Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

miercuri, 1 aprilie 2015

Edem glezne – Cauzele care duc la aparitia acestei afectiuni

Una dintre problemele comune care apar mai ales in randul persoanelor in varsta este tumefierea nedureroasa a picioarelor, acumularea de lichid in anumite tesuturi si umflarea pielii in mod exagerat sau asa numitul edem glezne. Aceasta tumefiere poate afecta ambele picioare sau doar unul dintre ele. Excesul de lichid la glezne si in general la picioare se numeste edem periferic.
Umflarea gleznelor se datoreaza lipsei de activitate fizica, unui stil de viata sedentar si mai ales faptului ca exista si un surplus de greutate corporala. De cele mai amulte ori edemul de glezne se observa la sfarsitul zilei, daca se apasa cu degetul pe suprafata pielii ramane o pata alba.
Entorsa la picioare este cel mai comun prejudiciu care poate afecta glezna, produce durere, vanatai si edem la nivelul acesteia. Ea duce la intinderea ligamentelor, a tendoanelor si muschilor, in unele cazuri mai grave se poate intampla sa apara si fracturi.
Surmenajul cronic este un alt factor care poate duce la aceasta afectiune, greutatea mare a corpului si miscarile rapide pot cauza acumularea de lichid si umflarea picioarelor. In unele cazuri apare boala numita tendinita si care consta in inflamatia tendoanelor.
Edem glezne - TratamentPersoanele care au tendinta de a duce o viata sedentara si de a retine lichidele cu siguranta pot suferi de edem la glezne. Si incaltamintea necorespunzatoare poate cauza umflarea gleznelor, aceasta nu trebuie sa fie nici prea stramta nici prea larga.
Edemul de glezna apare in timpul tratamentelor cu anumite medicamente, ca reactie secundara la acestea. Dintre ele amintim: pilulele contraceptive, terapia cu substitutie hormonala, estrogenul si testosteronul, steroizii, medicamentele antidepresive, inhibitorii. De asemenea poate fi provocat de anumite leziuni la nivelul gleznei, cand se calca gresit, mici accidente, lovituri.
In timpul sarcinii poate avea loc umflarea gleznelor si acest lucru arata clar ca femeia sufera de o alta boala (peeclampsie, hipertensiune arteriala) care necesita tratament ambulatoriu. De asemenea, umflarea gleznelor se poate datora unor boli destul de grave – cum este de exemplu tromboza venoasa si guta. Persoanele care sufera de varice vor avea picioarele umflate mai ales dimineata, in cursul zilei daca merg pe jos umflatura dispare. Daca o persoana sufera de edem la glezna si are si pleoapele umflate este clar ca are si o afectiune renala. Daca are anumite simptome la stomac cu umflarea acestuia poate fi suferinda de insuficienta hepatica.
Conform medicilor specialisti umflarea gleznelor se datoreaza urmatorilor factori: leziuni, boli de rinichi, boli de inima, insuficienta hepatica, tromboza venoasa la picioare, probleme ale metabolismului, obezitate, picioare plate, varice, insuficienta renala, cheaguri de sange, interventii chirurgicale, infectii, guta, diabet zaharat, insuficienta venoasa, obstructia limfatica la picioare (sau blocarea ganglionilor limfatici). Alte cauze care duc la umflarea gleznelor sunt: statul prea mult in picioare, zboruri lungi cu avionul, calatorii indelungate cu masina, perioada menstruala la femei, sarcina, malnutritia, muscaturile de insecte.
Pentru a determina cauza care a dus la aceasta boala si ce tratament trebuie aplicat persoana in cauza trebuie sa mearga la un medic de familie care in functie de situatie ii va recomanda un medic cardiolog, traumalogist, nefrolog sau de chirurgie vasculara.

METODE DE TRATAMENT:

  • Exista anumite simptome care arata clar ca este necesar sa se ceara ajutorul unui medic in tratarea bolii: urinare scazuta, picioarele sunt umflate, rosii si calde la atingere, apare atat umflarea picioarelor cat si a abdomenului, pe piele se simte o senzatie de arsura, furnicaturi, amorteala si durere, transpiratii nocturne, persoana gravida observa ca i s-au umflat picioarele destul de tare si deodata, apar dureri, edem si schimbarea culorii pielii la nivelul gleznei, dupa o perioada de 2 zile glezana este mai umflata si impiedica mersul normal.
  • Medicul va pune un diagnostic in functie de rezultatele unor teste ca de exemplu: analiza sangelui, analiza urinei, radiografia extremitatilor. In functie de diagnostic va prescrie medicamente douretice, care vor avea rolul de a reduce edemul.
  • Pacientii supraponderali vor trebui prin dieta si exercitii fizice sa scada in greutate.
  • In fiecare zi este necesar sa se faca exercitii fizice, sa se renunte la sedentarism.
  • Daca se fac zboruri cu avionul este bine sa se miste picioarele, o data sau de doua ori persoana sa se ridice in picioare in momentul in care acest lucru este posibil.
  • In timpul calatoriilor lungi cu masina trebuie sa se faca popasuri dese, astfel incat sa se dezmorteasca picioarele de prea mult stat pe loc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu