Consumul de alimente nesanatoase are consecinte mai putin fericite, obezitatea, boli de inima sau chiar cancer. Alte alimente te ajuta sa eviti aceste riscuri intarind in acelasi timp capacitatea naturala a corpului de a se proteja impotriva diverselor boli si chiar a cancerului. De fapt, multe alimente sunt extraordinare cand vine vorba de capacitatea de a preveni cancerul, iar unele studii arata ca spanacul este una dintre acestea.
Mai multe studii recente au asociat compusii puternici ai spanacului cu ceva mai mult decat puterea musculara. Desi Popeye a contribuit la popularitatea plantei ca aliment nutritiv si care da forta, nu ne-a spus si ca poate fi folosita in prevenirea si tratarea cancerului.
Conform site-ului NaturalNews, un studiu efectuat de Centrul Medical de la Harvard a gasit o corelatie intre aportul de flavonoide si scaderea riscului de cancer ovarian. Din cele 67.000 de femei urmarite pe o durata de 14 ani, cele cu aportul cel mai mare de flavonoide (prezente in concentratie mare in spanac) au prezentat cu 40% mai putine sanse de a dezvolta cancer ovarian—o boala care a facut 15.000 de victime printre femei in occident in 2004, in ciuda sumelor imense cheltuite anual pentru combaterea bolii.
Acelasi studiu de la Harvard a identificat si apigenina ca flavanoida cu proprietati puternice de combatere a cancerului ovarian. Concentratia cea mai mare de apigenina se regaseste in spanac si patrunjel, dar si in tulpina de telina.
Spanacul ofera beneficii similare si pentru sanatatea prostatei. Un studiu publicat in Revista de Nutritie a descoperit ca o carotenoida denumita neoxantina induce moartea celulara la cancerul de prostata. Totodata, aceasta previne si reproductia celulelor canceroase. Numai anul acesta se estimeaza ca peste 238.000 de barbati in occident vor fi diagnosticati cu cancer la prostata, dintre care 30.000 vor muri.
Si daca nu e suficient ca ajuta in prevenirea cancerului ovarian si la prostata – exista dovezi care arata ca spanacul protejeaza si contra cancerului la san.
Dupa cum scrie site-ul Natural News:
“Cercetatorii de la Institutul National de Stiinte pentru Sanatatea Mediului din SUA au analizat corelatia dintre riscul de cancer la san si regimurile alimentare bogate in beta caroten si vitamina A. Acestia au descoperit ca un consum de spanac si morcovi de cel putin doua ori pe saptamana, in comparatie cu niciun consum, este asociat cu o rata de risc de 56%. Acest lucru inseamna ca riscul de dezvoltare a cancerului la san este cu 44% mai redus la femeile care consuma spanac si morcovi. (Prevenirea si Indicatorii epidemiologici de cancer, Noiembrie, 1997)”
Nutrientii antioxidanti sunt importanti pentru limitarea reactiilor oxidative la nivelul celulelor, ceea ce poate favoriza dezvoltarea unor boli precum cea de inima sau cancerul. Adauga la aceste proprietati de combatere a cancerului si faptul ca spanacul este bun pentru vedere, mentinerea taliei si sanatatea creierului si obtii cu siguranta un superaliment. Consuma-l crud in salate, supe raw vegane si smoothie-uri verzi pentru a profita de cat mai multe din calitatile sale.
SURSA : http://viataverdeviu.ro/