Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

duminică, 29 martie 2015

Moduri prin care sa introduci canepa in dieta ta

plantum.ro
                                         




Canepa este pe lista mea de superalimente de top. Canepa este bogata in proteine si grasimi sanatoase si foarte saraca in colesterol si sodiu. Canepa este o buna sursa de zinc si una foarte buna de magneziu. Canepa contine toti aminoacizii esentiali si acizii grasi esentiali necesari mentinerii unei vieti sanatoase. Nici o alta sursa vegetala unica nu are aminoacizi esentiali intr-o forma asa de usor digerabila, si nici acizii grasi esentiali intr-o proportie asa de echilibrata pentru a satisface nevoile nutritive umane. Disponibila sub forma de proteina concentrata, seminte, sau ulei, sunt nenumarate moduri de a include canepa in dieta ta zilnica.

Aici sunt cele cinci modalitati de top de a consuma canepa cat mai des:
 Seminte de canepa

1. Salata
Adaugarea de seminte crude de canepa organica oricarei salate ii confera un spor nutritiv, dar si gustativ.  De asemenea ia in considerare trecerea de la uleiul tau de salata la cel de canepa, care sa inlocuiasca pe cel pe care il utilizezi acum.
2. Smoothie-uri
Canepa este o excelenta alternativa vegetala proteica la zer, care poate acidifica corpul si poate crea o suprasolicitare rinichilor. Poti utiliza proteina concentrata de canepa sau, pentru un smoothie mai cremos, utilizeaza semintele de canepa decorticate.
3. Micul dejun
Multi oameni isi incep ziua cu un bol sanatos de fulgi de ovaz. Presara cateva lingurite de seminte de canepa pentru a-i spori valoarea nutritiva chiar si mai mult, vei avea astfel si un gust subtil de nuca. Mai poti presara seminte de canepa si in alte mancaruri sau cereale pentru micul dejun.
4. Inlocuitor de lactate/inghetata/lapte
Stiai ca poti face cu usurinta propriul tau lapte de canepa cruda acasa? Evita cutiile care au indoielnicul caragenan, si fa-ti propriul amestec prin mixarea a 2-3 lingurite de seminte de canepa organica in 0,120-0,240 litri de apa. Raportul apa/seminte il decizi tu, daca iti place un lapte mai subtire, sau o smantana mai groasa (pentru a inlocui nesanatosul 1/1). Adauga un praf de scortisoara si cateva picaturi de stevia lichida si vanilie pentru a aduce gustul mai aproape de ce se poate cumpara in magazine. Asigura-te ca tii mixtura in blender la viteza mare timp de 45 sec/1 minut, de preferat un blender cu viteza mare, pentru a mixa semintele cat mai uniform. Daca totusi este prea caltos pentru tine, strecoara mixtura printr-o strecuratoare sau filtru pentru lapte din nuci. Poti incerca sa adaugi seminte de in (1/2-1 lingura mare). O buna regula empirica de a face lapte este o cana de canepa la patru cani de apa. Experimenteaza si vezi ce mixtura si consistenta iti place. Pastreaza laptele intr-un borcan, si fa unul proaspat la cateva zile si agita-l bine inainte de a-l turna in cana.
5. Pesto
Este corect! Poti face un pesto super, vegan dupa reteta clasica inlocuind parmezanul cu semintele de canepa! Adaug asta la pastele fara gluten, sau ca o baza de pizza in loc de sosul de rosii, ori presarat pe biscuitii de in.
Adaugarea de mai multa canepa la dieta ta nu iti va imbunatati doar sanatatea, ci poate ajuta la crearea unei mai mari cereri pentru aceasta cultura sustenabila care nu solicita nici ingrasaminte sau pesticide.  Planta de canepa (Cannabis sativa) este cunoscuta ca o cultura agricola dintre cele mai nechi timpurii, si are multe utilizari, inclusiv alternativa la textile, fibra, lemn, plastic si combustibil. Mai mult, nu te va ameti, si nici nu vei iesi pozitiv la testul antidrog, ci te va face pe tine si pretioasa noastra planeta mult mai sanatosi.
                                             
                                             

De ce ar trebui intotdeauna sa mananci turmericul cu piper negru!


Istoricii din intreaga lume au adus dovezi pentru a arata ca aparent toate popoarele primitive foloseau ierburile – adesea intr-un mod sofisticat. „Chinina din scoarta de Chinchona era utilizata pentru a trata simptomele malariei cu mult inainte ca boala sa fie identificata, iar ingredientele brute ale obisnuitei pastile de aspirina erau un analgezic popular cu mult inainte ca sa avem acces la mijloacele de fabricare a pastilelor. Intr-adevar, astazi multe clase farmacologice de medicamente includ un prototip natural de produs pe care initial l-am descoperit prin studiul tratamentelor traditionale si cunostintelor populare ale indigenilor”.


Exista o planta in Asia de Sud numita Adhatoda, de la adu=capra si thoda=a nu atinge, deoarece este asa de amara incat nici caprele nu o mananca.
Totusi, aceasta planta are compusi care ajuta la deblocarea cailor respiratorii, si ca atare, ceaiul de Adhatoda a fost utilizat in mod traditional pentru a trata astmul, iar frunzele sunt infuzate impreuna cu boabe de piper negru. Frunze infuzate cu piper negru? Asta imi suna respingator – de ce ar face ei asta? Deoarece sunt destepti. Inca din 1928, savantii au descoperit ceea ce oamenii deja stiau, ca adaugarea piperului a sporit proprietatile anti-astmatice ale frunzelor.
Nu a actionat numai piperul, combinatia a lucrat. Iar acum stim de ce.
Turmericul este una dintre cele mai studiate plante din ultimii ani, proprietatile sale ajungand sa fie respectate si folosite intr-o sumedenie de afectiuni si conditii de sanatate. Citit mai multe despre aceasta minunata planta in articolul : Stiinta confirma ca turmericul este la fel de eficient ca 14 medicamente

Intocmai precum circa 5% din condimentul turmeric este compus dintr-o substanta activa numita curcumina, tot asa si 5% din greutatea piperului negru este constituita din compusul numit piperina. Curcumina este responsabila de culoare galbena a turmericului, iar piperina este responsabila pentru aroma iute a piperului. Piperina este un puternic inhibitor al metabolizarii medicamentelor. Una dintre modalitatile prin care ficatul scapa de substantele straine este de a le solubiliza in apa, astfel incat ele sa poata fi mai usor excretate. Dar aceasta molecula a piperului negru inhiba respectivul proces.
Si nu este nevoie de mult piper. Daca li se administreaza oamenilor turmeric/curcumina, intr-o ora exista o mica crestere a nivelului in fluxul sanguin. Nu vedem o mare sporire, deoarece ficatul nostru incearca in mod activ sa scape de ea. Dar daca acest proces este suprimat prin ingerarea a doar un sfert de lingurita de piper negru? Atunci vezi nivelul curcuminei sarind pana la cer. La aceeasi cantitate de curcumina ingerata, biodisponibilitatea sare de 2000%. Chiar si cat piper ai cuprinde cu trei degete, 1/20 dintr-o lingurita – poate sa sporeasca semnificativ nivelul curcuminei din sange. Si ghiceste ce ingredient gasim in pudra de curry pe langa turmeric? Piper negru.
O alta modalitate de a amplifica absorbtia de curcumina este de a o consuma in forma integrala, radacina de turmeric (proaspata sau uscata, facuta pudra) deoarece uleiurile naturale gasite in radacina de turmeric si pudra de turmeric pot amplifica biodisponibilitatea curcuminei de la sapte pana la opt ori. Cand este mancata cu grasimi, curcumina poate fi absorbita direct in fluxul sanguin prin sistemul limfatic, prin acest fapt ocolind partial ficatul.
Cum este pregatita in India? Cu grasime si piper negru. Uimitor cum si-au putut inchipui indienii asta fara teste dublu orb. (Desi poate ca doar are gust bun, iar acest lucru este o simpla coincindenta). Cunostintele lor traditionale au esuat totusi in cazul ghee-ului, care este practic pura grasime din unt, ceea ce ar putea explica rata relativ inalta a bolilor de inima din India, in ciuda consumarii de turmeric.
                                           

Sistemul limfatic – de ce si cum sa-l pui in miscare

                

Atunci cand sistemul limfatic nu functioneaza corect, corpul nostru nu poate elimina toxinele; nu poate lupta contra afectiunilor cauzate de virusi, ciuperci si bacterii; nu poate regla cantitatea de lichide la nivelul tesuturilor. Pentru o sanatate optima trebuie sa mentinem acest sistem intr-o stare buna de functionare si limfa in miscare.

Este un sistem complex care include organele, nodulii si vasele care indeplinesc functiile de baza: echilibrul lichidelor, absorbtia grasimii si apararea imunologica.
Cand sangele ajunge la nivelul capilarelor, lichidul este eliminat din vasele capilare inguste si ajunge la toate tesuturile din corp. Acest lichid, denumit lichid interstitial, umple tesuturile cu nutrienti si gaze cand curge peste celule.
Celulele absorb nutrientii si oxigenul si elimina produsele reziduale inapoi in lichidul interstitial. Nouazeci la suta din lichidul interstitial este reabsorbit de venele capilare, pentru a se amesteca cu sangele si a curge inapoi la inima. Restul de 10% din lichidul interstitial, denumit acum limfa, curge prin sistemul limfatic si este filtrat prin nodulii limfatici inainte sa ajunga, in cele din urma, in sange.
Daca sistemul limfatic nu functioneaza corect, lichidul interstitial se acumuleaza in tesuturi, iar limfa nu este filtrata si curatata adecvat inainte de a ajunge inapoi in sange.

Circulatia Limfei

Sistemul limfatic nu are un organ cum e inima care pulseaza si impinge lichidul spre toate vasele. Corpul depinde de muschi pentru a pune in miscare lichidul. Diafragma si cavitatea toracica precum si pomparea sangelui prin vase, toate contribuie la miscarea lui. Dar miscarea corpului si sportul sunt principalele metode de punere in miscare a limfei. Un stil de viata sedentar reduce fluxul limfei cu 94%.

De ce este important sa punem limfa in miscare?

Limfa contine limfocite, (celule albe de sange: celule T, B, si celule NK = care ucid in mod natural alte celule) care urmaresc si omoara patogenii. Lichidul filtrat de nodulii limfatici este curatat de limfocite inainte ca acesta sa ajunga inapoi in sange.
                                         

Daca lichidul este incetinit si nu curge fluent, devine vascos. Lichidul se poate ingrosa pana ajunge de consistenta unei smantani foarte groase. Lichidele si reziduurile nu sunt eliminate corect din celule, bacteriile si alti invadatori straini nu sunt distrusi, favorizand aparitia de boli, inclusiv cancer.

Cum sa pui in miscare limfa si cum sa ajuti sistemul limfatic

Cel mai bun mod de a pune limfa in miscare este exercitiul fizic de orice fel. Mersul pe jos, aplecarile, stretching-ul-orice tip de miscare ajuta miscarea limfei. Cel mai sigur este sa sari. Sari ca mingea, sari coarda si pentru cele mai bune rezultate, sari pe o trambulina 15-20 minute pe zi.
Masajul este bun, chiar si cel pe care ti-l faci singur. Masajul ajuta lichidul sa se miste si sa impinga orice vascozitati acumulate in sistem. Se poate apela la un maseur acreditat pentru masaj limfatic.
Hidrateaza-te bine cu apa curata(preferabil de izvor). Sfecla, fructele de padure si ciresele, toate stimuleaza sistemul limfatic. O alimentatie alcatuita in procent de 80% din fructe si legume crude contribuie la o functionare sanatoasa a sistemului limfatic, precum si la o stare generala de sanatate.
Unul dintre purificatorii de sange cei mai populari din medicina ayurvedica, Manjistha, este un binecunoscut tonic limfatic. Ceaiurile de astragalus, echinaceea, gentiana, carmaz, sau radacina de indigo salbatic sunt si ele recomandate. Detoxifierea sangelui, hidroterapia cu apa rece si fierbinte, curatarea candidei si exercitii fizice pe trambulina sunt componente importante ale detoxifierii limfei.
Asa ca da-te jos de pe canapea, sari ca mingea, mananca sanatos ca sa-ti detoxifici sistemul limfatic. Este un minimum de efort pe care-l poti face pentru un sistem care munceste din greu ca sa te protejeze. Verifica si sursele utilizate pentru a afla mai multe despre sistemul limfatic.
   

Stimularea acizilor gastrici imbunatateste procesul de digestie si sanatatea

Tractul digestiv este una din interfetele principale dintre mediul extern si sistemul sanguin. Atunci cand tractul digestiv este iritat si afectat, se produc inflamatii violente si stres in intreg organismul. Consumul de anumite alimente si suplimente pentru imbunatatirea producerii de acizi in stomac poate imbunatati dramatic digestia si sanatatea.

                                          
O digestie deficitara este mai mult o regula decat o exceptie in societatea de azi. Cultura promovata nu acorda suficient timp si energie sistemului digestiv pentru a putea procesa in mod optim mancarea consumata. Mesele sunt de regula luate in cantitati mari si prea des pentru a permite o digestie adecvata a alimentelor consumate. In plus, se iau pe fuga, concomitent cu alte activitati, de regula stresante, si se consuma cu regularitate produse toxice si iritante.

O buna digestie se face in stomac:

Acidul hidrocloric este necesar crearii unui mediu acidic in stomac, in vederea digerarii proteinelor si a ionizarii mineralelor. In acest fel este stimulata si producerea bilei care poate metaboliza eficient grasimea in intestinul subtire. In lipsa acestor functii importante exista riscul aparitiei anemiei, a afectiunilor tiroidei, a osteoporozei si a bolilor autoimune.(1,2,3)
O cantitate redusa de acid in stomac este o problema des intalnita in special la persoanele cu varste inaintate sau la cei ce au suferit de infectii precum H. Pylori, au fost sub tratamente cu antibiotice si alte medicamente precum antiinflamatoare non-steroidale.(4,5,6). O cantitate redusa de acid in stomac este primul pas spre deteriorarea peretelui fragil al tractului digestiv si dezvoltarea sindromului intestinului permeabil.

Simptome asociate cu o cantitate redusa de acid in stomac

  • Balonare
  • Eructatii
  • Flatulenta (gaze)
  • Senzatie de arsura
  • Indigestie
  • Diaree
  • Constipatie
  • Acnee
  • Oboseala cronica
  • Oboseala adrenala
  • Autoimunitate
  • Piele uscata/matreata
  • Mancarimi rectale
  • Candida
  • Pierderea parului la femei
  • Carenta de fier /B12
  • Alergii si/sau sensibilitati alimentare
  • Unghii slabite, casante sau exfoliante
Posibile cauze ale cantitatii reduse de acid in stomac
  • Alimentatie nesanatoasa
  • Carente minerale
  • Consum de zahar si carbohidrati in exces
  • Alimente procesate
  • Carenta de vitamina B
  • Infectii cronice
  • Varsta avansata
  • Consumul de antiacizi
  • Consum de medicamente pentru arsuri gastrice
  • Consum de AINS (Tylenol, aspirina, ibuprofen)
  • Anticonceptionale
  • Stres cronic
  • Alte probleme digestive
  • Consum de antibiotice

Importanta sanatatii acidului din stomac

Cand ai o cantitate redusa de acid in stomac nu poti descompune eficient proteinele. Acest lucru permite proteinelor mari sa patrunda in intestinul subtire si creaza o presiune mare asupra pancreasului pentru producerea de enzime care sa le metabolizeze.
Acest proces ajunge sa epuizeze rezervele de enzime ale pancreasului si genereaza stres si iritatii in intestin. Pe langa aceasta, diminueaza absorbtia si utilizarea aminoacizilor esentiali care formeaza moleculele proteinelor.
Proteinele mari si digestia incompleta duc la aparitia sindromului intestinului permeabil si declanseaza reactii autoimune in variate zone ale corpului. O digestie incorecta a proteinelor poate duce si la o crestere exagerata a bacteriilor intestinale, hraneste Candida si alti paraziti. De asemenea mareste aciditatea din sange si diminueaza cantitatea de minerale din corp. Diminuarea mineralelor duce la incapacitatea stomacului de producere a acidului clorhidric si cercul vicios continua.

Important pentru vegetarieni/vegani/raw vegani

Cei care incep sa consume zilnic mai multe alimente integrale, bogate in fibre naturale si neprocesate, precum raw veganii, veganii sau vegetarienii se vor lovi cu siguranta de aceasta problema, deoarece, alimentele crude, fibroase au nevoie de o cantitate mare de acid clorhidric pentru a fi digerate. Dupa o viata intreaga in care au consumat alimente procesate, supra gatite si preparate, corpul si-a diminuat consistent acidul clorhidric din stomac si astfel trecerea catre o alimentatie mai sanatoasa poate veni cu anumite provocari.

Ce putem face

Pentru stimularea producerii acidului din stomac si digestia proteinelor cel mai indicat este suplimentarea cu betaina HCL si enzima proteolitica pepsina. Pepsina este produsa de stomac in mod natural atunci cand este suficient acid in stomac si este cea care decl. Persoanele cu acid prea putin nu pot produce forme active ale acestei enzime vitale ce ajuta la digestia proteinelor.
                                   Cufarul Naturii
Persoanele cu o cantitate redusa de acid in stomac au stomacul iritat, precum si peretii intestinali. Plantele amarui si carminative contribuie, de asemenea, la producerea de acid, furnizand in acelasi timp si nutrienti vitali pentru vindecarea intregului sistem digestiv. Plantele amarui cuprind coaja de portocala, radacina de ghimbir, radacina de gentiana, frunzele de menta, semintele de cardamom, fenicul, radacina de goldenseal, floarea de liana lemnoasa, radacina de strugure de Oregon, iarba-amara, piperul rosu cayenne, radacina de brusture si radacina de papadie.
Alt remediu eficient este de a bea sucul de la o lamaie sau 50 ml de otet natural de mere inainte cu jumatate de ora de masa.