Translate

Sanatate pentru prieteni - canal YOUTUBE

marți, 14 aprilie 2015

Chimenul si utilizariele sale ca planta medicinala


Chimenul

(Carum carvi)


Se mai numeste si secarea, chimion, chimin sau chiman si este printre putinele condimente originare din Romania, diferite varietati de chimen crescand spontan prin fanetele si pe pajistile din zonele de deal, montane si subalpine. Fiind o planta foarte raspandita, exista numeroase cunostinte in medicina populara despre utilizarea semintelor sale. Decoctul si ceaiul din seminte de chimen se dadeau copiilor mici ca sa nu planga de dureri de burta. Se mai spalau cu el pe cap copiii contra bubelor, iar fetele din unele sate se spalau cu zeama de chimen calduta, ca sa se faca frumoase si sa aiba fata curata. Peste tot se punea in vin sau tuica, pentru pofta de mancare. Chimenul fiert in lapte sau apa se lua pentru bolile inimii. Pisat si pus cu putin unt se lua contra durerilor de stomac. Ceaiul din chimen cu iarba creata se dadea ca intaritor celor slabiti de boala. Se mai folosea la raceli sau pentru boli femeiesti combinat cu trandafir alb si malin alb. Femeile care aveau copii mici mancau supa de chimen, ca sa aiba lapte mai mult. Iata in continuare cateva utilizari medicinale ale chimenului validate de catre stiinta moderna:

Sindromul colonului iritabil - se beau zilnic 2-3 cani de infuzie combinata de seminte de chimen. Tratamentul se face vreme de 4 saptamani, cu 5-7 zile de pauza. Are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajuta la echilibrarea florei intestinale.

Diaree, colita de fermentatie - se administreaza pulbere de seminte de chimen amestecata in proportie egala cu pulbere de frunze de menta. Se iau zilnic cate patru-sase lingurite din aceasta combinatie, pe o perioada de 1-3 saptamani. Combinatia chimen - menta este aproape imbatabila in mai multe afectiuni digestive, printre care diareea si colita de fermentatie, unde efectul lor este rapid, datorita calitatilor antiseptice, antiinflamatoare, carminative (determina eliminarea gazelor intestinale) ale celor doua plante.

Alaptare - se consuma zilnic 1-3 cani de infuzie combinata de chimen cu miere. Mai multe studii au obiectivat faptul ca administrarea chimenului creste secretia lactata si imbunatateste calitatea laptelui matern. In cazul in care apar inflamatii ale sanilor in timpul alaptarii, se pune pe zona afectata o cataplasma cu seminte de in si de chimen macerate in prealabil, vreme de patru ore, in apa calda.

Dispepsie - se administreaza zilnic patru lingurite din combinatia de pulberi de chimen si menta in proportii egale. Plantele trebuie sa fie proaspat macinate, pentru a avea un continut maxim de uleiuri volatile, care imbunatatesc secretia de bila si sucurile gastrice, elimina durerile abdominale. Nu mai putin de sapte studii clinice facute in ultimii 15 ani au validat combinatia chimen-menta ca fiind mai eficienta decat medicamentele de sinteza in combaterea dispepsiei.



Astenie psihica, incapacitate de concentrare mentala - se iau cate 4 lingurite de tinctura de chimen pe zi, in cure de o luna. Uleiul volatil continut de semintele de chimen are efecte tonice nervoase, favorizeaza circulatia cerebrala, confera o senzatie de vioiciune si tonus mental.

Halena (miros urat al respiratiei) - se mesteca dupa masa si intre mese, seminte de chimen. Au un miros placut si, mai mult decat atat, imbunatatesc digestia, eliminand cauzele profunde care duc la aparitia halenei.

Precautii si contraindicatii
la tratamentele cu chimen


La copiii mici se administreaza cu prudenta, intrucat - foarte rar - poate declansa crize de epilepsie. De regula, pentru copiii foarte mici este recomandat din acest motive feniculul in locul chimenului.
La femeile insarcinate, supradozarea semintelor de chimen (peste 10 g luate zilnic) poate produce avortul.


Sursa: http://www.formula-as.ro/


Fenicul-condiment si planta medicinala


Feniculul

(Foeniculum vulgaris)


Se mai numeste si finic, molura sau fincen, si este frecvent utilizat drept condiment si planta medicinala, mai ales in Banat si in sudul Transilvaniei. In medicina populara romaneasca, decoctul semintelor se dadea copiilor mici pentru "matrice" (afectiuni abdominale). Fiertura de seminte de fenicul se lua pentru a spori secretia laptelui la femei si pentru a usura durerile abdominale in perioada "randurilor rosii" (menstre). La origini, este o planta mediteraneana, adusa la noi si cultivata inca din vremea dacilor (a fost adusa din Grecia sau, dupa alte surse, chiar din Egiptul antic). Semintele de fenicul au o aroma dulce, un efect de stimulare a digestiei si a metabolismului bland, fiind probabil planta condimentara cel mai bine tolerata de organism. Poate fi administrata si bolnavilor de gastrita, cu colonul iritabil sau care sufera de cancer localizat pe tubul digestiv.

Colici abdominale la sugari si la copii - semintele de fenicul sunt la ora actuala cel mai bun medicament din lume impotriva acestei tulburari. Un studiu recent a dovedit ca semintele de fenicul reduc spasmele intestinale, impiedica formarea gazelor si cresc motilitatea intestinului subtire, reduc durata medie de plans a sugarilor datorita colicilor la mai putin de 9 ore pe saptamana (fata de 16 ore pe saptamana), elimina complet colicile la 35% din copiii tratati, nu au nici un fel de efecte adverse. Aceasta in timp ce medicamentul alopat folosit pentru tratarea colicilor la copii, in 0,5% din cazuri, poate provoca mari complicatii de sanatate. Se administreaza zilnic infuzia obtinuta din 15-20 de seminte la cana, care se ia in 3 reprize.

                                       

Dismenoree - un studiu facut in anul 2003, intr-o clinica de obstetrica si ginecologie, la care au participat 70 de femei, a obiectivat efectele semintelor de fenicul in tratarea menstrelor dificile, cu simptome cum ar fi spasmele uterine, durerile abdominale, balonarea, durerile de ovare, iritabilitatea psihica, depresia. Concluzia: semintele de fenicul pot fi folosite cu succes contra dismenoreei primare, fiind eficiente si fara efecte secundare. Se administreaza sub forma de tinctura, din care se iau cate 50 de picaturi de sase ori pe zi. Pentru efecte calmante asupra crampelor abdominale rapide, se recomanda infuzia fierbinte.

Balonare, dureri abdominale produse de balonare
 - medicii germani recomanda seminte de fenicul pentru probleme digestive cum sunt balonarea, indigestia, dureri datorate acumularilor de gaze, sindromul colonului iritabil. Se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia cate jumatate de lingurita, inainte si dupa fiecare masa.


Gastrita hiperacida - intr-un pahar de lapte clocotit se pune o lingura de seminte de fenicul si se lasa sa se infuzeze vreme de 30 de minute. Se consuma pe stomacul gol. Cu conditia sa suportati laptele, efectele calmante gastrice sunt rapide si pe termen lung.

Astm alergic - se consuma zilnic jumatate de litru de infuzie combinata de seminte de fenicul, in cure de 2 luni, cu 14 zile de pauza. Are efecte antiinflamatoare si antispastice (actioneaza la nivelul sistemului nervos central), reducand intensitatea si frecventa crizelor de astm.

Menopauza - de-a lungul timpului, semintele de fenicul au fost folosite popular pentru efectele lor hormonale echilibrante si reintineritoare. Ele au un efect estrogen bland si puternic, reducand pierderile de substanta osoasa, mentinand elasticitatea si stralucirea pielii, protejand impotriva bolilor degenerative. Se administreaza sub forma de infuzie combinata, cate 2 cani pe zi, in cure de 3 luni cu o luna de pauza.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu fenicul
Depasirea dozei zilnice normale de fenicul, adica 0,09 grame pe kilogram-corp, provoaca fenomene severe gastro-intestinale (iritatii, colici) si nervoase (spasme, tulburari senzoriale).

Sursa : http://www.formula-as.ro/

                                              

luni, 13 aprilie 2015

Coriandrul -un condiment cu multiple beneficii

                                         
Coriandrul

(Coriandrum sativum)

La origine este o planta care creste in Asia, pe dealuri insorite si in zone nu foarte bogate in precipitatii, utilizata de mii de ani in India, Iran si China. Are semintele usor picante si foarte bogate in ulei volatil, cu o aroma dulce si oarecum grea. Interesant este ca, atunci cand sunt proaspete, semintele de coriandru au un miros greu de suportat, pentru ca pe masura ce se usuca, sa capete un parfum subtil (au un miros apropiat de cel al lacramioarelor). La noi, coriandrul creste doar cultivat, nu se gaseste spontan sau salbaticit (sub-spontan). Traditional, semintele sale sunt utilizate impotriva bolilor gastrice si intestinale, insa studii recente valideaza folosirea lor in afectiuni mult mai diverse, unde coriandrul are efecte uimitor de puternice.

Anxietate - semintele de coriandru erau folosite dintotdeauna in Iran pentru eliminarea anxietatii si a insomniei. Experimente facute in anul 2005, in mai multe spitale din Orientul Mijlociu, au confirmat efectele sale anxiolitice si calmante, foarte curand urmand sa fie sintetizat in industria farmaceutica un medicament natural pe baza de coriandru, folosit impotriva acceselor de panica, al sindromului depresiv-anxios sau al insomniei aparute pe fondul starilor de angoasa. Pana atunci, va recomandam impotriva acestor tulburari psiho-emotionale un tratament simplu, cu pulbere de coriandru, din care se iau cate 2 grame de 4 ori pe zi, in cure de 49 de zile, cu 10 zile de pauza.

Cancer - intr-un mare numar de studii epidemiologice au fost identificate relatii clare intre aparitia cancerelor si consumul anumitor alimente (cum ar fi carnea, indulcitorii artificiali, E-urile etc.). S-a constatat insa si faptul ca exista alimente si condimente care au un cert efect de protectie a organismului impotriva instalarii anumitor tipuri de cancer. Administrarea la diferite animale de experienta a unei cantitati de seminte de coriandru proaspat macinate (asa incat sa contina ulei volatil in proportie mare), a redus, de pilda, valorile parametrilor tumorali. Aceasta inclusiv in cazul combinarii cu radioterapia, cand efectele de protectie ale coriandrului impotriva instalarii tumorilor au fost mult amplificate. Mesajul este simplu: folositi coriandru din belsug la masa - mai ales daca va impacati cu aroma sa.

Cancerul hepatic - coriandrul este bogat intr-o substanta aromatica numita coriandrol, care s-a dovedit a fi un adjuvant foarte bun in cancerul ficatului. In studiile pe animale s-a constatat ca aceasta substanta blocheaza legarea aflatoxinei (o toxina hepatica) de Adn, aflatoxina producand la oameni cancer hepatic. Se recomanda administrarea zilnica a patru lingurite de pulbere de coriandru proaspat macinat (in ziua respectiva), in cure de lunga durata - minim 3 luni. Acelasi tratament este recomandat si in cancerul la colon.



Cancer la san - se foloseste acelasi tratament de la cancerul hepatic, cu precizarea ca dieta va fi foarte saraca in grasimi de orice fel, dar mai ales saturate (adica din carne, din prajeli, din ulei rafinat, din margarina si din alte uleiuri hidrogenate, din lactate).

Diabet - un studiu realizat la universitatea din Ulster arata ca semintele de coriandru ajuta la normalizarea nivelului de insulina la diabetici si diminueaza colesterolul. Se consuma infuzie combinata din seminte de coriandru, cate un litru zilnic, in locul apei de baut.

Colici abdominale la adulti - se administreaza 1-3 cani de infuzie fierbinte de seminte de coriandru. Este un puternic carminativ (elimina gazele intestinale) si spasmolitic.

Frunzele de coriandru

Au aparut si la noi, mai ales la sectoarele de produse alimentare din supermarketuri (uneori sub numele de "cilantro"). Se consuma in salate, ca adaos la sandviciuri sau antreuri etc. Ele au si cateva proprietati medicinale foarte valoroase:

Alergie - frunzele de coriandru contin antihistaminice naturale, vitamina C si bioflavonoide ce reduc reactiile alergice de tipul febrei fanului. Se consuma sub forma de salata, in cure de minimum 12 zile, fiind recomandate mai ales in timpul perioadelor cand expunerea la factorii alergeni este mai intensa.

Hemoroizi si varice - continutul ridicat de bioflavonoide din frunzele de coriandru ajuta in cazurile de hemoroizi, varice si alte probleme ale venelor. Se consuma de asemenea sub forma de salata.

Precautii si contraindicatii
la utilizarea coriandrului


Uleiul volatil continut de semintele de coriandru poate provoca la unele persoane reactii alergice, resimtite mai ales la nivel respirator. In cazul alergiei la coriandru, se observa dificultate in respiratie, senzatie de catar, usturime pe caile respiratorii. Din acest motiv se recomanda prudenta in administrarea acestei plante, care la inceput se va lua in doze mici (0,5 grame zilnic).

Sursa : http://www.formula-as.ro/

                                

Negrilica poate ajuta la tratarea cancerului

Ce este negrilica ?

 Negrilica este o plantă ce se găsește și în țara noastră sub denumirea populară de cernușcă, chimen negru, coriandru românesc sau susan negru. Aceasta este o plantă anuală care este cunoscută mai ales sub formă de condiment, mirodenie, care se folosește în condimentarea preparatelor din bucătărie. 
 Negrilica are o tulpină dreaptă, ramificată, care formează o tufă cu frunze superbe de culoarea verde-cenușiu, iar florile au un aspect de stea și culoarea cerului, un albastru pal. Din aceste flori iau naștere niște capsule ce fac în interiorul lor păstăi cu semințe. Negrilica este originară din Orient și este cultivată în stare sălbatică sau în grădină, fiind o plantă prea puțin pretențioasă. De peste două milenii, această plantă este cunoscută și folosită de către indieni și egipteni pentru beneficiile pe care le aduce organismului.
Nigella sativa, cunoscut de asemenea sub numele de chimen negru, sămânță neagră, kalonji și haba al-barakah (numele arab) s-a dovedit prin nenumărate verificări că tratează cancerul. Există mai mult de 450 de verificări în ultimii 40 de ani pentru o gamă largă de boli, precum diabet, scleroză multiplă, Alzheimer, hepatită C și altele. La început, Nigella sativa a fost folosită pentru a trata migrenele și alergiile, dar descoperirile recente au arătat că această mică sămânță neagră este eficientă în distrugerea celulelor canceroase.
Cercetătorii de la Kimmel Cancer Center din Jefferson au arătat că Nigella sativa ar putea cauza moartea celulelor atunci când este folosită împotriva celulelor tumorale pancreatice. Rezultatele au arătat o rată de succes de 80%. Acest studiu asupra celulelor tumorale pancreatice a fost doar începutul unor mai multe studii ulterioare asupra efectului lui Nigella sativa împotriva cancerului.
Conform cu Hwyda Arafat, M.D., Ph.D, profesor asociat de chirurgie la Colegiul Universității Thomas Jefferson, ”Nigella sativa ajută să fie tratată o gamă mare de boli, incluzând unele probleme de imunitate și inflamatorii. Studiile precedente au eviodențiat, de asemenea, activitatea anticancerigenă în cazul cancerului de prostată și colon, precum și efectele antioxidante și antiinflamatorii”.
Studiile au arătat rezultate pozitive în cazul cancerelor de prostată și colon. Cancerul de sân a fost studiat într-o cercetare separată, evidențiindu-se abilitatea de a eradica celulele canceroase și de a oferi o sănătate excelentă pentru multe femei din întreaga lume.
Documentarea ulterioară provenită de la supraviețuitori prezintă mărturii de la oameni care s-au vindecat de cancer folosind Nigella sativa pentru o varietate de cancere, care includ cancerul la creier, la oase și la stomac.
Negrilica - beneficii asupra organismului

 Negrilica, o plantă foarte apreciată și folosită încă din antichitate

 Primul document scris despre această plantă este Vechiul Testament, cartea lui Isaia 28:25, 27. Hipocrate, părintele medicinei, a afirmat că negrilica (nigella sativa) este remediul bolilor de ficat și al dereglărilor metabolice.
 Pentru medicina islamică, negrilica era amintită în toate tratatele vremii, având denumirea de barakah, termen care înseamnă semințe binecuvântate.


 Negrilica este întrebuințată din cele mai vechi timpuri de către civilizațiile antice pentru tratarea leprei, a malariei, a mușcăturilor de șerpi veninoși, a bolilor pulmonare și multe altele, iar cea mai importantă parte a plantei sunt de fapt semințele. Negrilica a fost găsită chiar în mormântul lui Tutankhamon și este binecunoscut faptul că regina Cleopatra folosea planta pentru proprietățile sale de înfrumusețare. Durerile dentare, obstrucțiile nazale sau cefaleea erau de asemenea tratate în antichitate cu ajutorul acestei plante miraculoase.

Negrilica are proprietăți vindecătoare pentru diverse afecțiuni

 Afecțiunile inflamatorii precum astmul, bronșitele, reumatismul, pot fi cu lejeritate tratate cu ajutorul semințelor de negrilică. Aceste semințe conțin glucide, lipide, proteine, ulei volatil, tanin, flavonoide, saponine, steroizi, etc. Substanța care ajută la tratarea afecțiunilor inflamatorii este nigelona. Această substanță mai are și proprietatea de a stimula producția lactată la mamele care alăptează, de a înlătura paraziții intestinali, are proprietăți vasodilatatoare cerebrale și antitumorale.
 Infecțiile, alergiile și bolile cronice sunt de asemenea tratate și cu ajutorul semințelor de negrilică, deoarece acestea conțin elemente esențiale pentru organism precum omega 3 și omega 6 și acizi grași esențiali. Aceste substanțe protejează corpul împotriva formării de tumori și de asemenea împiedică formarea litiazelor.

Negrilica poate ajuta la tratarea cancerului

 Uleiul de negrilică are proprietăți antitumorale, lucru demonstrat științific, datorită faptului că acest ulei stimulează formarea de interferoni. De exemplu, cercetătorii americani de la Kimmel Cancer Center, Jefferson, SUA au demonstrat că prin folosirea semințelor de negrilică, 80% din celulele pancreatice canceroase au fost distruse.
 Negrilica se poate deci folosi cu succes atât în cazul cancerului pancreatic, dar și în cazul cancerului de colon și alcancerului de sân. În anul 2010 a fost efectuat un studiu medical de cercetare în Egipt având ca subiect utilizarea semințelor de negrilică în tratarea cancerului de colon la cobai. S-a demonstrat astfel, că semințele de negrilică au redus mărimea tumorilor din colon și au redus de asemenea metastazele din plămâni.
 În ceea ce privește cancerul de sân, tot cercetătorii americani sunt cei care au testat, în anul 2003 folosirea semințelor de negrilică ca adjuvant în tratarea sa. Rezultatele obținute de aceștia au fost foarte încurajatoare în direcția stopării evoluției cancerului de sân.

Alte utilizări ale semințelor de negrilică:

 Negrilica scade glicemia fiind foarte utilă pentru tratarea diabetului și, de asemenea este un excelent afrodisiac, având proprietatea de a mări potența sexuală și de a crește libidoul.
 Negrilica este folosită cu succes și împotriva paraziților intestinali, cel mai eficient remediu fiind trei linguri de semințe de negrilică la un litru de zeamă de varză murată, amestecul fiind consumat la micul dejun, prânz, și cină.
 Bolile de stomac pot fi vindecate cu ajutorul semințelor de negrilică și a vinului de negrilică obținut din semințe.
 Negrilica este și un condiment excelent și poate fi utilizat în bucătărie la prepararea unor feluri de mâncare mai mult sau mai puțin tradiționale. Semințele de negrilică măcinate au un gust ușor afumat, amărui și iute. De exemplu, brânza telemea poate fi aromatizată foarte bine cu ajutorul acestor semințe, iar mâncărurile de legume pot fi de asemenea asezonate cu negrilică (semințe măcinate).

Contraindicații pentru tratamentul cu negrilică:

 Semințele de negrilică pot fi toxice pentru organism în doze mai mari (aproximativ între 100-25 bucăți pe zi), iar din cauza riscului mărit de toxicitate acestea vor fi administrate numai la sfatul și recomandarea medicului.
 De asemenea, aceste semințe nu vor fi administrate nici copiilor și nici femeilor însărcinate, în cazul cărora poate provoca contracții uterine.

Nigella sativa este cel mai bine cunoscută pentru întărirea sistemului imunitar și, conform cu Dr. Gary Null, un avocat al sănătății, ”Uleiul de chimen negru este probabil uleiul cel mai important pe care îl poți introduce în sistem”. A mai spus că dacă consumi o dietă normală SAD, inflamația este o problemă principală și prin consumul de ulei de chimen negru poți să tratezi această problemă.
 Cercetări ulterioare
Cancer Research Laboratory din Hilton Head Island, South Carolina, USA, a afirmat în 1997 că a avut un succes enorm în terapia tumorală fără efectele secundare negative ale chimioterapiei. Cercetătorii au descoperit că folosirea de Nigella sativa a sporit rata de creștere a celulelor măduvei osoase cu 250% și a inhibat creșterea tumorală cu 50%. A stimulat celulele imunitare și a crescut producția de interferon care protejează celulele de efectul de distrugere celulară al virusurilor.
Grupul cercetătorilor a concluzionat că atunci când o persoană are un sistem imunitar sănătos, celulele cancerigene sunt distruse înainte ca boala să afecteze riscant sănătatea persoanei. Ei au concluzionat că uleiul de negrilică este un candidat ideal pentru folosirea în prevenirea cancerului, precum și în tratament, și că este promițător pentru utilizarea clinică.

                                                

             http://www.stop-cancerului.ro/

duminică, 12 aprilie 2015

Anticancer-Combinatia de superalimente care vindeca mai multe forme de cancer

                                     

Cufarul Naturii

Un studiu fără precedent a demonstrat pentru prima dată eficacitatea „superalimentelor” în lupta contra cancerului de prostată.
În cadrul cercetării, bărbaţii care fuseseră trataţi chirurgical sau cu ajutorul radioterapiei au primit o capsulă ce conţinea esenţă de rodie, ceai verde, turmeric şi broccoli.
La finalul celor 6 luni de studiu, cercetătorii au descoperit că nivelul PSA-ului din corp, o proteină ce indică prezenţa cancerului, era cu 63% mai mic în rândul bărbaţilor trataţi cu această capsulă decât în rândul celor ce primiseră o capsulă placebo.
Deşi alte teste de laborator şi studii mici, non-randomizate, au sugerat că aceste alimente bogate în polifenoli au un efect anti-cancer, studiul britanic este primul care demonstrează acest efect în rândul bolnavilor de cancer de prostată în comparaţie cu bărbaţii care nu au primit acest tratament.
                                   
Profesorul Robert Thomas, oncolog în cadrul Spitalelor Bedford şi Addenbrooke din Cambridge, va prezenta rezultatele acestei cercetări cu ocazia conferinţei organizate de American Society of Clinical Ontology la Chicago.
Dietele bogate în polifenoli, substanţe ce se găsesc în plante, au fost asociate unui risc mai mic de a suferi de afecţiuni cronice precum demenţa, artrita, degenerarea maculară, afecţiunile cardiace şi îmbătrânirea pielii.
De asemenea, mai multe studii au sugerat că există o legătură între consumul regulat de polifenoli şi riscul mai mic de a dezvolta numeroase tipuri de cancer, precum cancerul de sân, cancerul pancreatic, cancerul de esofag, cancerul ovarian, cancerul de prostată şi cancerul de piele.
Totodată, cercetările au arătat că femeile care au supravieţuit cancerului mamar ce consumau fructe, legume şi ceai verde, substanţe bogate în polifenoli, prezentau o rată mai scăzută a reapariţiei cancerului.
                                           
Efectul anticancer al polifenolilor se datorează proprietăţilor lor antioxidante, ce protejează ADN-ul de daunele oxidative provocate de substanţele cancerigene. De asemenea, polifenolii inhibă proliferarea celulelor canceroase.
„Experienţa noastră în ceea ce priveşte serviciile medicale oncologice de calitate şi colaborarea cu cercetătorii de clasă mondială de la Universitatea Cambridge ne-a permis să facem această descoperire ce promite să aibă un impact global. Sperăm că descoperirea noastră va ajuta milioane de bărbaţi din întreaga lume să lupte împotriva cancerului de prostată”, a comentat profesorul Thomas.
Studiul nu a identificat vreun efect secundar în cazul bărbaţilor care au fost trataţi cu acest supliment. Ca urmare a nivelului mai scăzut de PSA înregistrat în corpul acestora, mai puţini bărbaţi au fost nevoiţi să recurgă la terapii toxice la finalul studiului, anunţă cercetătorii.
                                    
„O dietă sănătoasă şi un stil de viaţă sănătos reprezintă principala metodă de prevenire a cancerului, însă acum bărbaţii pot recurge şi la un supliment alimentar a cărui eficacitate a fost demonstrată”, a concluzionat profesorul Thomas.
Sursa : http://www.descopera.ro/dnews/

   Cufarul Naturii