Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

duminică, 18 decembrie 2022

Clatite americane (fara zahar, integrale, low gluten)


                                

Atunci cand ai pofta de un desert rapid si sanatos, clatitele americane pot fi o alegere numai buna. Se prepara repede si usor, au un gust savuros si le prefera intreaga familie, de la cei mici la cei mari.

Ingrdientele din aceasta reteta pot fi comandate aici - Magazin

Daca doriti un ingredient,  dati click pe ingredientul dorit evidentiat in verde

Desi majoritatea retetelor de clatite americane sunt 

nesanatoase si nehranitoare, noi iti propunem o 

varianta altfel:

  • sanatoasa,
  • plina de nutrienti,
  • din faina integrala
  • low gluten sau chiar fara gluten
  • fara zahar
  • vegetariana sau vegana

Am ales aceasta reteta de clatite pentru copii dar si pentru cei mari, o reteta de clatite care se poate prepara fara gluten si fara zahar, din faina integrala.

Ingrediente pentru clatite americane din

faina integrala,low gluten si fara zahar:

 

  • …mai poti adauga si cacao, dar atunci clatitele vor iesi inchise la culoare

                    Clatite americane fara zahar, integrale, low gluten

Mod de preparare clatite americane 

sanatoase

Modul de preparare al clatitelor americane este foarte simplu:

  • pur si simplu se amesteca toate ingredientele intr-un vas si se mixeaza cu mixer-ul sau se amesteca intr-un blender pentru 10-15 secunde
  • amestecul trebuie sa aiba o consistenta lichid-cremoasa, mai groasa decat pentru clatitele clasice

Pentru a coace clatitele americane:

  • incinge o tigaie non-aderenta (nu este nevoie de ulei)
  • toarna in tigaie un polonic mic de aluat (vei observa cat este necesar pana cand se formeaza un cerc de marimea unei farfurii mici de cafea)
  • coace 1-2 minute pe o parte pana se formează bule la suprafața
  • apoi intoarce clătita și coace pe partea cealaltă 1 minut

…e simplu o sa-ti dai seama dupa primele 2 clatite de modul optim de coacere.

PS. Noi alegem sa coacem mai multe clatite deodata in tigaie, chiar daca nu ies perfect rotunde 🙈 …pana la urma conteaza ca sunt sanatoase nu daca sunt 

perfect rotunde ...

                           Clatite americane fara zahar, integrale, low gluten

 

Ies in jur de 20-30 de clatite si le poti servi simple, cu sirop de artar (asa cum este reteta clasica), cu miere, cu dulceata sau crema de ciocolata fara zahar

.


Aceasta reteta este un exemplu simplu de cum poti transforma o reteta nesanatoasa intr-una sanatoasa.

 Ingrdientele din aceasta reteta pot fi comandate aici - Magazin

Pofta buna!


sâmbătă, 17 decembrie 2022

Vremea in Ploiesti

 Urmatoarea postare: -CLATITE AMERICANE (fara zahar, integrale, low gluten)



Pentru alte localitati pozitionati cursorul pe localitatea Ploiesti si scrieti localitatea dorita!

Pentru o sănătate mai bună, elimină întâi zahărul, lactatele și glutenul.


Urmatoarea postare: -Vremea in ploiesti

Ultima postare :        Malaiul – aliment cu beneficii uitate

Produse fara zahar -Dulciuri fara zahar(188)
                                  -Dulciuri fara zahar pentru copii(170)  
                                  -Dulciuri bio-naturale(127)



Produse fara gluten -Produse fara gluten(420)
                                  -Gustari fara gluten(232)




 Așa cum ți-am precizat în legitatea de trecută, nu există nici măcar o zi în ultimii 8 ani în care, noi personal, să nu ne fi documentat sau să fi experimentat ceva legat de sănătate. Concluzia este că alimentația de astăzi este în general nocivă, nu sănătoasă!

Populația, în ansamblul ei, este din ce în ce mai bolnavă iar printre primele cele mai importante acțiuni pe care ar fi bine să le întreprindă fiecare persoană sunt eliminarea zahărului, a glutenului și a lactatelor din alimentație!

Da, și la zahăr și la gluten și la lactate vei 

renunța greu deoarece creează dependență 

prin mecanisme similare opioidelor,

 însă beneficiile vor fi majore:

  • zahărul – stimulează aceeași receptori ca și cocaina (ai văzut într-o legitate anterioară)
  • lactatele – prin metabolizare se produce cazeomorfină (un derivat morfinic)
  • glutenul – prin metabolizare se produce gluteomorfină (tot un derivat morfinic)

În plus sunt multe alte efecte nocive pe care acestea le au pentru sănătate, o să le enumerăm doar pe cele mai importante:

  • zahărul – acidifiază organismul, stimulează multiplicarea celulelor canceroase și suprasolicită pancreasul
  • lactatele – creează mucus, întârzie vindecarea răcelilor și afectează buna funcționare a mucoasei colonului
  • glutenul – irită și permeabilizează mucoasa colonului dar dereglează și imunitatea putând genera boli autoimune

Există tot mai mulți adepți ai alimentației vegetarieni și vegane, însă a elimina carnea fără să elimini cele 3 de mai sus nu te va aduce mult mai aproape de sănătate!

 Video : https://youtu.be/avmDl3L4b-A

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

                        minuneanaturii.ro/

joi, 15 decembrie 2022

Malaiul – aliment cu beneficii uitate





Stii ca mamaliga este un aliment traditional consumat din cele mai vechi timpuri!

Poate cunosti si unele din beneficiile malaiului in alimentatie dar varianta clasica de mamaliga nu iti starneste interesul? In ce retete mai folosesti faina de malai astfel incat sa beneficiezi de minunatele ei proprietati?

O reteta inventata la nevoie, de femeile de la tara, dar care s-a dovedit a fi foarte sanatoasa si satioasa, este turta de malai. Pe vremea razboiului, bunicii o mancau goala, mai apoi au pastrat reteta de baza dar au imbunatatit-o in functie de gust.

Pe vremea razboiului, femeile erau nevoite sa isi puna capul la contributie, iar din putin au invatat sa faca mult.

Mai intai insa, cateva informatii despre beneficiile malaiului pentru sanatate.

Ce contine malaiul, compozitie:

Porumbul, din care se face mamaliga contine numeroase vitamine si minerale: vitamina Avitamina B, C si E, potasiu, magneziu.

Din punct de vedere nutritional, porumbul contine:

  • 10% proteine
  • 67% carbohidrati sub forma de fructoza, glucoza si amidon
  • 7% fibre
  • 5% grasimi din care 85% acizi grasi nesaturati, din care 20% omega 3 (omega 3 sunt tot grasimi nesaturate)
  • nu contine gluten!

Beneficiile malaiului, faina de porumb:

Macinat, sub forma de faina de malai, porumbul reprezenta in trecut, principala sursa de „paine” a taranilor romani din cele mai vechi timpuri. Unde mai socotim si faptul ca nu contine gluten!

Boabele de porumb contin substante cu efecte detoxifiante, dar care ajuta si ficatul la eliminarea toxinelor si la mentinerea acestuia sanatos in fata cirozei, insuficientei hepatice sau a altor boli de ficat.

Terciul de malai poate reduce cu 20% riscul de afectiuni ale celulei hepatice.

Mamaliga creste secretia si evacuarea bilei.

Porumbul are proprietati moderate astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat in primul rand ca aliment si apoi ca planta medicinala.


Atentie la derivatele rafinate de porumb!

Porumbul este o materie prima foarte versatila pentru industria alimentara obtinandu-se o gramada de produsi secundari: amidon, fructoza, sirop de fructoza, furaje, etc

Astfel porumbul este cultivat pe scara larga si a fost unul dintre primele alimente modificate genetic. Astfel o mare parte din porumbul cultivat astazi esta modificat genetic cu repercusiuni inca nestiute asupra sanatatii noastre pe termen lung.

Va recomandam sa utilizati doar variante ecologice (BIO) de

 porumb si malai deoarece acestea sigur nu sunt

 obtinute din culturi modificate genetic.


Hai sa-ti facem pofta cu 2 retete simple si delicioase cu faina de malai:

1. Mamaliga cu caju si salata de morcovi cu 

usturoi

Malaiul – aliment stramosesc cu beneficii uitate

Mămăliga (din mălai BIO nemodificat genetic) 

se prepara in mod clasic si apoi se adauga
+ caju macinat, se amesteca impreuna cu mamaliga
+ seminte de canepa, se presara deasupra

Salata de morcovi cu usturoi

– morcov ras, ulei de in presat la rece, usturoi, zeama de lămâie, sarea Baciului și pătrunjel frunze din belșugul)
– mixate 30 de secunde in blender

2. Malai dulce sau sarat, o reteta ca-n Banat!

Malaiul – aliment stramosesc cu beneficii uitate

Avand in vedere toate proprietatile porumbului si beneficiile consumului acestei cereale integrale, Minunea Naturii iti pune la dispozitie o reteta veche, traditionala in zona Banatului de munte.

Daca doresti sa te apropii si mai mult de alimentatia stramosilor daci, inlocuieste faina de porumb cu faina de mei.

Ingrediente pentru turta de malai sarata 

Pentru aceasta reteta ai nevoie de:


Pentru turta de malai dulce se pastreaza ingredientele de baza, se adauga doua linguri de miere sau sirop de agave, un praf de scortisoara, putina vanilie, iar legumele se inlocuiesc cu fructe de sezon.


Malaiul – aliment stramosesc cu beneficii uitate

Se face un aluat din faina de malai, faina de grau, apa, legumele/fructe taiate feliute subtiri, condimentele si uleiul. Compozitia rezultata va avea aspectul unui blat de tort mai subtire.

Se unge o tava (preferabil una cu gaura la mijloc) se toarna aluatul si se coace la 180 grade pana se rumeneste . Timpul de coacere difera in functie de granulatia malaiului, dar se poate aproxima un timp de 30 de minute. Cand turta e gata incepe sa se desprinda de peretii tavii.

Inainte de a opri cuptorul, incearca turta cu o scobitoare. Serveste turta calda, cu branza tofu si iaurt vegetal sau ca atare.

Aceasta reteta se poate face si fara legume/fructe pastrandu-se doar ingredientele de baza.

 Daca doriti componentele din articol click pe produsele evidentiate cu verde, sau click aici 

Pofta buna!

Daca doriti : Pizza cu blat din faina integrala, low gluten

miercuri, 14 decembrie 2022

Pizza cu blat din faina integrala, low gluten

 




Azi îți propunem o rețetă de pizza din făină integrală, cu mult mai puțin gluten, fara drojdie, ușor de preparat, delicioasa și sănătoasă, vegetariană sau vegană, fără lactoză.

Gustul de pizza cu blat din faina integrala este foarte aromat iar blatul este subțire și crocant. 

Dar și mai important, faina integrala este bogata in fibre, in minerale și vitamine.

Pizza propusă de noi este ușor de digerat și foarte nutritiva fiind adorata de cei mici.

Ingredientele toppingului care se pune pe pizza poți să le alegi un funcție de preferințe, astfel poți opta pentru o pizza vegetariana, vegană sau una care conține și carne.

Pizza este un preparat le care îl adoră toate familia însă variantele din comert sau cele propuse de pizzerii sunt dezechilibrate nutrițional și conțin foarte mult gluten. De aceea, pentru copii dar și pentru cei mari va propunem o varianta sănătoasă dar și foarte gustoasă.

Chiar daca nu te știi cu o intoleranță la gluten, tot este bine sa consumi cat mai puțin gluten deoarece acesta are efect proinflamator ai poate dezechilbra sănătatea colonului.

Pizza fara gluten

Nu am ales o varianta de pizza 100% fara gluten pentru că mixurile de faina fara gluten sunt foarte bogate in amidon și în afara faptului că nu au gluten, tot dezechilibrate nutrițional sunt.

La secțiunea ingrediente o să-ți spun exact ce opțiuni ai dacă îți dorești să prepari o pizza 100% fără gluten.

Reteta blat integral pizza – ingrediente:

Ingrediente topping pizza sănătoasă

  • Sos de roșii (cat mai gros, cu un conținut cat mai mic de apă)
  • Ardei, ceapa roșie
  • Ciuperci
  • Masline bio
  • Oregano
  • Mozzarella sau mozzarella vegană (Pentru vegani dar și pentru cei cu intoleranță la lactoză)
  • Ton, ton vegan sau șuncă (pizza din imagine este fără carne sau pește dar dacă se dorește neapărat se poate adăuga) – combinația de carne cu făină, chiar și ea integrală nu este una optimă putând fi indigestă
  • Etc. – ingredientele folosite pot fi variate in funcție de preferințe

Mod de preparare pizza integrală, low gluten

Modul de preparare este unul foarte simplu, nu necesită experiență, doar puțină îndemânare. Respectă întocmai pașii de mai jos și nu vei da gres:

  • Se amesteca făinurile
  • Separat se amestecă apa, uleiul și sarea cat se poate de bine
  • Se adaugă peste făinuri și se amestecă
  • Se frământa pana se omogenizează
  • Aluatul trebuie să aibă o consistență medie, foarte puțin lipicios
  • Se lasa sa stea 10min

 

  • Se mai frământă puțin
  • Se împarte în 2 pentru tavi dreptunghiulare de cuptor sau in 3 pentru tavi rotunde de pizza
  • Se întinde cât se poate cu sucitorul

 

  • Se unge tava cu ulei de măsline extra virgin sau cu ulei de cocos
  • Se pune aluatul în tavă și se mai întinde cu degetele astfel încât tot fundul tăvii sa fie acoperot

 

  • Se pune sos de roșii și se întinde pe tot blatul
  • Se adaugă restul ingredientelor
  • La final se presară mozzarella

 

  • Se încinge cuptorul la 210 grade C, caldura doar de jos și ventilație
  • Se pune pizza in cuptor cât mai jos
  • Se lasă timp de 13-15 minute până când mozzarella se vede că este rumenită

 

  • După ce se scoate din cuptor, se lasă să stea 2-3 minute și apoi se taie și se servește.

Si ultima recomandare importanta:

serveste pizza alaturi de o salata mare de cruditati!


Ingredientele colorate in verde ( pentru comanda dati click pe ele) sau le puteti comanda click aici 

Video cu aceasta reteta - https://youtu.be/Opv8gu1Ccd4

Poate va place si :
Reteta salata (gen salata de boeuf) cu maioneza vegetala