Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

miercuri, 10 iunie 2015

Semnale de avertizare ce se ascund în spatele bolilor (I)

Atunci când ne îmbolnăvim, corpul nostru ne vorbește, de fapt, despre problemele cu care ne confruntăm, dar pe care, inconștient sau nu, le ignorăm. Alergiile, amețelile, anorexia, bulimia, cancerul, febra, durerile de gât, de nas, de urechi, de ochi, inflamațiile, chisturile, migrenele, nodulii, sciatica, spasmofilia, tumorile și multe alte suferințe ne semnalează că în ființa noastră interioară se exprimă tensiuni profunde provocate de atitudinea noastră față de oameni și de situații.
De ce? Răspunsul la această întrebare îl găsim în cartea lui Michel Odoul, Ghidul complet al durerilor fizice, Terapii psihoenergetice.


Aimgroup.ro


ULCERUL, boală profesională
Michel Odoul susține că suferințele digestive ne vorbesc despre dificultățile noastre de a înghiți, de a digera și de a asimila ceea ce se petrece în viața noastră. Slaba funcționare a stomacului, de exemplu, se poate traduce prin dificultăți financiare sau profesionale, școlare sau judiciare.
Ulcerul apare adesea din pricina dificultăților profesionale, acesta fiind mult timp «boala preferată» a oamenilor de afaceri. Aciditatea gastrică, ulcerul sau chiar cancerul pot exprima dificultatea de a digera ceea ce trăim, șocurile vieții sau situațiile care nu ne satisfac. Voma este semnul suplimentar al respingerii , al refuzului unei situații“, explică Michel Odoul în cartea sa.

DIABETUL poate apărea din cauza unor șocuri psihice
Dacă ai o suferință la nivelul splinei or a pancreasului, este bine să știi că este posibil să te afli în categoria celor care au tendința de a trece prin viață într-un mod mult prea rezonabil, mai exact lăsând prea puțin loc plăcerilor și bucuriilor, potrivit lui Odoul.
Grijile materiale interiorizate și angoasele obsesionale, frica de a lipsi sau de a nu ști, de a nu fi la înălțime sunt vulnerabilități exprimate prin probleme pancreatice sau ale splinei. Tendința de a trăi în trecut din teama de a nu gestiona prezentul se poate manifesta prin tensiuni sau boli ale acestor organe“, este de părere Michel Odoul.
Nu mai există niciun dubiu că dezechilibrele pancreatice pot lua două forme: hipoglicemia și hiperglicemia sau diabetul (excesul de zahăr în sânge). „Zahărul“ în viața noastră, explică Odoul, este dulceața, politețea care, prin extensie, devin o dovadă de dragoste sau de recunoștință. Așadar, prezența excesivă a zahărului în sânge, cum se întâmplă la diabetici, indică faptul că există dificultăți în guvernarea, trăirea sau obținerea lucrurilor frumoase în viața noastră.

Aimgroup.ro


Prezența diabetului poate însemna că o persoană a avut un tată excesiv, uneori chiar injust, și că a găsit refugiu în „dulceața“ protectoare a mamei. Odoul este de părere că hrana devine astfel un paliativ, iar diabetul, concluzia logică a unei luări progresive, dar sigure, în greutate. De asemenea, diabetul poate să apară și în urma unor șocuri psihice puternice, în timpul cărora persoana în cauză este confruntată cu distrugerea brutală a securității sau a credințelor afective.
Hipoglicemia (insuficiența zahărului din sânge), în schimb, ne vorbește despre dificultatea de a primi, de a accepta sau de a gândi că avem dreptul la tandrețe.
Este cazul frecvent al copiilor nedoriți de mamă sau al căror tată a fost «absent». Inexistența refugiului matern produce, împreună cu hrana, un amalgam negativ, pe care nu îl iubim, chiar nu îl acceptăm (anorexie) sau pe care îl asimilăm numai din necesitate, făcând acest lucru fără plăcere și fără tandrețe, cu minimum de «zahăr», ne explică Michel Odoul.

Mânia îmbolnăvește FICATUL
Ficatul este un organ extrem de important, deoarece joacă un rol esențial în digestie, dar asigură și altă activitate foarte importantă: filtrarea sângelui. Problemele hepatice, susține Odoul, trebuie să fie un semnal important de alarmă că ne este greu să «digerăm» ceva în viață, dar cu o nuanță mai fină decât stomacul.
Emoția principală asociată cu ficatul este mânia. Odoul susține că de fiecare dată când ne „reglăm“ problemele cu lumea exterioară enervându-ne peste măsură, toate forțele ficatului se mobilizează în această direcție, privindu-l de energia necesară funcționării sale.
În faza digestivă, ficatul își va juca rolul cât mai corect. Însă, stările dese de furie sau păstrate sistematic în interior vor condensa energia din ficat, riscând să devină patologii, precum ciroza, chisturile și chiar cancerul, scrie Odoul în cartea sa, Ghidul complet al durerilor fizice, Terapii psihoenergetice.
În plusneacceptarea sentimentelor, a emoțiilor or a ceea ce ne transmit alții se pot materializa tot într-o suferință a ficatului. Ficatul este organ Yin și reprezintă sentimentele care privesc ființa profundă. În contrapondere, vezica biliară, care este conexată de ficat, este Yang, iar suferințele ei țin de ființa socială.
Participând la digerarea alimentelor, vezica biliară joacă un rol echivalent și în procesuldigerării psihologice a evenimentelor din viața noastră.
Suferințele vezicii biliare ne vorbesc despre dificultatea de a ne domina sentimentele și de a le clarifica. Ne aflăm în dinamica Yang, adică în raport cu exteriorul. «Care este locul meu?», «Oare sunt recunoscut de ceilalți, sunt iubit pentru ceea ce fac și reprezint?», iată întrebări despre care ne vorbesc tensiunile vezicii biliare. Tot vulnerabilitățile acestui organ vital sunt indicii despre mânia violentă care însoțește perioadele dificile, mai ales atunci când trăim un sentiment de injustiție față de noi însăși. Justificarea actelor este, de asemenea, prezentă că atât mai mult cu cât nu poartă mereu însemnele sincerității sau ale adevărului“, este de părere Michel Odoul.
Acesta mai atrage atenția că suferințele vezicii biliare pot să însemne și faptul că simțul dreptății și al adevărului nu este clar conturat sau, din contra, este excesiv și pot fi un indiciu că avem tendința de a-i constrânge, de a-i folosi sau chiar manipula pe ceilalți, sistemtic, invocând, desigur, cele mai bune motive.
Michel Odoul ne îndeamnă să dăm un sens suferințelor noastre și să cercetăm ce vor să ne avertizeze în loc să căutăm cu disperare mijloace pentru a le „reduce la tăcere“.
În partea a doua a textului vom descifra ce mesaje ascund suferințele plămânilor, ale pielii, rinichilor, ale inimii și creierului, precum și sistemul reproducător.
 SURSA : http://blog.aimgroup.ro/  

                                          Aimgroup.ro