Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

miercuri, 6 decembrie 2017

Cernetelul in tratamente naturiste


         Cernetelul, numit in unele parti ale tarii, crinces, cuisorita, ridichioara, creste prin paduri umede si locuri umbroase. In scopuri medicinale , de la aceasta planta se intrebuinteza radacina-Radix Gei- care datorita unei substante chimice, numita eugenol, are miros placut de cuisoare. Radacina mai contine mult tanin, substante amare, etc.
      Decoctia de cernetel ( doua lingurite de radacina la 250 ml apa ) are actiune dezinfectanta si calmanta in acelasi timp, datorita taninului, se recomanda in diferite afectiuni ale stomacului, diareei de natura infectioasa, varsaturilor provocate de tulburari ale ficatului sau bilei. 
        Are proprietatea de a opri hemoragiile si de a calma durerile hemoroidale sau menstruale.
        Ceaiul se bea neindulcit sau indulcit cu zahar din stevie de preferinta pe stomacul gol. In amestec cu alte plante ca : musetel, menta, sunatoare, care au acelasi proprietati, efectul terapeutic al ceaiului se mareste. 
        Extern , ceaiul de radacina de cernetel se foloseste ca antiseptic, pentru spalarea ranilor si pentru diferite afectiuni ale cavitatii bucale ca : gingivitele singerinde, abcese dentare, iar sub forma de gargara , se recomanda in amigdalite. Intra in compzitia ceaiului antidiareeic si a ceaiului pentru gargara.



Brusturele in tratamente naturiste


Brusturul , cunoscut si sub numele de lipan sau de laptuc, in Banat, este o planta comuna care creste in locuri necultivate. De la brusture se foloseste radacina-Radix Badanae-care contine inulina, saruri de potasiu, un ulei volatil si o substanta cu actiune antimicrobiana.
    Din radacina se prepara un ceai care are proprietatea de a stimula functiile renale si cutanate, fiind bun diuretic. Are efecte bune in tratarea acneei, furunculozei, difertelor eczeme si altor boli ale pielii. In acelasi timp , ceaiul de brusture mai are insusirea de a scadea zaharul din singe , fapt pentru care se recomanda acelora care sufera de diabet. Unii autori recomanda ceaiul de brusture in bolile de ficat, avind proprietatea de a reduce calculii biliari.
Ceaiul se prepara, punind doua pina la patru linguri de radacina maruntita intr-un litru de apa clocotita. Dupa un sfert de ora , se strecoara lichidul si se bea indulcit , in cursul unei zile. Pentru diabet ,ceaiul se indulceste cu zahar de stevie.
    Extern , fiertura de radacina de brusture, singura sau asociata cu radacina de urzica si frunze de mesteacan, ajuta la cresterea parului. O data pe saptamina , dupa spalarea si clatirea patului, se frictioneaza pielea capului cu acesta fiertura, la care se adauga si o lingura de otet. Sub forma de comprese, se aplica , pe tenurile seboreice( grase) , in acnee si eczema uscata.