Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

joi, 7 ianuarie 2016

Patrunjelul ucide celulele cancerului pulmonar

                                  

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai comune cauze de deces. Mai multe persoane mor de aceasta boala, decat de la cancer de colon, cancer de san si pancreas împreună.

Din 75 până la 80% din cazurile de cancer pulmonar provin din cancer cunoscut sub numele de non - cancer pulmonar cu celule mici (NSCL). Un studiu publicat in revista "Pub Med" arată că patrunjelul poate fi folosit ca un remediu pentru aceasta boala teribila, datorita substantei apigenina , care are capacitatea de a distruge celulele canceroase de până la 86%.
În afară de patrunjel, există câteva alimente care sunt contin apigenina, cum ar fi: telina, ceapa, portocala, oregano, coriandru, ceai de musetel, vin rosu si anghinare.
Dar apigenina conținută în patrunjel este cea mai concentrată și, prin urmare, cel mai recomandat in lupta impotriva cancerului.

Ceaiul de pătrunjel trebuie preparat după cum urmează:

Maruntiti fin 15 g de rădăcini de pătrunjel și se toarnă 200 ml de apa clocotita peste ele.
Lăsați-l să fiarbă timp de inca 5 minute. Lasă-l să stea acoperit timp de 15 minute si apoi se strecoara.
Pentru a beneficia de toate puterile de vindecare, este necesar să se bea trei căni pe zi.
In medicina alternativa, patrunjel este considerat cel mai bun remediu care înlătură pietrele la rinichi nisipul si trateaza cu succes infectii urinare si este un diuretic puternic.
Vă recomandăm ceaiul  din rădăcini de pătrunjel și frunze.

SURSA : http://instiks.com/

miercuri, 6 ianuarie 2016

Cind ceapa si usturoiul sunt otravitoare


Vă rog să retineti că este periculos să se taie o ceapa, sa curatati usturoiul  si sa  incercati sa-le   utilizati la gătit a doua zi, devin extrem de otrăvitoare, pentru chiar o singura noapte si creeaza bacterii toxice care pot determina infectii la stomac , din cauza excesului de secretie biliară si chiar intoxicatii alimentare

Din studiile efectuate asupra proprietăţilor şi efectelor cepei şi usturoiului, s-a descoperit că aceste două vegetale deosebite au proprietatea de a absorbi viruşii şi bacteriile, în momentul în care sunt  curăţate şi intră în contact cu aerul. Tocmai de aceea este total contraindicat ca vegetalele acestea să fie consumate la mult timp după curăţare. Potrivit doctorionline.ro, este periculos să tai o ceapa şi s-o foloseşti pentru gătit, după câteva ore sau chiar a doua zi. Devine otrăvitoare într-o singură noapte (chiar şi dacă stă într-o pungă în frigider) şi creează bacterii toxice care pot provoca infecţii stomacale din cauza excesului de secreţie biliară şi chiar intoxicaţii puternice.

marți, 5 ianuarie 2016

Nalba mare - ajutor in raceli

                           

Denumire stiintifica    : Althaea officinalis
Denumirea populara  : nalba alba, nalba buna, nalba de lunca
Se recolteaza                   : flori, frunze, radacini ( primavara devreme                                    sau toamna tirziu)
Cind                                      : martie - octombrie

O planta ce creste indeosebi in lunca Dunarii, dar si pe linga alte ape curgatoare sau balti. Are o foarte buna actiune asupra corzilor vocale  si este de un ajutor nepretuit in raceli, raguseli sau bronsite.
Pentru a intrebuinta radacinile, se curata precum morcovii. Se taie in bucati mici, cam de un centimetru si se pun la uscat pe foi albe. In caz de raguseala sau pentru stimularea corzilor vocale, se mesteca ca guma.  Cind se ajunge la partea lemnoasa, se arunca. Se mai utilizeaza pentru prepararea unui macerat la rece. Nu este bine sa se fiarba , pentru ca, prin incalzire isi pierde substantele active. Pentru a prepara un ceai din partile aeriene ale plantei, se face un macerat la rece timp de 30 de minute -o lingura de radacina la 250 ml apa. Se strecoara si lichidul obtinut se bea in trei - patru reprize pe zi. Este foarte bun impotriva tusei , bronsitelor, laringitelor, trahetelor, bolilor de rinichi si afectiunilor digestive. Se mai poate folosi si pentru gargare in laringite, traheite si amigdalite, spalarea tenului cind este uscat sau sufera de furunculoza.
In candidoze , trichomonas, vaginite bacteriene, reactii alergice la tampoane , lubrifianti vaginali sau diverse produse dermato-cosmetice sunt indicate spalaturi vaginale cu maceratul de nalba. Baile de sezut cu acest lichid sunt bune in tratarea hemoroizilor.

                                                                           

duminică, 3 ianuarie 2016

Podbalul , ajutor in bolile de plamini

       
Denumirea stiintifica : Tussilago farfara
Denumire populara    : brustan, brustur-de riu, cenusoara, galbinele, gusa-gainii
Se recolteza                : partile aeriene ale plantei
Cind                            : februarie-aprilie
Prima planta care apare dupa ce se topeste zapada, odata sau chiar inainte de ghiocei,  este podbalul.
Creste in soluri nisipoase si este de mare ajutor bolnavilor de silicoza, dar si in alte boli ale plaminilor ( bronsita, astm bronsic, pneumonii, raguseala), flebite, dureri de urechi. Pentru a prepara ceai de podbal, se face o infuzie dintr-o lingura de planta la 200 ml apa. Se beau doua - trei cani pe zi. Pentru a ajuta la expectoratie , se ia cite o lingura de ceai la doua- trei ore. Ceaiul de podbal mai poate fi combinat cu cel de frunze de patlagina si cel de radacina de lemn-dulce, pentru a avea un efect mai bun. Foarte eficiente sunt si inhalatiile cu fiertura din frunze si flori de podbal ( una - doua linguri la o cana cu apa). Acest decoct mai este bun si pentru picioarele umflate . Se tin aproximativ 20-30 de minute intr-un lighean cu ceai caldut de podbal.
Frunzele de podbal proaspete pot fi folosite in salata si au efect vitaminizant si detoxifiant asupra organismului. Mai pot fi aplicate pe piept, zdrobite, ajutind in orice boala de plamini. Daca se amesteca cu smintina , se poate obtine o alifie buna pentru tratarea flebitelor. Se aplica pe zona cu probleme si se leaga cu un pansament steril. Sucul proaspat din frunze de podbal, picurat in urechi , combate durerile din acesta zona.

                                     

sâmbătă, 2 ianuarie 2016

Antialergic si antiasmatic-trei frati patati

                             

Denumirea stiintifica : Viola tricolor
Denumirea populara : pansele salbatice, panselute, tamiioara, viorea
Se recolteaza          : partea aeriana a plantei
Cind                       : martie-iunie, in timpul infloririi

Trei frati-patati este o planta care creste spontan, foarte des intilnita la noi la marginea padurilor, in poieni, in lunci umede sau pe dealuri putin inalte. Este un foarte bun depurativ, usor laxativ, curata singele de toxine, fluidifica si elimina secretiile bronhice. Are o actiune antialergica si antiasmatica. Este foarte bun si pentru tratarea reumatismului, a afectiunilor renale si a bolilor de piele, date de acumularea de toxine.
Nu in ultimul rind, are un bun efect asupra psihicului : potoleste agitatia mentala si echilibreaza starea de spirit.
Maceratul : are cele mai bune efecte in raceli, gripe, bronsite.Este foarte indicat persoanelor cu afectiuni cronice, a caror stare de sanatate se inrautateste in sezonul rece, cum ar fi astmul bronsic sau reumatismul.
Pentru a-l prepara, ae pun intr-un vas de portelan sau de sticla doua-trei linguri de planta maruntita la o jumatate de litru de apa. Se lasa la macerat de seara pina dimineata, dupa care se strecoara. Din planta ramasa , se face decoct cu o jumatate de litru de apa. Se fierbe timp de jumatate de ora. Se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se combina lichidul obtinut prin fierbere si cel prin macerare si se bea in decursul unei zile.
Infuzie : o lingura la o cana cu apa, se poate folosi in tratarea acneei, urticariei, rinitelor, bronsitelor, alergiilor, afectiunilor renale.
Se beau doua cani pe zi intr-un tratament care poate ajunge pina la o luna de zile.
Extern : infuzia concentrata ( doua - trei linguri la o cana cu apa) poate fi folosita pentru comprese in cazul ranilor sau acneeei, dar si pentru spalaturi nazale sau pentru inhalatii.

           
                   

sâmbătă, 19 decembrie 2015

Antibiotic natural ce vindeca orice infectie

                       
Formula de baza a acestui tonic puternic dateaza din Europa medievala, epoca in care oamenii au suferit de tot felul de boli si epidemii.
Acest tonic, maestru in curatare, este de fapt un antibiotic care ucide bacteriile gram-pozitive si gram-negative. De asemenea, are o formula antivirala si antifungica puternica, creste circulatia sangelui si a fluxului limfatic, in toate partile corpului.
Aceast remediu pe baza de plante este cea mai buna alegere pentru lupta impotriva candida!
Amestecul respectiv a ajutat multi oameni sa vindece multe boli virale, bacteriene, parazitare si fungice , a vindecat chiar si ciuma! Puterea sa ar trebui sa nu mai fie de acum inainte subestimata.
Poate vindeca marea majoritate a afectiunilor cronice. Incurajeaza circulatia sangelui si purifica sangele. Aceasta formula a ajutat milioane de oameni de-a lungul secolelor pentru a lupta cu cele mai mortale boli.
Pentru a rezuma, acest tonic este eficient in tratamentul tuturor bolilor, intareste cu succes sistemul imunitar, actioneaza ca un antiviral, antibacterian, antifungic si ca un medicament antiparazitar. Ajuta la vindecarea celor mai severe infectii.
Secretul sta in combinatia puternica de inalta calitate a mai multor produse naturale si ingrediente proaspete!
Avertisment!
Cred ca ar fi mai bine sa purtati manusi in timpul pregatirii, in special atunci cand trebuie sa manipulati ardeiul iute, deoarece nu este placut sa va alegeti cu furnicaturi pe maini! Fiti atenti, mirosul este foarte puternic si poate stimula sinusurile instantaneu!
Ingrediente:

Imagini pentru poza otet de mere
700 ml otet din cidru de mere (folositi intotdeauna organic)
Imagini pentru poza usturoi
¼ cana de usturoi tocat foarte marunt
Imagini pentru poza ceapa
¼ cana de ceapa tocata marunt
Imagini pentru poza ardei iute
2-3 ardei proaspeti si extrem de iuti tocati foarte marunt
Imagini pentru poza ghimbir
¼ cana de ghimbir dat pe razatoare (marime cat mai mica)
Imagini pentru poza hrean
2 linguri de hrean ras
Imagini pentru poze cu curcuma
2 linguri de pulbere de turmeric sau 2 bucati de radacina de curcuma rasa
Mod de preparare:
Se combina toate ingredientele intr-un castron, cu exceptia otetului.
Se transfera amestecul apoi intr-un borcan.
Se toarna peste ingrediente otetul, se inchide borcanul si se agita bine.
Pastrati borcanul intr-un loc racoros si uscat timp de 2 saptamani. A se agita bine de mai multe ori pe zi. Dupa 14 zile strecoara lichidul cu ajutorul unui tifon, pentru a se separa aproape tot lichidul. Trebuie sa fie cat mai uscate.
Tonicul dumneavoastra este gata pentru a fi utilizat!
Nu aveti nevoie sa-l pastrati in frigider. Acesta cu siguranta nu se va altera.
Sfat Extra:
Puteti de asemenea, sa-l utilizati in bucatarie – amestecandu-l cu putin ulei pentru a-l folosi la diverse salate sau mancaruri.
Utilizare:
Atentie: Gustul este foarte intens si puternic!
Sfat Extra: Mananca o felie de portocala sau lamaie dupa ce consumi acest tonic pentru a usura senzatia de arsura.
Nu il diluati cu apa, deoarece efectul se va reduce.
Consumati 1 lingura in fiecare zi pentru a va intari sistemul imunitar si pentru a lupta cu raceala.
Mariti cantitatea in fiecare zi, pana cand ajungeti la o doza de aproximativ 1 pahar mic pe zi (de marimea unui pahar de lichior).
Daca va luptati cu boli mai grave sau cu infectii severe, luati o lingura de tonic de 5-6 ori pe zi.
Poate fi consumat si de femeile insarcinate cat si de copii (folositi doze cat mai mici), deoarece ingredientele folosite sunt naturale si nu contin toxine.
Beneficii pentru sanatate:
Usturoiul este un antibiotic puternic, cu o gama larga de beneficii pentru sanatate. Spre deosebire de antibioticele chimice care omoara milioane de bacterii prietenoase din corpul tau, usturoiul omoara doar bacteriile neprietenoase. Usturoiul, de asemenea, incurajeaza si creste nivelul de bacterii sanatoase. Este un agent antifungic puternic ce distruge orice antigen, ce provoaca o gama larga de boli.
Ceapa este leguma cea mai apropiata de usturoi, avand o actiune similara, dar putin mai blanda. Impreuna, acestea creeaza un duo extrem de puternic in lupta impotriva oricaror boli.
Hreanul este o planta puternica, eficienta pentru sinusuri si plamani. Hreanul deschide canalele sinusurilor si stimuleaza circulatia, iar in cazul in care raceala si gripa apar, majoritatea medicilor ti l-ar prescrie.
Ghimbirul are proprietati anti-inflamatorii puternice si este un stimulent puternic pentru circulatie.
Ardeiul iute este cel mai puternic stimulator de circulatie. Datorita proprietatilor pe care le are acesta actioneaza ca un antibiotic in lupta impotriva bolilor el actionand exact acolo unde este cea mai mare nevoie.
Curcuma este condimentul cel mai desavarsit ce curata infectia si reduce inflamatia. Blocheaza dezvoltarea cancerului si previne dementa. Este deosebit de util pentru cei care se lupta cu durerile articulare.
Otetul din cidru de mere – „Parintele medicinei naturiste” asa cum a fost denumit de Hipocrate. Otetul din cidru de mere a fost utilizat inca din antichitate (Anul 400 I.Hr) datorita proprietatilor sale sanatoase. Se spune ca el (Hipocrate) a folosit doar doua remedii: mierea si otetul din cidru de mere.
Otetul din cidru de mere este facut din mere proaspete coapte, care sunt ulterior fermentate, trecand apoi printr-un proces riguros pentru a se obtine produsul final. Acesta contine pectina, o fibra care reduce colesterolul rau si regleaza tensiunea arteriala.
Expertii in sanatate sunt de acord ca oamenii au nevoie de mai mult calciu pentru buna functionare a organismului. Otetul ajuta practic la extractia calciului din alimentele cu care intra in amestec, ajutand procesul de mentinere a rezistentei osoase. Deficitul de potasiu determina o varietate de probleme, inclusiv caderea parului, exfolierea unghiilor, aparitia cariilor dentare precum si sinuzita.
Otetul de mere este bogat in potasiu. Studiile au aratat ca deficitul de potasiu in randul oamenilor este in crestere lenta. Toate aceste probleme pot fi evitate daca utilizati otet de mere in mod regulat. Potasiul elimina de asemenea deseurile toxice acumulate in organism.
Otetul de mere contine acid malic, eficient in lupta impotriva infectiilor fungice si bacteriene. Acest acid dizolva depozitele de acid uric care de formeaza in jurul articulatiilor, astfel amelioreaza durerile articulare. Acidul uric este dizolvat ulterior si eliminat din organism.
Se crede ca otetul din cidru de mere este util in tratarea starilor cum ar fi constipatia, durerile de cap, artrita, oase slabe, indigestie, colesterol ridicat, diaree, eczeme, ochi inflamati, oboseala cronica, intoxicatie alimentara usoara, caderea parului, hipertensiune arteriala, obezitate, si multe alte probleme de sanatate.
„Maestrul tonic” asa cum imi place sa-l denumesc, este cea mai buna combinatie pentru lupta impotriva tuturor bolilor existente. Nu exista ceva mai bun!
Asadar, protejati-va sanatatea folosind antibiotice naturale!
Articol relatat de secretele.com / Autor: Cristian Iacov

                              

joi, 17 decembrie 2015

Patrunjelul are multiple beneficii

                                       vegis.ro%20                          
Denumirea stiintifica       : Petroselinum hortense
Denumire populara        : gagaut, mirodea, patrunjel de casa
Se recolteaza                 : radacini, frunze, seminte
Perioada de recoltare     : martie-septembrie

Patrunjelul este o planta cunoscuta din vechime. Facea parte din mincarea ceremoniala de Pasti a evreilor. Toata planta, dar mai ales semintele au un bogat continut de uleiuri volatile. Frunzele au vitaminele A, B, C si saruri minerale. De aceea, constituie un stimulent general, antianemic si antirahitic. Pot fi adaugate in mincare si au un efect tonic.Patrujelul este febrifug, regleaza ciclul menstrual, calmeaza durerile, colicile, este un bun vasodilatator, combate oxiurile . Este indicat si daca ai stomac sau bila lenesa. Frunzele , dar mai ales radacinile au un efect diuretic si sunt de mare ajutor in reumatisme si in guta. Se poate face si o infuzie din frunze de patrunjel ) o lingurita la o cana de apa) . Se beau doua , trei cani pe zi. Sucul de frunze de patrunjel calmeaza durerile de dinti. Se poate face un amestec de suc cu alcool de 70 grade, in parti egale. Se pune o vta imbibata in lichid pe locul dureros. Mentionam ca nu are decit  efect antinevralgic. Problema trebuie tratata apoi la dentist. Acest preparat se mai poate aplica sub forma de cataplasme in tratarea iritatiilor pielii, echimozelor, contuziilor, intepaturilor de insecte. Se pastreaza in sticle inchise, la rece, ferit de lumina. Sucul de frunze de patrunjel poate fi folosit pentru clatirea ochilor cind sunt inflamati. Frunzele zdrobite se pot aplica pe piele si au efect antiinflamator. Mai pot fi folosite si in mastite. Cu decoctul concentrat de seminte ( doua linguri in 100 ml apa ) se pot face spalaturi vaginale antileucoreice. 

                             

Cum preparăm și cum administrăm frunzele de pătrunjel

Așa cum vom vedea, acest zarzavat este o adevărată colecție de vitamine, minerale și alte principii active cu efecte terapeutice foarte intense. Totuși, simplul consum ocazional de pătrunjel, ca zarzavat, nu pare a avea rezultate terapeutice. De ce? Deoarece dozele de pătrunjel pe care le consumăm sunt insuficiente pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru că prepararea termică a acestei plante inactivează multe din substanțele active terapeutic. Din aceste motive, este necesar să acordăm o foarte mare importanță metodelor de preparare care urmează.

Sucul
Pentru a obține sucul de pătrunjel verde, se mixează o mână de frunze proaspete la care s-au adpugat patru linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră să macereze și se filtrează. Licoarea obținută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt astfel obținut este un remediu puternic și, ca atare, nu se administrează singur, ci diluat în puțin suc de rădăcina de morcov. De regulă, se iau de 3 ori pe zi câte 4-6 linguri (câte 20-30 ml) de suc de frunze de pătrunjel, diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov.

Salată
În medicina arabă, pătrunjelul verde, tăiat fin, amestecat cu suc de lămâie și puțină ceapă (eventual și câteva felii de roșii) este folosit ca salată, numită "tabbuli", care este folosită adesea pentru mărirea puterii de digestie și pentru evitarea eventualelor deranjamente gastro-intestinale. Iată una dintre rețetele de "tabbuli" frecvent folosite: se mărunțesc 2-4 legături de pătrunjel proaspăt, se adaugă puțin ulei de măsline și zeama de la un sfert de lămâie. Se mai poate pune un cățel de usturoi, semințe de dovleac tocate mărunt ori susan. Salata se consumă zilnic, timp de 14-60 de zile, sub formă de cură, care este tonică și revigorantă, contribuind la fortificarea sistemului imunitar.

Vinul de pătrunjel
Pentru tratamentul problemelor digestive și de apetit, ca adjuvant contra insuficienței cardiace și a bolilor de inimă, se recomandă vinul de pătrunjel: 20 de tulpini proaspete cu tot cu frunze se mărunțesc și se pun într-un litru de vin, la care se adaugă 2 linguri de oțet. Se lasă să macereze vreme de 7 zile, după care se adaugă 300 grame miere de albine. Se agită până se topește mierea, apoi se strecoară și se pune în sticle. Se bea câte un păhărel înainte de masă.

Tratamente interne

* Intoxicație etilică acută (beție) - se consumă una-două legături de pătrunjel, bine spălate, frunzele mestecându-se îndelung, înainte de a fi înghițite. Uleiul volatil din aceste frunze este un puternic stimulent al sistemului nervos central, care va fi mai puțin afectat de efectele alcoolului.

* Fumat - mai multe componente ale uleiului volatil din frunzele de pătrunjel protejează organismul împotriva acțiunii nocive a gudroanelor din fumul de țigară, prevenind diferite afecțiuni ale aparatului respirator, de la bronșită cronică, la cancerul pulmonar. Sunt recomandate curele cu suc de pătrunjel, din care se administrează câte 50 ml pe zi, vreme de 4 săptămâni.

* Ateroscleroza - nu mai puțin de patru substanțe conținute de către frunzele de pătrunjel previn oxidarea colesterolului negativ (LDL) și depunerea sa pe artere. Persoanele cu vârstă de peste 35 de ani, dar și cele care consumă frecvent carne, grăsimi hidrogenate, prăjeli, ar trebui să consume de măcar 3 ori pe săptămână salată de pătrunjel.

* Hipertensiune - consumul a 30 de grame de pătrunjel proaspăt, adăugat la hrana de zi cu zi, ajută la ținerea sub control a tensiunii arteriale, având efecte diuretice, ușor vasodilatatoare, și actionând la nivelul sistemului nervos central cu efect calmant.

* Litiaza biliară - se bea de trei ori pe zi, înainte de masă cu 1-2 ore, câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel (rădăcină și frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.

* Hepatita virală - studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobișnuit efect de combatere a virușilor care atacă ficatul.  Așadar, se recomandă bolnavilor de hepatita A, B și C să facă, vreme de 4 săptămâni, o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, din care se administrează câte 50-75 ml pe zi, băuți în trei reprize, pe stomacul gol, înainte de masă. După 4 săptămâni de cură, se fac 2 săptămâni de pauză, după care tratamentul se reia.

* Halena - pătrunjelul verde mestecat îndelung dă un miros plăcut respirației, acționează ca un dezinfectant asupra cavității bucale, asupra căilor respiratorii medii și superioare.

* Infecții recidivante, imunitate slăbită - se consumă salata de pătrunjel, câte 1-2 porții pe zi, în cure de 3 săptămâni. Studii recente făcute la Universitatea din Ankara (Turcia) au pus în evidență că acest remediu culinar activează puternic sistemul imunitar și combate foarte multe specii de bacterii și ciuperci parazite.

* Astm - consumul de frunze de pătrunjel proaspăt, minimum 30 de grame zilnic, sub formă de salate, ca adaos în ciorbe și în diferite alte mâncăruri, reduce predispoziția spre crizele astmatice.

* Boala canceroasă - salatele cu mult pătrunjel și sucul de frunze de pătrunjel sunt un excelent adjuvant in tratamentul cancerului. În plus, pătrunjelul verde combate multe dintre reacțiile adverse ale citostaticelor și ale radioterapiei.

* Fertilitate la femei - consumat zilnic, pătrunjelul verde este un factor de întinerire pentru femei și stimulează fertilitatea. Apiolul, o substanță din frunzele proaspete de pătrunjel, stimulează producerea de hormoni feminini și ajută la o bună funcționare a ovarelor. Se țin cure de câte o lună, timp în care se beau câte 50 de ml de suc de pătrunjel pe zi.

* Dismenoree (ciclu menstrual neregulat și dureros) - datorită aceluiași apiol, pătrunjelul are calitatea de a regla ciclul menstrual. Mai mult, frunzele de pătrunjel au proprietăți antispastice, eliminând în mare măsură crampele și durerile menstruale.

* Sindrom post-menopauză - se recomandă curele cu salată de pătrunjel verde, care se consumă zilnic, vreme de 2 luni.

* Gută, reumatism - patrunjelul este un foarte bun diuretic și depurativ (eliminând ureea și acidul uric), antiinflamator articular și antioxidant. Luteolina conținută de pătrunjel previne și combate inflamarea finelor cartilaje din articulații, în timp ce vitamina C, la care pătrunjelul verde este un adevărat campion, are efecte terapeutice uimitoare asupra aproape tuturor formelor de reumatism. Un studiu-gigant facut în 2004, pe 20.000 de pacienți, a arătat că un consum ridicat de vitamina C naturală (adică preluată din alimente vegetale și nu din alte suplimente) reduce cu peste 30% incidența crizelor reumatice. Se recomandă, așadar, consumul, în cure de minimum 60 de zile, de frunze de pătrunjel proaspete, câte 30 de grame pe zi, împreună cu alte alimente bogate în vitamina C, cum ar fi ardeii, varza, fasolea verde, mazărea verde.