Polen de pin

follol.com

Sanatate pentru prieteni feed

Translate

Se afișează postările cu eticheta bronsite. Afișați toate postările
Se afișează postările cu eticheta bronsite. Afișați toate postările

duminică, 18 septembrie 2016

Cardamonul - aroma si sanatate



Cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, pretul lui fiind depasit numai de sofran, vanilie si trufe. Costul ridicat reflecta foarte bine si reputatia aromei sale. Cardamomul are un parfum deosebit, fin si puternic, dulce si iute, ce lasa pe limba un gust de lamaie, camfor si portocala.

Este considerat ca fiind „ regina condimentelor ” in India pentru parfumul sau intens si unic, care imbunatateste aroma oricarui fel de mancare in care se adauga.
De la cardamom se utilizeaza semintele, care se recolteaza si se pastreaza in fructul nedesfacut. Desi aroma propriu-zisa este continuta de uleiurile din seminte, condimentul se pastreaza sub forma de pastai nedeschise pentru a-si conserva aroma. Exista doua soiuri de cardamom cunoscute sub numele de Elettaria si Amomum. Cardamomul original este cel cu samanta verde Elettaria – cardamomul verde. Cardamomul Amomum mai este cunoscut si sub denumirea de cardamom negru sau cardamom maro si pe langa faptul ca are pastaia mai mare are atat un gust, cat si o aroma diferita. In pastaile inchise, aroma poate rezista un an. Gustul cardamomului verde este insa mai fin decat cel al celui negru. 



La arabi, cafeaua aromata cu cardamom este foarte apreciata. In acest scop ori se adauga cateva pastai in cafeaua fierbinte ori cateva seminte la macinarea cafelei. Semintele sunt macinate si apoi adaugate la cafea, sau cateva dintre seminte de pastaie sunt pur si simplu pastrate in cutia de cafea pentru a se impregna aroma bogata de cardamom in cafea.
Cumparati : Cafea verde macinata cu Cardamon
                    Cafea verde arabica macinata cu Cardamon


In Noul Testament, scris in cea mai mare parte in limba greaca, apare denumirea de “amomon” a unei plante aromatice. Si desi nu a fost inca demonstrat, se pare ca aceasta planta poate fi chiar cardamomul, a carei denumire deriva din adjectivul “amomos”, care inseamna “fara repros”.

Proprietati terapeutice ale cardamomului

– Cardamomul verde este frecvent utilizat in Asia de Sud pentru tratamentul infectiilor gingivale.
– Cardamomul este folosit pentru afectiuni digestive, infectii ale gingiilor, congestie si pentru dizolvarea calculilor biliari si a pietrelor la rinichi.
– Prin compusii pe care ii contine cardamomul poate avea o serie de beneficii pentru sistemul digestiv, imbunatatind digestia si crescand apetitul. De asemenea, ajuta la reducerea gazelor in tubul digestiv, prevenind greata si varsaturile.
– Studii stiintifice in desfasurare la Universitatea din Berlin si Hamburg doresc sa demonstreze ca ar putea fi un bun remediu pentru obezitate


 Cumparati :  Cardamon intreg

Ceaiul preparat din cardamom si scortisoara este utilizat pentru a trata probleme raguseala, sau durerile in gat.
– Cardamomul are proprietati antioxidante, antibacteriene, antivirale si antifungice.
– Semintele foarte aromate ale acestei plante sunt deopotriva un stimulent nervos si un antitoxic. In Orient este utilizat in cafea, pentru a-i potenta calitatile stimulatoare, a-i imbogati aroma si pentru a-i reduce din toxicitate. Pentru a neutraliza actiunea cofeinei, teobrominei si teofilinei din cafea, se adauga in aceasta 4-5 seminte (sau cantitatea echivalenta de pulbere).
Respiratia urat mirositoare, alergiile respiratorii, astmul bronsic si congestia pulmonara pot fi atenuate cu cardamom.
– Ajuta la purifcarea organismului, este un foarte bun detoxifiant.
– Cardamomul are proprietati tonice , revitalizante si afrodisiace.
– Este benefic in tratarea ulcerelor bucale, infectiilor tractului urinar, precum si pentru circulatia sangelui in plamani
– Cardamomul este foarte bun si in tratarea racelilor. Semintele de cardamom au un efect incalzitor, util in tratarea racelilor, tusei sau bronsitei, mai ales cand acestea sunt insotite de frisoane. Se iau 4 g cardamom, 2 g ghimbir si 2 g boia iute (toate macinate foarte fin), se amesteca cu 4 lingurite de miere si se consuma toata cantitatea in cursul unei zile, impartita in 3 portiuni, cu 15 minute inainte de masa.
In tratarea diverselor intoxicatii, se recomanda consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminte intregi de cardamom.

Un preparat deosebit de simplu si eficient in caz de oboseala fizica ori nervoasa sau de lipsa a apetitului sexual, se obtine amestecand un galbenus de ou proaspat cu o lingurita de miere si un varf de cutit de seminte de cardamom macinat

Tinctura de cardamom

Se prepara in casa din 120 g de cardamom macinat fin, peste care se pun 550 ml de alcool de 52 de grade. Amestecul se lasa la macerat timp de 6-7 zile, agitandu-l din cand in cand. La sfarsitul perioadei, amestecul se filtreaza prin tifon si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare. Tinctura de cardamom este indicata in tratarea impotentei, frigiditatii, oboselii, aerofagiei si a digestiei lente.

Indicatii:  
Tonic al functiilor sexuale masculine afrodiziac reduce stresul stimuleaza producerea de sperma si functiile renale. Produsul creste tonusul sexual si libidoul favorizeaza depasirea inhibitiilor sexuale masculine creeaza o stare placuta de relaxare si buna dispozitie.
Creste rezistenta naturala a organismului si ajuta la refacerea organismului slabit î n urma exceselor sexuale.

 

Avertizari

Nu se poate folosi in retete cardamomul negru in locul celui verde si invers. In mod traditional cardamomul negru este uscat la soare, sub cerul liber, sau pe flacara, in spatii acoperite. Daca este stocat in spatii uscate, lipsite de umezeala, aer si lumina, cardamomul negru poate fi pastrat timp de cel putin 1 an.Mai multe specii din genul amomum sunt raspandite in munti, din Himalaya pana in sudul Chinei. Cardamomul negru african ( genul „ aframomum ” din Madagascar, Somalia si Camerun ) are un gust similar. Cei mai mari producatori de cardamom negru sunt Nepal, Bhutan si India.
SURSA :   http://www.frunza-verde.ro/cafeaua-cu-cardamonhel-o-combinatie-absolut-fabuloasa

luni, 22 august 2016

Ovazul in remedii naturiste


Datorită conținutului său de ingrediente bioactive cu acțiune benefică pentru piele şi păr, faină de ovăz este considerată unul dintre cei mai buni ingredienţi cosmetici pentru produse de îngrijire. Tendinţa pieţei pentru produse naturale a determinat creşterea interesului pentru folosirea fainii de ovăz ca materie primă.
Este utilizată în special pentru îngrijirea pielii uscate, iar datorită conţinutului în proteine şi lipide naturale, faină de ovăz nu numai că purifica dar şi hidratează şi catifelează pielea, previne uscarea şi deshidratarea epidermei. Acţiune: prin conţinutul mare în fibre participa la detoxifierea organismului, eficient pentru redarea apetitului, scade colesterolul ,scade glicemia, previne apariția bolilor cardiovasculare, stimulent tiroidian, fiind indicat în hipotiroidie, stimulează activitatea sistemului endocrin (eficient în sterilitate, impotenţă, studii recente au evidenţiat faptul că la popoarele care consumă cantităţi mari din această cereală, vârsta medie la care bărbaţii ajung la andropauza, creşte foarte mult iar fertilitatea se menţine până la vârste înaintate, datorită conţinutului important de zinc, controlează sexualitatea masculină, stimulând producerea de testosteron ), antioxidant, tonic general, diminua până la dispariţie dependenta de droguri ( indienii îl foloseau în trecut pentru cei care erau dependenţi de opium sau morfină , efect cicatrizant, de regenerare a ţesuturilor, antiinflamator, antimicotic, sedativ.

Indicaţii : pentru revitalizare după boli febrile, sau consumptive ( Hipocrat indica în acest sens decoctul de ovăz), este cunoscut pentru bebeluşi decoctul de cereale din nobilă familie a gramineelor = 4 linguri de orz, grâu şi ovăz în 1,5 litri apă, se fierbe până scade la 1 litru, se strecoară şi se amestecă cu lăptic ( bebeluşii cresc sănătoşi şi iau bine în greutate, crescându-le rezistenta la infecţii, sunt calmi şi au un somn liniştit ), în avitaminoze, osteoporoza, depresii, tulburări de concentrare, insomnii ( înainte se folosea salteaua de paie de ovăz), hipotiroidii, sterilitate, impotenţă,tulburări de menopauza, astenie, ateroscleroza, litiaze renale şi veziculare, astm, bronşite, dermatite, eczema
Contraindicaţii: enteropatii cu intoleranţă la gluten ( deşi se pare că numai ovăzul procesat în aceleaşi mori cu grâul determina efectele nedorite prin contaminare cu gluten ;de aceea în cură se poate încerca tratamentul cu bob germinat pentru a beneficia de binefacerile acestei plante )

 Cura poate fi făcută cu următoarele preparate extrase din ovăz:

Tinctura : în insomnii, 40-50pic. la culcare; 
                  în astenie 20 pic. de 3 ori/zi),
Decoct : efect laxativ, diuretic ( 20 gr. se fierb într-un litru de apă ora
Lapte de făină de ovăz : 2 linguri de făină de ovăz integrală se amestecă cu 250 ml de apă încălzită la 38 gr. Celsius, se bat cu ţelul său cu lingura de lemn, se strecoară şi se bea imediat ( se recomandă bătrânilor, în stări de debilitate fizică )
Lapte de ovăz germinat = se alege ovăz din ultima recoltă, se spala bine prin câteva ape; se ţine în apă la înmuiat 48 ore schimbându-se apa la fiecare 12 ore; apoi se întinde într-o tavă cam de 1 cm. grosime şi se pune apă deasupra atât cât să-l acopere ; se pune la o sursă de lumină dar nu direct la soare şi se toarnă apa deasupra atât cât să-l acopere ; se are grijă să nu se evapore apa aşa încât se adăugă mereu pe măsură ce apa se absoarbe; boabele încolţite , ( ovăzul încolţeşte puţin mai greu decât grâul) se pun cu apă caldă de seară până dimineaţă, (7-8 ore) ,apoi se aşează într-un săculeţ de pânză şi se frământă 15-20 min. iar lichidul care rezultă este aşa zisul lapte de ovăz germinat deosebit de valoros pentru sănătate
Fulgii de ovăz obţinuţi din ovăz decorticat, conţin mult amidon şi fosfor ; au o valoare energetică crescută ( superioară graului sau porumbului ), conţinut în proteine mai ridicat , efect anticolitic, stimulează tiroida, indicat în astenie nervoasă, musculară, diabet, hepatită, stimulează creşterea ,indicat în sterilitate, impotenţă, constipaţie , adjuvant în microlitiaza biliară, renala ,guta.
 În cosmetică, faină de ovăz este un ingredient bioactiv benefic pentru piele şi păr, datorită conţinutului în proteine şi lipide , purifica şi hidratează, catifelează, previne uscarea şi deshidratarea epidermei

luni, 11 aprilie 2016

Patlagina in vindecarea ranilor



Denumirea stiintifica :  Plantago lanceolata, Plantago major
Denumiri populare :  minciuna, iarba grasa, limba sarpelui, iarba taieturii
Recoltare :                frunza (inainte de inflorire)
Perioada :                 aprilie-mai

  Exista patru specii de patlagina la noi in tara. Cele mai intilnite sunt cea cu frunza ingusta (Lanceolata)si cea cu frunza aproape rotunda (Major). 
  Planta este foarte utila pentru vindecarea ranilor usoare( arsuri, taieturi,intepaturi de insecte). Pentru aceasta problema , se striveste putin frunza, apoi se aolica pe rana si se panseaza. Trebuie doar sa ai mare grija ca planta sa fie vulesa dintr-un loc curat, unde nu au acces anumalele. 
  Patlagina este recunoscuta si pentru actiunea ei benefica in raceli, raguseli, tuse, laringite, bronsite, astm.
Poti prepara in casa sirop de patlagina, Se face o infuzie din doua-trei linguri de frunze uscate sau proaspete la o cana cu apa.Se lasa la racit, dupa care se adauga miere ( trei parti miere la o parte ceai de patlagina).Doua canicu ceai de patlagina pe zi ajuta la tratarea ulcerului gastric,bronsitei cronice, astmului, tusei.Pentru tuse si bronsite, se poate combina ceai de patlagina cu ceai de cimbru, pentru un efect mai bun. Pulberea de patlagina este forte utila in tratarea ulcerului gastric. Pentru a o prepara, se spala planta proaspata, se zvinta, apoi se usuca la temperatura camerei, in strat subtire pe foi albe. Se macina cu risnita electrica de cafea sau se striveste cu piua pina se obtine pulberea. Se ia o lingurita inaintea meselor principale.
Ceaiul de patlagina sau terciul de planta poate fi folosit si extern, prin aplicatii, pentru ulcerul varicos. Pentru laringita, se poate face gargara. Ceaiul poate fi folosit si pentru comprese si spalarwea ochilor in conjuctivita.

       

marți, 5 ianuarie 2016

Nalba mare - ajutor in raceli

                           

Denumire stiintifica    : Althaea officinalis
Denumirea populara  : nalba alba, nalba buna, nalba de lunca
Se recolteaza                   : flori, frunze, radacini ( primavara devreme                                    sau toamna tirziu)
Cind                                      : martie - octombrie

O planta ce creste indeosebi in lunca Dunarii, dar si pe linga alte ape curgatoare sau balti. Are o foarte buna actiune asupra corzilor vocale  si este de un ajutor nepretuit in raceli, raguseli sau bronsite.
Pentru a intrebuinta radacinile, se curata precum morcovii. Se taie in bucati mici, cam de un centimetru si se pun la uscat pe foi albe. In caz de raguseala sau pentru stimularea corzilor vocale, se mesteca ca guma.  Cind se ajunge la partea lemnoasa, se arunca. Se mai utilizeaza pentru prepararea unui macerat la rece. Nu este bine sa se fiarba , pentru ca, prin incalzire isi pierde substantele active. Pentru a prepara un ceai din partile aeriene ale plantei, se face un macerat la rece timp de 30 de minute -o lingura de radacina la 250 ml apa. Se strecoara si lichidul obtinut se bea in trei - patru reprize pe zi. Este foarte bun impotriva tusei , bronsitelor, laringitelor, trahetelor, bolilor de rinichi si afectiunilor digestive. Se mai poate folosi si pentru gargare in laringite, traheite si amigdalite, spalarea tenului cind este uscat sau sufera de furunculoza.
In candidoze , trichomonas, vaginite bacteriene, reactii alergice la tampoane , lubrifianti vaginali sau diverse produse dermato-cosmetice sunt indicate spalaturi vaginale cu maceratul de nalba. Baile de sezut cu acest lichid sunt bune in tratarea hemoroizilor.

                                                                           

sâmbătă, 2 ianuarie 2016

Antialergic si antiasmatic-trei frati patati

                             

Denumirea stiintifica : Viola tricolor
Denumirea populara : pansele salbatice, panselute, tamiioara, viorea
Se recolteaza          : partea aeriana a plantei
Cind                       : martie-iunie, in timpul infloririi

Trei frati-patati este o planta care creste spontan, foarte des intilnita la noi la marginea padurilor, in poieni, in lunci umede sau pe dealuri putin inalte. Este un foarte bun depurativ, usor laxativ, curata singele de toxine, fluidifica si elimina secretiile bronhice. Are o actiune antialergica si antiasmatica. Este foarte bun si pentru tratarea reumatismului, a afectiunilor renale si a bolilor de piele, date de acumularea de toxine.
Nu in ultimul rind, are un bun efect asupra psihicului : potoleste agitatia mentala si echilibreaza starea de spirit.
Maceratul : are cele mai bune efecte in raceli, gripe, bronsite.Este foarte indicat persoanelor cu afectiuni cronice, a caror stare de sanatate se inrautateste in sezonul rece, cum ar fi astmul bronsic sau reumatismul.
Pentru a-l prepara, ae pun intr-un vas de portelan sau de sticla doua-trei linguri de planta maruntita la o jumatate de litru de apa. Se lasa la macerat de seara pina dimineata, dupa care se strecoara. Din planta ramasa , se face decoct cu o jumatate de litru de apa. Se fierbe timp de jumatate de ora. Se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se combina lichidul obtinut prin fierbere si cel prin macerare si se bea in decursul unei zile.
Infuzie : o lingura la o cana cu apa, se poate folosi in tratarea acneei, urticariei, rinitelor, bronsitelor, alergiilor, afectiunilor renale.
Se beau doua cani pe zi intr-un tratament care poate ajunge pina la o luna de zile.
Extern : infuzia concentrata ( doua - trei linguri la o cana cu apa) poate fi folosita pentru comprese in cazul ranilor sau acneeei, dar si pentru spalaturi nazale sau pentru inhalatii.