Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

duminică, 31 ianuarie 2016

Sanatate cu produse apicole

                               apiland.ro
                               


Albinele au apărut pe pământ odată cu florile. Iar odată cu florile și albinele, au apărut și produsele apicole, alimente vii cu virtuți terapeutice absolut extraordinare: mierea, polenul, păstura, lăptișorul de matcă, propolisul. Cel mai vizibil și frecvent efect al apicolelor este faptul că ne ajută să ne întărim imunitatea, să înlăturăm stresul, să ne regăsim energia și vitalitatea pentru a putea face față provocărilor cotidiene.
Apiterapia este de fapt felul prin care albinele au grijă de noi.  Apiterapia ne stimulează forța vitală, ne alină durerile, ne ajută să ne vindecăm și întreținem sănătatea, pe o cale cu totul naturală.
Apiland® vă propune produse apicole în forma lor pură, crudă, neprelucrată, așa cum ne sunt oferite de natură, pornind de la ideea că orice produs, are astfel o eficiență terapeutică maximă. 
Vă invităm să gustați Apicole de Excepție din Transilvania, de o savoare surprinzătoare și cu efecte uimitoare asupra sănătății!
Apiland este o companie cu capital privat romanesc, prezenta pe piata incepand cu anul 2002, fiind leader de piata in domeniul produselor apicole. Este o companie care produce, comercializeaza, ambaleaza cea mai variata gama de produse apicole.

CATEGORII PRODUSE

                       
Informatii despre comenzile online: 
- Livrare gratuita pentru comenzile de peste 200 RON. 
- Livrarea se face in termen de 2-4 zile lucratoare oriunde in tara, de Luni pana Joi.
- Modalitati de plata acceptate: ramburs sau plata cu cardul.



                           

Pastura - Hrana albinelor, benefica pentru om

Pe masura ce ne interesam de domeniul apicol descoperim produse noi ale stupului, despre care nu auzim prea multe in viata de zi cu zi. Asta nu inseamna ca nu sunt valoroase, ba dimpotriva! Pastura, de pilda, numita si „painea albinelor”, este un amestec de polen, miere si fermenti lactici. Ea reprezinta alimentul de baza al albinelor. Fermentii lactici continuti sunt produsi de anumite enzime care traiesc in mierea stomacala pe care albinele o regurgiteaza in vederea „fabricarii” pasturii.
Albinele pregatesc aceasta hrana in celulele de ceara ale stupului. Pastura are un gust dulce-acrisor, datorita aciditatii sporite, si un bogat continut de proteine si glucide. Contine, de asemenea, aminoacizi, vitamine si fermenti. Are mai putine proteine decat polenul, intr-adevar, insa acestea sunt mult mai usor asimilabile de catre organism. Pe de alta parte, are mai multe zaharuri simple, vitamine (mai ales C, E, K, provitamina A), enzime si aminoacizi decat polenul. In plus, are un important continut de seleniu, ceea ce o face sa fie un bun detoxifiant. Faptul ca este asimilata mai usor de organism ne permite sa ne bucuram de toate principiile active pe care le contine.
Păstura
  • Ajută la detoxifierea organismului
  • Protejează ficatul și tubul digestiv
  • Reduce colesterolul din sânge
  • Previne și tratează anemiile
  • Întărește sistemul imunitar
Pastura este indicata tuturor celor care au afectiuni digestive, de la constipatie cronica, enterocolite sau colite de fermentatie pana la tranzit intestinal dereglat sau boli ale colonului. E foarte utila si celor cu probleme la ficat, inclusiv bolnavilor de hepatita acuta sau cronica sau de ciroza. Ajuta chiar si in cazul stresului, al reumatismelor si al anemiei. Nu in ultimul rand, pastura e folositoare si in domeniul esteticii si al frumusetii, caci hraneste pielea. O intalnim ca ingredient al mastilor cosmetice, in combinatie cu laptisor de matca, miere si extracte de flori.
Descoperiti beneficiile acestui minunat produs al stupului, pastura, care se gaseste si in portofoliul Apiland. Pentru cele mai bune efecte, trebuie sa alegeti apicole de calitate!
                                

vineri, 29 ianuarie 2016

Intoleranta la gluten-boala celiaca

                                  
Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. 

Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical.


Cauze


Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala.
Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu).
Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite modificari la nivelul intestinului subtire in cazul persoanelor predispuse genetic. Ingerarea alimentelor care contin gluten declanseaza apoi diferite reactii imune, ce cauzeaza leziunile intestinale caracteristice bolii. Aceste leziuni ale intestinului subtire, determina tulburari de digestie si absorbtie (maldigestie, malabsorbtie).
Studiile genetice actuale se concentreaza asupra legaturii dintre gene, factorii imuni si de mediu ce caracterizeaza fiziopatologia bolii. Studiile realizate pana acum nu au demonstrat varsta reala de aparitie a bolii, precum si mecanismul aparitiei complicatiilor pe termen lung. 


Simptome


Simptomele caracteristice bolii celiace apar secundar leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului. Simptomele difera de la un caz la altul, de la simptome usoare care trec deseori neobservate, la simptome si complicatii severe care au un impact negativ asupra vietii de zi cu zi.
Simptomele bolii celiace, cu caracter intermitent (simptome ce apar si dispar la un anumit interval de timp) sunt:
- balonare abdominala, meteorism, disconfort abdominal - sunt cauzate de digestia proasta a alimentelor la nivelul intestinului subtire si a colonului (intestinul gros). Uneori sunt semnalate dureri epigastrice (de stomac), dar de cele mai multe ori nu sunt intense
- scaun anormal, de obicei diareic, apos, deschis la culoare, spumos si urat mirositor. Scaunul contine o cantitate mare de lipide (grasimi) si are un aspect lucios, stralucitor, fiind de asemenea foarte aderent. Cu toate ca simptomele bolii celiace sunt aceleasi indiferent de varsta, ele sunt mai frecvente si mai intense la copii (debut precoce al bolii)
- scaderea in greutate, in ciuda unui apetit normal, importanta mai ales in randul copiilor, care datorita tulburarilor de digestie si absorbtie, nu se mai dezvolta normal (subnutriti)
- fatigabilitatea si slabiciunea, sunt rezultatul slabei absorbtii de nutrienti de la nivelul intestinului, precum si a deficitului de absorbtie a fierului care cauzeaza anemie (in special in randul adultilor)
- varsaturile, care apar la un anumit interval de la ingestia glutenului sunt mai frecvent intalnite in randul copiilor cu boala celiaca.

Boala celiaca poate conduce de asemenea la :
- osteoporoza si alte probleme osoase, datorate slabei absorbtii intestinale a calciului alimentar
- infertilitate feminina si amenoree (lipsa menstruatiilor)
- pubertate intarziata
- infectii respiratorii recurente (frecvente)
- tulburari de memorie si concentrare
- tulburari psihice precum iritabilitatea la copii si depresia la adulti.
Toate aceste simptome nespecifice, care pot aparea si in alte afectiuni, intarzie deseori diagnosticul bolii celiace. 


Evolutie


Boala celiaca este o afectiune cronica, cauzata de consumul glutenului. Vilii intestinali sunt niste formatiuni mici, alungite la nivelul lumenului intestinal care creaza o suprafata de absorbtie pentru vitamine, zaharuri si alte nutriente alimentare.
In cazul persoanelor cu boala celiaca, vilii intestinali devin aplatizati si inflamati, ceea ce micsoreaza suprafata de absorbtie a intestinului, cu aparitia secundara a malabsorbtiei. Sindromul de malabsorbtie, secundar bolii celiace, poate cauza deficit de fier cu aparitia anemiei feriprive, deficit de vitamina D cu aparitia rahitismului (la copil), osteopeniei si osteoporozei (la adult).
O caracteristica a bolii celiace este acutizarea, respectiv regresia simptomatologiei. 


Factori de risc


Boala celiaca este o afectiune imuna care apare in randul persoanelor predispuse genetic, caracterizata prin leziuni intestinale aparute ca rezultat al unei reactii imunologice la ingestia glutenului.
Riscul aparitiei bolii este crescut in cazul familiilor cu antecedente heredo-colaterale semnificative. 10% dintre persoanele care au o ruda de gradul intai (mama, tata, frate, sora, fiu, fica) cu boala celiaca dezvolta la un moment dat boala. In cazul persoanelor predispuse genetic, boala celiaca poate fi declansata de diferiti factori de mediu, inclusiv infectiile virale si bacteriene.
Persoanele cu boala celiaca asociaza deseori si alte afectiuni, precum:
- dermatita herpetiforma (mai frecventa la adulti, dar poate aparea si la copii)
- osteoporoza 
- diabet tip I (diabetul insulino-dependent)
- tiroidita autoimuna
- sindromul Down
- sindromul Sjogren
- deficit selectiv de anticorpi (deficit de imunoglobulina A)
- anemie feripriva (deficit de fier) sau anemie macrocitara (deficit de acid folic). 


Consult de specialitate


Prezenta urmatoarelor simptome la copii, necesita un consult pediatric:
- scaderea brusca in greutate
- diaree cu o durata mai mare de 1-2 saptamani
- stagnare staturo-ponderala
- fatigabilitate nejustificata sau indispozitie, mai ales daca acestea dureaza mai mult de o saptamana si nu sunt legate de o alta cauza cunoscuta (de exemplu raceala, gripa)
In cazul persoanelor diagnosticate cu boala celiaca (adulti sau copii), este necesar un consult medical ori de cate ori apar:
- recurenta simptomelor (semnele bolii reapar dupa o perioada asimptomatica)
- fatigabilitate marcata sau epigastralgii intense (dureri la nivelul stomacului), aparute odata cu recurenta simptomelor
- diaree si scadere in greutate, aparute la copii cu diete fara gluten 
- simptome persistente in cazul unor copii la care nu se cunoaste exact regimul alimentar (deseori parintii nu stiu daca copii au ingerat si alte alimente inafara celor permise). 


Investigatii


Diagnosticul bolii celiace este deseori confundat cu alte afectiuni, precum intoleranta alimentara sau sindromul intestinului iritabil datorita simptomelor asemanatoare. Deseori diagnosticul bolii celiace este unul de excludere al celorlalte afectiuni cu simptome similare dar care nu raspund la tratament.
Istoricul medical, examenul clinic si testele de laborator stau la baza diagnosticului de boala celiaca. Diagnosticul este confirmat de efectuarea unei biopsii a intestinului subtire, interventie realizata in timpul endoscopiei digestive(explorarea video a tubului digestiv).

Teste de sange si imunologice
Boala celiaca declanseaza un raspuns imun sistemic cu aparitia in exces a anumitor anticorpi. In cazul suspiciunii de boala celiaca sunt necesare urmatoarele dozari de anticorpi:
- Ig A tTG: Imunoglobulina (Ig A) si anticorpii tisulari ai transglutaminazei (tTG)
- Ig A EMA: Imunoglobulina A (Ig A) si anticorpii EMA
- Ig A AGA: Imunoglobulina A (Ig A) si anticorpii antigliadina (AGA)
Daca testele imunologice sunt pozitive, se realizeaza biopsia intestinala pentru confirmarea diagnosticului.

Endoscopia digestiva

Biopsia necesara confirmarii diagnosticului de boala celiaca (daca testele imunologice sunt pozitive), se preleveaza in timpul unei endoscopii digestive. Cateodata, biopsia realizata in scopul diagnosticarii altor afectiuni, deceleaza leziuni intestinale caracteristice bolii celiace.
O biopsie intestinala este recomandata in cazul persoanelor care au o dieta cu gluten si prezinta simptome caracteristice bolii celiace. Daca biopsia arata leziuni ale bolii celiace (vili intestinali anormali si inflamatie a intestinului subtire), este recomandata dieta fara gluten. In cazul in care simptomele se remit si testele imunologice sunt anormale dupa o dieta cu restrictie de gluten, se confirma diagnosticul de boala celiaca.
In cazul suspiciunii de boala celiaca la o persoana care are o alimentatie fara gluten, este recomandata ingestia unei cantitati prescrise de gluten, inainte de efectuarea biopsiei. 


Tratament


Tratament - generalitati
Cea mai frecventa cauza a recurentei simptomelor din boala celiaca este consumul alimentelor cu gluten. Unele persoane pot prezenta diaree si scadere ponderala, chiar si la ingerarea unor cantitati mici de gluten. Consumul cronic al alimentelor cu gluten cauzeaza leziuni inflamatorii intestinale care afecteaza vilii intestinali, chiar daca simptomele nu sunt prezente. Consecinta leziunilor intestinale este aparitia malabsorbtiei, cu consecintele ei, anemia, osteoporoza sau alte afectiuni datorate deficitului de vitamine si nutrienti. O complicatie severa datorata leziunilor intestinale este limfomul cu celule T (tumora maligna a tractului gastrointestinal).

Pacientii cu simptome sau complicatii ale bolii celiace necesita:
- evaluarea dietei, pentru a se asigura ca aceasta nu contine gluten. Medicul sau nutritionistul, poate oferi mai multe informatii in legatura cu alimentele interzise in boala celiaca. Copii si adolescentii cu boala celiaca trebuie constientizati in legatura cu importanta mentinerii unei diete stricte, fara gluten, pentru a evita complicatiile tardive ale bolii
- reevaluare clinico-biologica in cazul in care simptomele persista in cazul persoanelor care nu consuma gluten, deoarece in astfel de cazuri este posibil un alt diagnostic (de exemplu colonul iritabil)
- reevaluarea endoscopiei digestive si a biopsiei intestinale pentru a confirma acuratetea diagnosticului
- medicatie cu steroizi orali (destul de rar). Majoritatea medicilor nu sunt de acord cu folosirea corticoterapiei in tratarea bolii celiace rezistenta la dieta restrictiva cu gluten. In cazul complicatiilor acute, severe a bolii celiace, se recomanda folosirea medicatiei corticosteroidiene injectabil, steroizii orali putand fi folositi o perioada in sprue refractar (boala celiaca care nu raspunde la restrictia de gluten).
Tratamentul complicatiilor din boala celiaca se realizeaza in functie de severitatea si tipul acestora. De exemplu, osteoporoza aparuta la adultii cu boala celiaca, necesita un tratament indelungat (luni, ani).
Dupa cum am mai spus, unele persoane cu boala celiaca pot consuma alimente cu gluten fara sa manifeste simptomele bolii, dar, cu toate acestea, glutenul ingerat determina leziuni intestinale care in timp se pot complica cu deficit de crestere si aparitia rahitismului la copii sau anemie, osteoporoza si limfom, la adult.
Respectarea dietei este foarte greu de realizat, mai ales in cazul persoanelor care nu au simptome la ingestia glutenului sau in cazul adolescentilor care sunt tentati de anturaj sa nu mai respecte dieta. Este foarte importanta constientizarea copiilor si adolescentilor in legatura cu consumul cronic de gluten.

Optiuni de medicamente
De cele mai multe ori nu este necesar un tratament medicamentos pentru boala celiaca. In cazul copiilor cu boala celiaca, poate fi necesara suplimentarea dietei cu fier si calciu. Odata cu inceperea dietei alimentare fara gluten, simptomele dispar de obicei dupa 2-3 saptamani si odata cu vindecarea leziunilor intestinale, absorbtia revine la normal.
Medicatia este necesara doar in cazul in care apar complicatii severe ale bolii sau in cazul copiilor care au simptome persistente, in ciuda dietei fara gluten. Medicatia este administrata pana la remiterea simptomelor. Unele complicatii, precum deficitul staturo-ponderal nu se pot trata prin administrarea medicamentelor.
Rar, unii copii cu boala celiaca si cu dieta fara gluten au nevoie de tratament cu medicatie corticosteroida pentru a reduce inflamatia intestinala si a imbunatati absorbtia intestinala a nutrientilor si vitaminelor alimentare. Cu toate acestea, nu toti medicii recomanda folosirea corticoterapiei in boala celiaca.

Tratament chirurgical 
Nu exista tratament chirurgical pentru boala celiaca.

Alte tratamente

Consilierea psihologica este de asemenea utila in tratamentul bolii celiace. Aceasta ajuta pacientul sa acepte boala ca pe o afectiune cronica care necesita o dieta stricta, pentru toata viata si care poate avea un anumit impact asupra vietii personale sau a familiei.


Profilaxie


Cu toate ca boala celiaca nu poate fi prevenita, o dieta fara gluten poate preveni aparitia, precum si evolutia leziunilor intestinale. Pentru inceput, este recomandata si evitarea consumului de produse lactate care pot declansa simptomele (in special lapte), ca apoi, dupa inceperea alimentatiei fara gluten, acestea sa fie reintroduse treptat (dupa vindecarea leziunilor intestinale).
Urmatoarele recomandari sunt utile pacientilor cu boala celiaca care necesita dieta fara gluten:
- consult al unui nutritionist, care poate sa ofere mai multe informatii in legatura cu dieta pentru boala celiaca. De asemenea, se recomanda pastrarea unui jurnal in primele luni de dieta, pentru a putea contabiliza mai usor alimentele permise sau interzise si de asemenea notarea legaturii intre tipul de aliment consumat si simptomele aparute
- atentie sporita in cazul alimentelor care contin gluten "ascuns" (alimentele la care nu se cunosc informatii despre compozitie). Este obligatorie citirea etichetelor de pe produsele preparate sau procesate, de exemplu "proteine vegetale hidrolizate" poate insemna gluten de origine cereala (grau)
- atentie la produsele alimentare consumate in oras (restaurant, Fast food)
- masurarea greutatii la copii si stabilirea unei balante intre numarul caloriilor ingerate si greutatea castigata
- consumul de fructe si legume proaspete, pentru a evita constipatia. De asemenea, pot fi utilizate preparate alimentare pe baza de fibre si fara gluten, precum taratele de orez.

Pastrarea unei diete fara gluten este destul de dificila in randul adolescentilor si copiilor cu boala celiaca (acestia nu vor sa se simta diferiti de restul anturajului), astfel ca in acest caz se recomanda urmatoarele:
- contactarea unui centru de nutritie care poate oferi informatiile necesare stabilirii unei diete potrivite pentru boala celiaca
- supravegherea dietei copiilor la scoala. Parintii trebuie sa explice profesorilor situatia speciala a copiilor si, de asemenea, sa incerce sa le pregateasca de acasa mancarea pentru scoala, sa le explice ca nu au de ce sa se simta diferit de ceilalti copii
- transferul de responsabilitate odata cu inaintarea in varsta. Este recomandat in cazul copiilor mai mari ca acestia sa-si aleaga singuri produsele alimentare pe care le pot consuma, astfel ca devin mai independenti si totodata, constientizeaza riscurile unei diete cu gluten
- oferirea suportului psihic necesar in cazul posibilelor recaderi, sau a problemelor legate de anturaj.
Unele persoane cu boala celiaca, precum si familiile acestora, necesita consiliere psihologica, care ii ajuta sa depaseasca problemele emotionale legate de boala. De asemenea, consilierea ajuta la stabilirea unei bune comunicari intre parinti si copii, care creste complianta tratamentului dietetic.
                                       
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.sfatulmedicului.ro au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Va sfatuim, ca pe langa www.sfatulmedicului.ro sa consultati fie medicul Dvs., fie unul dintre medicii recomandati de noi.

marți, 26 ianuarie 2016

Lumea animalelor - hrana si accesorii

                                PentruAnimale.ro
                     
                                     

Pe scurt, 
PentruAnimale.ro este un magazin online care se adreseaza iubitorilor de animale. Avem: 
- Peste 30.000 de comenzi livrate 
- Peste 7.000 de clienti multumiti 
- Peste 15.000 de produse in stoc 
In plus, livrarea produselor comandate este gratuita oriunde in tara pentru comenzi de peste 150 de lei si in Bucuresti, pentru comenzi de peste 100 de lei. 

Categoriile de produse disponibile : 

--hrana caini (hrana uscata si umeda), 
--hrana pisici (hrana uscata si umeda), 
--hrana pentru pasari, 
--hrana pentru pesti, 
--hrana pentru reptile, 
--hrana pentru animale mici .
Promotii-Promotie produse Nestle, Pro Plan si Dog Chow cu 20% discount
Bani pentru Pusculita

Prin programul nostru de fidelitate,
castigi bani la fiecare comanda facuta
                                   
                                    PentruAnimale.ro
                                   
                                    PentruAnimale.ro
                                    PentruAnimale.ro

luni, 25 ianuarie 2016

Durerea tratata naturist

                       
Atunci cand ne doare ceva (o masea, capul etc.), avem tendinta de a lua pur si simplu un Nurofen sau o Aspirina si… gata durerea! E adevarat ca pe loc s-ar putea ca durerea sa se amelioreze, dar consecintele sanatatii noastre pe termen lung sunt catastrofale.
In cazul in care sunteti interesat in pregatirea unui remediu foarte eficient care nu va pune sanatatea in pericol, va recomandam un suc de turmeric (curcuma), care va alina durerea. Motivul pentru care ameliorarea durerii este atat de eficienta o reprezinta multitudinea de ingrediente puternice care au capacitatea de a calma durerea. Aceste ingrediente includ:

* Castravetele, care are capacitatea de a calma inflamatia si a raci corpul;
Telina, care amelioreaza instant durerea articulara si ajuta persoanele cu hipertensiune arteriala;
* curcuma (turmericul), care este un analgezic natural incredibil si care ofera efecte anti-inflamatorii excelente;
* Radacina de ghimbir, care are, de asemenea proprietati anti-inflamatorii puternice;
Ananasul, care ajuta eforturile organismului de a elimina inflamatia si de a calma durerea;
* Morcovii, legume care au diferite efecte anti-inflamatorii.
Reteta de suc pe care o prezentam in acest articol ne va ameliora nu doar durerea, dar va creste, de asemenea, si nivelul de energie. Asadar, vom folosi:
* un castravete mic;
* trei tulpini de telina cruda;
* o radacina mica de ghimbir;
* doi morcovi;
* o radacina de turmeric;
* un ananas.
Instructiuni: Luati toate ingredientele si amestecati-le intr-un storcator. Odata ce acestea sunt bine amestecate, beti amestecul! Odata cu aceasta bautura consumata, veti avea parte de o doza mare de minerale, vitamine si antioxidanti, iar durerea pe care o simtiti va disparea.

miercuri, 20 ianuarie 2016

Cosmetice si parfumuri naturale italiene

                                              bottegaverde.ro
                                                           

                                                         

Bottega Verde este un brand unic, pentru ca are la baza caracterul italian, subliniat de originile sale toscane, care redescopera reinnoirea traditiei. Fiecare fiecare dintre ingredientele naturale au fost atent studiate, iar beneficiile nenumarate si neasemuite au fost grupate in game de produse, dedicate unei ingrijiri speciale. Pe langa ingrijirea dedicata, produsele Bottega Verde sunt un adevarat rasfat al simturilor, parfumurile lor sunt o betie de nuante, senzatii electrizante, seducatoare, atemporale.
Bottega Verde Romania stie ca frumusetea este naturala atunci cand ingredientele sunt atent selectionate din zonele lor de orignine, iar traditia si pasiunea pentru calitate se imbina armonios cu inovatia.

CATEGORII PRODUSE
                                                      
  1. MAKE-UP
  2. INGRIJIREA TENULUI
  3. INGRIJIREA CORPULUI
  4. INGRIJIREA PARULUI
  5. PARFUMURI
  6. PROTECTIE SOLARA
  7. CASA
  8. COPII
  9. BARBATI
  10. GAME
                                 
                               bottegaverde.ro                                                                                                                                                           

luni, 18 ianuarie 2016

Pleurotus- ciuperca medicament

                            
Ciupercile pleurotus ostreatus cunoscute sub numele de Pastrav, Pastrav de fag, Pastrav negru  sau Pastravul cerului sunt superioare ciupercilor de consum, putand fi considerate chiar terapeutice, cu scop de prevenire dupa cum puteti regasi detalii in josul acestui articol.
Ciupercile PLEUROTUS OSTREATUS  constituie un aliment dietetic cu valoare nutritionala si terapeutica. Ele pot fi consumate in toate varietatile culinare si reprezinta un aliment care poate completa si reechilibra meniurile bogate in grasimi sau sarace in substante proteice. Valoarea nutritiva a ciupercilor este de 250-400 Kcal/100 gr.
Datorita proprietatilor descoperite de-a  lungul timpului ea este considerata o ciuperca medicament, cu  rezultate notabile de prevenire in diverse afectiuni. Are un continut ridicat de  proteine ( intre 33 si 42) care previne hepatita, ulcerul gastric, micsoreaza procentul  de colesterol. Datorita proteinei continute si a  texturii sale mai este denumita si carne vegetala. Ea contin de asemenea in proportii variabile: potasiu, fosfor , cupru, seleniu,  zinc, vitamina D, vitamine din complexul B, fier, calciu. Ciuperca Pleurotus Ostreatus este singurul aliment non animale care contine vitamina D atat de importanta pentru sanatatea si dezvoltarea organismului uman si reprezinta de asemenea  o valoroasa sursa  de aminoacizi esentiali: leucina, izoleucina, treonina, valina, metionina, fenilalanina, histidina, lizina, triptofanul, tirozina.
Pleurotus Ostreatus contine mevinolin si compusi inruditi acestuia, care reprezinta un potential inhibitor competitiv al hmg coa reductazei (3-hidroxizi-3metil-glutaril-coa reductaza),  cu limitare majora a acestei enzime responsabila de sinteza colesterolului. Pleurotus Ostreatus previne efectiv cresterea hipercolesterolemiei si acumularea colesterolului in ficat, fiind indicata in dietele de slabit.
Studiile mai arata ca ciupercile pleurotus ostreatus au proprietati stimulative organice si cerebrale si sunt remineralizante pentru organismul uman. Pleurotus este bine cunoscut medical pentru beneficiile sale de control cardiovascular, de colesterol, avand activitate anti-tumorala, anti-inflamatoare si antibiotic.
Dupa testele facute de Departamentul Medical al Universitatii din Tokio, Laboratorul National pentru cercetarea cancerului si Colegiul Farmaceutic din Tokio, s-a demonstrat efectul anticancer al ciupercilor terapeutice cunoscute in proportiile afisate mai jos.
Nume ciupercadozajRata
conversie
Efect
anticancer
AGARICUS  BLAZEI  MURIL10 mmg
90,0%
99,4%
GRIFOLA  UMBELLATE10 mmg
90,0%
98,5%
PHELLINUS  YUCATENSIS30 mmg
87,5%
96,5%
PHELLINUS  IGNIARIUS30 mmg
66,7%
87,4%
LENZITES  BETULINA30 mmg
57,1%
70,2%
TRICOLOMA  MATSUTAKE30 mmg
55,5%
91,3%
LENTINUS  EDODES30 mmg
54,5%
80,7%
CORIOLUS  VERSICOLOR30 mmg
50,0%
77,5%
PLEUROTUS OSTREATUS30 mmg
45,5%
75,3%
ELFRINGIA APPLANATA30 mmg
45,5%
64,9%
FOMITOPSIS  PINCICOLA30 mmg
33,3%
61,2%
FOMITOPSIS CYTISNA30 mmg
30,3%
44,2%
PHOLIOTA NAMEKO30 mmg
30,0%
86,5%
FLAMMULINA VELUTIPES30 mmg
30,0%
81,1%
GANODERMA LUCIDUM30 mmg
20,0%
77,8%