Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

duminică, 29 martie 2015

De ce ar trebui intotdeauna sa mananci turmericul cu piper negru!


Istoricii din intreaga lume au adus dovezi pentru a arata ca aparent toate popoarele primitive foloseau ierburile – adesea intr-un mod sofisticat. „Chinina din scoarta de Chinchona era utilizata pentru a trata simptomele malariei cu mult inainte ca boala sa fie identificata, iar ingredientele brute ale obisnuitei pastile de aspirina erau un analgezic popular cu mult inainte ca sa avem acces la mijloacele de fabricare a pastilelor. Intr-adevar, astazi multe clase farmacologice de medicamente includ un prototip natural de produs pe care initial l-am descoperit prin studiul tratamentelor traditionale si cunostintelor populare ale indigenilor”.


Exista o planta in Asia de Sud numita Adhatoda, de la adu=capra si thoda=a nu atinge, deoarece este asa de amara incat nici caprele nu o mananca.
Totusi, aceasta planta are compusi care ajuta la deblocarea cailor respiratorii, si ca atare, ceaiul de Adhatoda a fost utilizat in mod traditional pentru a trata astmul, iar frunzele sunt infuzate impreuna cu boabe de piper negru. Frunze infuzate cu piper negru? Asta imi suna respingator – de ce ar face ei asta? Deoarece sunt destepti. Inca din 1928, savantii au descoperit ceea ce oamenii deja stiau, ca adaugarea piperului a sporit proprietatile anti-astmatice ale frunzelor.
Nu a actionat numai piperul, combinatia a lucrat. Iar acum stim de ce.
Turmericul este una dintre cele mai studiate plante din ultimii ani, proprietatile sale ajungand sa fie respectate si folosite intr-o sumedenie de afectiuni si conditii de sanatate. Citit mai multe despre aceasta minunata planta in articolul : Stiinta confirma ca turmericul este la fel de eficient ca 14 medicamente

Intocmai precum circa 5% din condimentul turmeric este compus dintr-o substanta activa numita curcumina, tot asa si 5% din greutatea piperului negru este constituita din compusul numit piperina. Curcumina este responsabila de culoare galbena a turmericului, iar piperina este responsabila pentru aroma iute a piperului. Piperina este un puternic inhibitor al metabolizarii medicamentelor. Una dintre modalitatile prin care ficatul scapa de substantele straine este de a le solubiliza in apa, astfel incat ele sa poata fi mai usor excretate. Dar aceasta molecula a piperului negru inhiba respectivul proces.
Si nu este nevoie de mult piper. Daca li se administreaza oamenilor turmeric/curcumina, intr-o ora exista o mica crestere a nivelului in fluxul sanguin. Nu vedem o mare sporire, deoarece ficatul nostru incearca in mod activ sa scape de ea. Dar daca acest proces este suprimat prin ingerarea a doar un sfert de lingurita de piper negru? Atunci vezi nivelul curcuminei sarind pana la cer. La aceeasi cantitate de curcumina ingerata, biodisponibilitatea sare de 2000%. Chiar si cat piper ai cuprinde cu trei degete, 1/20 dintr-o lingurita – poate sa sporeasca semnificativ nivelul curcuminei din sange. Si ghiceste ce ingredient gasim in pudra de curry pe langa turmeric? Piper negru.
O alta modalitate de a amplifica absorbtia de curcumina este de a o consuma in forma integrala, radacina de turmeric (proaspata sau uscata, facuta pudra) deoarece uleiurile naturale gasite in radacina de turmeric si pudra de turmeric pot amplifica biodisponibilitatea curcuminei de la sapte pana la opt ori. Cand este mancata cu grasimi, curcumina poate fi absorbita direct in fluxul sanguin prin sistemul limfatic, prin acest fapt ocolind partial ficatul.
Cum este pregatita in India? Cu grasime si piper negru. Uimitor cum si-au putut inchipui indienii asta fara teste dublu orb. (Desi poate ca doar are gust bun, iar acest lucru este o simpla coincindenta). Cunostintele lor traditionale au esuat totusi in cazul ghee-ului, care este practic pura grasime din unt, ceea ce ar putea explica rata relativ inalta a bolilor de inima din India, in ciuda consumarii de turmeric.
                                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu