1. Prunele 
Sunt fructele vedeta ale toamnei, asa ca e pacat sa le ratezi sezonul. Americani de la centrul de cercetari AgriLife din Texas au descoperit in urma unui studiu facut in 2009, ca prunele si piersicile contin un nivel de antioxidanti care poate rivaliza cu cel al mult laudatelor afine. Mai exact, prunele contin doua tipuri de polifenoli care ajuta la distrugerea celulelor canceroase, in timp ce celulele sanatoase raman intacte. Asta e o veste foarte buna, de vreme ce multe din tratamentele pentru cancer afecteaza si o parte din celulele sanatoase.

2. Nucile 
O cercetare publicata in Jurnalul Nutritie si Cancer din SUA sugereaza ca nucile impiedica dezvoltarea cancerului de san. Oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina a Universitatii Marshall din West Virginia au facut o astfel de cercetare pe soareci de laborator si au observat ca dupa o luna de zile rata cresterii tumorilor canceroase in cazul celor care consumasera nuci se redusese la jumatate. Expertii cred ca proprietatile anti-inflamatorii ale nucilor (care vin din continutul de acizi grasi Omega 3, fitosteroli si antioxidanti) le da puterea de a lupta cu cancerul.
3. Broccoli 
Aceasta leguma contine sulforafan care poate impiedica dezvolatarea si recurenta cancerului de san. Asa arata cercetarile celor de la Universitatea din Michigan, care au facut teste pe soareci de laborator. Ca sa fii sigura ca obtii tot ce e mai bun din broccoli mananca-l crud sau la aburi. Nu il fierbe, pentru ca vei pierde in apa clocotita acest compus pretios. Poti incerca si germeni de broccoli pe care sa ii adaugi in salate, supe sau sandvisuri.
4. Rodie
Semintele crocante de rodie sunt bogate in acid elagic, un antioxidant puternic ce poate inhiba o enzima responsabila in aparitia cancerului de san. Acidul elagic inhiba si multiplicarea celulelor canceroase. Asa arata cercetarile specialistilor de la Institutul de Cercetare Beckman din SUA. Poti sa folosesti semintele de rodie in salate, peste branzeturi sau in iaurt.
5. Linte
Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, in 2009, arata ca femeile care consuma mai multa linte si fasole boabe au un risc mai mic de aparitie a cancerului de san. Explicatia consta in faptul ca lintea contine acid folic si fibre care previn aparitia cancerului. Incearca burgeri sau tacos cu linte ori o portie de paste cu linte, rosii si branza feta.
                                               
6. Spanac 
Femeile aflate la premenopauza care consuma multe alimente bogate in acid folic, printre care si spanacul, au un risc cu pana la 40% mai mic de a dezvolta cancer de san. Asa arata un studiu publicat in 2011 in Jurnalul American de Epidemiologie. In plus, spanacul are vitamine din complexul B, importante pentru diviziunea celulara si pentru a impiedica modificari ale AND-ului care pot duce la aparitia cancerului. Daca nu stii cum sa pregatesti spanacul iti dam noi cateva sugestii.
7. Somon
Somonul este unul din putinele alimente care contin vitamina D in cantitate mare. Cercetatorii de la Spitalul Mount Sinai din Toronto au demonstrat ca un consum frecvent de alimente cu vitamina D reduce cu aproape un sfert riscul aparitiei cancerului de san. Vitamina D este cea care previne transformarea celulelor intr-unele canceroase. In plus, odata cu Vitamina D vei lua din somon si acizi grasi Omega 3 care previn raspandirea celulelor canceroase in alte parti ale corpului. Asa ca incearca sa ai macar o masa pe saptamana cu somon. Il poti gati la cuptor cu caise si ghimbir.
8. Cafea 
Nu ai nevoie de mai mult de 300 de mililitri de cafea pe zi pentru a reduce riscul unor forme agresive de cancer de san, spune un studiu publicat in 2011. O explicatie ar fi faptul ca in cafea gasesti antioxidanti care protejeaza celulele.