Un studiu fără precedent a demonstrat pentru prima dată eficacitatea „superalimentelor” în lupta contra cancerului de prostată.
În cadrul cercetării, bărbaţii care fuseseră trataţi chirurgical sau cu ajutorul radioterapiei au primit o capsulă ce conţinea esenţă de rodie, ceai verde, turmeric şi broccoli.
La finalul celor 6 luni de studiu, cercetătorii au descoperit că nivelul PSA-ului din corp, o proteină ce indică prezenţa cancerului, era cu 63% mai mic în rândul bărbaţilor trataţi cu această capsulă decât în rândul celor ce primiseră o capsulă placebo.
Deşi alte teste de laborator şi studii mici, non-randomizate, au sugerat că aceste alimente bogate în polifenoli au un efect anti-cancer, studiul britanic este primul care demonstrează acest efect în rândul bolnavilor de cancer de prostată în comparaţie cu bărbaţii care nu au primit acest tratament.
Profesorul Robert Thomas, oncolog în cadrul Spitalelor Bedford şi Addenbrooke din Cambridge, va prezenta rezultatele acestei cercetări cu ocazia conferinţei organizate de American Society of Clinical Ontology la Chicago.
Dietele bogate în polifenoli, substanţe ce se găsesc în plante, au fost asociate unui risc mai mic de a suferi de afecţiuni cronice precum demenţa, artrita, degenerarea maculară, afecţiunile cardiace şi îmbătrânirea pielii.
De asemenea, mai multe studii au sugerat că există o legătură între consumul regulat de polifenoli şi riscul mai mic de a dezvolta numeroase tipuri de cancer, precum cancerul de sân, cancerul pancreatic, cancerul de esofag, cancerul ovarian, cancerul de prostată şi cancerul de piele.
Totodată, cercetările au arătat că femeile care au supravieţuit cancerului mamar ce consumau fructe, legume şi ceai verde, substanţe bogate în polifenoli, prezentau o rată mai scăzută a reapariţiei cancerului.
Efectul anticancer al polifenolilor se datorează proprietăţilor lor antioxidante, ce protejează ADN-ul de daunele oxidative provocate de substanţele cancerigene. De asemenea, polifenolii inhibă proliferarea celulelor canceroase.
„Experienţa noastră în ceea ce priveşte serviciile medicale oncologice de calitate şi colaborarea cu cercetătorii de clasă mondială de la Universitatea Cambridge ne-a permis să facem această descoperire ce promite să aibă un impact global. Sperăm că descoperirea noastră va ajuta milioane de bărbaţi din întreaga lume să lupte împotriva cancerului de prostată”, a comentat profesorul Thomas.
Studiul nu a identificat vreun efect secundar în cazul bărbaţilor care au fost trataţi cu acest supliment. Ca urmare a nivelului mai scăzut de PSA înregistrat în corpul acestora, mai puţini bărbaţi au fost nevoiţi să recurgă la terapii toxice la finalul studiului, anunţă cercetătorii.
„O dietă sănătoasă şi un stil de viaţă sănătos reprezintă principala metodă de prevenire a cancerului, însă acum bărbaţii pot recurge şi la un supliment alimentar a cărui eficacitate a fost demonstrată”, a concluzionat profesorul Thomas.
Sursa : http://www.descopera.ro/dnews/