Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

marți, 4 octombrie 2016

Cele mai folosite plante pentru tratament



Plantele au fost folosite inca din Antichitate in medicina naturista datorita proprietatilor curative, in vindecarea sau ameliorarea unor afectiuni. Mai mult de o treime din medicamentele folosite pentru tratarea afectiunilor contin substante active extrase din plante. Exista insa cateva plante mai cunoscute pentru efectele benefice asupra organismului in tratarea unor boli sau tonifierea acestuia.
Musetelul
Este una dintre cele mai folosite plante medicinale in tratamentele naturiste. Musetelul este un antibiotic natural, cu proprietati antiinflamatorii, antiseptice si calmante si este benefic in calmarea spasmelor muschilor stomacali, in afectiunile tractului digestiv, reduce inflamatiile, este dezinfectant si cicatrizant pentru ranile deschise sau inflamatiile gingivale, precum si in inflamatiile bacteriene sau virale.
Galbenelele
Galbenelele se folosesc in terapiile medicinale naturiste, in special sub forma de infuzie, pentru a trata sau ameliora gastritele sau ulcerele, datorita efectului calmant si cicatrizant. Sunt de asemenea recomandate in afectiunile hepatice si biliare. Substantele active din galbenele sunt antiinflamatorii si antiseptice si ajuta in caz de intepaturi de insecte, degeraturi si arsuri, infectii ale pielii, sau de plagi care se vindeca greu. Sunt de asemenea recomandate in afectiuni ale aparatului uro-genital.
Aloe Vera
Aloe Vera este deseori folosita in fitoterapie si pe scara larga in cosmetica si medicina naturista, datorita proprietatilor de reintinerire, vindecare si analgezice. Poate fi de asemenea benefica pentru tratarea gastritelor, ulcerelor, constipatiei, diabetului, infectiilor fungice, urticariei, si a multor alte afectiuni. Aloe Vera e un stimulant al sistemului imunitar, accelereaza metabolismul, regenereaza vilozitatile intestinale si e un bun detoxifiant general pentru organism.
Echinaceea
Unele specii de echinaceea sunt folosite in medicina alternativa datorita efectelor benefice asupra sistemului imunitar, in previnerea si ameliorarea racelilor, sau a infectiilor.
Urzica
Urzica e o planta foarte mult utilizata in medicina naturista. Planta este curativa de la radacina pana la flori. Este foarte benefica ca bactericid in afectiunile sistemului respirator, favorizand secretia bronhica si expectoratia, in cazurile de bronsita sau astm. Este stimulenta pentru sistemul digestiv, ajutand la secretia bilei, a pancreasului, stomacului sau intestinului. De asemenea are proprietati vitaminizante, remineralizante si sustine sistemul imunitar. Ajuta in cazuri de anemie sau impotriva viermilor intestinali, scade glucoza din sange, si fluidizeaza sangele
Ghimbirul
Ghimbirul este o radacina folosita in gastronomie sau medicina naturista. Ghimbirul stimuleaza digestia si are proprietati analgezice, sedative si antibacteriene. Este utilizat in cazuri de raceli, constipatii, crampe musculare, spasme stomacale, indigestie, dureri de cap, sau tuse. Poate fi benefic in bolile contagioase, si in urma cercetarilor, s-a demonstrat ca poate preveni cancerul de piele si cancerul ovarian.
SURSA :  http://lyla.ro/sanatate/cele-mai-folosite-plante-in-tratamente-naturiste-si-functiile-lor/

Brinca ursului - indicatii terapeutice

 

Descriere

Brânca ursului este o plantă este răspândită în pădurile din Europa. Frunzele sale se aseamănă cu laba ursului. Încă din Antichitate se cunoştea faptul că toţi cei care consumau brânca ursului erau feriţi de boli ale organelor genitale.
 În scop terapeutic de la plantă se folosesc rădăcinile, seminţele, florile, mugurii  şi frunzele. 

Brânca ursului - Compoziţie

Brânca ursului conţine urocumarine, poline, colină, fitosteroli, acizi organici, bioflavonoide, taninuri şi uleiuri volatile.

Brânca ursului - Acţiune

Fitoterapia pe bază de brânca ursului are drept scop creşterea dorinţelor sexuale ale partenerilor (afrodisiac).
afrodisiaca (creste dorinta sexuala a partenerilor), are acţiune vasodilatatoare (îmbunătăţeşte fluxul de sânge genital), scade tensiunea arterială, vasodilatator periferic puternic, acţiune sedativă, antihisterică (în special seminţele), calmantă a sistemului nervos, stimulatoare a activităţii locale nespecifice (la nivel renal şi genital), antiblenoragic (seminţele), antispastic uterin şi digestiv, carminativ mediu.

Brânca ursului - Indicaţii terapeutice

Preparatele de brânca ursului sunt indicate în caz de sterilitate, atât feminină cât şi masculină, insuficienţă ovariană cu amenoree secundară, frigiditate, impotenţă, boli neuropsihice, anxietate, stări de nelinişte, hipertensiune arterială, menopauză instalată prematur, boli venerice (Gonoree, Sifilis, Chlamidya), îmbătrânire precoce, boli digestive (ale ficatului, stomacului, vezicii biliare), tulburări de digestie, traumatisme, răni, plăgi, dureri nevralgice (aplicaţii locale).

Administrare:
Pulbere de brânca ursului - se obţine prin măcinarea florilor, frunzelor, seminţelor uscate, apoi cernerea lor pentru a obţine o pulbere fină; pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile în recipiente ermetic închise, la loc răcoros. Se poate administra câte o linguriţă de 3 ori pe zi, pentru amenoree, sterilitate feminină, frigiditate, impotenţă.
Tinctura - poate fi eficientă pentru tratarea epilepsiei la copii (câte 20 de picături de 3 ori pe zi).
Macerat obţinut din brânca ursului ţinută în apă la temperatura camerei timp de 8 ore (de seara până dimineaţa). Se poate pune sub formă de cataplasmă la nivelul ulcerelor pe piele, muşcături de insecte, câine, antrax.
Se pot pune comprese cu frunze proaspete de brânca ursului, zdrobite bine pe o planşetă de lemn, ca o măsură de prim ajutor sau ca adjuvant.
Decoctul din brânca ursului se obţine prin fierberea timp de 5 minute a unui pumn de frunze şi flori, apoi se mai lasă vasul acoperit la infuzat timp de 10 minute. Poate ajuta la întreţinerea luciului şi sănătăţii părului.
Gemoderivat din muguri de brânca ursului - se administrează de 2 ori pe zi câte 50 de picături.

Brânca ursului - Precauţii şi contraindicaţii

Nu se administrează femeilor gravide, persoanelor cu afecţiuni ale prostatei, în caz de hipotensiune arterială; în tratamentul extern cu branca ursului este interzisă expunerea la soare deoarece planta are acţiune fotosensibilizantă.

SURSA:  http://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/branca-ursului-heracleum-sphondylium-11510760/