Urmatoarea postare: -CLATITE AMERICANE (fara zahar, integrale, low gluten)
O colectie de sfaturi pentru sanatatea prietenilor si nu numai, retete si cele mai noi indrumari pentru sanatatea noastra. Sanatatea este mai buna decit toate.Suplimente sau tratamente naturale pentru echilibrarea organismului. Magazine online unde gasiti o gama larga de produse din gama #electrocasnice, #electronice, IT, #cosmetice, suplimente, auto, bijuterii, casa, gradina, carti, jucarii, fashion, sport.
sâmbătă, 17 decembrie 2022
Vremea in Ploiesti
Pentru o sănătate mai bună, elimină întâi zahărul, lactatele și glutenul.
Populația, în ansamblul ei, este din ce în ce mai bolnavă iar printre primele cele mai importante acțiuni pe care ar fi bine să le întreprindă fiecare persoană sunt eliminarea zahărului, a glutenului și a lactatelor din alimentație!
Da, și la zahăr și la gluten și la lactate vei
renunța greu deoarece creează dependență
prin mecanisme similare opioidelor,
însă beneficiile vor fi majore:
- zahărul – stimulează aceeași receptori ca și cocaina (ai văzut într-o legitate anterioară)
- lactatele – prin metabolizare se produce cazeomorfină (un derivat morfinic)
- glutenul – prin metabolizare se produce gluteomorfină (tot un derivat morfinic)
În plus sunt multe alte efecte nocive pe care acestea le au pentru sănătate, o să le enumerăm doar pe cele mai importante:
- zahărul – acidifiază organismul, stimulează multiplicarea celulelor canceroase și suprasolicită pancreasul
- lactatele – creează mucus, întârzie vindecarea răcelilor și afectează buna funcționare a mucoasei colonului
- glutenul – irită și permeabilizează mucoasa colonului dar dereglează și imunitatea putând genera boli autoimune
Există tot mai mulți adepți ai alimentației vegetarieni și vegane, însă a elimina carnea fără să elimini cele 3 de mai sus nu te va aduce mult mai aproape de sănătate!
Video : https://youtu.be/avmDl3L4b-A
Bucuroși să te știm sănătos,
joi, 15 decembrie 2022
Malaiul – aliment cu beneficii uitate
Stii ca mamaliga este un aliment traditional consumat din cele mai vechi timpuri!
Poate cunosti si unele din beneficiile malaiului in alimentatie dar varianta clasica de mamaliga nu iti starneste interesul? In ce retete mai folosesti faina de malai astfel incat sa beneficiezi de minunatele ei proprietati?
O reteta inventata la nevoie, de femeile de la tara, dar care s-a dovedit a fi foarte sanatoasa si satioasa, este turta de malai. Pe vremea razboiului, bunicii o mancau goala, mai apoi au pastrat reteta de baza dar au imbunatatit-o in functie de gust.
Pe vremea razboiului, femeile erau nevoite sa isi puna capul la contributie, iar din putin au invatat sa faca mult.
Mai intai insa, cateva informatii despre beneficiile malaiului pentru sanatate.
Ce contine malaiul, compozitie:
Porumbul, din care se face mamaliga contine numeroase vitamine si minerale: vitamina A, vitamina B, C si E, potasiu, magneziu.
Din punct de vedere nutritional, porumbul contine:
- 10% proteine
- 67% carbohidrati sub forma de fructoza, glucoza si amidon
- 7% fibre
- 5% grasimi din care 85% acizi grasi nesaturati, din care 20% omega 3 (omega 3 sunt tot grasimi nesaturate)
- nu contine gluten!
Beneficiile malaiului, faina de porumb:
Macinat, sub forma de faina de malai, porumbul reprezenta in trecut, principala sursa de „paine” a taranilor romani din cele mai vechi timpuri. Unde mai socotim si faptul ca nu contine gluten!
Boabele de porumb contin substante cu efecte detoxifiante, dar care ajuta si ficatul la eliminarea toxinelor si la mentinerea acestuia sanatos in fata cirozei, insuficientei hepatice sau a altor boli de ficat.
Terciul de malai poate reduce cu 20% riscul de afectiuni ale celulei hepatice.
Mamaliga creste secretia si evacuarea bilei.
Porumbul are proprietati moderate astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat in primul rand ca aliment si apoi ca planta medicinala.
Atentie la derivatele rafinate de porumb!
Porumbul este o materie prima foarte versatila pentru industria alimentara obtinandu-se o gramada de produsi secundari: amidon, fructoza, sirop de fructoza, furaje, etc
Astfel porumbul este cultivat pe scara larga si a fost unul dintre primele alimente modificate genetic. Astfel o mare parte din porumbul cultivat astazi esta modificat genetic cu repercusiuni inca nestiute asupra sanatatii noastre pe termen lung.
Va recomandam sa utilizati doar variante ecologice (BIO) de
porumb si malai deoarece acestea sigur nu sunt
obtinute din culturi modificate genetic.
Hai sa-ti facem pofta cu 2 retete simple si delicioase cu faina de malai:
1. Mamaliga cu caju si salata de morcovi cu
usturoi
Mămăliga (din mălai BIO nemodificat genetic)
Salata de morcovi cu usturoi
2. Malai dulce sau sarat, o reteta ca-n Banat!
Avand in vedere toate proprietatile porumbului si beneficiile consumului acestei cereale integrale, Minunea Naturii iti pune la dispozitie o reteta veche, traditionala in zona Banatului de munte.
Daca doresti sa te apropii si mai mult de alimentatia stramosilor daci, inlocuieste faina de porumb cu faina de mei.
Ingrediente pentru turta de malai sarata
Pentru aceasta reteta ai nevoie de:
- trei cani faina de malai,
- o cana faina de grau integrala
- apa
- sare
- un praf de boia
- o lingurita chimen (optional)
- 1 praf de copt
- o ceapa mare
- un ardei gras
- un morcov ras
- o lingura ulei de masline
Pentru turta de malai dulce se pastreaza ingredientele de baza, se adauga doua linguri de miere sau sirop de agave, un praf de scortisoara, putina vanilie, iar legumele se inlocuiesc cu fructe de sezon.
Se face un aluat din faina de malai, faina de grau, apa, legumele/fructe taiate feliute subtiri, condimentele si uleiul. Compozitia rezultata va avea aspectul unui blat de tort mai subtire.
Se unge o tava (preferabil una cu gaura la mijloc) se toarna aluatul si se coace la 180 grade pana se rumeneste . Timpul de coacere difera in functie de granulatia malaiului, dar se poate aproxima un timp de 30 de minute. Cand turta e gata incepe sa se desprinda de peretii tavii.
Inainte de a opri cuptorul, incearca turta cu o scobitoare. Serveste turta calda, cu branza tofu si iaurt vegetal sau ca atare.
Aceasta reteta se poate face si fara legume/fructe pastrandu-se doar ingredientele de baza.
Daca doriti componentele din articol click pe produsele evidentiate cu verde, sau click aici
Pofta buna!
Daca doriti : Pizza cu blat din faina integrala, low gluten
miercuri, 14 decembrie 2022
Pizza cu blat din faina integrala, low gluten
Azi îți propunem o rețetă de pizza din făină integrală, cu mult mai puțin gluten, fara drojdie, ușor de preparat, delicioasa și sănătoasă, vegetariană sau vegană, fără lactoză.
Gustul de pizza cu blat din faina integrala este foarte aromat iar blatul este subțire și crocant.
Dar și mai important, faina integrala este bogata in fibre, in minerale și vitamine.
Pizza propusă de noi este ușor de digerat și foarte nutritiva fiind adorata de cei mici.
Ingredientele toppingului care se pune pe pizza poți să le alegi un funcție de preferințe, astfel poți opta pentru o pizza vegetariana, vegană sau una care conține și carne.
Pizza este un preparat le care îl adoră toate familia însă variantele din comert sau cele propuse de pizzerii sunt dezechilibrate nutrițional și conțin foarte mult gluten. De aceea, pentru copii dar și pentru cei mari va propunem o varianta sănătoasă dar și foarte gustoasă.
Chiar daca nu te știi cu o intoleranță la gluten, tot este bine sa consumi cat mai puțin gluten deoarece acesta are efect proinflamator ai poate dezechilbra sănătatea colonului.
Pizza fara gluten
Nu am ales o varianta de pizza 100% fara gluten pentru că mixurile de faina fara gluten sunt foarte bogate in amidon și în afara faptului că nu au gluten, tot dezechilibrate nutrițional sunt.
La secțiunea ingrediente o să-ți spun exact ce opțiuni ai dacă îți dorești să prepari o pizza 100% fără gluten.
Reteta blat integral pizza – ingrediente:
- 200g faina integrala din grau spelta ecologic (faina spelta este o faină cu un conținut mult mai mic de gluten in comparație cu grâul obișnuit); pentru pizza fara gluten se folosesc 200g mix de faina fara gluten pentru patiserie)
- 200g faina de mei, faina de hrișcă, de năut sau o combinație a acestora
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin sau ulei de cocos
- 200-210 ml apa
- ½ linguriță de sare
Ingrediente topping pizza sănătoasă
- Sos de roșii (cat mai gros, cu un conținut cat mai mic de apă)
- Ardei, ceapa roșie
- Ciuperci
- Masline bio
- Oregano
- Mozzarella sau mozzarella vegană (Pentru vegani dar și pentru cei cu intoleranță la lactoză)
- Ton, ton vegan sau șuncă (pizza din imagine este fără carne sau pește dar dacă se dorește neapărat se poate adăuga) – combinația de carne cu făină, chiar și ea integrală nu este una optimă putând fi indigestă
- Etc. – ingredientele folosite pot fi variate in funcție de preferințe
Mod de preparare pizza integrală, low gluten
Modul de preparare este unul foarte simplu, nu necesită experiență, doar puțină îndemânare. Respectă întocmai pașii de mai jos și nu vei da gres:
- Se amesteca făinurile
- Separat se amestecă apa, uleiul și sarea cat se poate de bine
- Se adaugă peste făinuri și se amestecă
- Se frământa pana se omogenizează
- Aluatul trebuie să aibă o consistență medie, foarte puțin lipicios
- Se lasa sa stea 10min
- Se mai frământă puțin
- Se împarte în 2 pentru tavi dreptunghiulare de cuptor sau in 3 pentru tavi rotunde de pizza
- Se întinde cât se poate cu sucitorul
- Se unge tava cu ulei de măsline extra virgin sau cu ulei de cocos
- Se pune aluatul în tavă și se mai întinde cu degetele astfel încât tot fundul tăvii sa fie acoperot
- Se pune sos de roșii și se întinde pe tot blatul
- Se adaugă restul ingredientelor
- La final se presară mozzarella
- Se încinge cuptorul la 210 grade C, caldura doar de jos și ventilație
- Se pune pizza in cuptor cât mai jos
- Se lasă timp de 13-15 minute până când mozzarella se vede că este rumenită
- După ce se scoate din cuptor, se lasă să stea 2-3 minute și apoi se taie și se servește.
Si ultima recomandare importanta:
serveste pizza alaturi de o salata mare de cruditati!
Video cu aceasta reteta - https://youtu.be/Opv8gu1Ccd4
Reteta salata (gen salata de boeuf) cu maioneza vegetala
Salata de boeuf, reteta originala, contine o combinatie greu digerabila si, mai ales in combinatie cu restul preparatelor de sarbatori, poate crea o indigestie. Asadar daca doresti o alternativa sanatoasa sau esti vegan si ti-e pofta de o salata de beuf, iata ce iti propunem:
Salata sanatoasa de legume, gen salata de boeuf,
cu maioneza vegetala
- cartofi fierti in coaja
- morcovi fierti
- castraveti murati (in saramura)
- ciuperci fierte
- mazare fiarta (din congelator sau de la borcan dar fara zahar)
- maioneza vegetala
- mustar BIO fara zahar
primele 4 ingrediente se toaca, apoi se amesteca impreuna cu mazarea, cu condimente dupa gust, cu mustar BIO fara zahar si cu maioneza vegetala
Reteta de maioneza vegetala:
- 1 mana seminte de floarea soarelui sau de caju macinate
- se amesteca impreuna cu: suc de lamaie, ulei presat le rece si putina apa – pana devine o pasta
Iti dorim pofta buna si succes la alegeri sanatoase!
Gasiti reteta si aici : https://youtu.be/2dDZXO1nv1U
marți, 13 decembrie 2022
Turta dulce fara zahar- reteta sanatoasa
Aroma Craciunului din copilarie are mereu gust de turta dulce. Ce variante avem insa pentru o prepara o turta dulce sanatoasa si hranitoare? O varianta de turta dulce fara zahar si cu mai putin gluten.
Reteta de turta dulce, din faina integrala, fara:
zahar, unt, lapte si oua
Iti venim noi in ajutor si iti oferim o reteta si delicioasa si sanatoasa, care pastreaza gustul Craciunului dar nu iti afecteaza sanatatea.Ingrediente turta dulce fara zahar:
- ½ kg faina integrala spelta
- ½ kg faina alba spelta bio
- 2 plicuri de praf de copt bio
- 2 lingurite de scortisoara
- ½ lingurita cuisoare
- ½ lingurita anason stelat
- ½ lingurita nucsoara
- ½ lingurita sare grunjoasa neaditivata
- 1 lingurita coaja bio de portocale
- 1 lingurita de ghimbir ras proaspat
- 1 lingurita ghimbir praf
- 1 cana de ulei de cocos
- 1 ½ cana de lapte de soia bio
- 1 cana de sirop de artar (sau miere)
Mod de preparare turta dulce vegana:
- primele 11 ingrediente se pun intr-un vas si se amesteca
- urmatoarele 3 ingrediente se pun in blender si se mixeaza
- se toarna lichidul din blender peste masa fainoasa si se framanta
- veti obtine un aluat care se poate intinde cu facaletul si din care se pot face forme
- daca aluatul e prea moale, mai puneti faina, daca aluatul este prea tare mai puneti niste lapte de soia.
- formele se pun la cuptor la 180 grade timp de 15 minute.
- dupa ce se racesc se pot unge cu miere pentru luciu
- Pofta buna la alternative sanatoase!
- Comanda ingredientele click aici sau pe ingredientele cu verde
- Paine integrala de casa - reteta sanatoasa