Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

luni, 3 iulie 2017

Catina, ginseng-ul romanesc


    Pe malul riurilor, in prundisuri, coaste ripoase, creste catina, numita in unele regiuni si catina alba. 
    De la acesta planta se folosesc fructele-Fructus Hipophae- in stare proaspata sau uscata.
    Gustul lor este acru-astringent, insa, pe masura coacerii si mai ales dupa caderea primelor brume, devine mai placut si capata un miros asemanator ananasului.
    In compozitia chimica a fructelor de catina predomina vitamina C, o serie de pigmenti carotinoidici, care le dau culoarea portocalie, un ulei gras, in care sunt dizolvati acesti pigmenti, vitaminele B1 si B2 , acid nicotinic, ulei volatil, etc.Datorita acestei compozitii chimice complexe, fructele de catina sunt considerate ca o polivitamina naturala.Ele sunt folosite , in multe tari, inn scopuri terapeutice si alimentare.
    Sub forma de suc, gem, marmelada, sirop, vin, lichior, ele constituie un aliment accesibil tuturor.
    Pentru obtinerea lor, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se freaca pe o sita inoxidabila pentru a inlatura simburii.
    O bautura gustoasa si racoritoare se obtine din 750 g de fructe care se fierb cu 6 litri de apa si un kg zahar. Dupa racire , se toarna in sticle si se pastreaza la loc racoros. 
     Din fructe de catina uscate se fac ceaiuri, placute la gust care se folosesc in avitaminoze. In unele tari , ceaiul de catina se recomanda in diaree, reumatism, in boli de piele si urticarie.
Se foloseste in tratarea :

Catina in tratamente interne

Imunitate scazuta, sensibilitate la infectii
Hepatita acuta, hepatita cronica evolutiva, ciroza in faze incipiente
Adjuvant in gripa, bronsita, pneumonie
Hemoragii interne
Copii rahitici, distrofici, foarte sensibili la boli
Bolile splinei
Sterilitate masculina si feminina, imbatranire prematura
Depresie, anxietate
Adjuvant in dermatoze diverse
Diaree, dizenterie

Catina in tratamente externe
Eczeme infectioase
Pentru protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
Raie
Mai multe indicatii gasiti aici :
     formula As

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu