Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

marți, 3 noiembrie 2015

Alimente care te scapa de raceala

Exista insa cateva alimente mai neobisnuite care te ajuta sa iti mentii sistemul imun la capacitate optima de functionare

Sezonul rece da unda verde circulatiei racelilor comune si gripei. Exista peste 200 de virusuri care pot provoca raceala comuna sau guturaiul, iar simptomele cele mai frecvente includ congestia nazala stranutul si durerile de gat. O modalitate de a tine virusurile la distanta sau de a minimaliza efectele lor consta in intarirea sistemului imunitar. Cata vreme nu exista un superaliment care sa faca acest lucru, o dieta sanatoasa si diversa este cel mai bun instrument pe care il avem la indemana. Exista insa cateva alimente mai neobisnuite care te ajuta sa iti mentii sistemul imun la capacitate optima de functionare:

1. Ghimbir

Acesta este folosit de mii de ani in medicina Ayurvedica, China si Japonia. Ceaiul de ghimbir este de un real folos in primele stadii ale unei raceli, atunci cand febra inca nu a aparut. Ghimbirul ajuta digestia, are efect antiinflamator si antiviral (este foarte eficient impotriva virusului sincitial respirator), iar combinatia cu miere (antivirala, antibacteriana, antiiinflamatorie) si lamaie (vitamina C, bioflavonoide, efect antiseptic, sursa de calciu si magneziu) formeaza un remediu multipotent. In plus, un ceai cald de ghimbir, cu miere si lamaie ajuta la eliminarea mult mai facila a mucusului, usureaza starea de disconfort si greata.

2. Ciuperci

                                       
Ciupercile sunt bogate in vitamine din complexul B, seleniu si antioxidanti, ajuta la functionarea optima a sistemului imun si prezinta efecte antivirale. Nivelul redus de seleniu din organism a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta simptome gripale. Daca tot suntem in plin sezon, include-le in dieta pentru a tine raceala si gripa la distanta. Consuma-le sotate la tigaie (poti adauga si usturoi, pentru un plus de efect antiviral) sau include-le intr-o omleta, alaturi de branza de capra si verdeturi proaspete.

3. Sardine

                                       Imagini pentru poze sardine

Pestele gras este bogat in acizi grasi omega-3, despre care cercetatorii au stabilit ca reduc riscul de aparitie a bolilor cardiace si au efect antiinflamator. In plus, imbunatatesc functia sistemului imun iar sardinele, in mod special, contin o cantitate mai mare de acizi grasi omega-3 decat aceeasi cantitate de ton sau somon. In plus, au relativ putine calorii si sunt bogate in proteine, calciu si vitamina D, necesare unei stari optime de sanatate.

4. Ardei gras galben

                                                  ardei galben
Foto: foto76 / Shutterstock.com
In raceala sau gripa este foarte recomandat consumul de vitamina C iar una dintre cele mai bune surse este ardeiul gras galben, un exemplar mare asigurand aproximativ 560% din doza zilnica necesara de vitamina C. Nu doar ca are rol in prevenire, dar studiile au aratat ca dozele mult peste doza zilnica recomandata de vitamina C scurteaza considerabil durata unei raceli comune si scad severitatea simptomelor. In plus, consumul de vitamina C imbunatateste functionarea sistemului imun la anumite categorii considerate la risc: copii, varstnici, fumatori sau bolnavi cronic.

5. Supa de pui


                                       

Acesta este unul dintre cele mai cunoscute si mai utilizate remedii impotriva racelii. Desi poate parea leac de pe vremea bunicii, efectele benefice ale supei de pui in tratarea racelii au fost dovedite stiintific. In primul rand, este un lichid cald, care hidrateaza, ajuta la eliminarea mucusului si calmeaza durerile de gat. In plus, supa de oase, legumele si carnea fiarta au proprietati antiinflamatorii unice, prin scaderea vitezei de circulatie a neutrofilelor, usurand simptomele si scazand durata infectiilor de tract respirator superior. Supa de pui studiata a continut pui, ceapa, cartofi dulci, pastarnac, gulii, morcovi, telina si patrunjel, toate ingredientele avand efect antiinflamator, inclusiv carnea fiarta de pui. Iata deci un motiv mai mult decat suficient pentru a trece la treaba in bucatarie!



SURSA :  http://www.garbo.ro/articol/Sanatate/