoasa sursa de grasime. El face arterele mai elastice, reduce
nivelul colesterolului rau, este un ajutor de succes pentru digestie, protejeaza ficatulinima, ajuta in lupta împotriva bolilor degenerative, reduce riscul de accident vascular cerebral.
Acest tip de ulei, care trebuie consumat fara a fi supus unor temperaturi mari, scade tensiunea arteriala, imbunatateste memoria, previne îmbatrânirea pielii, previne acumularea kilogramelor in plus.

                                                  

Consumati 2 linguri/zi pentru a-ti asigura aportul zilnic necesar de vitamina E. Apoi, 2 linguri pe zi te fac mai rezistent la accidente vasculare cerebrale si atac de cord.
            
In plus, stiati ca o lingurita de ulei de masline extravirgin consumata înainte de fiecare masa protejeaza stomacul împotriva ulcerului si gastritei. De asemenea, o lingura sau doua de ulei de masline dimineata, în combinatie cu zeama de lamâie sau cafea previne constipatia.
        Uleiul de masline e bun si pentru oase, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Madrid. In acdrul unui proiect de doi ani, cercetatorii au aflat ca persoanele care consuma mai mult ulei de masline au un nivel crescut al osteocalcine, o proteina produsa de celulele osoase. Un nivel crescut al osteocalcinei este semn ca oasele sunt puternice.

                              

        Aceasta proteina ajuta la prevenirea rezistentei la insulina, problema care duce la dereglari hormonale si la slabirea sistemului osos, potrivit doctorulzilei.ro. Un alt studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Atena a scos la iveala ca o dieta bogata in ulei de masline si saraca in carne rosie contribuie la cresterea densitatii osoase in cazul femeilor.

                                                  

In urma unui studiu care s-a desfasurat timp de doi ani, specialistii au descoperit ca persoanele care consuma ulei de masline au un nivel mai ridicat de osteocalcin, unul dintre markeri sanatatii oaselor.
Pentru reglarea colesterolului si pastrarea vaselor de sange elastice se recomanda folosirea in alimentatie a uleiului de masline, o perioada de cel putin doua luni, renuntandu-se total la alte grasimi ca untul, margarina sau untura.

Uleiul de masline, remediu in 11 afectiuni 

Maslinele au si proprietati digestive, cicatrizante, astringente si emoliente, fiind eficiente in afectiunile hepatice, litiaza biliara, dischinezie biliara, insuficienta hepatica, rahitism, afectiuni ale vaselor sanguine, anemie, laringita si paradontoza. Iata cum poate fi utilizat uleiul de masline in tratarea unor boli:

Diabet zaharat si ulcerCateva lingurite de ulei de masline extravirgin luate in fiecare dimineata, pe stomacul gol, constituie un remediu excelent in tratarea diabetului zaharat si a ulcerului, in acest caz avand rol de pansament gastric.

Colon iritabilPersoanele care sufera de colon iritabil sau constipatie pot lua in fiecare seara, inainte de culcare, doua linguri de ulei de masline. Tratamentul dureaza timp de o luna.

                                        

Reumatism si nevralgiiIn caz de dureri reumatice sau nevralgii se pune la macerat timp de cinci zile, o jumatate de pahar de ulei de masline cu o capatana de usturoi, data pe razatoare. Amestecul se filtreaza, apoi se unge locul afectat.

Raceala si gripaPentru prevenirea racelilor si a gripei, se face, dupa baie, un masaj al intregului corp cu ulei de masline. Tratamentul este util si copiilor anemici sau persoanelor slabite.

ParadontozaIn paradontoze, se clateste gura in fiecare dimineata cu ulei de masline, timp de 15 minute.

ArsuriIn cazul arsurilor se bate un albus de ou cu o lingura de ulei de masline si se aplica pe locul afectat, unde se va tine o ora.

Litiaza biliaraIn tratarea litiazei biliare (pietre la bila) se recomanda un tratament simplu si extrem de eficient, care dureaza trei zile. Timp de 48 de ore se consuma exclusiv suc natural de mere, iar a treia zi dimineata se va pune pe zona dureroasa a ficatului o sticla cu apa calda, care va tine timp de un sfert de ora. Dupa aceasta perioada se va consuma o jumatate de pahar de ulei de masline, presat la rece, apoi putina lamaie care are efect antivomitiv. Dupa o jumatate de zi, pietrele vor incepe sa fie eliminate.

AlopeciePersoanele care sufera de alopecie (caderea parului) vor face un masaj al scalpului cu un amestec din ulei de masline, tinctura de urzica si ulei de ricin. Se va inveli capul timp de doua ore, apoi parul va fi spalat

Uleiul de masline protejeaza oasele si scade riscul de osteoporoza

                                      

Concluzia este sustinuta si de celelalte studii care au aratat ca dieta mediteraneeana, care include uleiul de masline, scade riscul de aparitie a osteoporozei.

In paralel, o alta cercetare realizata de oamenii de stiinta din Atena a aratat ca dieta bogata în ulei de masline, dar care sa contina si cantitati mici de carnea rosie este asociata cu o densitate osoasa buna în cazul femeilor.
"Antioxidantii din uleiul de masline sunt cei care ajuta la prevenirea problemelor osoase. Daca persoana consuma frecvent ulei de masline, nivelul de osteocalcin din organism este unul în limite normale, ceea ce reduce si riscul de afectiuni ale sistemului osos”, au afirmat oamenii de stiinta de la Universitatea din Madrid. 
 Prof. Mencinicopschi te invata cum sa alegi corect uleiul de masline 

                                  

Uleiul de masline este cel mai frecvent falsificat ulei, sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, in eva.ro. Motivul: exceptionala sa valoare alimentara si pretul. Iata ce trebuie sa stii pentru a alege corect uleiul de masline

1. Cum se obtine corect uleiul de masline care are proprietati benefice pentru organism

Se obtine din fructe prin procese fizice si mecanice (nu sunt admise temperaturi mai mari de 38 grade Celsius) care nu produc alterarea uleiului (nu este admis nici un proces de extractie cu solventi sau procese de reesterificare sau amestecuri cu alte uleiuri). Acest ulei se poate utiliza in stare cruda sau la prepararea termica a alimentelor, fiind rezistent la temperaturi inalte (punct de fum 190 de grade Celsius).

                              


2. Cu cat aciditatea uleiului de masline este mai mica, cu atat rezistenta la temperature creste.

Uleiul de masline virgin se clasificala randul lui in functie de aciditate (exprimatain grame de acid oleic la 100 g ulei) in:

- ulei de masline extravirgin: aciditate sub 1 grad si gust perfect;
- ulei de masline virgin: aciditate sub 2 grade si gust perfect;
- ulei de masline virgin normal: aciditate sub 3,3 grade si gust bun;
- ulei de masline virgin lampant: aciditate peste 3,3 grade si gust imperfect.
3. Evita uleiul de masline obtinut prin alte procedee:
- ulei de masline rafinat, cu aciditate sub 0,5 grade, obtinut prin rafinarea uleiului de masline virgin;
- ulei de masline cu aciditate sub 1,5 grade obtinut prin amestecul uleiului rafinat cu ulei de masline virgin lampant;
- ulei brut - Greggio - din samburi de masline obtinut prin extractie cu solventi din samburi de masline (reziduu de la fabricarea uleiului virgin). Nu se admit procesele de reesterificare sau amestecuri cu uleiuri de alta natura;
- ulei rafinat din samburi de masline cu aciditate sub 0,5 grade obtinut prin rafinarea uleiului brut din samburi de masline;
- ulei din samburi de masline: cu aciditate sub 1,5 grade obtinut din amestecuri de ulei rafinat din samburi de masline cu uleiuri de masline virgine, lampante.

4. Alege uleiul de masline extravirgin pentru ca:

- poate fi considerat si condiment datoritagustului si aromei sale;
- are o inalta digestibilitate;
- este usor laxativ;
- este un aliment - medicament, iar vechii greci il considerau cheia longevitatii si a sanatatii mentale.

Sfaturi pentru a pastra cat mai prospat uleiul de masline 

                                         

Atunci cand iti cumperi un ulei de masline, este foarte important sa optezi pentru calitate si nu pentru un pret cat mai mic. Apoi, trebuie sa-l depozitezi in conditii foarte bune, astfel incat sa te bucuri cat mai mult timp de beneficiile lui.
Uleiul de masline nu devine mai bun in timp, din contra. Un ulei de masline extra virgin are un termen de valabilitate intre 3 luni si 2 ani, daca este depozitat corect. Dupa 2 ani, nutrientii se degradeaza, iar nivelul de aciditate din ulei creste.
Daca este expus la oxigen, la lumina sau la caldura, acesta se oxideaza si poate sa se rancezeasca mult mai repede.
Cum sa-l depozitezi corect: asigura-te ca uleiul sta intr-o sticla inchisa, intr-un spatiu intunecat, departe de surse de caldura. Nu trebuie neaparat sa-l tii in frigider, desi acesta nu afecteaza in niciun fel uleiul.
Temperatura ideala pentru depozitarea uleiului de masline este de 14 grade Celsius, dar daca are un recipient opac si il tii intr-un spatiu intunecat, uleiul rezista si la temperatura camerei, de aproximativ 21 grade Celsius.
Nu depozita uleiul de masline in recipiente din plastic, deoarece PVC-ul poate fi absorbit de catre ulei. De asemenea, evita recipientele din cupru sau fier. Otelul inoxidabil este un metal sigur, nereactiv, care poate fi utilizat pentru stocarea uleiului de masline.
citeste : Sistemul limfatic – de ce si cum sa-l pui in miscare

SURSA : http://bzi.ro/