Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

luni, 7 decembrie 2015

Cretusca pentru reumatism articular

                       
Denumire stiintifica : Filipendula ulmaria
Denumire populara : pepenica, aglica, umbra-muntelui, brumarel, cretarel
Se recolteaza : frunzele, tulpina externa, fara parti lemnoase, florile in lunile iunie, iulie

Cretusca este o planta care creste in zonele deluroase si submontane. Are un continut ridicat de salicina, substanta pe care o contine aspirina. De aceea este foarte buna impotriva durerilor reumatice, fiind un excelent antiinflamator. In plus , mai contine taninuri care scad secretia gastrica si pot fi de ajutor in gastrite sau ulcer gastric. Dar trebuie folosita cu atentie de cei care au probleme cu digestia sau au un stomac lenes. Mai poate fi de ajutor in afectiuni ca obezitatea, celulita, diabetul sau sterilitatea feminina.
Infuzia :  In tratamentul reumatismului articular acut se poate consuma infuzia din cretusca (o jumatate de lingurita de pulbere de planta la o cana de apa). Se beau cite doua cani pe zi. Ceaiul se mai poate combina cu cel din coaja de salcie. Pulberea se prepara prin macinarea plantei uscate in risnita de cafea.
      Pentru alte afectiuni se face o infuzie de planta maruntita la 250 ml apa fiarta, timp de 15 minute.Se consuma una -doua cani pe zi.
Tinctura : Proprietatile plantei se pastreaza foarte bine sub forma de tinctura. Daca vrei sa o prepari in casa , pune la macerat, la soare, timp de 15 zile, 50 g de pudra de planta in 250 ml alcool alimentar de 70*. In fiecare zi solutia se agita. Dupa aceea, se strecoara si se pune in sticlute. Se iau cite 10 picaturi, diluate in apa, pe zi.

Vezi pentru alte plante : Cu ce tratezi-leacuri recomandate