Scris de Super User on . Posted in Mana si Pumn
Fractura epifizei distale de radius este cea mai frecventa fractura din patologia traumatica a sistemului osteo-articular ( 17% din fracturile prezentate la camerele de garda). Exista numeroase eponime care definesc varietati ale acestei fracturi ( Pouteau-Colles, Goyrand-Smith, Barton, Chauffeur,etc).
Frecventa crescuta a acestui tip de fractura se datoreaza mecanismului de producere, care consta cel mai frecvent in cadere pe mana intinsa instinctiv pentru a atenua socul.
Distributia cazurilor este bimodala, adica acest tip de fractura se intalneste mai frecvent in doua tipuri de cazuri : femei varstnice (cu osteoporoza) care sufera traumatisme de mica energie (de tipul caderii din picioare) si barbati tineri care sufera traumatisme de inalta energie (accident rutier, de exemplu).
Sunt studii care demonstreaza ca o femeie de 50 de ani din emisfera nordica are sanse de 15% de a suferi o fractura de radius distal in restul vietii (lifetime risk), in timp ce pentru un barbat acest risc este de 2%.
Fractura radiusului distal poate fi considerata o "santinela" pentru osteoporoza, aparand cu 5-10 ani mai devreme decat fracturile pe os patologic de la nivelul coloanei vertebrale si soldului.
Istoric, toate fracturile radiusului distal se tratau conservator prin reducere prin manipulare si ulterior imobilizare in aparat gipsat. Acest tip de tratament se aplica si acum cazurilor de fracturi cu minima deplasare precum si la majoritatea fracturilor care nu intereseaza suprafata articulatiei radio-carpiene. De asemenea, tratamentul conservator se recomanda frecvent pacientelor varstnice dupa evaluarea comorbiditatilor, avand in vedere raportul dintre riscul anestezico-chirurgical si beneficiu.
La prezentarea la camera de garda a sectiei de ortopedie se vor efectua radiografii de pumn in doua incidente : antero-posterioara (fata) si laterala (profil). Daca se constata prezenta unei fracturi cu deplasare se va tenta reducerea ortopedica prin tractiune sub anestezie si imobilizare in atela gipsata provizorie. Se vor efectua radiografiile de control urmarindu-se parametrii radiologici care stabilesc reducerea acceptabila. Acestia masoara unghiurile radiusului distal ( inclinatia radiusului, inclinatia volara), inaltimea radiusului, evalueaza reducerea anatomica a suprafetei articulare a radiusului, starea articulatiei radio-cubitale distale, raporturile cu oasele carpului.
Daca acesti parametri sunt atinsi, se poate opta pentru continuarea tratamentului ortopedic cu imobilizare pana la 6 saptamani si controale radiologice periodice insotite de schimbarea aparatului gipsat.
In conditiile in care se considera ca probabilitatea ca acest aspect radiologic sa se mentina este mica, sau manevrele de reducere a fracturii nu au rezultatul scontat, se va propune pacientului interventia chirurgicala care are avantajul ca poate asigura printr-o fixare stabila mentinerea pozitiei fragmentelor osoase (reducerea), precum si mobilizarea precoce a articulatiei pumnului, foarte importanta in recuperarea functionala.
Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala sau loco-regionala. Exista mai multe posibilitati de fixare (osteosinteza) : fixator extern, fixare cu brose percutanat sau fixare cu placa si suruburi, etc. In functie de particularitatea fracturii, chirurgul va alege una din procedurile mentionate.
Postoperator, pacientul va urma un program de reabilitare functionala care vizeaza recuperarea mobilitatii pumnului si a fortei de strangere.
Complicatiile fracturilor epifizei de radius sunt urmatoarele :
complicatii intalnite mai frecvent in cazul tratamentului conservator
- calusul vicios - complicatie foarte frecvent intalnita, predominant in cazul tratamentului conservator - consta in consolidarea osului cu scurtare, angulare, decalare, etc in asa fel incat mobilitatea si forta sunt afectate, durerea este cvasipermanenta ( mai ales pe partea cubitusului care proemina dupa scurtarea radiusului), iar aspectul estetic este in " baioneta", etc.
- pseudartroza (lipsa consolidarii) - extrem de rar intalnita in acest tip de fracturi
- sindromul de canal carpian - compresia nervului median la nivelul pumnului care poate produce parestezii, durere si impotenta functionala in teritoriul afectat - poate apare ca si consecinta a consolidarii in pozitie vicioasa
- complexul dureros regional ( sd Sudeck, sindrom algoneurodistrofic) - sindrom datorat in general imobilizarii prelungite, caracterizat prin modificari trofice locale insotite de sudoratii reci si osteoporoza localizata "patata"
complicatii legate de actul chirurgical
- leziuni vasculo-nervoase locale - rar intalnite, de obicei fara consecinte pe termen lung
- infectiile - pot impune indepartarea implanturilor metalice interne si eventual inlocuirea cu un fixator extern
- diverse tipuri de deteriorare a fixarii
SURSA : http://www.orto-trauma.ro/
Informatiile medicale existente in articolele publicate pe acest site au caracter informativ si nu trebuie utilizate in vederea tratamentului fara avizul medicului ortoped.
Tratament naturist in fracturi
Alimentatia joaca un rol important in vindecarea dupa fracturi, ea influenteaza procesul de osteosinteza (formarea de tesut osos nou) si mentinerea unei densitati minerale osoase optime. Pentru a accelera osteosinteza se recomanda cresterea aportului de proteine, minerale si vitamine (calciu, magneziu, vitamina D, vitamina C, vitaminele B), obtinute din alimente, dar mai ales din suplimente alimentare (produse naturiste) care contin aceste elemente intr-o proportie optima. Surse importante pentru aceste elemente: lapte si produse lactate (branza, iaurt), oua, laptele din soia si tofu, legume (brocoli, salata, patrunjel, varza, varza de Bruxelles, sparanghel, ardei gras, conopida, fasole, linte, naut, ridiche neagra, rosii, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui), fructe crude, uscate si oleaginoase (portocale, kiwi, grapefruit, mandarine, capsuni, pepene galben, coacaze negre, smochine, banane, ananas, papaia, nuci, alune, migdale, arahide), cereale integrale (grau, orez, ovaz), fulgi de cereale, germeni de grau, peste (somon, sardine, ton), icre, fructe de mare, carne de pui si curcan (fara piele), ficat (de pasare, de vita).
Atentie! O alimentatie saraca in fructe si legume si bogata in produse animale si carbohidrati, duce la o usoara acidoza, fapt care in timp afecteaza rezistenta oaselor. Anumite alimente si nutrienti reduc densitatea oaselor, cresc riscul osteoporozei, incetinesc procesul de refacere osoasa dupa fracturi. Proteinele animale (carne) sunt necesare pentru oase puternice, insa, consumate in exces, produc sulfati care favorizeaza reducerea calciului din oase. Cafeaua si bauturile de tip cola contribuie la degenerarea oaselor. Sodiul (din sarea de bucatarie) folosit in exces duce la eliminarea calciului prin urina si transpiratie. Taratele de grau consumate impreuna cu calciul reduc absorbtia acestuia, de aceea, consumul celor doua trebuie sa fie la cel putin doua ore distanta intre ele. Alcoolul consumat excesiv ingreuneaza absorbtia calciului si a vitaminei D.
In perioada de imobilizare
Cu acordul specialistului ortoped, se vor face cat mai multe miscari usoare, specifice. Mobilizarea membrelor impiedica atrofierea musculaturii si redoarea articulara, creste tonusul musculaturii, stimuleaza afluxul local de sange, grabind formarea calusului si scurtand perioada de recuperare ulterioara. Medicul ortoped este cel care decide momentul optim pentru inceperea miscarilor dupa imobilizarea in aparat ghipsat sau dupa operatie.
Recuperarea medicala
Recuperarea post-fractura este o etapa foarte importanta. Dupa saptamani sau luni de stat in aparat ghipsat sau imobilizare post-operatorie, musculatura este atrofiata, articulatiile prezinta redoare, iar recastigarea capacitatii functionale reprezinta o necesitate, in acest sens fiind indicate kinetoterapia si balneoterapia. Kinetoterapia sau terapia prin miscare este esentiala si se executa sub indrumarea unui kinetoterapeut, scopul fiind redobandirea tonusului muscular si mobilitatea articulara, recapatarea coordonarii si precizia miscarilor. Balneoterapia este deosebit de utila in recuperarea post-fractura, anumite ape minerale, in special cele clorurosodice, sulfuroase si termale, accelereaza foarte mult procesele de refacere. Sunt recomandate statiunile Techirghiol, Baile Herculane, Baile Felix, Eforie Nord, Mangalia, Amara, Lacul Sarat.
Produse naturiste necesare in vindecarea fracturilor
Strong Bones Plus - Produs naturist ce contine calciu, magneziu si vitamina D. Calciul si magneziul sunt minerale indispensabile in procesul de formare a substantei osoase si pentru functionarea optima a sistemului nervos si a musculaturii. Vitamina D influenteaza metabolismul oaselor, creste resorbtia intestinala a calciului si a fosforului, favorizeaza depunerea calciului in tesutul osteoid.
Joint Protex Forte - Contine glucozamin sulfat, condroitin sulfat, metilsulfonilmetan (MSM), acid hialuronic, Boswellia serrata, Filipendula ulmaria, turmeric, zinc si mangan. Joint Protex Forte amelioreaza inflamatia si durerea, stimuleaza si grabeste regenerarea structurii oaselor, articulatiilor, vaselor de sange, muschilor si pielii, imbunatateste mobilitatea si flexibilitatea articulara.
Beauty Formula - Produs naturist ce contine colagen hidrolizat, siliciu, coada calului, urzica, vitamine (A, C, B2, B6, B12, colina, niacina), minerale (zinc, cupru, iod) si aminoacizi (L-metionia, L-cisteina), cu rol esential in sinteza osoasa, in refacerea si consolidarea oaselor dupa fracturi. Aportul de colagen este extrem de util deoarece acesta formeaza "cimentul"oaselor, le ofera flexibilitate si rezistenta, permite depunerea de minerale si formarea de tesut osos. In procesul de vindecarea a fracturilor, pe langa aportul de calciu, este foarte important aportul de siliciu si zinc. Siliciul are rol esential in producerea colagenului, ajuta la formarea tesutului conjunctiv, are rol in sinteza osoasa. Zincul este responsabil de cresterea rapida a tesutului de colagen in jurul fracturii (calus) si de activarea celulelor osoase de calciu, care sunt depozitate in tesutul colagen (calus). Vitaminele, mineralele si aminoacizii continuti in produsul naturist Beauty Formula, iau parte la producerea de energie, contribuie la cresterea, mentinerea si repararea tesuturilor, stimuleaza productia de colagen, contribuie la mineralizarea oaselor, optimizeaza utilizarea calciului, fosforului si magneziului, ajuta la crearea noilor celule osoase.
White Willow (aspirina naturala) - Coaja de salcie alba (aspirina naturala) are proprietati antiinflamatoare si antialgice, blocheaza productia de prostaglandine, hormoni care transmit la creier mesajul durerii si care sunt sintetizate si prezente in tot organismul in inflamatii si febra. Are efect antiinflamator asupra peretilor arteriali, asigura o buna circulatie sanguina in tot organismul si la nivelul traumatismului.
Joint Protex Forte - Contine glucozamin sulfat, condroitin sulfat, metilsulfonilmetan (MSM), acid hialuronic, Boswellia serrata, Filipendula ulmaria, turmeric, zinc si mangan. Joint Protex Forte amelioreaza inflamatia si durerea, stimuleaza si grabeste regenerarea structurii oaselor, articulatiilor, vaselor de sange, muschilor si pielii, imbunatateste mobilitatea si flexibilitatea articulara.
Beauty Formula - Produs naturist ce contine colagen hidrolizat, siliciu, coada calului, urzica, vitamine (A, C, B2, B6, B12, colina, niacina), minerale (zinc, cupru, iod) si aminoacizi (L-metionia, L-cisteina), cu rol esential in sinteza osoasa, in refacerea si consolidarea oaselor dupa fracturi. Aportul de colagen este extrem de util deoarece acesta formeaza "cimentul"oaselor, le ofera flexibilitate si rezistenta, permite depunerea de minerale si formarea de tesut osos. In procesul de vindecarea a fracturilor, pe langa aportul de calciu, este foarte important aportul de siliciu si zinc. Siliciul are rol esential in producerea colagenului, ajuta la formarea tesutului conjunctiv, are rol in sinteza osoasa. Zincul este responsabil de cresterea rapida a tesutului de colagen in jurul fracturii (calus) si de activarea celulelor osoase de calciu, care sunt depozitate in tesutul colagen (calus). Vitaminele, mineralele si aminoacizii continuti in produsul naturist Beauty Formula, iau parte la producerea de energie, contribuie la cresterea, mentinerea si repararea tesuturilor, stimuleaza productia de colagen, contribuie la mineralizarea oaselor, optimizeaza utilizarea calciului, fosforului si magneziului, ajuta la crearea noilor celule osoase.
White Willow (aspirina naturala) - Coaja de salcie alba (aspirina naturala) are proprietati antiinflamatoare si antialgice, blocheaza productia de prostaglandine, hormoni care transmit la creier mesajul durerii si care sunt sintetizate si prezente in tot organismul in inflamatii si febra. Are efect antiinflamator asupra peretilor arteriali, asigura o buna circulatie sanguina in tot organismul si la nivelul traumatismului.
Produse naturiste necesare in vindecarea fracturilor
STRONG BONES PLUS - 3x1 capsule/zi
JOINT PROTEX FORTE - 3x1 tablete/zi
BEAUTY FORMULA - 1 tableta/zi sau conform recomandarilor
WHITE WILLOW (aspirina naturala) - 3x1 capsule/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu