Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

sâmbătă, 9 mai 2015

Uleiul de masline si beneficiile sale


                                            
Uleiul de masline reprezinta cea mai sanatoasa sursa de grasime. El face arterele mai elastice, reduce
nivelul colesterolului rau, este un ajutor de succes pentru digestie, protejeaza ficatulinima, ajuta in lupta împotriva bolilor degenerative, reduce riscul de accident vascular cerebral.
Acest tip de ulei, care trebuie consumat fara a fi supus unor temperaturi mari, scade tensiunea arteriala, imbunatateste memoria, previne îmbatrânirea pielii, previne acumularea kilogramelor in plus.

                                                  

Consumati 2 linguri/zi pentru a-ti asigura aportul zilnic necesar de vitamina E. Apoi, 2 linguri pe zi te fac mai rezistent la accidente vasculare cerebrale si atac de cord.
            
In plus, stiati ca o lingurita de ulei de masline extravirgin consumata înainte de fiecare masa protejeaza stomacul împotriva ulcerului si gastritei. De asemenea, o lingura sau doua de ulei de masline dimineata, în combinatie cu zeama de lamâie sau cafea previne constipatia.
        Uleiul de masline e bun si pentru oase, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Madrid. In acdrul unui proiect de doi ani, cercetatorii au aflat ca persoanele care consuma mai mult ulei de masline au un nivel crescut al osteocalcine, o proteina produsa de celulele osoase. Un nivel crescut al osteocalcinei este semn ca oasele sunt puternice.

                              

        Aceasta proteina ajuta la prevenirea rezistentei la insulina, problema care duce la dereglari hormonale si la slabirea sistemului osos, potrivit doctorulzilei.ro. Un alt studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Atena a scos la iveala ca o dieta bogata in ulei de masline si saraca in carne rosie contribuie la cresterea densitatii osoase in cazul femeilor.

                                                  

In urma unui studiu care s-a desfasurat timp de doi ani, specialistii au descoperit ca persoanele care consuma ulei de masline au un nivel mai ridicat de osteocalcin, unul dintre markeri sanatatii oaselor.
Pentru reglarea colesterolului si pastrarea vaselor de sange elastice se recomanda folosirea in alimentatie a uleiului de masline, o perioada de cel putin doua luni, renuntandu-se total la alte grasimi ca untul, margarina sau untura.

Uleiul de masline, remediu in 11 afectiuni 

Maslinele au si proprietati digestive, cicatrizante, astringente si emoliente, fiind eficiente in afectiunile hepatice, litiaza biliara, dischinezie biliara, insuficienta hepatica, rahitism, afectiuni ale vaselor sanguine, anemie, laringita si paradontoza. Iata cum poate fi utilizat uleiul de masline in tratarea unor boli:

Diabet zaharat si ulcerCateva lingurite de ulei de masline extravirgin luate in fiecare dimineata, pe stomacul gol, constituie un remediu excelent in tratarea diabetului zaharat si a ulcerului, in acest caz avand rol de pansament gastric.

Colon iritabilPersoanele care sufera de colon iritabil sau constipatie pot lua in fiecare seara, inainte de culcare, doua linguri de ulei de masline. Tratamentul dureaza timp de o luna.

                                        

Reumatism si nevralgiiIn caz de dureri reumatice sau nevralgii se pune la macerat timp de cinci zile, o jumatate de pahar de ulei de masline cu o capatana de usturoi, data pe razatoare. Amestecul se filtreaza, apoi se unge locul afectat.

Raceala si gripaPentru prevenirea racelilor si a gripei, se face, dupa baie, un masaj al intregului corp cu ulei de masline. Tratamentul este util si copiilor anemici sau persoanelor slabite.

ParadontozaIn paradontoze, se clateste gura in fiecare dimineata cu ulei de masline, timp de 15 minute.

ArsuriIn cazul arsurilor se bate un albus de ou cu o lingura de ulei de masline si se aplica pe locul afectat, unde se va tine o ora.

Litiaza biliaraIn tratarea litiazei biliare (pietre la bila) se recomanda un tratament simplu si extrem de eficient, care dureaza trei zile. Timp de 48 de ore se consuma exclusiv suc natural de mere, iar a treia zi dimineata se va pune pe zona dureroasa a ficatului o sticla cu apa calda, care va tine timp de un sfert de ora. Dupa aceasta perioada se va consuma o jumatate de pahar de ulei de masline, presat la rece, apoi putina lamaie care are efect antivomitiv. Dupa o jumatate de zi, pietrele vor incepe sa fie eliminate.

AlopeciePersoanele care sufera de alopecie (caderea parului) vor face un masaj al scalpului cu un amestec din ulei de masline, tinctura de urzica si ulei de ricin. Se va inveli capul timp de doua ore, apoi parul va fi spalat

Uleiul de masline protejeaza oasele si scade riscul de osteoporoza

                                      

Concluzia este sustinuta si de celelalte studii care au aratat ca dieta mediteraneeana, care include uleiul de masline, scade riscul de aparitie a osteoporozei.

In paralel, o alta cercetare realizata de oamenii de stiinta din Atena a aratat ca dieta bogata în ulei de masline, dar care sa contina si cantitati mici de carnea rosie este asociata cu o densitate osoasa buna în cazul femeilor.
"Antioxidantii din uleiul de masline sunt cei care ajuta la prevenirea problemelor osoase. Daca persoana consuma frecvent ulei de masline, nivelul de osteocalcin din organism este unul în limite normale, ceea ce reduce si riscul de afectiuni ale sistemului osos”, au afirmat oamenii de stiinta de la Universitatea din Madrid. 
 Prof. Mencinicopschi te invata cum sa alegi corect uleiul de masline 

                                  

Uleiul de masline este cel mai frecvent falsificat ulei, sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, in eva.ro. Motivul: exceptionala sa valoare alimentara si pretul. Iata ce trebuie sa stii pentru a alege corect uleiul de masline

1. Cum se obtine corect uleiul de masline care are proprietati benefice pentru organism

Se obtine din fructe prin procese fizice si mecanice (nu sunt admise temperaturi mai mari de 38 grade Celsius) care nu produc alterarea uleiului (nu este admis nici un proces de extractie cu solventi sau procese de reesterificare sau amestecuri cu alte uleiuri). Acest ulei se poate utiliza in stare cruda sau la prepararea termica a alimentelor, fiind rezistent la temperaturi inalte (punct de fum 190 de grade Celsius).

                              


2. Cu cat aciditatea uleiului de masline este mai mica, cu atat rezistenta la temperature creste.

Uleiul de masline virgin se clasificala randul lui in functie de aciditate (exprimatain grame de acid oleic la 100 g ulei) in:

- ulei de masline extravirgin: aciditate sub 1 grad si gust perfect;
- ulei de masline virgin: aciditate sub 2 grade si gust perfect;
- ulei de masline virgin normal: aciditate sub 3,3 grade si gust bun;
- ulei de masline virgin lampant: aciditate peste 3,3 grade si gust imperfect.
3. Evita uleiul de masline obtinut prin alte procedee:
- ulei de masline rafinat, cu aciditate sub 0,5 grade, obtinut prin rafinarea uleiului de masline virgin;
- ulei de masline cu aciditate sub 1,5 grade obtinut prin amestecul uleiului rafinat cu ulei de masline virgin lampant;
- ulei brut - Greggio - din samburi de masline obtinut prin extractie cu solventi din samburi de masline (reziduu de la fabricarea uleiului virgin). Nu se admit procesele de reesterificare sau amestecuri cu uleiuri de alta natura;
- ulei rafinat din samburi de masline cu aciditate sub 0,5 grade obtinut prin rafinarea uleiului brut din samburi de masline;
- ulei din samburi de masline: cu aciditate sub 1,5 grade obtinut din amestecuri de ulei rafinat din samburi de masline cu uleiuri de masline virgine, lampante.

4. Alege uleiul de masline extravirgin pentru ca:

- poate fi considerat si condiment datoritagustului si aromei sale;
- are o inalta digestibilitate;
- este usor laxativ;
- este un aliment - medicament, iar vechii greci il considerau cheia longevitatii si a sanatatii mentale.

Sfaturi pentru a pastra cat mai prospat uleiul de masline 

                                         

Atunci cand iti cumperi un ulei de masline, este foarte important sa optezi pentru calitate si nu pentru un pret cat mai mic. Apoi, trebuie sa-l depozitezi in conditii foarte bune, astfel incat sa te bucuri cat mai mult timp de beneficiile lui.
Uleiul de masline nu devine mai bun in timp, din contra. Un ulei de masline extra virgin are un termen de valabilitate intre 3 luni si 2 ani, daca este depozitat corect. Dupa 2 ani, nutrientii se degradeaza, iar nivelul de aciditate din ulei creste.
Daca este expus la oxigen, la lumina sau la caldura, acesta se oxideaza si poate sa se rancezeasca mult mai repede.
Cum sa-l depozitezi corect: asigura-te ca uleiul sta intr-o sticla inchisa, intr-un spatiu intunecat, departe de surse de caldura. Nu trebuie neaparat sa-l tii in frigider, desi acesta nu afecteaza in niciun fel uleiul.
Temperatura ideala pentru depozitarea uleiului de masline este de 14 grade Celsius, dar daca are un recipient opac si il tii intr-un spatiu intunecat, uleiul rezista si la temperatura camerei, de aproximativ 21 grade Celsius.
Nu depozita uleiul de masline in recipiente din plastic, deoarece PVC-ul poate fi absorbit de catre ulei. De asemenea, evita recipientele din cupru sau fier. Otelul inoxidabil este un metal sigur, nereactiv, care poate fi utilizat pentru stocarea uleiului de masline.
citeste : Sistemul limfatic – de ce si cum sa-l pui in miscare

SURSA : http://bzi.ro/
                                            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu