Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

joi, 27 august 2015

Hepatita C, repercursiuni asupra sanatatii ficatului



Una dintre cele mai complicate infectii ale ficatului, Hepatita C este boala cu cele mai multe repercursiuni asupra sanatatii ficatului pe termen lung.
Desi in faza acuta boala trece neobservata, statisticile arata ca 80% dintre persoanele infectate cu virus hepatitic C dezvolta hepatita cronica.
Fara un tratament corespunzator, persoanele cu hepatita C cronica, in timp, evolueaza spre ciroza sau cancer hepatic.

Ce este hepatita C?



Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de infectia cu virusul HCV. In faza acuta, boala este de cele mai multe ori asimptomatica sau se manifesta prin oboseala, dureri musculare, iritabilitate, greata sau icter usor – simptome care pot fi usor confundate sau ignorate de pacienti. In majoritatea cazurilor, boala este identificata mult mai tarziu, de cele mai multe ori dupa un set de analize hepatice de rutina sau atunci cand apar complicatii.
Virusul Hepatitei C are o perioada de incubare intre 2 saptamani si 6 luni, iar 80% dintre persoanele infectate nu manifesta simptome specifice bolii. Persoanele cu un sistem imunitar puternic elimina virusul spontan, fara vreun tratament specific, insa in cazul a 55-85%[1]dintre persoanele infectate, virusul ramane cantonat in ficat, evoluand spre insuficienta hepatica, ciroza, cancer hepatic.

Boala cunoscuta abia dupa 90



In tara noastra, despre Hepatita C s-a discutat mult in contextul transfuziilor sangvine si al interventiilor chirurgicale efectuate in anii ’80 inceputul anilor ’90, multe persoane contractand virusul hepatic C fara sa stie.
Pana la acea data, bancile de sange nu efectuau teste pentru depistarea virusului hepatitei C deoarece acesta inca nu era cunoscut. Abia in anul 1988 virusul este identificat de Bradley si Haughton, dupa un amplu program de cercetare derulat intre anii 1970-1980[2], cercetatorii observand ca la persoanele care suferisera o transfuzie sau un transplant, aparea o hepatita cauzata de un alt virus decat cel al hepatitei A sau B, numit NANBH (hepatita nonA, nonB).
Din cauza sterilizarii precare din spitale si a transfuziilor sangvine, un numar foarte mare de persoane s-au imbolnavit de hepatita C in acea perioada, astazi confruntandu-se cu complicatiile bolii.
La ora actuala, in Romania se inregistreaza aprox. 700.000 de persoane cu hepatita C, insa cifra ar putea fi de 4 ori mai mare din cauza faptului ca persoanele se adreseaza medicilor tarziu.

Sangele, principalul mijloc de transmitere



Hepatita C este o boala care se transmite de la o persoana la alta prin expunerea la sangele infectat. Mai expuse riscului sunt urmatoarele persoane:
-personalul medical 
-persoanele care sufera de hemofilie
-persoanele care au suferit interventii chirurgicale si transfuzii sangvine, in special inainte de 1992
-consumatorii de droguri injectabile
-persoanele cu parteneri sexuali multipli
-cei care si-au facut tatuaje, piercing-uri sau tratamente cosmetice cu instrumentar nesterilizat
-Virusul se poate transmite si de la mama infectata la nou-nascut, insa cazurile sunt mai rare. Spre deosebire de alte forme de hepatita virala, cea cu HVC -nu se transmite prin alimente, lapte matern, apa, contactul cu persoana infectata (imbratisare, atingere, strangere de mana).

Ce se intampla cu ficatul in cazul Hepatitei C?



Desi asimptomatica in primii ani, afecteaza in timp functiile ficatului. Odata patruns in sange, virusul hepatitic C se ataseaza de celula hepatica si incepe sa se replice, raspandindu-se la nivelul ficatului. Celulele hepatice infectate “declanseaza” alarma eliberand interferoni (proteine ale sistemului imunitar ce se elibereaza ca raspuns la atacul unor agenti straini, cum sunt virusurile).
Pe suprafata hepatocitelor afectate apar markeri de suprafata, pentru a fi recunoscute mai usor de “celulele ucigase” ale sistemului imunitar – celulele T. Acestea distrug celulele hepatice infectate, incercand sa limiteze actiunea virusului.
Ca urmare a luptei dintre sistemul imunitar si virus, pe suprafata ficatului incep sa apara cicatrici. In timp, boala progreseaza spre fibroza – hepatocitele infectate sunt inlocuite de tesut conjunctiv. In 30% dintre cazuri, fibroza evolueaza catre ciroza, boala caracterizata de modificarea severa a tesutului hepatic, functiile ficatului fiind grav compromise.

Monitorizarea atenta si tratamentul adecvat sustin ficatul in lupta cu boala




Bolnavii cu hepatita C pot avea o evolutie foarte buna daca, odata diagnosticata boala, raman sub supravegherea unui medic si au un regim de viata cat mai echilibrat. In acest moment, pentru hepatita C exista cateva tratamente, insa acestea au multiple efecte adverse. Pentru rezultate mai bune, optati si pentru scheme de tratament naturale integrate celor alopate. Total Cleanse™ Liver de la Secom sustine functiile hepatice prin formula complexa cu silimarina, N-Acetil-Cisteina, Glutation, Vitamina C si Seleniu.
Produsul ajuta ficatul in procesul de detoxifiere, reduce stresul oxidativ (participa la biosinteza hepatica a glutationului cu rol puternic antioxidant), scade cicatrizarea fibroasa a ficatului, regleaza rata de distrugere hepatica a globulelor rosii, ajuta la sinteza ureei, acidului uric, albuminei, glicogenului si proteinelor de coagulare (protrombina, fibrinogen, heparina).
Milk Thistle Phytosome™ asigura protectie structurilor ficatului afectate de infectia cu HVC, sustinandu-i functionarea optima. Produsul contine formula patentata Milk Thistle Phytosome™ (80% silimarina legata cu fosfatidilcolina din soia) dar si anghinare, papadie, ghimbir pentru cresterea rezultatelor terapeutice. Ingredientele actioneaza asupra structurii si permeabilitatii membranei celulei hepatice, reducand riscul patrunderii in aceasta a substantelor hepatotoxice, reduce actiunile enzimelor pro-inflamatoare asupra membranelor celulelor hepatice si stimuleaza regenerarea si reduce leziunile tesutului hepatic. In plus, formula reduce stresul oxidativ si sustine functiile ficatului.
Produsele au biodisponibilitate mare, sunt usor de administrat si contin ingrediente 100% naturale. Pentru elaborarea schemelor complexe de tratament complementar recomandate hepatitei C, adresati-va Centrului de Medicina Integrativa Secom. Cu o experienta de 13 ani, specialistii Centrului ofera cele mai eficiente programe de tratament natural personalizat, promovand conceptul de medicina integrativa.
SURSA : http://www.sfatulmedicului.ro/

Diareea si constipatia- remedii naturiste



In functie de cauza, exista o serie de remedii naturiste pentru diaree si constipatie la care orice persoana poate apela chiar la domiciliu. 

Alergiile alimentare pot fi o cauza comuna de diaree dar acestea nu au vreo legatura cu gastroenterita. Daca o persoana manifesta varsaturi severe si diaree trebuie sa solicite asistenta medicala de urgenta (iar acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor mici).

Diareea

Diareea este procesul care implica eliminarea frecventa de scaune moi si este adesea insotita de varsaturi. Cea mai des intalnita cauza a diareei este infectia tractului digestiv care determina gastroenterita. Gastroenterita este provocata de consumul de alimente contaminate, infectii virale sau este rezultatul unui dezechilibru al bacteriilor naturale ale tractului digestiv. 

- Masuri pentru ameliorarea diareei
  • Se va bea multa apa pentru hidratarea organismului si prevenirea deshidratarii.
  • Zincul poate reduce permeabilitatea intestinului, fiind un remediu important mai ales in cazul in care s-a instalat diareea cronica.
  • Potasiul este usor eliminat prin diaree si varsaturi. Pentru echilibrul valorilor potasiului din organism se vor consuma avocado, banane, sucuri de legume.
  • Se vor administra vitamine de genul B1 si B3, care fac parte din complexul vitaminic B. In acest mod va fi sustinuta sanatatea sistemului digestiv pana cand bolnavul care sufera de diaree se va putea hrani din nou, corespunzator si va contribui la inlocuirea nutrientilor pierduti.
  • Se vor utiliza suplimente sau alimente care contin acidofilus timp de cel putin timp de o luna dupa o criza pentru a se normaliza flora intestinala.
- Remedii naturiste pentru diaree 
Cretusca este un bun astrigent si poate fi utilizata in toate cazurile de diaree. Mai ales pentru copii, ceaiul de cretusca este un remediu care ar trebui utilizat ori de cate ori este nevoie. In cazul unui episod de diaree la adulti se recomanda un amestec de:
  • 1 lingurita de Geranium maculatum
  • 1 lingurita de Myrica cerifera
  • 1 lingurita de cretusca
  • 1 lingurita de scoarta de stejar alb.
Se vor combina ingredientele si se va pune o lingurita din amestec intr-un ibric peste care se va turna o cana cu apa clocotita. Se va lasa la infuzat 10-15 minute si apoi se va strecura. Se va bea o cana din ora in ora sau pana cand dispar simptomele, iar apoi inainte de fiecare masa pana cand digestia revine la normal.

Suplimente recomandate pentru adulti
Astragalus - 57,43 RON
- protector digestiv (reduce diareea, flatulenta, hiperaciditatea gastrica)
Noni Fruit - 92,09 RON
L-glutamine - 78,01 RON
- protector al sistemului digestiv in cancer, colita, boala Crohn, diaree, ulcer, consum de antiinflamatoare nesteroidiene, infectii digestive

Suplimente recomandate pentru copii
Child Life First Defense - 135,38 RON
- recomandat in dezechilibre imunitare, toxiinfectii alimentare, diaree acuta si cronica, colita, enterocolita, colon iritabil, giardioza, hepatita, infectie cu Helicobacter pylori
Child Life Aller Care - 106,13 RON 
- recomandat in greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, etc

Constipatia

Constipatia este un simptom al unor probleme care stau la baza sistemului digestiv. Printre cauze s-ar putea numara o dieta necorespunzatoare, o tulburare hepatica sau chiar un blocaj fizic in organism. Cauza trebuie sa fie identificata si tratata, intrucat utilizarea pe termen lung a laxativelor poate declansa alte probleme, cum ar fi dureri de cap, colici, icter, scaderea tonusului intestinal, situatii care ar putea agrava constipatia. 
- Remedii naturiste pentru tratarea constipatiei 

In cele mai multe cazuri de constipatie cronica, muschii intestinului trebuie sa fie reeducati sa evacueze materiile fecale. In plus, pe langa consumul de apa, trebuie ca mesele sa se ia in fiecare zi in aceesi perioada a zilei si sa se consume in cantitati mici, diverse plante medicinale pentru a restimula peristaltismul intestinal. 

Pot fi utilizate cascara sagrada, rubarba etc. Dozele mari din aceste plante au efect purgativ, dar dozele mici stimuleaza pofta de mancare, disperseaza gazele intestinale si au rol tonic si astringent. Pot fi folosite urmatoarele combinatii de plante:
  • 2 lingurite agrise
  • 2 lingurite frunze de boldo
  • 1 lingurita cascara sagrada
  • 1 lingurita lemn dulce
  • 1 lingurita radacina rubarba
  • 1 lingurita ghimbir.
Se vor combina toate plantele medicinale si se va pune o lingurita din amestec intr-un ibric peste care se va turna o cana de apa clocotita. Se va lasat la infuzat 10-15 minute si se va strecura. Se va bea inainte de a merge la culcare.

Suplimente recomandate pentru adulti
Nature's Bounty Aloe Vera - 78,01 RON 
- are un efect laxativ delicat, nedureros; este benefic in cazurile de constipatie cronica
Grapefruit Seed Extract - 85,42 RON
- stimuleaza metabolismul, reduce riscul de cancer de colon; recomandat in costipatie cronica, sindrom de colon iritabil, ulcer, diverticuloza, reflux gastrointestinal, flatulenta
Lactoferrin - 156,02 RON
- probiotic: reface microflora intestinala "prietenoasa", recomandat in boala Crohn, colita, ulcer peptic, disbacterioza, constipatie, diaree

Suplimente recomandate pentru copii
Colostru Cu Probiotice - 147,08 RON
- reduce consecintele sindromului de intestin permeabil ( tulburari de concentrare, hiperactivitate si deficit de atentie, malabsorbtie, diaree si/sau constipatie, convulsii, etc.)
Baby's Jarro-dophilus - 99,85 RON
- recomandat in enterocolite, boala celiaca (intoleranta la gluten), sindrom de colon iritabil, constipatie, balonare, flatulenta, diaree nonpatogena, diaree infectioasa (si cea provocata de Rotavirus)

SURSA : http://www.sfatulmedicului.ro/

luni, 24 august 2015

Panaritiu: simptome, cauze, diagnostic si tratament

Panariţiu este denumirea pentru infecţia acută de la o mână sau de la un picior (în cazuri rare). Afecţiunea este destul de frecventă şi se produce ca urmare a pătrunderii unui germene (stafilococ) într-unul din degete ca urmare a unei plăgi sau înţepături.
Panariţiul poate fi de două tipuri: superficial şi profund. Panariţiul superficial se găseşte pe pulpa degetului sau pe conturul unghiei şi chiar la înălţimea primei sau celei de-a doua falange. Panariţiul superficial este o inflamaţie care evolua în câteva ore sau în câteva zile şi presupune creşterea în volum a degetului, înroşirea acestuia şi o durere zvâcnitoare ce poate provoca insomnie şi febră. Panariţiul profund se manifestă atunci când un germene este introdus în teaca tendoanelor flectoare ale degetelor sau ca urmare a unei complicaţii a panariţiului superficial. În acest caz infecţia poate atinge osul unei falange (osteita), unul sau mai multe tendoane ale degetului cu teaca lor, o articulaţie dintre două falange (artrita) sau chiar întreaga mână (flegmon). Inflamaţia este intensă şi se manifestă prin imposibilitatea de a mişca degetele în cauză. Această situaţie intervine atunci când este afectată teaca tendonului flector şi antrenează deformarea dureroasă a degetului, în cârlig.
Panariţiul poartă numele şi de paronichie şi înseamnă cam 35% din toate infecţiile mâinilor. Există anumite persoane care sunt susceptibile de a dezvolta afecţiunea, mai precis cei care au profesii ce necesită imersia prelungită a mâinilor în apă, persoanele imunosupresate, cei cu HIV sau cei care sunt supuşi terapiei steroidice.
Simptome
Principalele simptome ale panaritiului sunt durere, sensibilitate şi tumefierea faldului lateral al unghiei. Dacă nu este tratată infecţiapoate afecta unghia de jur-împrejur. Paronichia cronică se manifestă circa şase săptămâni iar durereainflamaţia şi eritemul apar periodic. Paronichia cronică este determinată în principal de Candida albicans.Există şi alte situaţii care duc la prezenţa unor anomalii ale faldurilor unghiei şi implicit la apariţia paronichiei, cum ar fi psoriazisul, candidoza cutanată şi toxicitatea medicamentoasă. Ocomplicaţie a panaritiului profund este septicemia, situaţie în care germenii şi toxinele pătrund în circulaţia sanguină. Pătrunderea germenilor şi toxinelor în sânge este însoţită de stări febrile şi frisoane.
Paronichia poate apărea la pacienţi de orice vârstă. Există anumite condiţii patologice de fond care predispun la paronichie. Acestea fac referire la diabet, obezitate, imunosupresie sau defecte imunologice.  
Diagnostic
Pentru punerea diagnosticului de paronichie este necesară efectuarea unor studii de laborator. Acestea includ coloraţia Gram(ajută la identificarea bacteriei),tratarea cu potasiu hidroxid, tratament Tzanck (infecţie herpetică).
Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: candidoza, celulita, dermatita de contact, manifestări cutanate ale HIV, herpes, onicoliza, cercinom cuamos celular, pemfigus vulgaris.
Prevenirea afecţiunii
Prevenţia constă în folosirea unor mănuşi în timpul activităţilor care prezintă risc de înţepătură şi respectarea unei igiene minuţioase în momentul realizării manechiurii.
Tratamentul paronichiei
Pentru paronichia acută tratamentul constă în realizarea unor băi calde ale degetului de 3-4 ori pe zi până la dispariţia simptomelor. În acest timp pot fi administrate şi antibiotice orale. Dacă în urma administrării acestui tratament paronichia nu dispare atunci ea trebuie drenată.
Pentru tratarea paronichiei cronice pacientul trebuie să respecte, în fază iniţială, câteva sfaturi care presupun evitarea expunerii la medii umede sau la iritanţi ai pieliiLeziunile trebuie menţinute uscate. Cazurile uşoare se pot trata cu comprese calde. Totodată, în fază iniţială, afecţiunea poate fi tratată cu antifungice topice. Pacienţii aflaţi în stare severă pot beneficia de ketoconazale şi fluconazale. Un tratament mai agresiv este necesar pentru persoanele care au diabet sau cei imunocompromişi. Există şi terapia chirurgicală pentru paronichie.

SURSA : http://www.sanatateatv.ro/

duminică, 23 august 2015

Sanatate cu flori si frunze de liliac




Desfide orice concurenta in mate­rie de culoare si de miros. 

Cu flo­rile lui parfumate cu ambra si imbracate in cele mai suave nuante de alb, mov si roz, este asul de inima al primaverii si al iubirilor patimase. Ceea ce nu-l impie­dica, totusi, sa fie si un strajer al naturii, paznic sau ajutor la suferintele omenesti. Planta bogata in uleiuri aromate, se bucu­ra de cautare atat in terapiile naturiste, cat si in cosmetica.

Leacuri din flori de liliac

* Diabet. Se recomanda administra­rea unui decoct din muguri de liliac, co­lectati primavara, devreme, cand sunt ga­ta sa "plesneasca". Mugurii se usuca, se rasnesc si se pastreaza in borcane cu filet. Peste doua linguri de pulbere se toarna 200 ml de apa fierbinte, se pune la fiert pe un foc slab (sau baie de aburi) timp de 15 minute, apoi se filtreaza si se aduce la volumul initial cu putina apa fiarta. Se bea cate 1 lingura, de 3 ori pe zi.
* Guta, reumatism, depunere de sa­ruri, artrita. 1. Tinctura: Florile de liliac se pun intr-o sticla de jumatate de litru, pana la gatul ei. Se toarna peste ele alcool de 40 de grade, se lasa la macerat timp de 21 de zile la intuneric, apoi se filtreaza si se storc bine florile. Se beau 30 de pica­turi, cu 50 ml apa, de 3 ori pe zi, inainte de mese, timp de 3 luni. 2. Unguent: doua linguri de flori tocate sau mixate se amesteca bine cu 2 linguri de unt (osanza topita sau untura de gasca), se tin pe baie de aburi 30-40 de mi­nute, se lasa la racit si se pas­treaza nestrecurate, la frigider. Inainte de cul­­care, locurile bolna­ve se incalzesc cu un foen si se frictioneaza cu un­guent. Conco­mi­tent, se bea tinctura din flori, cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, inainte de masa.
* Rani, lovituri, re­u­matism: la o ceasca de flori de liliac se adau­­ga 0,5 litri de tuica si se lasa la ma­cerat timp de doua saptamani. Se utili­zeaza sub forma de comprese, ce se schim­ba de 3-4 ori pe zi.
* Artrita reumatoida, depunere de saruri in articulatii, pinten osos. Flori uscate de liliac se macereaza in alcool de 40gr. (intr-un raport de 1:10), timp de 8-10 zile, intr-un recipient inchis etans. Se administreaza cate 30 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, cu putina apa. In acelasi timp se freaca locurile dureroase sau se fac impa­chetari cu aceeasi solutie.

Leacuri din frunze de liliac

* Bolile inflamatorii ale rinichilor, pietre. In medicina traditionala este utili­zat extractul din frunze de liliac. Peste 2 linguri de frunze zdrobite de liliac se toar­na 250 ml de apa calda, se aduce la punc­tul de fierbere, apoi se indeparteaza de pe foc si se infuzeaza lichidul invelit in plapuma, timp de 2-3 ore. Se strecoara si se stoarce. Luati 1 lingura, de 4 ori pe zi, inainte de mese. O cura dureaza doua sap­tamani. Dupa o pauza de 2-3 sap­ta­mani, daca este necesar, procedura se poate repeta de 3-4 ori.
* Plagi purulente. Inca din batrani frunzele proaspete de liliac erau renumite in tratamentul tesutului cutanat. Pentru spalarea ranilor, puteti folosi infuzie din frunze. In acest caz, doua linguri de frun­ze uscate se aduc pana la fierbere, cu 200 ml apa, si se infuzeaza timp de 2-3 ore. Se filtreaza si se aplica sub forma de spa­laturi si comprese.


* Raceala cu febra. Preparatele din liliac au proprietati antiinflamatorii si sudorifice. La primele simptome aparute se prepara o infuzie din 2 linguri de frun­ze tocate peste care se toarna 1 cana de apa clocotita. Se infuzeaza o ora, in ter­mos, sau cu vasul invelit in prosop flau­sat. Se bea cate o ceasca de infuzie, de 3-4 ori pe zi, putin incalzita.
* Malarie cu frisoane. Iata o boala ce nu se lasa batuta, in ciuda faptului ca medicina inventeaza vaccinuri si medica­mente tot mai puternice. De aceea e bine sa stim cateva metode de lupta cu febra palustra. 1. Se culeg 20 de frunze tinere, inca lipicioase, de liliac, si se toaca. Peste masa verde se toarna 250 ml de apa clo­cotita. Se infuzeaza (de preferat in ter­mos) timp de 1,5 ore, apoi se strecoara. Se beau cate 100 ml, de doua ori pe zi, di­mineata, pe stomacul gol, cu o ora ina­in­te de masa, si seara, dupa ultima masa, in timp ce bolnavul sta culcat in pat. Sau se beau de trei ori pe zi, cate 100 ml, ina­inte de mesele princi­pa­le. O cu­ra dureaza 10 zile. 2. A­mes­tec care vindeca ma­laria, chiar si atunci cand toate celelalte me­tode nu mai ajuta: se combina 20 g de frunze proas­pete de liliac, 1 lin­gurita de pelin proaspat, cu 1/2 lingurita de ulei de eucalipt. Se lasa la macerat intr-un litru de tuica, in sticla inchisa etans, la intu­neric, timp de 2 sap­tamani. Se beau cate 2 linguri, inainte de mesele principale.
* Guta. Se amesteca parti egale de flori si frunze uscate de liliac. Doua lin­guri de amestec se macereaza in 200 ml de alcool de 70gr. sau tuica, timp de o sap­tamana, la intuneric, agitand periodic. Se filtreaza si se beau cate 20-30 de picaturi de tinctura pe baza de alcool, sau 50 de picaturi pe baza de tuica, de 3 ori pe zi, inainte de masa.
* Artrita, reumatism, dureri lomba­re. Se amesteca 2 linguri de frunze de liliac tocate sau mixate, 300 ml de suc de ridiche neagra, 200 g de miere de albine si 100 ml de tuica. Amestecul se lasa 24 de ore intr-un borcan cu filet, la intuneric, apoi se foloseste pentru frectii. Inainte de procedura, locurile afectate se incalzesc cu un foen. Inainte de folosire, preparatul se amesteca bine.

SURSA : http://www.formula-as.ro/
Медицина и здоровье - избранное

joi, 20 august 2015

Produse naturiste, cosmetice naturale, suplimente alimentare


                         

Magazin online cu o gama variata de produse naturiste, cosmetice naturale, suplimente alimentare, o gama variata de produse pentru slabit, ceaiuri si tincturi cu extracte naturale, seminte si fructe uscate, uleiuri esentiale si uleiuri cosmetice.


MAGAZIN


                                         



miercuri, 19 august 2015

Hrana inainte de medicamente


Multi doctori care trateaza bolile de inima au tendinta de a prescrie medicamente cunoscute sub denumirea de statine, dar unii medici din Canada incearca o noua metoda: dieta vegana. Bolile de inima sunt pe locul doi in topul cauzelor mortalitatii in Canada. Ucid peste 47 000 de  canadieni in fiecare an.
Dr. Shane Williams este un cardiolog din Bracebridge, Ontario. Urmeaza o dieta vegana din 2010. “Oamenii nu cunosc puterea alimentatiei,” a spus Williams pentru CBC News .In ultimii patru ani, cardiologul a influentat treptat stilul de viata al pacientilor sai.  “Partea dificila este ca necesita mult timp,” a spus Williams. Incepand din 2011, el a inceput sa utilizeze o dieta pe baza de plante pentru pacientii doritori si a inclus ore de consiliere pe tema veganismului. Williams este de parere ca medicii – in special cei cardiologi – ar trebui sa petreaca cel putin o ora cu pacientii lor discutand despre obiceiurile alimentare si oferindu-le alternative. (williamscardiology.com)
Dupa parerea lui, ar face o mare diferenta pentru pacientii dispusi sa faca anumite modificari in dieta.“Am vazut ca se poate si rezultatele sunt incredibile,” a mai spus el.
Un exemplu este Liam Cragg, 59, din Ontario, Bracebridge.In 2012, a ajuns la spital cu simptomele unui atac de cord. Cragg a mers ulterior la medicul de familie care i-a facut o trimitere catre doctorul Williams. Dupa patru luni de regim bazat pe plante, Cragg a observat o mare diferenta. “Am slabit cel putin 13 kg, talia mi s-a subtiat si nu ma mai dureau genunchii,” a relatat Cragg. Williams marturiseste ca petrece cel putin 60 minute cu pacientii la primele consultatii. “Stiu din experienta ca majoritatea cardiologilor petrec in jur de 15 – 25 de minute la primul consult,” declara Williams, care spune ca incearca sa “inteleaga cat mai profund cauzele si motivatia obiceiurilor alimentare ale pacientilor.”
Cardiologul si-ar dori sa vada mai multi doctori care folosesc metode alternative de vindecare, in special prin corectarea comportamentului alimentar. “Majoritatea medicilor, din pacate, nu apreciaza eficacitatea alimentatiei corecte ca alternativa la medicamente,” spune Williams.

Ierbivor vs Carnivor

Si dr. William Roberts, cardiolog patolog proeminent si editor al Revistei Americane de Cardiologie, crede, de asemenea, ca dieta vegana reprezinta solutia pentru bolile de inima din lumea occidentala. Roberts sustine ca bolile de inima sunt cauzate de un nivel ridicat de colesterol datorat unei alimentatii bazate pe carne, in loc de una preponderent vegana.Unii experti sustin ca oamenii sunt meniti sa aiba o dieta bazata pe plante. Carnivorele au dintii ascutiti, pe cand noi ii avem pe majoritatea plati, ideali pentru mestecarea fructelor si legumelor.
“Oamenii sunt mai degraba erbivori, nu carnivori,” spune el. Expertii sustin ca structura dintilor nostri si lungimea tractului intestinal sunt indicatii ale faptului ca oamenii sunt mai inclinati spre o alimentatie erbivora. Carnivorii au dinti ascutiti, pe cand oamenii au majoritatea dintilor plati, necesari mestecarii fructelor si legumelor. Carnivorele au tractul intestinal scurt, dar ale noastre sunt foarte lungi. Consumul de carne a fost asociat cu un risc ridicat de aparitie a bolilor de inima, cancer si diabet si exista multe dovezi care asociaza alimentatia cu bolile.
De exemplu, la populatiile cu alimentatii preponderant vegetariene, cum ar fi cele din zonele rurale din China, Africa centrala, papuasii din Noua Guinea si indienii Tarahumara din nordul Mexicului, bolile coronariene sunt practic inexistente. Cand aceste populatii incep sa adopte alimentatii de tip occidental, cu produse de provenienta animala, incep rapid sa dezvolte boli de inima. Roberts argumenteaza ca o alimentatie pe baza de plante este ieftina si sigura.
“Daca prescriem tuturor medicamente, mii de oameni vor suferi din cauza efectelor secundare, de aceea o alimentatie pe baza de plante este cel mai ieftin si mai sigur mod de prevenire,” spune el.

Statinele pot fi eficiente, dar implica efecte secundare

Autorii au constatat ca multe persoane cu risc ridicat de boli de inima nu luau statine. “Multi dintre cei care ar fi beneficiat cu adevarat, nu luau statine si nu stim de ce,” a declarat Dr. Michael Johansen, autorul principal al studiului.Statinele, medicamente pentru reducerea colesterolului, sunt printre cele mai folosite medicamente si exista argumente pentru eficienta lor, daca sunt utilizate in mod corect. Un studiu, publicat recent in Analele Medicinei de Familie, a analizat 16,712 raspunsuri din partea unor persoane cu varste cuprinse intre 30 si 79 de ani. Toti cei care au primit cel putin doua retete cu statine au fost clasificati drept utilizatori de statine.
‘Statinele ar trebui rezervate celor foarte bolnavi, in timp ce alimentatia sanatoasa ar trebui sa fie la indemana tuturor.’- spune Dr. John McDougall, expert in alimentatie si boli de inima. El spune ca exista multe motive pentru care oamenii nu iau statine, fie nu sunt prescrise de doctori, fie sunt pacienti fara asigurare medicala, sau acestia nu-si iau medicamentele prescrise de medic.
“In calitate de doctori trebuie sa ne asiguram ca pacientii inteleg beneficiile si ca urmeaza recomandarile. Trebuie sa ne asiguram ca toti au acces la medicamente prin asigurarea oferita, precum  si la ingrijire medicala,” spune Johansen. Dr. John McDougall, medic American si specialist in probleme de alimentatie si boli de inima, spune ca statinele ar trebui sa fie o ultima solutie. McDougall este de parere ca bolile de inima pot fi prevenite si tratate printr-o alimentatie bazata pe alimente cu amidon, legume si fructe, dar fara produse animale
“Statinele ar trebui rezervate celor foarte bolnavi, in timp ce alimentatia sanatoasa este la indemana tuturor,” spune McDougall.

Hrana inainte de medicamente

Williams se concentreaza pe prevenirea bolilor.’Cea mai buna metoda de preventie este consumul de verdeturi, fructe si legume in loc de carne,’ spune Dr. William Roberts, expert in sanatatea cardiovasculara. (williamscardiology.com). “Firmele producatoare de medicamente ne spun ca doar 10 la suta din colesterolul din sange provine din ceea ce consumam, restul este produs de ficat. Dar ce nu ne spun este ca alimentatia noastra determina ficatul sa produca colesterol in exces – o omisiune destul de grava din partea lor,” spune Williams.
Placile ce se depun pe artere sunt facute din colesterol, dar daca nivelul de colesterol este suficient de scazut, atunci corpul nu are ce depunere sa formeze.
Sursa utilizata:http://viataverdeviu.ro/

Stirul o buruiana cu beneficii pentru sanatate !



Amarantul (Amaranthus retroflexus – cunoscut popular sub denumirea de stir) este o planta cu frunze late, originara din jumatatea de sud a Americii de Nord. Face parte din familia Amarantacee, care mai include sfecla, sfecla elvetiana, spanacul si quinoa si se caracterizeaza printr-o crestere si raspandire rapide . De fapt, amarantul este asa de agresiv incat multi gradinari il considera mai degraba o buruiana care le ameninta restul plantelor.
Ceea ce este pacat, avand in vedere ca amarantul este extrem de nutritiv. Semintele asemanatoare cu cerealele reprezentau o sursa esentiala de nutrienti pentru indienii americani, ramanand o mancare populara in Mexic si America de Sud. Acest articol doreste sa evidentieze cateva beneficii pentru sanatate ale acestei plante care nu pare sa fie apreciata indeajuns.

Motive ca sa incluzi amarantul in alimentatie

Sursa completa de proteine — In functie de calitatea sa, amarantul poate contine intre 13 si 19 procente de proteine, ceea ce reprezinta mult mai mult pe gram decat alte cereale precum orezul, sorgul si secara. Important de retinut ca aceasta sursa de proteina contine toti cei opt aminoacizi esentiali (inclusiv lizina, un aminoacid ce lipseste din aproape toate cerealele), fiind o sursa completa de proteina. Proteinele sunt importante pentru dezvoltarea si repararea celulelor, transmit semnale corpului, faciliteaza distribuirea substantelor in corp si multe altele. Fara ele practic ne-am “descompune”.
Nu contine gluten – La fel ca hrisca si quinoa, amarantul nu contine gluten. Desi cei cu intoleranta la gluten si afectiune celiaca se vor bucura sa afle vestea, tot mai multe dovezi indica faptul ca glutenul nu este bun pentru nimeni – inclusiv cei care nu prezinta sensibilitate la gluten. Conform Dr. Alessio Fasano, glutenul activeaza o proteina denumita zonulina care face legatura intre celulele intestinale, declansand un raspuns imunitar. (2) Glutenul contine si acid fitic, un compus care neutralizeaza multe minerale importante, precum magneziul.
Beneficii pentru inima — Desi studiile despre amarant sunt limitate, apar cercetari care evidentiaza beneficiile acestuia pentru sistemul cardiovascular. Un studiu publicat in Grasimile pentru Sanatate si Boli in 2007, de exemplu, a descoperit ca uleiul de amarant poate ajuta pacientilor ce sufera de boli coronariene. (3) Un alt studiu mai recent, publicat in Stiinta Proteomica in 2014, a descoperit ca amarantul are potential in tratarea arteriosclerozei, sau ingustarea arterelor. (4)
Bogat in fibre alimentare — Conform unor statistici asupra continutului nutritiv, o cana de amarant contine 5.2 grame de fibre alimentare, sau 21 % din doza zilnica recomandata (DZR). (5) Mare parte din aceste fibre sunt insolubile, ramanand intacte la trecerea prin tractul intestinal si declansand un efect laxativ. Cu toate acestea, amarantul contine si fibre solubile, care au nevoie de apa, incetinesc digestia si produce beneficii reducand nivelul colesterolului. De aceea amarantul este potrivit si in curele de slabire.
Dens in minerale — Cea mai apreciata calitate a amarantului este concentratia densa de minerale esentiale. O cana de amarant gatit ne furnizeaza DZR de fier, 40 procente din DZR de magneziu (80 % din populatia din tarile dezvoltate se estimeaza ca are deficit de magneziu), 36 procente din DZR de fosfor si o cantitate foarte mare in procent de 105 % din DZR de mangan. Amarantul contine si doze semnificative de calciu, potasiu, zinc, cupru si seleniu. Pe de alta parte, nu are aproape nicio vitamina, exceptand vitamina B6 si acidul folic. (5)
Amarantul se consuma de regula sub forma de seminte, flori si ulei. Desi se pare ca este rezistent la pesticide, este preferabil sa achizitionati produsul organic, pe cat posibil.
Surse : http://viataverdeviu.ro/