Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

luni, 25 iunie 2018

Ce beneficii ne ofera pastura

 
Polenul proaspat recoltat de albine din anterele florilor este depozitat in fagurii cuibului, de preferinta in cei negri la culoare. Polenul , sub aceasta forma , se gaseste depozitat in special in cei 2 faguri care marginesc puietul si mai putin in fagurii cu puiet. Uneori, in cazul unei abundente de polen in natura sau a unei incetiniri a ritmului de ouat , cuibul in intregime se poate bloca cu polen.
  Polenul in momentul inmagazinarii in faguri are acelasi insusiri si calitati ca si polenul retinut in colectorul de polen. Dupa depunerea lui in faguri , el se transforma in pastura, sub influenta substantelor adaugate de albine, a microorganismelor , a temperaturii si umiditatii ridicate din cuib (+33 la +35 grade Celsius) precum si datorita modului de conservare in celulele fagurilor.
  La depozitarea in faguri albinele nu tin seama de specia botanica si de provenienta polenului, astfel incit , in aceeasi celula gasim polen de culori diferite. In aceste conditii transformarile incepute odata cu formarea ghemotocului de polen continua sa se desfasoare in interiorul stupului si in celulele fagurilor , realizindu-se , printr-o serie de transformari biochimice , o modificare structurala care il situeaza pe o treapta calitativa superioara fata de polen.  Cind transformarile au luat sfirsit, din polenul inmagazinat de albine in faguri rezulta pastura sau "piinea albinelor".
  Deci pastura este un produs natural, cu insusiri mai valoroase decit ale polenului datorita amestecului de polenuri de proveniente diferite, a continutului mai mare de zaharuri simple, continut sporit de vitamina K, a procentului mai mare de granule cu continut accesibil asimilarii precum si a aciditatii sporite , factor esential in conservarea si mentinerea echilibtului metabolic.
  In terapeutica , polenul se foloseste in hepatitele cronice, in denutritia protidica, in sarcina, in prostatite si adenomi de prostata, in colite, si in alte afectiuni.
  Rezultate bune se obtin prin tratarea cu polen a diferitelor afectiuni ale intestinului subtire si gros, dintre care amintim enterocolitele, colitele acute si cronice, de fermentatie sau putrefactie , si in mod deosebit in constipatia cronica.
  Se pare ca are rol si in scaderea colesterolului plasmatic si deci poate fi intrebuintat cu succes in tratamentul aterosclerozei.
  Polenul are un continut sarac in sodiu , dar bogat in magneziu si potasiu , ceea ce il face un adjuvant pretios in tratamentul afectiunilor cardiovasculare.
Polenul contine si mult fier si deci este indicat in tratamentul anemiilor , in special la copii. Prin continutul sau bogat in iod , poate fi folosit in prevenirea gusii endemice.
  Pastura este recomandata in toate cazurile in care este indicatn si polenul, si mai ales in cele in care este necesar un efect mai puternic de realizat intr-o perioada mai scurta de timp. Dozele uzuale sunt de 10-15 grame pe zi , adica echivalentul a 3 lingurite pe zi, de administrat in general dupa mese ca si polenul, pentru a nu produce disconfort gastric si in secundar o scadere a apetitului. Rezultate deosebite au fost obtinute in tratamentul anemiilor si indeosebi in hepatitele cronice active sau agrsive si cirozele hepatice.
  Trebuie sa remarcam si rolul adjuvant deosebit de pretios al pasturii in tratamentul diferitelor afectiuni neoplazice , prin cresterea rezistentei generale a organismului.
Vezi si Polenul 
Sursa : Almanahul stuparului

Polenul - insusiri terapeutice


Polenul adunat de albine pentru perpetuare, pentru hrana puietului si pentru aprovizionarea glandelor producatoare de laptisor de matca , de fermenti ca si a celor cerifere, e insasi chintesenta vietii ce se reproduce. Pe drept cuvint se pusese intrbarea daca 30-50 kg de polen pe an permit nasterea a        150 000 de albine , de ce n-ar fi acesta bun si pentru om?
Raspunsul a fost dat cu ani si ani in urma : sanatatea si viata lunga a apicultorilor ce consuma , pe linga miere , si polen. Caci polenul -spunea un profesor doctor, cunoscut prin cercetarile sale- cuprinde tot ce-i trebuie organismului pentru viata. De la fiecare, dupa provenienta, proportiile dinte substantele cuprinse in polen sunt diferite. Dar in toate speciile sunt prezentate : proteinele, aminoacizii, zaharul, mineralele si vitaminele, substante hormonale, grasimi si arome si, desigur , apa.
Luind in considerare numai continutul in principii active ( pe linga substantele vitalizante si dietetice prezente in proportii insemnate ), cele citeva specii de polen, enumerate in continuare, au urmatoarele insusiri terapeutice :
*Salcimul - calmant
*Castanul  (dulce)- favorizeaza circulatia venoasa si arteriala, decongestioneaza ficatul si prostata
*Castanul (decorativ) - actioneaza in tulburari circulatorii, mai ales in cele nervoase, fortifica reteaua capilara
*Papadia - diuretica, actionind favorabil asupra rinichilor si vezicii urinare , depurativ si usor laxativ.
*Marul - actiune binefacatoare asupra miocardului, fortifiant general.
*Murul - tonic general si antidiareic.
*Salcimul galben japonez - prin prezenta rutinului , actiune foarte eficace asupra rezistentei capilare: protejeaza organismul impotriva hemoragiilor si micsoreaza timpul de coagulare ; intareste contractiile inimii si regleaza ritmul. Indicat in palpitatii si fragilitate capilara.
*Salvia - actiune asupra functiilor digestive si intestinale ; diuretic , provoaca sudatie, poate contribui la reglarea menstrelor.
*Cimbrisorul - activeaza circulatia; tonic si usor afrodisiac; actioneaza si ca pectoral si antiseptic.
*Teiul - calmant, sedativ.
Desigur, prin prezenta si varietatea vitaminelor, aminoacizilor, mineralelor etc, polenul are si alte actiuni terapeutice-preventive si curative-in functie de efectele specifice ale principiilor active continute in aceste substante. Astfel, ca si plantele pe care natura le pune la indemina omului pentru ocrotirea sanatatii, polenul intruneste proprietaile numeroase ale acestora, oferind o multitudine de principii active, pe care albinele le transmit in stare pura.

Alin Caillas - "Secretele"  polenului sunt in acelasi timp secretele plantelor pe care natura ni le-a pus  la dispozitie pentru a vindeca  multe boli de care este atinsa omenirea.

Asadar se poate afirma -fara inconjur- ca actiunea polenului nu este universala , dar are o influenta buna asupra functiilor digestive si intestinale , reda pofta de mincare, combate starile de slabiciune cele mai rebele si refractare oricaror tratamente, poate contribui la combaterea nevrozelor si depresiilor psihice , neurasteniei, afectiunilor prostatei, diabetului si in sfirsit, poate reda vitalitatea celor care au pierdut-o functional.
Vezi  si Sanatate cu produse apicole
             Polen de pin -biostimulator
Sursa : Almanahul stuparului