Un posibil tratament al migrenelor, fara medicamente.
Sunt fericiti cei ce stiu ce este o migrena doar din auzite.
Pentru ceilalti o migrena echivaleaza cu un cosmar si cu o zi, cel putin, de chin.
Mai inseamna si „indoparea” cu diverse analgezice, care mai de care mai puternice. Unele pot avea si contraindicatii sau efecte secundare nedorite.
Exista insa pntru unele tipuri de dureri de cap remedii la indemana si extrem de eficace. E vorba de remedii prietenoase cu corpul nostru.
Simptomele cele mai intalnite ale migrenleor sunt:
-dureri puternice de cap cu durate de 4-72 de ore , insotite de regula si de unele din simptomele de mai jos:
-oboseala vizuala, fotofobie
-ameteli, amorteli
-stari de somnolenta
-senzatii de voma inainte sau in timpul crizei
Printre cele mai intalnite remedii sunt analgezicele. Exista insa si o metoda eficace , blanda insa rareori la indemna: reducem la minim lumina si sunetul si dormim. Odata adormit, organismul isi poate reveni din migrena, dar cea mai buna metoda este de a afla ce anume declanseaza migrena si de a incerca evitarea acestor cauze determinante.
Daca mai apar in timpul sau in preajma crizei si alte simptome ca:
-astenie
-furnicaturi ale membrelor
-crampe musculare
-palpitatii
-colici abdominale
-fragilitate a unghiilor, parului, dintilor
-reactii alergice diverse
-hiperemotivitate, stari depresive sau isterice
-insomnie
putem suspecta o deficienta de magneziu.
Magneziul este un mineral extrem de important in numeroase functii ale organismului nostru. Magneziul este al patrulea element ca prezenta in organism, insa numai 2% repreznta fractiunea ionizabila si deci participa la functiile organismului. Restul se afla in sistemul osos, in dinti, in interiorul celulelor unde participa la functii loclae ( circa 34%) extrem de importante, in sange, in proteine plasmatice, etc.
Nevoile zilnice de Magneziu sunt apreciate in jurul valorilor de 300mg pentru femei si 350Mg pentru barbati.
Magneziul are roluri importante in organism:
-in sinteza compusilor in care se acumuleaza energia, de tipul ATP
-activeaza enzime cu rol in metabolismul zaharurilor, proteinelor si grasimilor
-are rol in mentinerea concentratiei Potasiului in interiorul celulelor, ceea ce e extrem de important inclusiv in excitabilitatea neurologica.
-are rol si in controlul concentratiei vitaminei B6 in celula nervoasa, cu rol in transmiterea influxului nervos
-are rol in sinteza vitaminei D care intervine in asimilarea calciului
-are rol in sinteza a numerosi hormoni
-magneziul reduce excitabilitatea fibrelor musculare ale miocardului si deci reduce aparitia palpitatiilor
Tratamentul hipomagneziei se face cu doze de lactat de magneziu, de 1g de 3 ori pe zi. O combinatie foarte buna este a Magneziului cu vitamina B6, in doze conform recomandarilor medicului, farmacistului sau din prospectul respectiv. Pe piata se gasesc mai multe marci de suplimente alimentare ce contin Magneziu si B6 .Se recomanda urmarirea de catre medic a tratamentului si efectelor acestuia.
In general, efectele pozitive de reducere a simptomelor si chiar de disparitie a migrenelor apar rapid, dupa cateva zile de adminsitrare, daca deficienta de Magneziu este cauza. Uneori efectele pozitive sunt atat de vizibile incat ne dau un nou sens starii de bine si dau o noua calitate vietii.
Daca insa nu apar semne de ameliorare este posibil sa fie implicata o alta cauza ce trebuie explorata si determinata. Este foarte important sa avem in vedere ca durerile de cap pot avea si alte cauze, directe si indirecte ce trebuie explorate. Dintre acestea enumeram cateva: probleme oculare, probleme alimentare, gripa, infectiile din zona capului, febra, variatiile de tensiune arteriala, probleme neurologice, tumori, etc.
In general putem vorbi de o multime de cauze ce determina in ziua de azi dureri de cap si migrene, direct sau indirect. Dintre acestea sunt unele banale insa greu de evitat: ritmul alert al vietii, suprasolicitarea nervoasa si stresul, lucrul la computer timp foarte lung, alimentatia saraca in elemente esentiale, miscare fizica si mai ales in natura redusa, aeroionii pozitivi in exces in aglomerarile urbane si in caldirile moderne ( ioni pozitivi produsi de aparatura electrica si electronica sunt deosebit de vatamatori), , expunerea prelungita la aer conditionat, prezenta in alimente a unor ingrediente artificiale sau daunatoare ( coloranti, conservanti, hromoni, etc.).
Procedurile simple si la indemana, cum ar fi suplimentele alimentare ca Magneziul in combinatie cu vitamina B6 pot fi salutare. Eu ma numar printre fericitii beneficiari ai acestui “tratament”. Dupa ce am suferit in adolescenta de migrene uneori zilnice plus simptome conexe ( crampe, palpitatii,amorteli, fotofobie, stari de voma, etc.) si apoi in studentie, un om exceptional, medic, m-a indrumat in directia cea buna si m-a invatat cum sa am grija de mine. Tot acel medic m-a indemnat sa imi urmaresc singur reactiile organismului la diverse minerale si vitamine si m-a indemnat sa studiez pentru mine. Asa am scapat de anii de chin si deja de peste 20 de ani nu mai sufar de migrene. Se pare ca sunt si persoane cu o predispozitie nativa de asimilare redusa a Magneziului – cred ca fac parte din acea categorie.
Alte cai de abordat pot fi acupunctura si desigur homeopatia. Dar despre acestea in alt articol.
Succes! Nu aveti de pierdut daca faceti niste demersuri in aceasta directie!
Un posibil tratament al migrenelor, fara medicamente.
Alte cai de abordat pot fi acupunctura si desigur homeopatia. Dar despre acestea in alt articol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu