Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

luni, 26 septembrie 2016

Durerea la genuchi - afectiuni


Durerea de genunchi este o durere extrem de comuna si care poate fi cauzata de nenumarate conditii. Este important sa se puna un diagnostic cat mai precis, astfel incat bolnavul sa beneficieze de un tratament adecvat pentru afectiunea care ii provoaca durerile de genunchi.
Durerile de genunchi pot fi provocate de leziuni, probleme motorii, unele tipuri de artrita, dar si alte probleme medicale.


Cele mai comune afectiuni care determina dureri de genunchi

- Artrita. Artrita este o frecventa cauza de dureri la genunchi. Artrita este un termen general, care include un grup de conditii clasificate in mai multe subcategorii, in functie de simptome, localizare si progresie.
- Osteoartrita. Osteoartrita provoaca uzura cartilajelor genunchiului (straturi netede, ce protejeaza oasele genunchiului), ceea ce duce la deteriorarea oaselor din acea zona.
- Poliartrita reumatoida. Poliartrita reumatoida afecteaza genunchiul dupa ce sistemul imunitar ataca o membrana din interiorul articulatiei, cauzand dureri, inflamatie si deteriorarea tesuturilor genunchiului.
- Guta. Guta apare atunci cand o substanta numita acid uric se acumuleaza la nivelul genunchiului, cauzand durere ascutita si intensa.
- Pseudoguta. Pesudeoguta poate afecta genunchii dupa ce in articulatia genunchiului se construiesc cristale de pirofosfat de calciu.
- Artrita septica. Artrita septica se dezvolta atunci cand bacteriile ataca articulatia genunchiului, provocand durere severa, inflamatie si rigiditate.
- Artrita post-traumatica. Artrita post-traumatica se poate declansa la mai multi ani dupa ce o persoana a suferit un traumatism la genunchi, cum ar fi fractura unui os sau deteriorarea unui ligament.
- Prejudicii ale meniscului. O alta cauza comuna care declanseaza dureri de genunchi implica leziunile la nivelul meniscului. Meniscul se gaseste in interiorul genunchiului si este o structura care amortizeaza socurile care apar in timpul procesului locomotiei.
In timp, mai ales la persoanele care au o activitate fizica intensa (sportivi de performanta), meniscul tinde sa se deterioreze si sa se rupa. Mai ales persoanele tinere si active sufera ruptura de menisc. Ruptura de menisc provoaca dureri intense, de durata, care apar si in perioada de recuperare, dupa interventia chirurgicala.
- Boala Osgood-Schlatter. Aceasta conditie afecteaza de obicei baietii adolescenti, supraponderali si este cauzata de departarea tendoanelor atasate la partea superioara a tibiei, in apropierea genunchiului. Boala este caracterizata de dureri accentuate de genunchi.
- Bursita. Bursele sunt structuri umplute cu lichid aflate in interiorul genunchiului, iar rolul acestora este sa captuseasca si sa lubrifieze zonele in care se pot freca oasele genunchilor. Anumite activitati care implica indoirea piciorului pot provoca iritarea bursei, declansand bursita. Bursita este o conditie care provoaca disconfort si dureri in zona genunchiului.
- Tendinita. Tendoanele sunt tesuturi puternice care ancoreaza muschii de oase. Tendinita apare atunci cand tendoanele se rup sau se inflameaza si pot cauza dureri puternice la nivelul genunchiului.
- Leziuni ale ligamentelor. Ligamentele sunt un alt tip de tesut localizat in interiorul genunchiului. Exista mai multe tipuri de ligamente: cele care leaga oasele, in interiorul si in exteriorul marginilor genunchiului (ligamente colaterale), precum si cele care se incruciseaza in interiorul genunchiului (ligamente incrucisate). Aceste ligamente se pot supraintinde sau se pot rupe, de cele mai multe ori in timpul activitatilor sportive intense. In functie de tipul de ligament, ruperea sau intinderea acestora pot determina diferite dureri de genunchi cu intensitate variabila, dar si instabilitatea genunchiului.
- Condromalacia patelara (rotuliana). In cadrul acestei conditii, cartilajul de sub rotula se slabeste si se deterioreaza. Afectiunea poate fi cauzata de folosirea excesiva a genunchiului, leziuni articulare sau poate sa apara atunci cand rotula nu este aliniata corespunzator. Deteriorarea cartilajului de sub rotula poate fi usoara sau severa. In functie de gradul de deteriorare creste si intensitatea durerilor.
- Sindromul dureros patelofemural. Sindromul dureros patelofemural, numit si genunchiul alergatorului este o cauza frecventa de dureri la genunchi. Afectiunea poate fi cauzata de suprasolicitarea fizica, de slabirea sau incordarea tesuturilor din jurul genunchiului si alinierea defectuoasa a rotulei. Sindromul cauzeaza dureri intense la nivelul genunchiului.
- Ruperea oaselor genunchiului. Uneori, o accidentare la genunchi poate rupe mici fragmente de os sau cartilaj. Aceste bucati de os se pot fixa in articulatie, cauzand rigidizarea articulatiei. Pot fi prezente dureri si inflamatia zonei.
- Sindromul bandei iliotibiale. Banda ilitiobiala este o un tesut dur care se intinde de la sold pana la tibie. Atunci cand acest tesut este iritat de utilizarea excesiva a genunchiului, banda iliotibiala se poate inflama si poate provoca dureri in partea exterioara a genunchiului.
- Sindromul plicii sinoviale a genunchiului. Plica sinoviala este un tesut ce se gaseste in articulatia genunchiului. Uneori, plica sinoviala se poate irita in urma suprasolicitarii genunchiului si pot rezulta inflamatia si durerea.
- Dislocarea de rotula. O alta conditie care poate provoca dureri severe de genunchi este dislocarea rotulei. Acest lucru se intampla atunci cand osul triunghiular (patela) - osul care acopera partea din fata a genunchiului - aluneca din loc spre exteriorul genunchiului. Dislocarea este vizibila si este posibil ca rotula sa se mute dintr-o parte in alta a genunchiului. Conditia este foarte dureroasa si necesita interventie medicala de urgenta.
Leziunile genunchiului sunt foarte frecvent intalnite si pot fi foarte dureroase. Daca aveti dureri de genunchi, consultati medicul dumneavoastra pentru a afla care este sursa durerii. Pentru a diagnostica sursa durerilor de genunchi, medicul va trebui sa faca un consult aprofundat. Investigatiile ar putea include radiografii cu raze X, RMN sau artograma MR - un tip special de RMN in care este injectata o substanta de contrast in genunchi pentru a vedea, mai in detaliu, articulatia genunchiului.

SURSA :  http://www.sfatulmedicului.ro/Afectiunile-genunchiului/ce-afectiuni-pot-ascunde-durerile-de-genunchi_11316