Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

vineri, 24 aprilie 2015

Ce se întâmplă dacă pui un măr într-o supă?


Le gasesti tot anul in magazin, fie ca sunt din productie autohtona, fie ca sunt aduse de peste hotare. Merele sunt un super fruct, sunt pline de fibre si antioxidanti, beta-caroten si vitamina C, au putine calorii, nu contin grasimi si colesterol. Le pui in placinte, in tarte, in compot si alte prajituri, in salate de fructe sau compot, le folosesti la jeleuri si in alte retete delicioase. Dincolo de a fi un ingredient ideal intr-o dieta sanatoasa si in deserturi delicioase, merele pot sa iti fie si altfel de ajutor.
1. Marul pastreaza prajitura pufoasa si proaspata
Indiferent ca este vorba de o prajitura cumparata sau de una facuta cu mana ta, poti sa o pui la pastrare, in frigider, cu o jumatate de mar langa ea.
2. Marul iti salveaza o supa prea sarata
Ti-a scapat din greseala prea multa sare in supa sau intr-o mancare cu sos? Stii probabil de trucul cu cartoful, dar poti incerca si un mar. Pune cateva felii de mar in oala si lasa-le sa fiarba impreuna cu mancarea timp de 10 minute. Vor absorbi toata sarea in exces.
3. Marul coace alte fructe
Ai banane sau alte fructe inca crude? Le poti coace rapid daca le pui intr-o punga de hartie impreuna cu un mar. Este un truc vechi, dar eficient, datorita etilenei eliberate de mar, care va coace fructele. Singurele pentru care nu se aplica regula sunt :ananasul si portocalele.
4. Marul iti salveaza zaharul brun intarit
Intr-un mediu umed zaharul brun devine tare ca piatra. Nu te grabi sa il arunci! Pune-l intr-o punga de plastic cu o felie de mar si aseaza punga intr-un loc uscat timp de cateva zile. Zaharul va fi numai bun de a fi folosit din nou in prajitura preferata.
5. Marul face friptura mai gustoasa
Trucul e valabil pentru cand vrei sa coci un pui intreg la cuptor. Unge-l cu ce mirodenii vrei si inainte sa il pui la rumenit pune in interiorul lui un mar intreag. Rezultatul va fi o friptura suculenta si delicioasa.

SURSA: http://ampress.ro/secretele-bucatariei/

joi, 23 aprilie 2015

Leurda mai puternica ca usturoiul


Numele latinesc al leurdei este Allium ursinum (usturoiul ursului) şi, într-adevăr, urşii o consumă ca medicament, imediat ce ies din hibernare.
De altfel, se pare că apariţia frunzelor de leurdă este şi semnul că, în curând, animalele vor ieşi din bârloguri pentru a se bucura de razele soarelui de primăvară.

Este o plantă de talie medie-mică, cu frunze cărnoase, de un verde puternic, care face nişte flori mici şi albe. Popular, mai este numită şi usturoită, pentru că frunzele şi tulpinile sale au un gust şi un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este şi rudă, din punct de vedere botanic.
Leurda creşte numai în pădurile din Europa Centrală, iar până în prezent nu a putut fi aclimatizată în nici o altă regiune. De asemenea, nu a putut fi cultivată, fiind o specie eminamente sălbatică, prezentă în pădurile de stejar, fag sau frasin.
În urma unor studii efectuate în laboratoarele din Germania, a fost declarată „Planta mileniului trei”, efectele sale asupra inimii şi a vaselor de sânge, asupra digestiei, asupra sistemului imunitar şi a celui endocrin uimind pur şi simplu oamenii de ştiinţă.
În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul, care la rândul său este unul dintre cele mai folosite şi apreciate medicamente naturale din lume. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, în comparaţie cu celebrul ei văr, leurda a crescut liberă, neinfluenţată de mâna omului, păstrându-şi neatinde însuşirile cu care a fost înzestrată. Aşa se explică faptul că are efecte terapeutice atât de puternice.
Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie. Se taie cu un cuţitaş, pentru a nu scoate afară planta cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei.
                                          

Pentru o porţie delicioasă de salată cu leurdă, se prepară o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare.
Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. O cură cu leurdă durează minim 10 zile. Este extrem de bine tolerată de ficat. Şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut pe care îl dă usturoiul.

Iată care sunt afecţiunile cele mai vindecate de leurdă:

  • Tromboflebita şi trombozele în general – dintre plantele medicinale din flora europeană, leuda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine şi antiagregante plachetare. Se consumă sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minim 20 de zile. Când sezonul de culegere se sfârşeşte, se administrează tinctură de leurdă: o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi, în cure de câte o lună, cu o săptămână de pauză.
  • Sechele după accidentul vascular, prevenindu-le în acelaşi timp – se face o cură cu salată de leurdă timp de două săptămâni, timp în care se consumă câte o porţie de salată în fiecare dimineaţă. După cura de salată se continuă cu tratamentul cu tinctură. Se administrează de patru ori pe zi, pe stomacul gol. (Tratamentul cu tinctură durează minim două luni).
  • Ateroscleroza şi bolile cardiace asociate unor valori ridicate ale colesterolului – leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă care, conform unor studii recente, are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale. Astfel, leurda este pe termen lung adjuvantul ideal în tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrată în cure de câte 2-3 luni, cu două săptămâni de pauză, sub formă de tinctură. Se ia 1 linguriţă de tinctură diluată în apă, de 4 ori pe zi, înaintea meselor principale. În timpul primăverii, este foarte utilă o cură cu salată de leurdă, cu o durată e minim două săptămâni.
  • Hipertensiunea arterială – substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sanguine. Se administrează tinctura de 4 ori pe zi. Tratamentul se face timp de două luni, cu două săptămâni de pauză.
  • Oprirea procesului de îmbătrânire – se consumă zilnic salată de leurdă, înaintea meselor principale, pe o perioadă cât mai îndelungată, în timpul sezonului de recoltare a frunzelor. Ultimele studii arată că anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de relansare a activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală.
  • Reumatismul – se face o cură cu suc de leurdă timp de trei săptămâni, timp în care se consumă câte două pahare de suc pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol. În paralel, se ţine o cură vegetariană cu multe crudităţi. Sucul de leurdă are puternice efecte depurative, fiind eficient şi în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei şi în general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului.
  • Înlăturarea efectelor nocive ale nicotinei şi fumatului – atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi, au efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi al gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. De asemenea, se pare că în timpul curei cu leurdă, renunţarea la fumat este mai uşoară. Se consumă zilnic suc de leurdă, câte 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de minim doua saptamini.
SURSA : http://www.csid.ro/health/


                                             

Semintele de in

Brown_Flax_Seeds[1]

Semintele de in (in engleza, flaxseed) au fost apreciate pentru calitatile lor inca de acum 4000 de ani, fiind consumate de greci si romani ca si nucile. Aceste mici seminte pot avea doua culori – maro si auriu – ambele varietati avand insa proprietati asemanatoare. Impreuna sunt pe lista de varf a semintelor bogate in acizi grasi Omega-3, care scad sensibil colesterolul prevenind tensiunea arteriala, au proprietati anti-inflamatorii, mentin o inima sanatoasa, scad riscul aparitiei artritei si Parkinsonului, ajuta la combaterea constipatiei si hemoroizilor, inlatura si impiedica formarea pietrelor la fiere, reduc uscaciunea ochilor si previn boala de ochi numita Macular Degeneration (degenerare maculara).
                               

Un procent ridicat in aceasta samanta il constituie lignanii, fiind singura planta care detine cel mai bogat depozit de lignani si fibre. Acestia reprezinta un grup de compusi naturali gasiti doar in plante, avand compozitia chimica asemanatoare cu a estrogenului (phytoestrogen) si a antioxidantilor. Datorita lignanilor si estrogenului din planta (phytoestrogen) cu rol de echilibrare hormonala, uleiul din seminte de in contribuie la stabilizarea si echilibrarea dozelor de estrogen si progesteron din organism, ajutand la imbunatatirea functiei uterine, la reglarea ciclului menstrual si usurarea crampelor asociate cu acesta, in caz de infertilitate feminina, endometrioza, cat si in ameliorarea simptomelor menopauzei. De asemenea, in cazul menstruatiei, uleiul de in ajuta la blocarea formarii prostaglandinelor, grup de substante eliberate de multe ori in exces in aceasta perioada, determinand pierderi de sange prea mari.
Lignanii pot ajuta la scaderea colesterolului, pot imbunatati sanatatea digestiva si ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase, posedand proprietati anti-cancer si de prevenire a formarii anumitor tipuri de tumori. De asemenea, in cazul diabetului pot reduce severitatea bolii si stabilizeaza nivelul zaharului din sange. 
                                         
O alta proprietate foarte apreciata este continutul mare de fibre, care pot ajuta in unele cazuri de constipatie. Pe primele locuri in combaterea constipatiei cronice, inainte de semintele de in se afla urmatoarele (care trebuie insa consumate separat): sucul verde, o cana de apa calda cu lamaie dimineata pe stomacul gol, 2-3 linguri de tarate cu miere tot pe stomacul gol, si semintele de in, consumate insa sub forma de faina fiindca doar asa isi fac efectul. Mai este bine de stiut ca din 100 g seminte de in beneficiem de 20 g proteine, 28 g fibre si 41 g grasimi sanatoase.
Semintele de in pot fi consumate si ca atare, intregi, insa expertii atentioneaza ca acestea trec pur si simplu prin corp fara sa poata fi descompuse; consumul lor sub forma de faina sau ulei este cel mai benefic. In bucatarie semintele pot fi folosite in paine, in loc de oua – 2 linguri de faina de in amestecata cu apa pot inlocui cu succes 2 oua, in painea naturala de in, in salate, prajituri, pateuri, sarmale, salata de vinete, in cerealele de dimineata, in timp ce uleiul se poate folosi in salate sau doar turnat simplu peste mancare.
Pastrarea semintelor, fainii si uleiului de in se va face intr-un loc racoros si uscat, care ar putea fi chiar si frigiderul dumneavoastra. Continutul mare de ulei din seminte favorizeaza rancezirea, aceasta transformand toate calitatile lor in otrava.

Valoare nutritionala pentru 100 g (3.5 oz)
  • Energy 530 kcal 2230 kJ
  • Carbohydrates 28.88 g
  • Sugars 1.55 g
  • Dietary fiber 27.3 g
  • Fat 42.16 g
  • Protein 18.29 g
  • Thiamine (Vit. B1) 1.644 mg, 126%
  • Riboflavin (Vit. B2) 0.161 mg, 11%
  • Niacin (Vit. B3) 3.08 mg, 21%
  • Pantothenic acid (B5) 0.985 mg, 20%
  • Vitamin B6 0.473 mg, 36%
  • Folate (Vit. B9) 0 μg, 0%
  • Vitamin C 0.6 mg, 1%
  • Calcium 255 mg, 26%
  • Iron (fier) 5.73 mg, 46%
  • Magnesium 392 mg, 106%
  • Phosphorus 642 mg, 92%
  • Potassium 813 mg, 17%
  • Zinc 4.34 mg, 43%
Reactii adverse
La solicitarea cititorilor, vreau sa precizez si posibilele reactii adverse ale semintelor de in, care se presupune ca nu sunt recomandate in urmatoarele cazuri:
  • Nu se consuma in cantitati mari, adica peste 5 linguri/zi, aceasta putand duce la blocaje intestinale.
  • Femeile insarcinate trebuie sa fie atente si sa nu depaseasca 2 linguri macinate la 2-3 zile.
  • Nu sunt recomandate in cazul: cancerului de prostata, cancerului uterin, de san, ovarian din cauza continutului mare de hormoni.
  • Semintele sau uleiul rancede trebuie imediat aruncate.
Sper ca va este de folos textul de mai sus si va invit sa cautati si alte pareri, din alte surse, aceasta datorita faptului ca poate informatiile gasite de mine au omis anumite descoperiri recente. Am cautat mereu sa imbunatatesc acest articol aducand informatii noi, proaspat descoperite. De asemenea va invit sa cititi si comentariile, care poate va vor ajuta.
SURSA : http://ligiapop.com/
                                                  

Cum cureti corpul de toxine in doar trei saptamini

                                                                                 
                                       proalpin.ro



În trecut, nu existau atât de multe alimente nesănătoase, iar oamenii aveau o gamă variată de produse naturale. În prezent însă, lucrurile stau mult diferit faţă de atunci, iar unii dintre noi am început să facem o obsesie pentru alimentele pe care alegem să le consumăm. 

Ne referim aici la produsele care oferă fiecărui organ în parte, fiecărui ţesut, ceea ce are mai bun şi mai hrănitor. Iar colonul, după cum bine ştim, este unul dintre organele de care avem nevoie ca să fim sănătoşi tun.

Studiile arată că în 70 ani, prin colon trec peste 100 de tone de produse alimentare şi peste 40.000 de litri de fluide. Aşadar, vorbim de un organ foarte solicitat, care are nevoie de câte o cură de detoxifiere din când în când ca să îl menţinem sănătos şi cu o floră eficientă. 

Ca să prepari reţeta de detoxifiere naturală şi eficientă a colonului, ai nevoie de două ingrediente: 

- făină din seminţe de in;
- lapte acru - chefir.

Timp de trei săptămâni pe an veţi înlocui micul dejun cu acest preparat, potrivit secretele.

În prima săptămână, se amestecă o lingură de făină de in cu 100 ml de chefir. În cea de-a doua, vei folosi două linguri de făină de in şi 100 de ml de chefir. Iar în ultima săptămână, vei amesteca trei linguri de faină de seminţe de in cu 150 ml de chefir.

Este foarte important atunci când faceţi acest amestec să fie proaspăt şi să nu-l faceţi pentru mai multe zile.


SURSA : http://spynews.ro/

proalpin.ro proalpin.ro

În fiecare zi a vieţii,invăţăm, reînvăţăm

                                       

Încă învăţ

Am învăţat să spun "te rog"
Am învăţat să cer iertare
Am învăţat să zbor în vis
Am învăţat să dau crezare.
Acum, când stau şi mă gândesc
Şi-ncerc din nou să-mi amintesc
Realizez ca drumul nu e-ncheiat
Mai avem multe de-nvăţat.
Şi eu, şi tu, de fapt noi toţi
În fiecare zi a vieţii,
Învăţăm, reînvăţăm,
Să preţuim ceea ce-avem.
Priveşte soarele şi zi-mi
Dacă te-ai întrebat vreodată
De ce e el atât de cald
Cu noi toţi, lumea arogantă?
Priveşte valurile mării
Şi lasă-le să te-nconjoare,
Ascultă plânsul ploii,
Întreabă-te: Le meriţi oare?
Încă învăţ...
Mereu voi învăţa,
Să preţuiesc comori,
Şi-anume: Viaţa! 

Durerea trebuie tratată de îndată ce apare, pentru a nu prinde rădăcini; o dată cu trecerea timpului, ea sporeşte şi se transformă într-o patimă reprobabilă, o adevărată boală.
citat din 
SURSA : http://www.citatepedia.ro/


chrono12.de